Tia Serbanescu - Analiza politica a lunii APRILIE

Claudiu Tarziu
"Se incearca doar schimbarea d-lui Basescu, sau "obamizarea" Romaniei?"

"Meciul pentru presedintie nu e jucat"

- Un sondaj de opinie facut de CURS si publicat la sfarsitul lunii trecute arata ca, daca in prima duminica s-ar organiza alegeri prezidentiale, Traian Basescu ar putea obtine 32% din sufragii, fiind urmat de Mircea Geoana cu 23% din voturi si Crin Antonescu cu 20%. E o cadere generala a liderilor politici, sau caderea de popularitate il vizeaza cu precadere pe presedintele tarii?

- Au fost trei sondaje in ultima vreme, care au diferente substantiale intre ele, atat in privinta aceluiasi personaj politic, cat si intre partide si adversari politici, ceea ce a ridicat multe semne de intrebare si, mai ales, a sporit rezervele fata de cei care le-au comandat. Ultimul sondaj consemneaza, intr-adevar, o scadere a popularitatii d-lui Basescu, cu vreo zece procente in jos, fata de celelalte. De unde unii s-au grabit sa traga concluzia ca d-l Basescu este in curs de prabusire, e ca si invins, n-are sanse sa castige un nou mandat...Dar daca iei marja de eroare de la fiecare din cele trei sondaje ajungi, aproximativ, la cele 10 procente diferenta, cu care poti sugera rezultatul pe care il urmaresti. Pe de alta parte, e posibil ca d-l Basescu sa fi scazut, intr-adevar, in sustinerea publica, avand in vedere faptul ca gireaza guvernarea si s-a erodat electoral, firesc, si in functia de presedinte. Efectele crizei se simt mai serios de la luna la luna. D-l Basescu a legat eventualitatea candidaturii pentru un al doilea mandat de rezultatele guvernului in ameliorarea crizei. Prin urmare, e posibil ca si de aici sa mai fi pierdut puncte. In plus, au aparut noi candidati, care au mai diminuat din zestrea electorala initiala a d-lui Basescu. Asta nu inseamna insa ca meciul e jucat, chiar daca multi insinueaza acest lucru. Cert este ca au aparut deja alti candidati si ca acestia sunt coalizati impotriva presedintelui in exercitiu. Problema e daca aceasta competitie se desfasoara in limitele corecte sau daca nu cumva se vizeaza ceva mai mult decat schimbarea d-lui Basescu. Adica, nu doar inlocuirea sa cu un presedinte cu "un alt fel de comportament", cum s-a spus, ci cu exponentul unui alt fel de politica. Acest fel de politica ar putea fi numita generic "obamizare".

- Ce va face sa banuiti asta?

- Reactia internationala fata de evenimentele de la Chisinau. Tinerii protestatari contra regimului comunist, care au fost batuti cu salbaticie si ucisi, care sunt in continuare haituiti si vanati, au fost lasati singuri de opinia internationala si de Uniunea Europeana, de catre SUA si NATO, la care noi priveam ca la niste scuturi de aparare a democratiei si a drepturilor omului. Reactia NATO si UE a fost foarte palida. SUA, care erau cotate drept jandarmul mondial - si ma gandesc aici la sensul bun al cuvantului, caci jandarmul, teoretic, apara ordinea, la el apelezi cand te agreseaza cineva -, au renuntat de aceasta data sa-si joace rolul de paznic al ordinii internationale. Una e sa fii diplomat si sa schimbi tonul, alta e sa taci, cand se intampla asemenea lucruri, de dragul unei relatii mai bune cu Rusia. Anumite reguli trebuie respectate, indiferent de consecinte. La fel, reactia UE a fost plina de menajamente fata de presupusele interese ale Rusiei si insuficient de ferma. Dupa discursul in Parlament al presedintelui Basescu, la UE s-au facut comisii care sa analizeze situatia de la Chisinau, dar reactia a fost tarzie si nu promite decat o negociere. Baroana Emma Nicholson a fost singurul oficial european care a condamnat fraudarea votului din Republica Moldova. Daca abuzurile din Moldova vor fi musamalizate, toata lumea va trebui sa se simta amenintata, caci asta inseamna ca oriunde s-ar putea intampla astfel de derapaje ingrozitoare, care sa fie tolerate de NATO, UE si SUA. Schimbarea de strategie pe plan mondial ma face sa ma intreb daca nu ne indreptam si noi spre o asemenea politica de tip concesiv, de unde nevoia unui presedinte mai... maleabil.

"NATO si UE risca sa-si piarda ratiunea de a fi"

- Totusi, nu e prima data cand Occidentul se poarta cu manusi cand e vorba de interesele Rusiei, si nici prima oara cand ii tradeaza pe estici. De ce credeti ca aceasta "diplomatie" denota o noua orientare?

