Mark G. Manis - "In America nu exista bacanie la colt de strada, care sa nu aiba un raft cu produse ecologice"

Ion Longin Popescu
Consultant principal al Departamentului Agriculturii al SUA

Recent, am luat parte la un seminar organizat de Centrul Cultural American din Bucuresti, cu tema "Produsele ecologice - productie, certificare, marketing". Din partea americana a luat cuvantul, printre altii, un consultant principal de la Departamentul Agriculturii, Mark G. Manis, iar din partea romana, Ion Toncea, presedintele Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica. Comparand cele doua interventii, insotite de proiectii, am putut constata diferenta substantiala dintre sistemele american si romanesc sau, mai exact spus, diferenta dintre sistemul american de productie, certificare si marketing, impecabil ca un mecanism de ceasornic, si lipsurile infrastructurii romanesti in materie de produse alimentare ecologice. Pe scurt, in timp ce peste ocean statul este implicat masiv in ecologie, prin Departamentul de Agricultura, in Romania avem mai mult un control al ONG-urilor, decat al Ministerului Agriculturii, iar cea mai vizibila interventie a statului este ilustrata de agentia veterinara - o adevarata sperietoare a lumii rurale. Lipsita de un sistem eficient de colectare, de o retea de banci agricole, fara piata de desfacere, fara promovare din partea statului si fara legi clare de sustinere, agricultura ecologica din Romania e la mare distanta de cea americana. Asa cum spunea dr. Ion Toncea, cea mai importanta insusire a agriculturii romanesti este "vocatia ecologica". Dar, dincolo de "vocatie", nu intalnesti decat rafturile hipermarket-urilor din Bucuresti pline cu unt, iaurt si smantana ecologice din Germania, la preturi de doua-trei ori mai mari decat produsele "normale" romanesti. Fara alte comentarii, ii lasam pe cititori sa afle cum este organizata agricultura ecologica intr-o tara in care politicienii din parlament, cu toate pacatele lor, isi iau munca in serios.

"Daca o mica ferma din SUA vinde produse ecologice a caror valoare nu depaseste 5000 de dolari pe an, este scutita de obligatia de a avea autorizatie"

- Tot romanul stie ca de peste Ocean vin la noi organismele modificate genetic (OMG), hormonii de crestere, fast-food-ul etc. Adica tot ce e mai nesanatos in materie de alimentatie. E o politica doar pentru export sau si populatia Americii se hraneste la fel de periculos?

- Statele Unite sunt tara in care prima Lege privitoare la productia de alimente organice a fost votata de Congres inca din anul 1990! Tot atunci, Departamentul Agriculturii (USDA) a elaborat un Program National pentru Agricultura Ecologica (NOP), potrivit caruia produsele agricole etichetate ca ecologice trebuie sa vina de pe plantatii verificate si autorizate de stat. A fost infiintat, de asemenea, un Comitet pentru Norme Ecologice Nationale, format din agricultori direct interesati, ecologisti, oameni de stiinta si entitati de certificare private sau de stat. Necesitatea certificarii este evidenta, fiecare consumator fiind indreptatit sa pretinda ca produsul numit ecologic chiar este ecologic. Cum la noi nu este o traditie agricola la fel de lunga precum cea din Europa, si nu exista taranime in sensul romanesc al cuvantului, micii producatori sunt incurajati sa ramana pe piata prin stimulente legislative. Spre exemplu, daca o mica ferma vinde produse ecologice (oua, lapte, miere, dulceturi etc.), a caror valoare nu depaseste 5000 de dolari pe an (circa 150 de milioane lei vechi/an - n.red.), este scutita de obligatia de a avea autorizatie (certificare), adica isi poate vinde produsele direct la farm-market (piata taraneasca), fara sa aiba nevoie de documente de autenticitate.

- Cand este un produs etichetat ca organic, dupa normele americane?

- Exista doua feluri de produse agricole ecologice: "100% ecologic" si "organic", acesta din urma trebuind sa contina cel putin 95% ingrediente produse ecologic. Departamentul Agriculturii a tiparit etichete speciale, pe care le aplica pe cele doua feluri de produse. Exista si produse cu doar 70% ingrediente ecologice, pe a caror eticheta scrie "produse cu ingrediente ecologice", cu mentiunile respective, cum ar fi: "supa cu mazare, cartofi si morcovi ecologici". De notat ca incalcarea acestor norme se penalizeaza cu o amenda de 11.000 de dolari.

- Taranul roman nu foloseste ingrasaminte chimice si fertilizatori, ara cu caii, cultivand adesea soiuri locale. Ar putea fi recoltele lui incadrate ca "ecologice", dupa standardele americane? Adica ar putea fi exportate in SUA?

