Retete de post din Basarabia

Redactia
Bors cu sfecla rosie si pastai

Ingrediente: una-doua sfecle rosii nu prea mari (aproximativ 300 gr), 2-3 cepe, o jumatate praz, un morcov, 3-4 cartofi medii, 400 g varza alba, 300 g pastai de fasole (daca nu aveti pastai la congelator, folositi mazare verde sau fasole alba fiarta), un dovlecel mic, un ardei capia, 2 radacini patrunjel, 100 g radacina telina, 100 g ulei de floarea-soarelui + 2 linguri, o lingura pasta de rosii, o legatura patrunjel verde, o legatura marar verde, cateva fire leustean, o crenguta cimbru, 2-3 cuisoare, 2-3 boabe piper, o frunza dafin, sare si bors acru dupa gust.
Mod de preparare
: Se curata sfecla de coaja si se da prin razatoare mai mare. Se curata ceapa si prazul si se taie marunt, apoi se calesc in putin ulei. Cand s-au rumenit binisor, se adauga o lingura de pasta de rosii, se lasa sa se inabuse inca 2-3 minute. Se mai adauga uleiul, cat a mai ramas din 100 g, si sfecla rosie, lasandu-se la foc mic inca 5 minute. Ca sa iasa borsul mai gustos, se caleste si varza taiata fideluta, intr-o lingura de ulei. Toate acestea se dau la o parte si se pun intr-o cratita mare, la fiert, cam cu 4 litri de apa. Cand apa da in clocot, se adauga o ceapa taiata fideluta, morcovul si ardeiul taiate pai, telina si radacina taiate rondele, dovlecelul taiat cubulete mici si pastaile la fel (daca sunt congelate, le treceti numai sub jetul de apa rece). Adaugati condimentele si o lingura de ulei. Cand legumele sunt pe jumatate fierte, puneti si cartofii, daca sunt din cei sfaramiciosi (in caz contrar, ii puneti in cratita ceva mai repede). Lasati sa fiarba 5-10 minute si adaugati varza. Dupa 3-5 minute, turnati in oala si prajeala - sfecla cu ceapa (se pun la sfarsit prajite separat, pentru ca iese borsul mai rosu), puneti sare dupa gust si verdeturile taiate marunt. Cand vedeti ca e totul gata, inacriti cu bors acru dupa gust, lasati sa dea in clocot, mai adaugati verdeturi si acoperiti-l cu capacul. E mai gustos cand se odihneste putin!

Placinte poale-n brau cu varza acra sau cartofi

Ingrediente: Pentru aluat - 700 g faina de grau de calitate superioara, o lingura ulei, jumatate lingurita sare, apa cat cuprinde, ulei 50 gr. Pentru umplutura - Se pune cate un kilogram la alegere: cu varza - 2-3 cepe, 2 linguri ulei, condimente; cu cartofi - o ceapa, o lingura ulei, sare dupa gust, piper negru macinat sau curry. Cu dovleac - o lingura ulei, o lingura zahar, 100 g stafide, un varf de cutit de scortisoara macinata.
Mod de preparare
: Se cerne bine faina, se adauga o lingura ulei, o jumatate lingurita sare, apa cat cuprinde si se framanta bine un aluat potrivit de vartos. Se imparte in mai multe bile de marimea unui mar, nu prea mare, si se lasa sa se odihneasca vreo jumatate de ora. Mai apoi, cu sucitorul se intind pe planseta sau pe masa niste foi rotunde, cu diametrul aproximativ 30 de centimetri. Se ung cu ulei si se aseaza una peste alta. Se lasa asa 15-20 min. * Din timp, se pregateste umplutura. Varza acra se scurge de moare si, daca e prea acra, se spala cu apa rece (ii puteti adauga si putina varza alba proaspata). Se taie fideluta. * Ceapa se toaca marunt si se rumeneste bine cu varza. Cartofii se curata de coaja si se fierb cu putina sare (sa fie cat mai sfaramiciosi), si o lingura ulei. Se adauga piper negru macinat sau curry. * Se ia cate o foaie de aluat, si cu dosul palmelor, dinspre centru spre margini, se intinde o foaie cat se poate de subtire si mare (daca faina e de calitate, se intinde foarte bine). Apoi foaia se indoaie si se unge cu ulei. Apoi se impatureste in patru. Umplutura se pune pe mijloc, se strange aluatul la centru si se lateste cu mana dupa marimea tigaii. Se coc la foc incet, pe ulei, sa se patrunda bine foaia, pe o parte si alta. Se aseaza intr-o cratita cu capac una peste alta, sa se inmoaie. Sunt sigura ca nu rezistati tentatiei, sunt atat de delicioase!
(Placinta poate sa fie si dulce, cu umplutura de dovleac. Aluatul e acelasi. Dovleacul se prepara astfel: se curata de coaja, se da prin razatoare, se pune in ceaun, unde se adauga o lingura ulei. Cand se inmoaie putin, se mai adauga o lingura-doua de zahar, stafidele si scortisoara. Se inabusa bine sub capac si se raceste.)

