"Iubesc un barbat casatorit"

Cititor Formula AS
(Text publicat in F. AS nr. 867, sub semnatura ANGELA)

"Parca vad in randurile tale povestea vietii mele"

Cu multi ani in urma si dupa 9 ani de casnicie, sotul meu ma anunta linistit si senin ca s-a indragostit de o fata cu 10 ani mai mica decat el. Am plans, am fost disperata, apoi am incercat sa dau uitarii o casnicie nefericita si-am divortat. Dumnezeu a fost bun cu mine si am gasit barbatul ideal, alaturi de care am implinit anul acesta 30 de ani de casnicie. Nu acelasi lucru s-a intamplat cu fostul meu sot. Iubirea cea "tanara" nu a tinut mult. La scurt timp dupa ce s-au casatorit, a fost vazut in compania altor femei. Angela, nu cumva sa crezi ca iti poti construi fericirea pe nefericirea altuia! Esti tanara, intra in viata cu capul sus, fara sa-ti para rau de ce lasi. E doar suferinta si umilinta. Fat-Frumosul care iti e destinat va veni. Sper ca Dumnezeu sa-ti lumineze mintea. Parca vad in randurile tale povestea vietii mele.
MARINESCU CORNELIA

"Din pacate, exista si casnicii in care sotii sunt doi straini"

Au trecut 20 de ani de cand am trecut si eu prin asa ceva. E dureros cand imi amintesc ce-am facut. Relatia iubitului meu cu sotia lui a fost mai puternica decat orice inchipuire de amor fugar, la varsta adolescentei. Si acolo era un copil care tragea de ambii parinti. E rusinos ce-am facut. Din pacate, exista si relatii maritale care nu functioneaza deloc, in care sotii sunt doi straini. Si astfel iau nastere aceste extrarelatii conjugale. Multi plecam la drum cu iubire curata in suflet, cu un bagaj sentimental bogat, dar excesiv de romantic, si dupa ani si ani de casnicie, constatam ca nu am facut cea mai buna alegere. Cinstit vorbind, sunt extrem de multe astfel de cazuri, dar din fericire mai sunt si exceptii, unde dragostea imbraca forme reale de zi cu zi, an de an... Iesi din relatia pe care o traiesti, draga Angela. Uita, si ai sa privesti peste ani cu alti ochi iubirea ta, traita intr-un vis al tineretii.
ELENA BOANGIU

"Cine insala o data insala si a doua oara"

Am o anumita varsta, am trait si vazut multe, si am inteles un lucru: cine insala o data insala si a doua oara. Sunt convinsa ca peste cativa ani vei fi in aceeasi situatie ca sotia lui, azi. Si-apoi, nu uita de copil! Te-ai intrebat vreodata daca tatal tau ii facea asta mamei tale, cu ce ochi il priveai azi, cum ar fi fost copilaria ta? Esti inca frageda, bucura-te de adolescenta, stai mai mult in preajma celor de varsta ta. Roaga-te la bunul Dumnezeu sa te ajute sa-l uiti. Vine vacanta de vara, pleaca la munte, la mare si uita. Caci si uitarea-i scrisa in legile omenesti.
GEORGICA NEGRILA

"Minunat raspuns"

Citesc cu mult interes raspunsurile date de Sanziana Pop. De fiecare data admir intelepciunea sfaturilor sale si modul delicat de a le prezenta. Ce bine ar fi daca Angela i-ar urma sfatul, poate bunul Dumnezeu o va lumina ca sa poata vedea calea cea buna.
Ii doresc multa sanatate d-nei Sanziana Pop si intregului colectiv care lucreaza la acest frumos fenomen, numit "Formula AS".
MARIA-STEFANIA IACOB

"E doar o potriveala de moment"

Iubitul tau nu ma surprinde cu nimic! Se incadreaza perfect in criza barbatului de 30-35 de ani! Eu cred ca ai venit in viata lui cum si cand trebuia, pentru a aduce culoare in existenta unui ins speriat de rutina instalata in casnicia lui, si de ideea ca va fi "pe viata". Din nefericire, e doar o "potriveala" de moment, care se va invechi si ea, cand va fi la vedere. Neinterzisa, isi va pierde intensitatea, periculos de mult. Acesta este inceputul unei noi etape in viata lui. Nu se va desparti de sotia lui pentru tine. Tu esti numai prilejul, ocazia de a-i starni curajul sa faca o schimbare in existenta sa!
GABRIELA BOGDAN

"Opreste-te acum!"