- Intr-adevar, Occidentul si-a vazut bine interesul si a actionat mereu in consecinta. Cred insa ca de data aceasta spaima de o noua criza energetica - de pilda in cazul UE -functioneaza ca un cenzor. Unele din statele membre ale UE au si facut intelegeri separate cu Rusia, privind furnizarea de gaz, in aceasta iarna, ceea ce a si impiedicat lansarea proiectului Nabucco, care oferea o alternativa la monopolul rusesc. Spaima din iarna asta i-a facut pe vestici mai timorati, in loc sa-i faca mai vigilenti si mai activi in a promova un proiect alternativa pe plan energetic.
In SUA, de la instalarea administratiei Obama, care are tendinte socialiste, s-a observat si acolo o schimbare in sensul unei politici mai dispuse la compromisuri si tranzactii. Desigur, nici pana acum SUA nu au avut un comportament egal, cu toate derapajele care s-au intamplat in lume...

- Romania, membra NATO si UE, a fost acuzata de regimul Voronin ca ar fi organizat revoltele de la Chisinau. Mai mult, impotriva sa, regimul comunist a dictat masuri severe, fara ca alte state UE sau membre NATO sa intervina diplomatic.

- Macar pentru ca suntem granita si a NATO, si a UE, trebuia ca ambele organizatii sa fie mult mai atente fata de noi. Pe baza acuzatiilor absurde ale Chisinaului, au fost comise acte aberante, ca expulzarea ambasadorului nostru, gonirea corespondentilor de presa, inchiderea granitelor si atatea altele, care continua. UE si NATO ar trebui sa fie mai consecvente. Daca mergem sa aparam democratia si drepturile omului in Irak, Afganistan si Kosovo, ne asteptam sa se reactioneze la fel si cand e vorba despre un stat la granita cu UE si NATO. Iata de ce ma tem ca aceste reactii sunt semne ale unei schimbari radicale de politica pe plan international, in urma careia sa fie abandonate valorile si principiile pe care au fost fondate UE si NATO, iar abuzurile sa fie tolerate. O astfel de politica ar periclita insasi esenta UE si a NATO, pentru ca ar renunta la insasi ratiunea lor de a fi.

- Presedintele Basescu a avut un discurs in fata Parlamentului despre evenimentele din Basarabia in parte aplaudat, in parte criticat...

- A fost criticat de dragul de a cauta un nod in papura, pentru ca nici un critic nu a adus argumente serioase. Mai grav este insa ca si in acest caz, cand interesul national si solidaritatea cu cei de un sange cu noi ar trebui sa primeze, n-am putut sa renuntam la orgolii, intrigi si ranchiune personale, macar pentru cateva ceasuri. A fost mai important ca politicienii sa-si continue harjoana zilnica, sa mai loveasca putin in presedintele Basescu, de parca nu aveau timp, motive si prilejuri destule si dupa aceea. Daca este atacat si cand face un gest salutar, se poate ca miza sa fie mai mare decat simpla castigare a unei batalii electorale.

- Una dintre cele mai importante afirmatii facute de Traian Basescu in acel discurs a fost cea privind necesitatea modificarii legii cetateniei romane, pentru ca basarabenii sa o poata obtine mai repede. Este o reactie emotionala sau normala, asteptata de mult?

- Mi se pare o atitudine fireasca, determinata insa de un fapt iesit din comun. De altfel, presedintele a mai avut tentative de a relaxa regimul de cetatenie pentru basarabeni, si pe cand se afla in relatii ceva mai bune cu Voronin. Si atunci a cerut deschiderea unor noi consulate, pentru a mari ritmul de acordare a cetateniei, si atunci a solicitat o modalitate mai rapida de raspuns la cererile basarabenilor. Insa autoritatile de la Chisinau au boicotat orice demers pe aceasta linie.

"In privinta Republicii Moldova, avem o politica realista si consecventa"

- Demersul in chestiunea cetateniei romane a basarabenilor a fost privit cu suspiciune la Bruxelles. Neoficial, presedintele Basescu a fost acuzat de iresponsabilitate. Iar oficial, am fost facuti atenti ca, daca vor aparea un milion de noi cetateni europeni, prin acordarea cetateniei romane tuturor basarabenilor care o cer, si Romania, si UE vor avea probleme. Credeti ca ne vor fi afectate relatiile din cadrul UE?

