Paula Seling - "Culeg vise"

Bogdana Tihon Buliga
Dupa sase ani de munca, Paula Seling revine cu un nou album. Una dintre vocile magnifice ale Romaniei isi pastreaza cu fermitate convingerile artistice si detasarea fata de derizoriul fenomenului muzical de la noi

Treizeci si patru de piese noi

- Dupa o pauza foarte lunga, iata ca esti pe cale de a lansa un nou disc. Admiratorii tai se bucura foarte mult. Le-ai spulberat teama ca te-ai lasat absorbita complet de dulceata vietii de familie...

- Sunt foarte bucuroasa ca pe 10 iunie urmeaza sa lansez cel mai nou album al meu, "Culeg vise", la care am lucrat aproape sase ani. In ce priveste povestea cu pauza e o simpla... poveste. Nu am stat deloc degeaba in toti acesti ani. Pe langa faptul ca am lucrat la album, am scos si doua discuri de colinde si am avut nenumarate concerte. Cine a vrut sa ma auda si sa ma vada cantand a avut ocazia sa o faca. Publicul meu fidel si mult iubit stie asta. Chiar daca m-am maritat - si sunt foarte fericita in postura de sotie, muzica nu numai ca nu a trecut pe planul doi, ci a devenit un program de familie. Acum cant impreuna cu Radu, sotul meu. Revenind la "Culeg vise", acesta este primul album in care totul imi apartine: muzica, versurile, orchestratia, mixajele. Este in doua variante, romana si engleza, fiecare avand cate 17 piese. Pentru aceste 34 de melodii, am lucrat zile si nopti in studioul meu, "Unicorn Records". Mi-am dorit enorm sa am un studio, un loc al meu, foarte aproape, in care, daca sunt inspirata noaptea, de pilda, sa pot merge sa-mi concretizez inspiratia pe loc. Visul mi s-a implinit: noi locuim deasupra, iar studioul e la demisol, un barlog, cum ii spune tatal meu. Asadar, fiecare sunet al acestui disc este creatia mea, mastering-ul fiind singurul lucru facut in afara acestor ziduri, respectiv in Germania, la "Silver Sound Studios". Mastering inseamna tusa finala la un album, aura sa generala, de aceea e foarte important. El poate adauga enorm sau, dimpotriva, poate distruge totul. Eu am apelat la nemti, pentru ca sunt profesionisti desavarsiti.

- Asadar, ultimul album nu e unul singur, sunt de fapt doua...

- Da, cum am spus, sunt doua albume, unul in romana si perechea sa in engleza. Din nou m-am lasat purtata de inspiratie si sunt piese in engleza care pastreaza doar linia melodica a celei romanesti. Sonoritatea acestor doua limbi este atat de diferita, cuvintele, intelesul si mesajul lor sunt complet altfel, asa incat mi s-a parut imposibil sa fac numai o simpla traducere. Asadar, albumele sunt la fel, dar sunt diferite. Sunt precum gemenii: identici, dar cu personalitati unice.

- Ce povesti de viata au inspirat acest nou album despre care vorbesti cu atata drag?

- Vorbesc cu drag, pentru ca sunt incantata de ce-am realizat. Si este pentru prima data cand ascult cu placere un disc de-al meu (sunt foarte aspra cu mine insami). O parte din piese sunt inspirate din momente importante ale vietii mele, altele sunt pur si simplu povesti auzite, care m-au impresionat.

Un Capricorn incapatanat

- Esti un artist cu un talent enorm, iar vocea ta se apropie de perfectiune. Cu toate astea se zice ca nu reusesti sa te regasesti complet intr-un stil muzical, de parca ai fi mereu pe drumul cautarilor. Asa sa fie?