Draga Angela, pana acum puteai de multe ori sa eviti starea actuala, dar ti-ai urmat propria dorinta, pe care nu o mai poti controla. Tu iti creezi viitorul prin faptele pe care le permiti in viata ta. Nu veti mai prezenta nici un fel de garantie morala pentru nimeni, nici pentru copiii vostri, decat daca va opriti acum. Iisus Hristos va va ajuta pentru ca si Lui Ii place Iubirea, nu betia. Du-te undeva, in provincie, doar trei zile, ca sa te limpezesti, sa te linistesti si sa te trezesti!
NICOLAE MURESAN

"Vrei sa stii ce poate gandi un barbat de 35 de ani?"

In primul rand, te admir ca iti pui probleme de constiinta. Multe fete in locul tau, in lumea in care traim, nu ar avea nici un scrupul. Totusi, exista inca adolescenti care sunt sinceri cu propriile sentimente si isi deschid sufletul, curat ca o floare, si asteapta cu incredere dragostea, cum de fapt ar fi normal intr-o lume de oameni cinstiti si iubitori. Pentru acestia, fiorii dragostei sunt foarte puternici, si daca au sansa sa intalneasca persoana potrivita, rodul dragostei va fi pe masura. E posibil ca si tu sa te afli in aceasta stare de inocenta ardenta. Totusi, daca iti deschizi sufletul cui nu trebuie, s-ar putea sa primesti lovituri atat de puternice, incat sa nu mai fii in stare sa-ti deschizi sufletul pentru cine ti s-ar potrivi cu adevarat, si atunci iti irosesti viata. Inarmeaza-te cu discernamant, Angela! Este cea mai puternica arma care te tine pe fagasul corect in viata, iti da stabilitate sentimentala si iti pastreaza sufletul curat. Mai este ceva important care trebuie mentionat: primii fiori ai dragostei nu tin o viata. Ceea ce ramane dupa ei dovedeste daca a fost vorba despre o dragoste adevarata sau doar amagire. Daca a fost dragoste adevarata si Dumnezeu o binecuvanteaza, ceea ce urmeaza este cu adevarat iubire si da sens real vietii. O astfel de familie poate trece cu succes peste incercarile destinului pentru ca cei doi indragostiti nu simt nici un efort in a se sacrifica unul pentru altul si relatia lor creste si se intareste in timp. Daca insa a fost vorba de fiori egoisti, care se consuma in cateva acte sexuale, amagirea care ramane in urma e amara si lasa urme adanci.
Acum am sa-ti traduc putin cum vad eu acel barbat de 35 de ani. Si eu sunt barbat, casatorit, am copii si imi iubesc familia mai mult ca orice pe lumea asta. Nu pentru ca m-ar fi ocolit ispitele, nu pentru ca nu as sti cum sa-i dau lectii de viata unei fete tinere si frumoase si sa-i sucesc capul. Daca m-as fi lasat antrenat in astfel de relatii trecatoare, nu as fi avut prea multe piedici. Spun asta, pentru ca am fost profesor de liceu si am ramas chiar uimit si totodata indignat de succesul sentimental/sexual spre care ma indemnau chiar elevele mele. Atata doar ca nu mi-am permis asa ceva. Mi s-a parut injositor pentru mine sa fac asta. Mi-as fi batut joc in primul rand de mine si de familia mea si in al doilea rand, de niste suflete inocente. Spun inocente, pentru ca nu stiu cu adevarat ce le asteapta in viata. Inca nu au avut prea multe incercari adevarate. Daca tu ai avea o prietena foarte buna, ti-ai permite sa o tradezi? Ti-ai permite sa ii furi iubitul? Poate ca nu. Constiinta (pe care am vazut ca o ai) te opreste. La fel se intampla si cu un barbat insurat. Cel mai bun si mai apropiat prieten al lui trebuie sa fie propria sa sotie. Daca pe ea o insala, atunci nu va avea nici un scrupul sa insele pe oricine altcineva, mai devreme sau mai tarziu. Sentimentele de moment nu sunt o garantie pentru ce va urma. Doar calitatea morala poate fi o garantie. Un barbat care afirma ca a facut o greseala cand s-a insurat si care a descoperit doar acum dragostea adevarata are mari si periculoase defecte, pe care am sa incerc sa ti le descriu (macar partial):
