Alexandru Andries - "Diseara mergem la cinema!"

Corina Pavel
30 de ani alaturi de acelasi impresar - Aurel Mitran

Alexandru Andries si impresarul sau Aurel Mitran va invita pe 11 mai, ora 19.30, la Cinematograful "Patria". Nu pentru a inregistra recordul de a fi primul artist care isi sarbatoreste lunga colaborare cu impresarul ci, pur si simplu, ca sa va spuna ca a venit momentul reintalnirii cu aceia care, intr-un fel sau altul, au fost alaturi de el, ca muzician cu un statut atat de special in lumea muzicala romaneasca.
Odata, intr-o tara ce avea o capitala ce se mandrea cu cel mai lung carnat, cu cei mai multi Mosi Craciuni, care toti alergau sa se inscrie in Guiness Book, s-a intamplat ceva... normal: ca doi prieteni (Alexandru Andries si Aurel Mitran), nascuti in aceeasi zodie (Balanta), la o diferenta de un an si doua zile, sa nu isi doreasca sa ii puna pe bucuresteni sa inghita la nesfarsit... recorduri, ci sa le ofere de 30 de ani incoace concerte de muzica buna.
Intr-o lume in care am fost invatati ca viata "bate" filmul, Alexandru Andries si Aurel Mitran au confirmat ca, indiferent de vreme sau vremuri, indiferent de criza, prietenia ramane si dureaza, chiar si mai mult de 30 de ani. O prietenie din care impresarul Aurel Mitran marturiseste ca a invatat de la Alexe (cum ii spun apropiatii) rigoarea si faptul ca poti trai si fara "chat" si telefon mobil (toata lumea stie ca Andries nu are telefon si nu agreeaza nici un fel de mijloc de comunicare, in afara de cel prin vorbe spuse fata-n fata). Prietenia lor este dublata de o relatie profesionala impecabila, in care Aurel Mitran (impresar si pentru alte nume mari de pe scena pop-rockului romanesc) spune ca nu s-a plictisit niciodata. Exact ca acum 30 de ani, cand i-a organizat si i-a prezentat primul spectacol unui tanar brasovean, student la Arhitectura, care canta cu chitara o muzica putin neobisnuita, au amandoi acelasi entuziasm si credinta ca ceea ce ofera publicului este un act artistic de inalta clasa. Miza impresarului s-a dovedit corecta. Timpul scurs de-atunci a confirmat pe deplin sperantele lui: Andries este un artist prolific, cu o statura culturala impresionanta (poet, compozitor de muzica de film, orchestrator si... profesor universitar de notorietate internationala la Facultatea de Arhitectura) si ocupa un loc special in inima romanilor, inca de pe vremea cand le canta: "Astazi iar, la telejurnal, am vazut cascaval!".
Dar de ce un concert tocmai intr-o sala de cinematograf? Dincolo de faptul ca aceste locatii ar trebui repuse in valoare, ca lumea ar trebui facuta sa plece de acasa, din fata televizorului, impresarul Aurel Mitran, cel mai "calificat" organizator de spectacole din Romania, are si alte argumente: "In perioada interbelica, toti marii actori si artisti dadeau reprezentatii inaintea inceperii derularii peliculei de film. Se interpretau scheciuri, mici comedioare si lumea le gusta foarte tare. Am vrea sa reinnodam aceasta traditie. Pe urma, "Patria" este o sala cu o acustica foarte buna, construita inainte de 1944, cand purta numele de Cinematograful "Aro". E greu de crezut ca dupa o vreme, vrei nu vrei, faci istorie in muzica, insirand succes dupa succes. Asa ca, dupa 30 de ani, putem spune ca suntem niste personaje istorice. Afisul spectacolului (conceput tot de Alexe), care ne infatiseaza in fata unei pravalii interbelice de pe Covaci, pe mine in costum de epoca, precum "Craii de curtea veche" ai lui Mateiu Caragiale, iar pe el in "straie contemporane", este graitor pentru puntea artistica pe care vrem s-o cream peste vreme si vremuri."
Asadar, cei doi "crai de curtea veche" va asteapta la un concert cum era acum 30 de ani. Impresarul va iesi din nou pe scena pentru a-l prezenta, exact ca atunci, pe la fel de tanarul si inspiratul sau artist: Alexandru Andries - doar el si chitara lui, luni 11 mai, ora 19.30, la Cinema "Patria".
Pretul biletelor este de 40 lei, 50 lei si 60 lei, in functie de pozitia locului in sala. Biletele au fost puse in vanzare la: Cinematograful "Patria", Sala Palatului, Magazinul Muzica, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie, Librariile Carturesti si pe www.bilete.ro.