Varzari cu cartofi sau dovleac

Ingrediente: aluat dospit de paine. Pentru umplutura: cu cartofi - 1 kg cartofi, 2 cepe, sare, piper negru macinat; cu dovleac - 1 kg dovleac cat mai dulce, 1 ceapa.
Mod de preparare
: Daca sunteti in post si ati framantat mai mult aluat pentru paine, nu va faceti griji. Inainte de a scoate painea din cuptor, pregatiti umplutura repede astfel - curatati cartofii, ii taiati rondele mici si subtiri; maruntiti o ceapa cruda, o amestecati cu putin ulei, piper negru si sare dupa gust (dovleacul il dati prin razatoare si adaugati, la fel, putin ulei si o ceapa taiata marunt). Foaia se intinde cam 0,5 cm grosime, se unge cu ulei, se aseaza umplutura si se strange la mijloc. Se ung varzarile cu ulei deasupra, se pun in tavele pentru paine si se lasa putin sa creasca. Se dau la cuptor, dupa ce s-a scos painea, si se rumenesc bine. Se ung iar cu putin ulei si se aseaza teanc intr-o strachina mare, acoperite, sa se inmoaie. Sunt atat de bune, incat nu mai vrei sa te ridici de la masa!

Salata de vinete cu nuci si masline

Ingrediente: 1,5 kg vinete proaspete sau 800 g vinete coapte de la congelator, un pahar miez de nuca, 100 g masline fara samburi, maioneza de post un borcanas sau 50 g ulei de floarea soarelui, 2-3 catei de usturoi.
Mod de preparare
: Se coc bine vinetele (daca nu le aveti coapte), se spala sub jetul de apa de mai multe ori si se lasa sa se scurga macar pentru jumatate de ora. Apoi se trec prin masina de tocat carne. Se bat bine cu uleiul, care se toarna cate un pic pana se incorporeaza. Apoi se adauga maslinele taiate rondele, miezul de nuca prajit si tocat nu prea marunt, se piseaza usturoiul. Daca aveti maioneza de post, puneti mai putin ulei si adaugati maioneza. Salata e foarte gustoasa cu piure de cartofi, hrisca sau orez. Pofta buna!

Sos de urzici, leurda si ciuperci

Ingrediente: o gramada mare de urzici proaspete, o legatura leurda, 200 g ciuperci din conserva, 2 cepe, o jumatate praz, un morcov, un ardei capia, 2 radacini patrunjel, 50 g ulei de floarea soarelui, o lingura pasta de rosii, o lingura de faina de grau, verdeturi, sare, condimente.
Mod de preparare
: Se aleg, se curata si se spala urzicile. Mai apoi se oparesc putin si se scurg de apa. Se taie ceapa si prazul marunt si se pun la prajit cu uleiul. Cand se rumenesc bine, se adauga cate putin o lingura de faina prajita inainte pe o tigaie incinsa, apoi pasta de rosii. Se toarna o cana de apa clocotita, se strecoara in ceaun ciupercile taiate marunt, morcovul taiat cubulete mici, ardeiul, radacina de patrunjel, condimentele. Se inabusa la foc mic si cand aproape e gata, se adauga leurda taiata marunt si verdeturile. Se mai fierbe 3-5 minute sub capac. Se serveste cu mamaliga si un ulcior de vin rece de rara-neagra!

