Raspuns pentru C. V., F. AS nr. 839 -"Imi doresc un copil, dar nu am ovulatie"

Redactia
ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

Lipsa ovulatiei poate fi consecinta mai multor cauze: dereglari hormonale, ovare polichistice, insuficienta ovariana, sau chiar o deficienta de fier (anemie). Oricare ar fi cauza, produsele naturiste sunt foarte eficiente daca sunt combinate si dozate stiintific. Tratamentul naturist in astfel de cazuri dureaza 3-6 luni si se urmareste permanent cresterea ovulatiei prin temperatura vaginala. Dintre produsele naturiste care stimuleaza cresterea ovulatiei, va recomand urmatoarele: * Profemina - contine extract din radacina de Blach Cohosh, bogata in fitoestrogeni, asigurand o actiune similara estrogenului ovarian, fara a prezenta riscurile terapiei hormonale alopate. * Branca-ursului - sustine functia sexuala, favorizeaza fecundarea, ajuta la reglarea ovulatiei. * Lhecure - este un supliment alimentar ayurvedic din extracte vegetale, care reechilibreaza hormonal sistemul endocrin, tonic genito-urinar. * Kamaiany - supliment alimentar ayurvedic, din extracte vegetale, revigorant pentru femei, esential pentru mentinerea echilibrului hormonal si al fertilitatii. * Iz Globin - contine Fe, Cu, Zn si un complex de vitamine speciale pentru persoane anemice, regenereaza celulele si mareste ovulatia. * Extract din mladite de zmeur - supliment recomandat in tulburari endocrine feminine, sterilitate, hiper si hipofoliculinemie, senescenta feminina. * Extract din muguri de stejar - imunomodulator si imunostimulator poliendocrin (corticosuprarenalian si ovarian) in astenie sexuala, frigiditate si sterilitate. * Tonic ginecologic "E-lite" - este un preparat fitoapicol si contine miere, propolis, polen, extracte din coada-soricelului, salcie, salvie, thuya, zmeur, angelica, mur, cretisoara, echinacea, uleiuri esentiale din lavanda, fenicul, marar. Actioneaza pe afectiuni ginecologice: metroanexite, chisturi ovariene, fibroame uterine, dereglari hormonale, menopauza, noduli la san, rani pe colul uterin, insuficienta ovariana, sterilitate, micoze. * Ovule ginecologice "Superforte" - contin cea mai complexa si concentrata formula din produse fitoapicole: miere, propolis, polen, laptisor de matca, extract din catina, galbenele, tataneasa, sunatoare, musetel, urzica, cimbru, morcov, mumio, argila. Au actiune antiinflamatorie, antitumorala, antiinfectioasa, decongestiva, calmanta, cicatrizanta, trofica, antimicotica, reglatoare hormonala, regleaza pH-ul vaginal.
Tonicul Imunitar si ovulele se prepara in farmacia "E-lite Nutritia" din Deva.

Dr. ULPIA-IANINA CUPSAN-MORAR - Petrosani, tel. 0254/54.23.60

"Prietenul meu sufera de psoriazis arteritis"
(Raspuns pentru ION BARBU - Toronto, F. AS nr. 513)


Psoriazisul artiopatic este o manifestare clinica a bolii psoriazice la nivelul articulatiilor, intalnindu-se in 5% din cazurile de psoriazis. Leziunile articulare sunt deformante, anchilozante, afectand in special extremitatile si chiar articulatiile sacroiliace sau coloana vertebrala, sub forma de spondilita anchilozanta. Patologia bolii poate fi imunitara, avand si o determinare genetica. Tratamentul medicamentos consta in administrarea de Methotrexat oral, 5 mg in 3 prize la 12 ore (36 ore) de doua ori pe saptamana, in total 15-25 mg saptamanal sau in injectii i.m. 25-50 mg o data pe saptamana, in cure de pana la 10 saptamani (daca se vad rezultate dupa primele 3 saptamani). Asociat sau independent se administreaza apoi Salazopirin, 2-4 capsule/zi (1-2 g). Inaintea inceperii tratamentului si periodic se efectueaza investigarea functiei hepatice, medicamentele fiind hepatotoxice. Regimul alimentar va consta in excluderea alcoolului, tutunului, grasimilor animale (smantana, frisca), a fructelor oleaginoase (nuci, alune, arahide), a alimentelor care prin procesul de gatire absorb multa grasime (cartofi pai, prajeli, snitele pane).

"Ma confrunt cu o urticarie pacatoasa"
(Raspuns pentru MIHAELA - Australia, F. AS nr. 514)


Urticaria este o manifestare alergica cutanata, produsa de un numar de alergeni de ordinul sutelor. Ei pot fi alimentari, medicamentosi, chimici, fizici sau bioalergeni (alergeni microbieni, micotici si parazitari). Iti sugerez sa excluzi, prin examinare si investigatii, existenta unor focare microbiene: dentare, amigdaliene, urinare, genitale, colecistice. Daca ai posibilitatea, fa un tubaj duodenal pentru a exclude o lambliaza, si un examen repetat coproparazitologic. Daca aceste ultime investigatii ti se par traumatizate, iti recomand medicamentul Zentel (care contine Albendazol), dimineata 2 tablete (400 mg) mestecate apoi inghitite. Se repeta aceeasi doza dupa trei saptamani. Iti urez sanatate!

MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Am ramas cu sechele dupa un accident vascular cerebral"
(Raspuns pentru BACIU VASILE - Turda, F. AS nr. 669)


Accidentul ischemic constituit (infarct cerebral) este cauzat de obstructia brutala a unei artere a creierului cu colesterol (aterom), saruri minerale, trombocite sau leucocite. In functie de artera cerebrala afectata, variaza si manifestarile bolii, fiind asemanatoare cu cele din alte forme de accidente vasculare cerebrale, si anume: tulburari de vorbire, ale simtului olfactiv, de vedere, ale psihicului, dureri de cap, probleme respiratorii si cardiovasculare, ptoza palpebrala, pareze si paralizii ale musculaturii fetei si/sau ale membrelor. In toate cazurile de AVC, se produce si un important edem, responsabil de unele simptome neurologice severe: convulsii, ameteli, cefalee, uneori coma. Nu voi insista asupra tratamentului alopat, imediat urmator accidentului, deoarece reiese clar din relatarea dvs. ca el a fost aplicat, ci doresc sa va informez despre necesitatea refacerii neuronilor, prin stimularea lor pe timp indelungat prin administrarea de neurotrofice gen: vitamina B1 si B6, Stugeron, Sermion, Piracetam, Piritinol. In completare, este foarte indicat sa luati o pastila de Aspirina pe zi, sau Ticlid - 2x250 mg pe zi, cu scop antiagregant, in vederea evitarii unei recidive, prin distrugerea trombusilor care pot astupa lumenul vaselor cerebrale. Terapiile naturiste sunt binevenite in perioada de convalescenta, aducand o insemnata contributie si grabind recuperarea. Fitoterapie: va recomand preparatul Tanakan (frunzele plantei Gingko Biloba) sub forma de capsule, din care veti lua 2-3 pe zi. Pot fi asociate Tanakanului produsele din Ginseng - 3 capsule pe zi, Catinofort - 3,5 capsule pe zi, Spirulina - 3 capsule pe zi. Cura cu vasc - macerat la rece, de seara pana dimineata (1 lingurita de pulbere in 200 ml apa), cand se filtreaza si se administreaza 2-3 cani pe zi, inaintea meselor principale. Dietoterapie - regimul alimentar este restrictiv in privinta unor produse alimentare ca: sare de bucatarie, condimente, grasimi animale, lapte nedegresat si derivatele lui, galbenus de ou (colesterol).
Va recomand, in schimb, cateva alimente cu efect favorabil in astfel de cazuri: arahide, migdale, struguri, patrunjel, spanac, usturoi, peste, preparate de soia, mere, caise, coacaze. Faptul ca nu sunteti fumator, consumator de alcool sau cafea constituie un mare avantaj in procesul de recuperare. Ca specialist in terapii complementare, va propun sa incercati grabirea fazei recuperatorii prin: kinetoterapie, acupunctura, mecanoterapie si, in special, reflexoterapie. Stimularea zonelor reflexogene cerebrale aduce in timp (15-20 sedinte) imbunatatiri substantiale in metabolismul neuronal, refacerea interconexiunilor neurale, vascularizarea si oxigenarea optima a etajelor cerebrale, determinand preluarea functiilor pierdute sau abolite de catre zonele invecinate celor atinse de atacul ischemic. Multa sanatate si sa auzim numai de bine.

Dr. LUMINITA DOROBANTU - Bucuresti, tel. 0723/66.91.31

"Ce tratament as mai putea urma pentru hepatita virala tip C?"
(Raspuns pentru STEFAN FLORIN, F. AS nr. 863)


In momentul acesta, cel mai mare risc este nu doar ciroza, ci evolutia catre hepatom malign. Chiar daca veti face transplant de ficat, ficatul transplantat se va imbolnavi dupa o perioada, pentru ca virusul ramane in organism si poate ataca din nou. Este foarte important sa stabilizati ficatul, cum v-ati exprimat, dar si sa atacam virusul. Pentru aceasta, aveti nevoie de: * Imun Aid - creste rezistenta si capacitatea de autovindecare a organismului. Contine extract de gheara-matei, fiind printre cei mai eficienti fortifianti ai sistemului imunitar, accelereaza inmultirea limfocitelor si permite recunoasterea intrusilor din organism, avand si capacitatea de a recunoaste celulele degenerate (1 capsula de trei ori pe zi). * Liver Aid cu efect detoxifiant, de sinteza a proteinelor, cu rol impotriva inflamarii infectioase a celulelor hepatice cauzate de virusurile hepatice. Se iau 2 capsule de trei ori pe zi. * Vital (pe grupa dvs. de sange) ce contine vitaminele si mineralele necesare in functie de grupa dvs. de sange. * Shark Aid - cu continut ridicat de cartilaj de rechin, cunoscut pentru efectul sau de refacere a articulatiilor. * Paraprotex cu rol antiinfectios. Se iau 2 capsule de trei ori pe zi. * Juice Tahitian - puternic adaptogen, cu efect antitumoral, antiinflamator, antiinfectios, depurativ, echilibrare emotionala. Regimul alimentar fara prajeli, alcool, cafea, tutun, bogat in legume si fructe. Pentru mai multe informatii, contactati-ma telefonic. Multa sanatate!