Rosia Montana se muta la Ocolis

Ion Longin Popescu
Un proiect aproape la fel de distrugator precum cel de la Rosia Montana este pe punctul de a fi acceptat de autoritati in comuna Ocolis, din judetul Alba.

Este vorba de planul de deschidere a unei exploatari industriale de granit si dacit. Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) din Cluj-Napoca si localnicii au trimis contestatii catre autoritatile de protectie a mediului. Fiind cunoscuta apetenta agentiei din Alba Iulia pentru a incuraja proiecte de aceasta natura, speranta protestatarilor este la Agentia Regionala de Mediu din Sibiu si la Ministerul Mediului, de unde spera ca le va veni salvarea. Desi Ocolisul este situat in reteaua ecologica NATURA 2000, mai precis in aria de protectie a Muntilor Trascaului si in situl de importanta comunitara Trascau, firma Trans Bitum SRL isi permite sa proiecteze distrugerea unui superb versant, prin defrisari nemiloase, explozii si transport de mare capacitate. Ce conteaza ca proiectul ar pune in pericol un areal important pentru turism, recreere si pasunat? Ce conteaza ca specii importante de lilieci, bufnita mare, ciocanitoare neagra, acvile, ulii si sute de specii de flora spontana ar disparea? Intereseaza pe cineva ca Ocolis, un sat de 300 de familii, impreuna cu satele vecine Runc, Vidolm si altele, invecinate cu locul unde s-ar deschide cariera, ar ajunge sa traiasca intr-un iad de zgomote, cutremure cotidiene, fum si praf? Intr-o tara normala, unde legile sunt respectate, ar trebui sa intereseze, dar nu in Romania si, mai ales, nu in judetul Alba, unde distrugerea mediului pare a fi politica locala la vedere, emanata de la presedintele Consiliului Judetean, Ion Dumitrel.
"Reluati procedura!"
Dupa cum se stie, despre Agentia de Protectie a Mediului (APM) Alba s-a scris de multe ori in presa. Este deja celebra pentru sfidarea legilor pe timpul fostului director Vasile Todea. Pe scurt, si de data asta, APM a eliberat un acord de mediu fara a respecta legea. In contestatia depusa de localnici si de CIDRM, se arata ca APM Alba si titularul de proiect au desfasurat, pana la momentul de fata, o procedura de evaluare a impactului asupra mediului (procedura EIM) profund viciata, prin lipsa oricaror etape si masuri de informare si consultare a publicului afectat si interesat. Au fost ignorate atat Conventia de la Aarhus, privind accesul public la informatie, obligatorie pentru Romania, cat si directivele europene privind evaluarea impactului asupra mediului, dar si legislatia nationala armonizata cu cea europeana. In cazul de fata, publicul nu a avut posibilitatea de a participa efectiv si la timp in procesul de luare a deciziei de mediu, de a se documenta si de a transmite comentarii si opinii. "Singura solutie legala care se impune in acest moment este reluarea in intregime a procedurii", se arata in cuprinsul contestatiei.
O dovada scandaloasa de lipsa de respect pentru profesia de aparator al mediului este si raportul la Studiul de impact, realizat de societatea intitulata pompos Unitatea de Suport pentru Integrare (!), responsabil de proiect fiind dr. Sergiu Mihut. Raportul abunda in date contradictorii, preluate de la alte proiecte industriale avizate de aceeasi societate, probabil cu gandul ca totul nu este decat o formalitate si nimeni nu va citi atent ce si cum. Asta a devenit, din nefericire, parte a mentalitatii de mediu in judetul Alba. Cert e ca studiul de impact numai de impactul asupra mediului nu face vorbire, suprafata in cauza fiind schimbata de trei ori: cand 0,87 ha, cand 8,7 ha, cand 14,12 ha! Nu mai spunem ca multe date oferite de Raport te trimit tocmai la Sighetul Marmatiei sau pe defileul Muresului! In consecinta, semnatarii contestatiei nu vor sa permita avansul acestui proiect, dupa modelul Gold Corporation, pentru ca nici timpurile nu mai sunt atat de tulburi ca in 1997-1998, cand Frank Timis a intrat in Apuseni, calare pe calul inseuat de ministrul Radu Berceanu.
"Suntem extrem de ingrijorati de faptul ca autoritatea de mediu a lasat sa continue aceasta procedura, in lipsa oricarui demers de informare a publicului, si pe baza unui raport de calitatea celui mai sus descris", a declarat Dan Mercea, Presedintele CIDRM.
Imagini ale zonei propuse pentru exploatare pot fi gasite la: http://s571.photobucket.com/albums
Pentru mai multe informatii contactati CIDRM la 0741/58.82.70, 0264/53.05.25 sau la adresa de e-mail: office@centruldemediu.ro sau vizitati site-ul www.centruldemediu.ro