Dulciuri de sezon

Redactia
Prajitura cu branza de vaci si cirese

Ingrediente (pentru 8 bucati): * Aluatul - 100 g biscuiti, 25 g unt moale. * Umplutura de branza: 550 g branza de vaci, 175 g zahar praf, coaja rasa de la doua lamai, coaja rasa de la o portocala, 3 oua separate, 1 1/2 lingura de faina, un varf de cutit de praf de copt, 100 ml frisca lichida. * Umplutura de cirese: 800 g cirese coapte, 1 1/2 lingura de amidon, 2 linguri suc de lamaie, 1 lingura de zahar, 150 ml frisca batuta.
Mod de preparare
: * Se baga biscuitii intr-o punga de plastic si se sfarama marunt cu o sticla (sau se maruntesc in mixer). Macinisul obtinut se amesteca cu untul. * Se intinde compozitia uniform pe fundul unei forme rotunde (cu diametrul de cca 20 cm). Se porneste cuptorul la 200 grade. * Se pune branza de vaci intr-un castron. Se adauga zaharul si se amesteca pana ce devine cremoasa. Se adauga coaja rasa de lamaie si portocala, apoi galbenusurile. Se amesteca totul bine. * Se cerne faina deasupra, se amesteca usor frisca. Se bat albusurile spuma si se incorporeaza cu o lingura de metal in compozitie. Se intinde umplutura de branza peste aluatul de biscuiti. * Se coace prajitura 5 minute, apoi se reduce cuptorul la 140 de grade si se mai lasa la copt pana ce devine aurie. * Se lasa prajitura cu branza in tava trei ore sau toata noaptea, sa se raceasca. * Se spala ciresele si se curata de samburi. Se pun intr-un tifon si se preseaza ca sa lase zeama. Se scot si se aseaza peste prajitura. Sucul se amesteca cu amidonul, zeama de lamaie si zaharul si se pune sa fiarba intr-o craticioara, timp de 2-3 minute. Se lasa alte 3 minute sa se raceasca, apoi glazura se toarna peste prajitura. Se garniseste pe margine cu un strat de frisca. Se pune la rece, inainte de a servi.

Vis cu capsuni

Ingrediente (pentru 4 persoane): 215 g foi de placinta congelate si lasate 2 ore la dezghetat, 4 linguri marmelada sau gem de capsuni, incalzite usor si trecute prin sita, 150 ml frisca batuta, 150 g capsuni.
Mod de preparare
: * Se porneste cuptorul la 220 grade (treapta 3-4). Foile de placinta se intind cu sucitorul pe tabla de prajituri, ca sa se obtina un patrat cu latura de cca 25 cm. Se taie apoi cu un cutit bine ascutit in trei parti egale. Bucatile obtinute se pun intr-o tava usor umezita si se inteapa peste tot cu furculita. Se lasa la rece 5 minute. * Se coace aluatul 10-12 minute, pana ce devine auriu. Se intorc blaturile pe cealalta parte si se mai coc 3-4 minute. Se scot afara pe un platou si se lasa sa se raceasca. * Cu o ora inainte de a servi prajitura, fiecare bucata de blat se unge cu un strat subtire de marmelada si jumatate din cantitatea de frisca. * Peste ultima foaie se pune jumatate din marmelada ramasa. * Se taie in doua capsunile si se pun cu fata zemoasa in jos. * Peste fructe, se intinde restul de marmelada. Se aseaza partile prajiturii una peste alta. Cea de deasupra se decoreaza pe margine cu frisca. Se baga prajitura 15 minute la frigider, ca sa se intareasca.

Bavareza cu capsuni

Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g capsuni, 50 cl lapte, 5 galbenusuri, 125 g zahar pudra, 1 baton de vanilie, 6 foi de gelatina (12 g), 25 cl frisca lichida, 5 cl visinata, 50 g coacaze rosii sau tot capsuni, pentru decor.
Mod de preparare
: * Faceti o crema din laptele fiert cu batonul de vanilie, taiat in doua pe lung. * Bateti galbenusurile cu zaharul, pana ce amestecul devine alb. Turnati putin cate putin laptele fiert cu vanilie. * Puneti compozitia sa se ingroase pe flacara mica, fara sa va opriti din amestecat si fara sa lasati sa dea in fiert. * Separat, puneti sa se topeasca foile de gelatina, inmuiate inainte in apa rece si stoarse. Lasati sa se raceasca. * Spalati capsunile si curatati-le de codite si frunzulite. Zdrobiti-le in mixer si adaugati visinata. * Amestecati capsunile cu restul preparatului racit. Adaugati frisca. * Varsati incet amestecul intr-o forma umezita. Bagati vasul la frigider pana a doua zi (sau minimum 8 ore). * Scoateti bavareza din forma, inainte de a o servi si decorati-o cu coacaze sau cu capsuni taiate.