Nicolae Radulescu Dobrogea - "Taierea fara noima a copacilor e o crima"

Ion Longin Popescu
Presedintele Asociatiei "Eco-Civica" din Bucuresti

Nici o alta capitala europeana nu-si lichideaza cu atata inconstienta spatiul verde. Praful si bolile pun stapanire pe Bucuresti

Langa blocul nostru aveam un zarzar care crescuse odata cu copiii din cartier. Chiar ei l-au plantat, in urma cu vreo 20 de ani. Era pavaza in calea prafului de pe bulevard, care ne inunda casele si viata. Avea o coroana rotunda care primavara se acoperea cu un val subtirel de floare, iar vara era si plin de fructe acrisoare. Viata lui a fost pusa in pericol, odata cu montarea unui panou de afisaj. Intr-o noapte din primavara anului 2007, firma respectiva a trimis doi baieti care i-au taiat jumatate din coroana, sa se vada reclama. Faptul a ramas nesanctionat. Nimeni de la primarie n-a dat o amenda. Ca urmare, firma a prins curaj si, saptamana trecuta, tot intr-o noapte (de notat ca lasitatea unora se manifesta indeosebi noaptea!), alti doi flacai au pus bietul zarzar la pamant, pentru totdeauna. Desi anuntati, oamenii primariei sectorului 4, cei de la ADP4 sau de la Garda de mediu nu s-au obosit sa taie macar o amenda. Un zarzar stramb, de ce sa-si bata capul?
Dar noapte de noapte si copac de copac, arborii Bucurestiului sunt decapitati cu o furie dezlantuita. Ucigasii de copaci, numiti modern "toaletatori", au pus la pamant numai anul acesta mii de plopi, platani, artari si castani din Bucuresti, cu acte in regula. Exemple: pe bulevardul Marasesti, din 25 de plopi seculari, sase s-au uscat dupa ce au fost schiloditi si lasati fara nici o ramura, cu toate ca legea spune ca ai voie sa elimini "maximum o treime" dintr-un copac supus toaletarii; pe Splaiul Independentei, in zona fostului Institut de medicina legala, au fost ciuntiti fara mila peste 30 de artari. Dintre ei, multi nu-si vor mai reveni niciodata. Ofensiva nemernicilor cu drujba intrece orice logica. Adaugata la taierea a peste un milion de copaci in ultimii 20 ani, toaletarea fara noima din Bucuresti, unde zeci de milioane de frunze au fost scoase din circuitul naturii, a eliminat un sfert din capacitatea de oxigenare a aerului, si asa extrem de poluat.
"Eco-Civica" este una dintre cele mai active organizatii neguvernamentale. Nicolae Radulescu Dobrogea, presedintele ei, face dezvaluiri dramatice, privind fapte de data recenta din domeniul protectiei mediului. Bucuresteni, iata de ce traim cu sapte ani mai putin decat restul tarii!

"Pana cand nu se va aplica Ordonanta de urgenta a fostului guvern, distrugerea parcurilor si spatiilor verzi va continua"

- Care este situatia parcurilor si spatiilor verzi din orasele Romaniei, domnule Radulescu?

- Catastrofala! Pana nu va intra in functiune Ordonanta de urgenta 114 pe 2007, distrugerea parcurilor si spatiilor verzi va continua. Amanata a treia oara de actualul guvern, ordonanta este, de fapt, "dusmanul" numarul unu pentru mafia imobiliara si pentru primarii certati cu legea. De aceea, cei mai mari opozanti ai OUG 114 sunt urmatorii primari, dusmani ai parcurilor: Mazare de la Constanta, Falca de la Arad si Pendiuc de la Pitesti. Ca sa-si justifice opozitia, Mazare a acuzat ONG-urile ca se opun "progresului", in conditiile in care, intre capitalele de judet, Constanta este pe locul trei din coada la capitolul spatiu verde pe cap de locuitor. La randul lui, d-l Pendiuc spune ca retrocedarile pe spatiul verde "trebuie onorate", OUG 114 avand, in viziunea sa, rolul de "frana a dezvoltarii urbane". Cat despre d-l Falca, dansul a afirmat, plangandu-si de mila, ca cei care construiesc in parcuri sunt arhitectii, nu primaria. Daca n-ar fi de plans, ai fi tentat sa izbucnesti in ras, de "neputinta" domnului primar.

- Care sunt primarii "campioni" la distrugerea spatiilor verzi in Bucuresti?

- Pe locul intai l-as situa pe primarul Negoita de la sectorul 3. Recent, impreuna cu cativa colegi de la "Eco-Civica", la solicitarea unor locatari din acest sector, ne-am pus in fata buldozerelor si am reusit sa oprim agresiunea primariei, care dorea sa construiasca parcari betonate in locul parculetelor dintre blocuri. Asa cum, de fapt, a facut in tot sectorul, fara a da seama nimanui. Parcul "Priseaca Dornei", din cartierul Balta Alba, mi se pare cel mai reprezentativ caz din istoria ultimilor ani. Pe o suprafata de sapte hectare din acest parc, s-au construit vile lipsite de orice sistematizare urbana, de care arhitectul de sector, controversatul Dumitrascu, nu este strain. Si nici doamna Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului, care n-a intervenit, desi este deputat ales in acest sector. Sub ochii domniei sale si al primarului Negoita, mafia imobiliara a ridicat doua blocuri in chiar curtile scolilor 196 si 200, luand din spatiul de joaca si sport al copiilor. Cel mai recent caz este ridicarea unui centru comercial, pe o suprafata de 8300 de metri patrati, lipit de parcul IOR, care presupune taierea catorva zeci de copaci din zona. Pe locul doi in clasamentul nostru se afla primarul Poteras, de la sectorul 6, unde spatiul verde pe cap de locuitor nu depaseste 2,75 m.p. Dupa ce, in mod fraudulos, a luat 4 hectare din curtea ICECHIM-ului, primarul Poteras sustine construirea a zece blocuri P+16 pe bulevardul Timisoara 103D, cu peste 2100 apartamente. Celor ce se vor muta aici le va reveni mai putin de 2,5 m.p. de spatiu verde pe persoana, ceea ce mi se pare scandalos. In fine, sectorul 2 tine aproape de sectoarele 3 si 6, deoarece chiar noua primarie a fost amplasata pe un spatiu verde! Ce sa mai vorbim de Lacul Circului, fost Tonola, care seaca zilnic din cauza ca primaria a aprobat un bloc turn de 20 de etaje pe strada Barbu Vacarescu? Acest superb lac, aflat pe moarte, era singurul din Romania unde se aclimatizasera nuferii de Egipt.

