Tratamente politice cu nimic

Rodica Culcer
1. Au fost lansati candidatii principalelor partide politice pentru Parlamentul European. Ati identificat in mesajul lor vreo problema de interes, care ar putea sa-i faca si pe romani sa mearga la vot?

- Toate cele trei lansari de candidati - PSD, PNL, PD-L - s-au concentrat asupra luptei politice interne si au ignorat aproape total problematica europeana. Nu este un fenomen exclusiv romanesc, dar aceasta nu ne consoleaza. Practic, am asistat la o pregatire a alegerilor prezidentiale din toamna, tema principala a discursurilor politice fiind Traian Basescu, nu oferta europeana a partidelor, cum ar fi fost firesc. Doar PD-L a lansat, sub sloganul "La bine si la greu", o oferta de substanta in sase puncte: intrarea in zona euro in 2014, aderarea la spatiul Schengen in 2011 si eliminarea restrictiilor de pe piata europeana a muncii, absorbtia fondurilor comunitare, eliminarea monitorizarii in domeniul justitiei si depasirea crizei economice. Si acestea sunt insa tot obiective de politica interna, nu proiecte europene propriu-zise.
Daca PD-L a avut un program, in schimb PSD si PNL au avut doar retorica si emotie pe o singura tema: desfiintarea PD-L si a lui Traian Basescu. De altfel, presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat din start ca "aceste alegeri nu sunt despre Europa, despre teme europene sau despre cine si ce au facut la Bruxelles", ci despre "directia in care merge azi Romania si despre criza economica". De fapt, a fost vorba aproape in totalitate de atacuri vehemente la adresa lui Traian Basescu din partea tuturor vorbitorilor. Nimic despre proiectele la care au lucrat pana acum la Strasbourg europarlamentarii partidului, ca Renate Weber si Adina Valean de pilda, ceea ce sugereaza ca singurul proiect politic al PNL este inlaturarea lui Traian Basescu. Sloganul prea putin inspirat, chiar de prost gust, amintind de practica pomenii electorale - "Bani pentru romani. Bani europeni" - intareste aceasta impresie.
Aceeasi obsesie anti-Basescu a manifestat si Mircea Geoana la lansarea candidatilor social-democrati. Imbatat de atmosfera din sala, liderul PSD l-a catalogat pe Traian Basescu drept "un fost presedinte" si i-a laudat pe PSD-isti pentru ca "sunt cei mai buni" in timp ce "toti ceilalti sunt mici pitici". Or fi PSD-isti buni, dar nu si la gramatica, dupa cum a demonstrat Marian Vanghelie in cel mai agramat discurs al saptamanii. Dupa ce anuntat inceputul schimbarii lui Traian Basescu, liderul PSD Bucuresti s-a dezlantuit intr-o suita de dezacorduri de genul "Ajunge 5 ani de minciuni!... ", dupa care a tras apoteotic si concluzia la fel de agramata "Este un pas important aceste alegeri europene".
De altfel, atat PSD cat si PD-L au folosit lansarea euro-candidatilor pentru a-si mobiliza activul din teritoriu intr-o campanie electorala menita de fapt sa demonstreze forta fiecarui partid in parte si sa-i asigure o pozitie mai buna la negocierile din coalitie. Asa se pot explica si momentele folclorice de la lansarea PDL-istilor, care au culminat cu Oda bucuriei, interpretata la taragot. In concluzie, campania pentru europarlamentare numai europeana nu este si nu va interesa probabil pe nimeni. Nici nu ar avea de ce.

2. Din exterior vin spre Romania semnale contradictorii. In SUA, Hillary Clinton ne asigura ca suntem un partener de nadejde, in vreme ce Bundestagul german solicita incetarea sustinerii financiare a Romaniei, pe motiv de coruptie si lipsa reformelor in Justitie. Pe cine sa credem?

- Putem sa-i credem si pe unii si pe ceilalti, cu conditia sa intelegem ca au motivatii diferite. Hillary Clinton ne-a laudat datorita participarii militarilor romani la operatiunile din Irak si Afganistan. Cum presedintele Obama are din nou nevoie de sprijin in Afganistan, ii putem deveni utili, la fel cum i-am fost si predecesorului sau, George W. Bush. Spre deosebire de acesta din urma, insa, Barack Obama urmareste detensionarea relatiilor cu Moscova. De obicei, cand Rusia si America se inteleg, tarile de la granita fostei URSS isi pierd din importanta. De altfel, Casa Alba nici macar nu a numit un nou ambasador la Bucuresti. Cu toate acestea, datorita contributiei noastre militare, presedintele Basescu ar putea fi invitat in Statele Unite. Sa speram ca va obtine cu acest prilej anularea obligativitatii vizelor pentru romani, ca sa nu ne intoarcem cu mana goala de la Washington.
In cazul Germaniei, lucrurile stau cu totul altfel, caci Germania, cea mai mare si cea mai bogata tara a UE, contribuie cel mai mult la bugetul comunitar, motiv pentru care se considera indreptatita sa ceara socoteala pentru cheltuirea acestor bani. Cum Romania nu a reusit pana acum sa-si convinga partenerii europeni ca este hotarata sa lupte impotriva coruptiei, politicienii germani se tem ca banii contribuabilului german ajung via Bruxelles in buzunarele unor politicieni corupti si ale clientelei lor. Sa nu uitam ca doar dosarul lui Adrian Nastase a fost trimis de Parlament la DNA, celelalte solicitari trimise de procurori fiind amanate la infinit. Nici macar codurile - penal si civil - nu au fost finalizate, iar cele de procedura au fost oricum amanate pentru toamna. In consecinta, Germania a recurs la singurul argument care-i poate speria pe politicienii romani, si anume - penalizarea financiara a Romaniei.
Toate acestea ii intereseaza mai putin pe americani, pentru ca nu-i costa, si mai mult pe germani, pentru ca ei platesc. De vreme ce americanii vor de la noi militari pentru Afganistan, iar nemtii vor reforme care sa blocheze accesul politicienilor corupti la banii contribuabilului european, ar trebui sa negociem la sange cu americanii, iar nemtilor sa le fim recunoscatori.