Pe urmele lui Brancusi

Iulian Ignat
Drumetie sentimentala si culturala prin superba primavara a Gorjului

Situat in nordul Olteniei, pe cursul mijlociu al Jiului, Gorjul pare a exista pentru a fi vizitat si admirat. Padurile sale adanci, apele bogate, muntii, dealurile line, obiectivele si monumentele istorice, lacasurile sale de cult - adevarate metereze ale ortodoxiei romanesti, toate acestea ofera zonei un potential turistic de invidiat. Iar atunci cand se adauga si un traseu cultural ce porneste pe urmele uneia dintre marile personalitati ale culturii secolului al XX-lea, Constantin Brancusi, oferta este impresionanta. Centrul de Arta si Cultura ce poarta numele marelui sculptor din Targu-Jiu propune un itinerar biografic care reface principalele etape ale vietii si operei genialului artist din Hobita. Cu gandul ca unii dintre cititorii revistei vor dori sa parcurga aievea mirajul unei asemenea calatorii, le prezentam cateva dintre etapele ei.

Complexul Brancusi

Orice "calatorie Brancusi" incepe obligatoriu cu capitala judetului Gorj, Targu-Jiu, acolo unde se afla cateva "minuni" ale geniului brancusian: complexul sculptural din parcul orasului - format din Masa Tacerii, Coloana Infinita si Poarta Sarutului. Cioplite in piatra, ele au transformat Targu-Jiul intr-un reper al culturii universale, mii de straini infruntand faima proasta a Romaniei de astazi pentru a contempla capodoperele lui Constantin Brancusi. Dar urmele biografiei artistului, pierdute in explozia vegetala a primaverii gorjene, sunt la fel de emotionante ca si opera sa.

Lelesti - poarta de intrare a Gorjului

La doar 10 km de Targu-Jiu, se afla satul Lelesti, una dintre cele mai vechi asezari gorjene, atestata documentar inca din secolul al XV-lea. Pe langa sarbatorile ce au loc aici, cum ar fi, de pilda, cele religioase de Sfantul Gheorghe sau cele populare - "Logodna vinului cu ulcica", Lelestiul este vestit in zona datorita muzeului sau, in care pasiti trecand printr-o frumoasa poarta gorjeneasca din lemn. Cele doua casute ce se ivesc printre brazi au fost construite in 1777 si adapostesc adevarate bijuterii ale artei populare si marturii ale istoriei locului, toate donate de catre sateni, incepand cu 1972 - anul infiintarii muzeului. Acesta este format din cinci camere: camera costumului national, cea a mestesugurilor, a scolii, camera cea buna si bucataria de odinioara. Prima dintre ele urmareste evolutia costumului local, de la opregele de acum 300-400 de ani pana la catrintele, iile, costumele gorjenesti din anii 1930-1940. Camera mestesugurilor detine cele mai vechi obiecte ale muzeului: o coasa dacica si un stramos al plugului, alaturi de care se afla o serie de stalpi de case din diferite perioade, fiecare cu simbolul sau, harzobii - un soi de coltari din fier, pe care taranii ii incaltau peste opinci, pentru a face fata pantelor muntoase inghetate, precum si exponate ce dovedesc priceperea localnicilor in mestesugul cojocaritului. Documente, fotografii vechi, portretele invatatorilor, tablitele pe care au scris copiii satului generatii la rand, incepand cu prima parte a secolului trecut - toate acestea le puteti vedea in camera scolii, care se mandreste totodata cu un costum al eroului national Georgi Ion, cazut in lupta in cel de-al doilea razboi mondial in Cehoslovacia, dupa ce bunicul sau isi gasise sfarsitul la Plevna, tatal - la Marasesti si fratele sau - in Rusia.