- In mod normal, nu ar trebui sa fie afectate. Spania, Franta, Germania, Marea Britanie au acordat fiecare sute de mii de cetatenii si nimeni nu le-a reprosat asta. Temerea Bruxelles-ului ca se va trezi cu un milion de noi cetateni UE din est, care vor invada tarile UE in cautare de loc de munca, este falsa. Daca luam in considerare ritmul in care sunt prelucrate cererile de acordare a cetateniei - ritm care, in ciuda modificarii legii, nu poate fi marit -, nu se pot acorda anual decat cel mult cateva zeci de mii de cetatenii. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca moldovenii plecau la munca ilegal oricum, cand voiau sa o faca. Si apoi, avand in vedere presiunile la care sunt supusi de catre puterea comunista de la Chisinau, cati basarabeni vor mai avea curajul sa ceara cetatenie romana?

- Atat presedintele Traian Basescu, cat si ministrul de externe Cristian Diaconescu au declarat ca Romania va fi in continuare avocatul Republicii Moldova pentru integrarea in UE. Nu cumva astfel vom continua sa giram un regim ilegitim si, dupa cum se vede, "criminal"?

- Cei doi inalti oficiali romani au facut echipa pe acest subiect, ceea ce e un semn bun. Pozitia exprimata este corecta, pentru ca ar fi fost penibil ca, dupa ce pana acum am sustinut Republica Moldova pentru integrare, mai ales ca interesul nostru este sa avem un vecin membru in UE, sa renuntam, sa-i abandonam si noi, sa faca rusii ce vor cu ei. Ar fi un act de lasitate si de inscriere in indiferenta generala. Nici noi nu eram pregatiti si nu trebuia sa fim primiti in UE, dar am fost acceptati. Ce faci cu unul care nu e pregatit? Il iei si te ocupi de el, il meditezi, ca are mai multe sanse sa absolve scoala, decat daca il bagi intr-o clasa de repetenti sau, mai rau, sa il exmatriculezi. Prin urmare, in privinta Republicii Moldova, avem o politica realista si consecventa.

"PSD vrea sa se diferentieze ideologic de partenerii de guvernare"

- PSD pare sa-si axeze discursul electoral pentru europarlamentare pe clivajul stanga-dreapta, declarand razboi dreptei romanesti si europene. In conditiile cand problemele romanului sunt acum legate de simpla supravietuire, ce se urmareste prin mutarea accentului pe ideologie?

- PSD vrea sa se ataseze la un val castigator, valul Barack Obama. Isi inchipuie ca daca Obama a avut succes cu un discurs de stanga, asta e tendinta, si se plaseaza in siajul aceste victorii. Stanga contra Dreptei. Si in UE exista batalii grele intre Internationala Socialista si Partidul Popular. De asemenea, PSD trebuie sa se diferentieze cumva de partenerii de guvernare si nu are alta sansa, decat printr-un discurs ideologic. In practica, PSD a fost si cu PNL la guvernare, este si cu PDL, deci cu Dreapta. A impartit, asadar, impreuna cu dreapta posturi, a facut legi si ar trebui sa imparta si responsabilitatea. Or, la capitolul responsabilitate, PSD vrea sa se sustraga, pe un discurs ideologic.

- Principele Radu Duda si-a anuntat candidatura la presedintie si a propus un program pe 30 de ani. Vi se pare realist, avand in vedere ca, din pricina evolutiei internationale imprevizibile, nici macar chinezii nu-si mai fac planuri mai lungi de cinci ani?

- Am mai spus ca lansarea in cursa a d-lui Radu Duda face parte dintr-un plan al "sistemului". Evident, perioada pe care propune un plan de actiune nu e realista, macar pentru ca nu are cine sa preia acest plan si sa-l puna in aplicare. Ce partid sau ce persoana i-ar pune in opera programul? Chiar daca, prin absurd, d-l Radu Duda ar castiga alegerile, nu va sta nici zece ani pe functie. Atunci de ce acest proiect? Da mai degraba senzatia ca e in situatia de a nu sti ce trebuie facut in primii trei ani, si atunci propune ceva pe 30 de ani.

"UDMR este curtata de candidatii la presedintie, pentru voturile maghiarilor"

- UDMR a implinit 20 de ani de la infiintare. Cu prilejul Congresului festiv, liderii principalelor partide romanesti si presedintele Basescu i-au facut o curte asidua, in ciuda discursului tot mai pronuntat separatist al maghiarilor. De ce?

- Fiecare vrea voturile maghiarilor in alegerile prezidentiale. UDMR are cam sapte procente sigure, pe care fiecare candidat le-ar vrea. Efortul tuturor candidatilor romani este acum de a convinge UDMR sa nu-si puna candidat la presedintie si de a dirija voturile spre el insusi, pentru a capata un avantaj din primul tur. Desi, dupa parerea mea, nu era nevoie de o asa operatiune de seductie. Se puteau obtine mai usor voturile maghiarilor daca s-ar fi facut ceva pentru ei concret, ca se rupe caruta pe drumurile ce trec prin judetele unde sunt majoritari.