- Daca se incadreaza in normele noastre de certificare, da. Cum se desfasoara certificarea in America? Potrivit legii, un agent acreditat de Departamentul Agriculturii se deplaseaza la ferma respectiva si face propriile cercetari de sol, aer, apa, soiuri, nutreturi etc. Durata de acreditare este de 5 ani, timp in care trebuie aflat ce substante au fost utilizate in productie, care este istoricul tratamentelor solului, cum a fost prevenita amestecarea produselor ecologice cu cele neecologice si altele. Cand agentul, in urma propriilor teste, este sigur ca fermierul aplica tratamente naturale, isi hraneste animalele numai cu nutreturi ingrasate cu gunoi de grajd, cultiva cereale netratate chimic etc., emite certificatul. Desigur, semintele modificate genetic, radiatiile cu ioni si folosirea namolurilor de canalizare sunt interzise.

- In Romania lipseste infrastructura de colectare si piata pentru produsele ecologice. Cum a evoluat aceasta piata in SUA, dupa adoptarea legii speciale din 1990?

- Daca in 1990, vanzarile la consumatorii de produse ecologice au fost in jur de un miliard de dolari, in 2008, vanzarile respective au depasit 23,6 miliarde de dolari! Practic, aceste produse au ajuns sa se vanda peste tot, nu exista bacanie la colt de strada care sa nu aiba un raft cu produse ecologice. Sunt deja lanturi alimentare mici si mari, numai pentru aceste produse, alaturi de pietele fermierilor.

- Care sunt tarile europene certificate de SUA ca producatoare de incredere de produse ecologice?

- Italia, Spania, Anglia si Germania. Ele produc 24% din alimentele ecologice din lume. Din pacate, Romania nu se califica intre tarile cu acord de echivalenta cu SUA, desi stiu ca are un potential remarcabil: traditii, sol bogat, aer si apa nepoluate in zonele de munte. E regretabil, deoarece productia agricola ecologica asigura un grad sporit de sanatate a populatiei, contribuie la consolidarea "brand"-ului de tara si la dezvoltarea turismului.

"Nu vad nici un motiv pentru care produsele ecologice americane sa nu fie exportate in Romania"

- Cum ar putea experienta americana sa ajute productia ecologica din Romania?

- Prezenta mea aici este un inceput de dialog si un schimb de experienta util ambelor parti. Oferim experienta noastra Institutului de la Fundulea si probabil ca Ministerul Agriculturii va acorda un sprijin mai mare in dezvoltarea infrastructurii rurale de piata si manutanta a produselor taranesti, verificate de agenti acreditati in domeniu. Pentru a da o sansa exportului romanesc de produse ecologice, guvernul de la Bucuresti, printr-un acord de echivalenta cu SUA, poate intra in "sistemul de evaluare a conformitatii", prin care USDA verifica toate activitatile dintr-o tara, pentru a se asigura de faptul ca sunt aplicate pe deplin si consecvent, de la produs la produs, cerintele tehnice specifice productiei ecologice.

- Dupa ce, la capitolul "standard", Romania a fost invadata de fructe si legume din UE, sa ne asteptam la importuri din SUA de produse ecologice?

- Nu vad nici un motiv pentru care produsele ecologice americane sa nu fie exportate in Romania. Daca piata o cere, mai mult ca sigur ca SUA va exporta si pe piata romaneasca. Desigur, in masura in care produsele noastre respecta cerintele UE, iar eu cred ca le respecta.

__________________________

Dr. Ion Toncea
Presedintele Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica


"Caz unic in lume, in Romania opereaza 14 organisme de inspectie si certificare, din care numai unul este romanesc!"

"Evolutia agriculturii ecologice din Romania este buna, dar... nesatisfacatoare, in raport cu potentialul natural, economic si social al tarii. Daca in America a inceput in 1990, la noi agricultura ecologica a luat startul cu zece ani mai tarziu. In conceptia noastra, ecologic, biologic si organic sunt acelasi lucru. Norocul nostru este UE, al carui cadru legislativ l-am adoptat automat dupa aderare. Totusi, mai sunt multi pasi pana la punerea la punct in profunzime a sistemului. Caz unic in lume, in Romania opereaza 14 organisme de inspectie si certificare, din care numai unul este romanesc! Fata de anul 2000, suprafetele certificate ca ecologice au crescut de la 17.438 de hectare, la peste 200.000 de hectare in 2009. Cu toate astea, toata productia ecologica a anului 2007 valoreaza 150 de milioane de euro, ceea ce reprezinta 8 la suta din exporturile agricole ale Romaniei. Este foarte putin. S-ar putea mult mai mult, pentru ca avem 3 milioane de hectare de cernoziom pe care nu-l respectam si nu-l cultivam corect. Romanii trebuie sa inteleaga ca agricultura ecologica are impactul cel mai mic in contextul incalzirii globale. Visez la ziua cand toata agricultura de munte, si mare parte din agricultura de campie, vor fi etichetate ca ecologice sau macar partial ecologice, cu certificate oficiale recunoscute peste tot in lume. Romania este o putere agricola in adormire, care, la un semn de intelepciune, ar putea sa invadeze ea continentul cu produse organice, si nu invers".