Un discurs istoric

Toma Roman
Discursul rostit marti, 14 aprilie a.c., de presedintele Romaniei in fata Parlamentului a reprezentat prima luare oficiala de pozitie fata de evenimentele de la Chisinau.

Comunistii care guverneaza Basarabia au incercat prin toate mijloacele sa implice Romania in batalia pe care o dau impotriva aspiratiilor de libertate si democratie ale conationalilor nostri de peste Prut. O implicare prematura, provocata de ei, ar fi insemnat interventia pe fata a Rusiei, ale carei interese geostrategice legate de gurile Dunarii ar fi afectate daca Republica Moldova ar evolua spre integrare in UE si unirea cu Romania. Implicarea prematura ar fi confirmat acuzele aduse de liderul comunist V. Voronin si ar fi pus UE, din care Romania face parte, intr-o situatie delicata. De aceea, cu toata durerea si tristetea provocate de cruntele represiuni impotriva demonstrantilor de la Chisinau, Romania oficiala nu a intervenit. Voronin miza pe reactia emotionala a politicienilor romani, pentru a demonstra ca acuzele privitoare la implicarea tarii noastre in demonstratiile de la Chisinau sunt valabile. Tacerea Romaniei oficiale l-a impins la exacerbarea represiunii si la declaratii absurde, hilare, daca n-ar acoperi o realitate tragica, despre implicarea, pe langa romani, a sarbilor si a reprezentantilor altor natiuni din UE in lupta disperata a tineretului basarabean impotriva ultimului regim comunist din Europa.
Dupa o saptamana de la declansarea manifestatiilor din Basarabia, dupa o retinere, corect inteleasa de UE, fata de escalada provocarilor comuniste de la Chisinau, Romania oficiala a vorbit in sfarsit. Presedintele Basescu a rostit in Parlament unul dintre cele mai importante discursuri ale mandatului sau, cu o fermitate si o decizie cum putini dintre politicienii nostri o au. Prin acest discurs, el a maturat dintr-o data toate acuzele si insinuarile aberante ale sefului comunist de la Chisinau si ale papusarilor din spatele lui. Traian Basescu a aratat ca regimul din Basarabia si-a justificat represiunea prin distrugeri pe care singur si le-a provocat, dupa tactica stiuta a comunistilor. In 1990, oamenii d-lui Iliescu au utilizat aceeasi tactica in zdrobirea manifestatiei-maraton din Piata Universitatii. Abtinerea Romaniei fata de manifestari precum asaltul asupra Parlamentului din Chisinau si arborarea pe acesta a drapelului ei si al UE a facut ca dovezile sa apara clar, comunistii trebuind sa recunoasca faptul ca ei au pus la cale actiunea. D-l Basescu a demontat punct cu punct toate "argumentele" aduse de puterea comunista pentru a-si justifica arestarile in masa, disparitiile unor protestatari, embargoul asupra mass-media. Romania poate cere acum, a sustinut el, anchete europene asupra abuzurilor comise de autoritatile de la Chisinau impotriva drepturilor omului, a libertatii presei.
Comunistii din Basarabia, responsabili de dezastrul social si economic al provinciei, vor sa o conduca "in mod periculos, inapoi, spre trecutul comunist sovietic" impunand, in acest scop, pe Prut, o noua "cortina de fier". Romania, a afirmat d-l Basescu, are mijloacele de a contracara instaurarea arbitrariului totalitar intre Prut si Nistru, prin acordarea cetateniei romane tuturor locuitorilor din Basarabia ce o solicita, acestia devenind astfel nu numai moral, ci si legal, cetateni ai UE, pe care regimul totalitar de la Chisinau nu poate sa-i reprime dupa bunul plac, fara riscul unor procese internationale de rasunet. Ideea redobandirii cetateniei romane de catre oropsitii frati de peste Prut mi se pare o rezolvare politica extraordinara, asemanatoare cu cea a artizanilor Unirii Principatelor, care l-au ales domnitor pe Cuza atat in Moldova, cat si in Tara Romaneasca, desi puterile europene de atunci cereau domnitori diferiti. Cand milioanele de basarabeni vor deveni cetateni ai Romaniei, nimeni nu va mai putea vorbi de o "limba moldoveneasca", de o origine scitica sau slava a locuitorilor de acolo. Si "tara dintre Prut si Nistru" nu se va pierde, cum au aclamat unii politicieni de la noi, pentru ca in UE proprietatea e sfanta, iar basarabenii sunt stapanitorii de drept ai pamantului lor.
Discursul presedintelui Romaniei a fost o pledoarie magistrala pentru pastrarea democratiei si libertatii in asa-numita Republica Moldova si o solicitare directa, de neocolit, pentru UE, de renuntare la pasivitate. D-l Basescu a devenit "Vocea Romaniei", care a transmis tinerilor din Basarabia cel mai adecvat mesaj: "Viitorul nu poate fi decat al vostru! Aveti incredere in fortele libertatii!".