Selectia "Formula AS"

Adriana Bittel
Junot Diaz, "Scurta si minunata viata a lui Oscar Wao", traducere de Daniela Rogobete, Editura "Polirom" (tel. 0232/21.74.40), 336 pag., 30,75 lei.

Junot Diaz e nascut in Republica Dominicana in 1968 si stabilit in SUA, in New Jersey, inca din copilarie. Emigranti saraci din ghettou, parintii lui au profitat de inlesnirile americane pentru a-si da fiul studios la scoli bune si la facultate, unde si-a descoperit pasiunea pentru literatura. A debutat la 28 de ani cu un volum de povestiri cu tenta autobiografica, in care introducea, prin membrii familiei Cabral, istorii din viata exilatilor dominicani. Desi foarte bine primit de critica si public, Junot Diaz a asteptat 11 ani pana sa publice a doua carte, romanul pe care vi-l recomand azi si care l-a propulsat in prim-planul vietii literare americane, obtinand cele mai importante premii: National Book Award si Pulitzer-2008. "Scurta si minunata viata..." e povestea a trei generatii din familia Cabral, ce acopera istoria Republicii Dominicane in secolul XX, cu accentul pus pe lunga (1930-1961) si cumplita dictatura a lui Trujillo, sceleratul care ajunsese sa controleze toti locuitorii insulei "printr-o combinatie de violenta, intimidare, masacru, viol, racolare si teroare".
Crudul dictator e personaj principal si in romanul lui Llosa, "Sarbatoarea tapului", pe care vi l-am prezentat aici in urma cu sapte ani, dar deosebirea e ca mai tanarul Junot Diaz are in ADN dramele povestite si amesteca magistral Istoria cu vietile unor oameni pe care raul ii urmareste ca un blestem ancestral. Numit fuku sau Blestemul Lumii Noi, el ii atinge de la Columb incoace pe caraibieni oriunde s-ar afla, in Santo Domingo sau in Paterson, New Jersey. Exista in credinta lor si un antidot la fuku, un cuvant care dezleaga vraja, zafa, iar o astfel de dezlegare de blestem e romanul lui Junot Diaz. Care povesteste necronologic, prin vocea unui narator, Yunior, a fratilor Oscar si Lola, dramaticele destine ale Cabralilor, balansate intre doua lumi: cea americana, care nu mai e pamantul fagaduit, si cea dominicana, de unde aduc amintiri teribile. Personajul cel mai pregnant e cel titular, Oscar, tocilarul obez, ochelarist, timid, nefericit fiindca din cauza infatisarii e respins de colegi si mai ales de fete, de care se indragosteste cu disperare. Refugiat in literatura stiintifico-fantastica, jocuri cu eroi, benzi desenate si filme, derivele si reveriile lui "inapoi in viitor" il izoleaza pana la depresie si pulsiuni sinucigase, caci nu poate trai fara sa iubeasca si sa fie iubit. Singura care-l iubeste e sora lui, Lola, o revoltata coltoasa, dura, care deprinde lectia supravietuirii in competitia acerba a americanilor proveniti din lumea a treia. Oscar spune glumind ca el e Apocalipsul, iar Lola - Noua Geneza (singura ramasa in viata din familie, o va continua prin copilul ei). Mama lor, Belicia, bunicul patern, chirurgul Abelard Luis Cabral, bunica adoptiva La Inca au cu totii existente strivite de perioada neagra a dictaturii, pe care Junot Diaz ne-o explica in ample note de subsol. Caci punctul focal al romanului e sinistra epoca a lui Trujillo. Un trecut prezent, indestructibil in fuku de care e atinsa si generatia Lolei si a lui Oscar, nascuti in America, dar simtindu-se "in mijlocul a nicaieri", caci nu apartin nici patriei materne, nici tarii de exil. Aceasta dubla nula apartenenta se reflecta in limbajul romanului - amestec de argou american hip-hop, spaniola, terminologie SF, referinte literare si filosofice, ritmuri antileze - un cockteil exploziv, dificil de tradus. Daniela Rogobete realizeaza performanta de a pastra intreaga stralucire si originalitate a prozei, fara sa ingreuneze deloc lectura. "Scurta si minunata viata a lui Oscar Wao" e o carte emotionanta si cu miza mare. Mai mare nici ca se poate. Caci e vorba in ea de viata si moarte, de iubire, frumusete si libertate.