"Toti umbla sa distruga tot ce e verde in oras, dar de plantat nu le trece prin cap"

- Cum stam cu taierea copacilor din Bucuresti?

- Am mai spus-o: dupa 1989, au disparut peste un milion de copaci, atat de pe aliniamentele stradale, cat si din parcuri. Daca Primaria Capitalei ar da curs planului de replantari al "Eco-Civica", in scurt timp orasul ar redeveni tot atat de verde pe cat era in 1990. Noi pornim de la o observatie stiintifica, anume ca taierea unui copac matur echivaleaza cu 100 de puieti plantati in loc. Din pacate, primarul Oprescu nu ne-a raspuns, desi au trecut sase luni de la depunerea proiectului nostru. Noi nu acceptam ca niste smecheri sa taie in Bucuresti, dar sa planteze undeva, la tara. Cei de la clubul Dinamo doreau sa taie cateva zeci de arbori superbi de langa stadion, dar ar fi vrut sa planteze echivalentul la Saftica. Nu suntem de acord! Sa planteze tot in Bucuresti. Ca sa nu spun: tot in acelasi sector! Pana in 2011, Bucurestiul are directiva de la UE sa aiba 20 m.p. de spatiu verde pe cap de locuitor, iar pana in 2013, 26 m.p. - o cifra foarte bine judecata, caci peste acest parametru incidenta cancerelor scade vizibil. Sub 26 m.p. este foarte ridicata. Ce sa mai vorbim de 9,5 m.p. in prezent, cand Bucurestiul are circa 12.000 de decese de cancer pe an? Imi poate spune cineva cum se va realiza acest proiect ambitios, intr-un timp atat de scurt, cand toti umbla sa distruga tot ce e verde in oras, dar de plantat nu le trece prin cap?

- Praf cu tonele, noxe, gunoaie, demolarea patrimoniului urban interbelic. Iata o secventa din Bucurestiul zilelor noastre. Cum vi se pare?

- Strigator la cer. Bucurestiul detine tristul record de a-si otravi locuitorii cu circa 400 de tone de praf pe kilometru patrat, pe an. Am facut niste simple masuratori pe mine insumi. Cand m-am intors de la munte, unde am stat sapte zile, gradul de oxigenare din sangele meu era de circa 90%. Dupa doua saptamani de trai zilnic in Bucuresti, acest grad coborase la cota obisnuita pentru toti bucurestenii: 30-40 la suta!

- Multi dintre arhitectii care proiecteaza blocuri-turn pe spatiile verzi sunt bucuresteni. Pe ei nu-i afecteaza?

- Nu numai ca sunt bucuresteni, dar fac parte din Comisia Tehnica de Urbanism. Ei proiecteaza si tot ei aproba proiectele. Cu putine exceptii, sunt vesnic in conflict de interese. Dar d-l Oprescu ii sustine, le aproba toate nebuniile, cum ar fi "Dambovita Center". Dupa ce incaseaza cecurile cu multe zerouri in euro, nu mai stau in Bucuresti. Pleaca la vilele lor "de creatie", sa coaca noi proiecte, noi distrugeri de spatii verzi. Pe masura ce Bucurestiul se umple de praf, vilele de la munte ale arhitectilor sai se inmultesc si devin mai luxoase. Dar si acolo este o mare nenorocire. Aproape toate vilele ridicate in ultimii ani au luat locul unor spatii verzi, al unor copaci si arbusti. Aproape toate sunt construite in padure, in spatii defrisate, contribuind la urbanizarea scandaloasa a muntilor si chiar a rezervatiilor naturale. In linii mari, si Sinaia, Busteniul si Predealul sunt sufocate de vile si hoteluri care n-au canalizare si sisteme proprii de epurare a apelor uzate. Zoaiele fostului hotel Cioplea din Predeal, astazi proprietatea fostului fotbalist si antrenor Iordanescu, se scurg in raul Timis, neepurate. Situatia e valabila pentru toti cei care au vile acolo. Si Andrei Chiliman, si Adrian Nastase, si Adrian Sarbu de la Pro TV, toti contribuie la imputiciunea pe care o simtim cu totii, cand trecem pe langa hotelul "Fulg de nea", spre partia din zona Polistioaca. La Busteni si Poiana Tapului, se intampla exact acelasi lucru. Dupa ce si-au tras vile de vis, primarii dau aprobari de noi vile, chiar si la doi metri de padurea considerata parc national, cand legea le impune o distanta de un kilometru. La Sinaia, se taie copacii, iar imediat, terenul o ia la vale. Soseaua de pe "Furnica" a alunecat, dar se continua intr-o veselie nebuna distrugerea patrimoniului vechi de arhitectura si a arborilor din zona. Ca asta se intampla in statiunea regala, in Bucuresti sau oriunde in Romania, taierea fara noima a copacilor e o crima.