Parjoale din soia

Ingrediente: 0,5 kg maia din soia, 3 cepe, un praz nu prea mare, 2-3 cartofi, un dovlecel potrivit, 2 linguri gris, ulei din floarea-soarelui pentru prajit, 2-3 catei usturoi, busuioc, cimbru, rozmarin, sare.
Mod de preparare
: Se prajesc ceapa si prazul, se racesc si se trec prin masina de tocat carne. Cartoful si dovlecelul, date prin razatoare, se prajesc si ele pana se inmoaie (daca preferati, puteti pune si un morcov). Se amesteca toate cu maiaua, se adauga vreo doua linguri de gris, ca sa se tina gramada la prajit (in loc de ou), 2-3 catei de usturoi zdrobiti, se condimenteaza si se sareaza dupa gust, dupa care se tine putin la rece. Se modeleaza din aceasta masa parjoale nu prea mari (chiftele), se prajesc bine la foc domol, pe o parte si alta. Faceti cea mai buna alegere daca le serviti cu varza acra calita, de post. Si daca tot coborati in beci dupa varza, treceti si pe la butoiul cu vin. In unele zile de post, aveti dezlegare si la un pahar de licoare!

DULCIURI

Mere umplute cu coacaza si nuci

Ingrediente: 1,5 mere dulci, un borcan de jumatate kg dulceata de coacaze negre, un pahar miez de nuca, 100 g unt, zahar pudra.
Mod de preparare
: Se curata cu un cutit bine ascutit cotoarele de la mere cat mai adanc, dar fara a le sparge (merele ar fi de dorit sa nu fie prea sfaramicioase, ca sa nu se desfaca repede). Se amesteca dulceata de coacaze cu miezul de nuca pisat mai mare si cu aceasta compozitie se umplu merele. Se coc la foc incet, pana incep a se crapa. Cand nu suntem in post, in scobitura din mar se introduce si o bucatica de unt. Se pudreaza cu zahar pudra amestecat cu cel vanilat. Daca nu suntem in post, cu aceste mere putem orna o gasca sau o rata afumata ori putem umple pasarile cu ele (sau gutui taiate feliute) si coace la cuptor.

Mere umplute cu stafide si caise

Ingrediente: 1 kg mere acrisoare, nu prea mari, 200 g caise uscate, 150 g stafide, 100 g migdale, 100 g zahar, 5 g scortisoara macinata.
Mod de preparare
: Se curata miezul de la mere cu un cutit ascutit. Se spala si se taie marunt caisele si migdalele prajite. Se amesteca miezul de mar cu stafidele spalate si zvantate pe un prosop, cu caisele si migdalele taiate marunt, cu zaharul. Cu aceasta compozitie se umplu merele care se coc la foc mic, sa nu se desfaca. Se pudreaza cu zahar pudra, amestecat cu scortisoara. Le puteti servi ca desert la orice masa. Sunt binevenite celor care sufera de rinichi, inima sau hipertensiune.

Prune umplute cu nuci

Ingrediente: un kg de prune uscate, de preferat fara fum, un pahar miez de nuca, zahar pudra sau lichior.
Mod de preparare
: Se spala bine prunele si se oparesc putin ca sa se scoata mai usor samburii. Cand s-au racit, se scot samburii. Nucile se prajesc usor inainte. In locul samburilor, se baga miezul de nuca si se pudreaza cu zahar. Cine prefera le poate servi cu lichior. Cu ele se pot orna diferite mancaruri. Cand nu suntem in post, peste ele se toarna frisca ori smantana batuta si se presara ciocolata rasa prin razatoarea deasa. Incercati, nu veti regreta!

PARASCOVIA MAMALIGA