Hobita

Drumul ce duce la Hobita, locul in care s-a nascut Constantin Brancusi, trece printr-un taram a carui frumusete pare uitata de timp: superbele paduri ale Gorjului, varfurile profilate in zare ale Muntilor Valcan si Parang, plaiurile inverzite care curg catre Jiu. Pe partea dreapta, in satul Francesti, se afla o veche bisericuta de lemn, sora geamana a celei din Hobita, aflata intr-un crang plin de mierle si de privighetori, acolo unde odihnesc parintii si rudele marelui sculptor. Principalul obiectiv turistic din Hobita este casa memoriala Brancusi - locul in care acesta s-a nascut si a copilarit.
Simpla dar spatioasa, modesta dar totodata desavarsita in frumusetea ei taraneasca, plina de obiecte stravechi din lemn, incercuita de iarba si de pomi infloriti, casa lui Brancusi este locul binecuvantat in care geniul sau a deschis ochii asupra lumii, intiparindu-si-o pentru totdeauna in sufletul sau de copil. Ulita simpla care pleaca din fata casei la rau, crangul, campia unduitoare, marginita spre nord de munti, mormantul mamei, pe care a adorat-o - sunt alte repere ale unei calatorii leganate de culorile patimase ale primaverii din Gorj.

Manastirea Tismana

Dupa ce trece prin Tismana - o comuna instarita, cu zece sate, soseaua se indreapta spre falnicii codrii gorjeni, de unde rasare, ca o cetate medievala, una dintre cele mai vechi si mai frumoase asezaminte monahale din Romania. Ctitorita in 1378 de catre Sf. Nicodim, Manastirea Tismana a fost refacuta de Radu cel Mare si de fiul sau, Mircea cel Batran, terminata de Neagoe Basarab in 1508 si desavarsita de Matei Basarab la 1654. Patru generatii de domni munteni si-au lasat numele in istoria ei plina de intamplari minunate. De altfel, se pare ca originile acestei "fortarete" crestine se pierd in negura vremii, istoricii considerand ca zona s-a constituit intr-o trainica vatra geto-dacica si a adapostit mai apoi un fort roman. Cert este ca Manastirea Tismana ramane un simbol al ortodoxiei romanesti, considerata cel mai insemnat edificiu de credinta si de aparare din istoria nordului oltenesc.

Muzeul de la Curtisoara

O varianta gorjeana mai restransa, dar la fel de inspirata, a Muzeului Satului din Bucuresti este Muzeul Arhitecturii Populare din satul Curtisoara, aflat la 10 km de Targu-Jiu. In oaza de verdeata a locului se afla peste 24 de exponate, aduse in timp (muzeul a fost inaugurat in 1975) din toate zonele Gorjului, intre care: Casa "Ion Cariga" din Baia de Fier, o casa de oier cu influente transilvanene, un conac de plai, unde se pastreaza o moara manuala cu aproape toate partile componente construite din lemn, casa pe beci, moara cu ciotura. Prezenta lui Brancusi se face simtita si aici, prin doi stalpi de casa realizati din lemn in 1897.

Manastirea Lainici

Calatoria continua spre splendorile montane ale Defileului Jiului. In stanga, se afla Muntii Valcan si vechiul drum de acces (din) spre Ardeal, strabatut pe vremuri de legiunile romane, apoi de ostile lui Mihai Viteazul, iar in dreapta - potecile ce urca spre Parang. La 33 de kilometri de Targu-Jiu si 25 de kilometri de Petrosani, se afla Manastirea Lainici - o alta ctitorie a parintelui Nicodim (la fel ca si Manastirea Vodita). Liant al credinciosilor din Oltenia si Ardeal, manastirea a avut multe de indurat de-a lungul istoriei, fiind distrusa la mijlocul secolului al XVIII-lea, in timpul marii prigoane impotriva ortodoxiei romanesti, devastata de turci in 1817, deoarece Tudor Vladimirescu se ascunsese aici deghizat in calugar, profanata de soldatii germani in timpul primului razboi mondial si inchisa de catre comunisti in 1961. De fiecare data, sfantul lacas de la Lainici a fost refacut cu jertfe si cu dragoste, iar alaturi de vechea biserica s-a inaltat una noua, inedita prin planul sau arhitectonic, ce cuprinde doua biserici suprapuse. Inedita va fi si tematica iconografica: una din biserici va fi dedicata perioadei crestinismului din catacombe, cealalta - istoriei crestinismului incepand cu anul 313 pana in zilele noastre.

Foto: AGERPRES (5)