1. Nici macar nu stie ce inseamna dragostea adevarata la care crede ca se refera. Daca pana la 35 de ani nu a descoperit-o, desi este insurat si are copil, nici nu o va descoperi vreodata. Sufletul lui este atat de mic, incat nici ca va putea iubi vreodata. Iubirea presupune putere de sacrificiu, rabdare si altruism. Cine iubeste are grija de nevoile iubitei (iubitului), inainte de nevoile personale. Or, el traieste orb, cel mult sub impresia unor fiori de moment. In cel mai bun caz, nici macar nu realizeaza minciuna pe care ti-a spus-o.
2. Daca este in stare sa-si paraseasca copilul pentru tine, omul asta nu va fi in stare in viata lui sa aiba grija de cineva. Nu de tine, de nimeni! Faptul asta este atat de injositor pentru el, incat trebuie sa fii oarba sa nu-l sesizezi. Pentru ca esti tanara si nu stii ce inseamna sa iti iubesti copilul, iti spun ca un parinte adevarat e in stare sa-si dea viata ca sa-si protejeze copiii. Nu sunt eu prea sever. E ceva care vine din interior, firesc. Si la animale poti vedea cum mamele isi dau viata pentru puii lor.
3. Cand s-a insurat la biserica, a fost intrebat daca va fi alaturi de sotia lui "la bine si la rau". E o intrebare plina de incarcatura. E o responsabilitate enorma, la care se angajeaza. E pe viata. A promis cu siguranta ca "Da". Asta inseamna ca in cazul in care, Doamne fereste, sotia si-ar pierde un picior intr-un acccident, el ar trebui sa aiba grija de ea in continuare, nu sa o abandoneze pe marginea drumului. Daca asta intelege el din responsabilitatea unei relatii, ce te poti astepta tu de la el? Daca tu ai pati ceva, si-ar cauta pe alta. De fete frumoase e plina lumea.
4. Simplul fapt ca si-a permis sa se angajeze intr-o relatie cu o fata cu 15-16 ani mai tanara dovedeste ca nici macar nu-si cunoaste locul. Voi faceti parte din generatii diferite. Desigur ca vei vedea exemple de staruri (actori, actrite) angajate in relatii de genul asta, dar uita-te la mizeria din viata lor. Chiar daca au bani, sunt atat de opaci si de ametiti de vartejul in care au intrat, ca orice atrocitate li se pare normala. Isi fura sotiile/sotii unii altora, se porcaiesc prin presa, chipurile sunt interesati de acte caritabile, dar consuma droguri, si ei, si copiii lor etc. Nici nu merita mentionat tot tabloul.
Sunt convins ca in generatia ta vei gasi baieti de calitate, care sa-ti poata oferi adevarata dragoste. Poate ca sunt mai stangaci, poate ca nu cunosc toate tainele vietii, poate ca tremura prea evident cand spun "te iubesc". Poate ca nu stiu cum sa-si arate sentimentele. Dar sunt si ei la inceput de drum, si ce poate fi mai frumos, decat sa descoperiti impreuna tainele adevarate ale vietii? Pentru ca hopurile pe care le treceti impreuna vor fi cele care va vor uni si va vor face sa simtiti dragostea adevarata. Nu alunga sansele cu adevarat valoroase pe care ti le ofera viata pentru o minciuna impachetata frumos.
Daca mergi cu barbatul pe care consideri ca-l iubesti acum, negresit vei avea mult de suferit cand vei descoperi pe pielea ta ce defecte are, pe care nici nu ti le poti imagina. Si grave vor fi urmarile. Daca le dai o sansa celor din generatia ta (fara sa-i consideri doar copii) si incerci sa le descoperi sufletul, vei putea gasi valori nebanuite. Si surprizele nu vor inceta sa curga. Totusi, fii atenta la caracterul lor. Nici cei din generatia ta nu sunt toti buni. Iar daca vrei un raspuns cu adevarat bun, mergi la biserica si lasa un pomelnic cu o rugaciune, sa te lumineze si sa te ajute Dumnezeu. Negresit vei avea raspunsul cel bun, chiar de-ar fi sa suferi pe moment.
FLORIN TARAN-BRADATAN - Canada