- Incadrarea intr-un stil nu ma intereseaza deloc. Nu m-a interesat niciodata sa cant ce "se canta", sa fiu in pas cu moda. Ce stil canta Paula Seling? Canta ce vrea ea si ce-i face placere. E o caracterizare care imi convine foarte mult. Acesta este modul meu de expresie. Eu nu fac muzica pentru comert, ci pentru ca imi place. Am un public deosebit, un public distins, pentru care am un enorm respect. Pentru ei cant. Ador spectacolele live, iar lumea scenei este cu totul si cu totul alta decat cea a televizorului. Unii nu inteleg ca daca nu apari toata ziua in ziare sau pe micul ecran, asta nu inseamna ca nu ai spectacole sau ca nu existi. Dimpotriva, acolo, direct in fata publicului, se dovedeste existenta ta artistica.

- Cat de mult pret pui pe versuri?

- Prea mult pret. Chiar si tata ma critica pentru aplecarea mea spre metafore. Am piese si cu mesaj direct, altele sunt mai poetice, depinde de stare. Dar cuvantul e foarte important, pana la urma el a fost primul.

- Este "Culeg vise" albumul tau de maturitate?

- Grea intrebare... Nu cred ca am ajuns la momentul maturitatii depline si ma bucur, pentru ca e placut sa mai ai in fiecare zi de invatat cate ceva. Iti voi raspunde asa: ma indrept spre maturitate artistica si, ce e mai important pentru mine, ma indrept spre cine sunt eu cu adevarat in plan muzical. Cred cu tarie ca varsta cautarilor artistice coincide cu cea a cautarilor umane, a identitatii proprii. Felul in care evolueaza sufletul unui artist dicteaza felul in care ii evolueaza si arta, muzica, in cazul meu. Ce pot spune cu certitudine este ca albumul acesta e cel mai sincer din cate am scos pana acum, tocmai de aceea nu am vrut sa implic pe nimeni in productia lui. Am vrut ca fiecare nota sa fie parte din mine. Chiar si coperta ma prezinta asa cum sunt, fara ornamente, fara adaosuri de prisos. A durat, pentru ca a trebui sa invat sa lucrez cu calculatorul, sa fac mixaje, sa invat programe. Dar imi place mult, am aflat cu ocazia aceasta ca sunt o buchisitoare, intorc fiecare particica, fiecare nota pe toate partile.

- Este o caracteristica a zodiei tale, alaturi de incapatanare si cultul familiei...

- (Rade) Ah, stii despre Capricorni... Da, e foarte greu sa lucrezi cu mine. in foarte mult la ideile mele si tare greu cedez. Uneori e o calitate, alteori e un defect. Chiar si sfaturile le primesc refractar in prima faza. De exemplu, daca ma suna tata si-mi spune ca nu i-a placut de mine intr-o emisiune, prima mea reactie e destul de grava. Dar apoi ma gandesc, analizez si recunosc unde am gresit. Oricum, fac eforturi sa devin mai maleabila si sper ca intr-o buna zi sa ating echilibrul acela mult dorit.

- Ce asteptari ai de la acest album? Cum crezi ca va fi primit?

- Eu am invatat sa nu mai fiu incrancenata. Nu-mi mai doresc nimic cu orice pret, pentru ca de obicei atunci nu se implineste si pentru ca ardoarea asta te aspreste, te face sa tratezi cu superficialitate alte aspecte ale vietii, care poate au mai multa importanta decat succesul. Daca e sa se intample ceva, de asta are grija Dumnezeu. De-a lungul timpului m-am relaxat, m-am detasat de tot procesul acesta obositor de promovare a unei piese sau a imaginii proprii, de tot felul de campanii media. Eu vorbesc despre ce fac si atat. Oamenii care vor sa afle despre mine o pot face vizitand site-ul meu: www.paulaseling.ro.

Criza muzicala si economica

- In ultima vreme, muzica usoara romaneasca a inceput sa scoata si ea capul in lume, avem nume cu oarece succes in Europa, Smiley, Randy, Marius Moga.... Cum se vede prezentul din turnul tau de fildes?

- La ora aceasta, Romania e monopolizata de cateva posturi de Radio si TV, care au aceeasi tinta: publicul foarte tanar si cel grabit, care nu are rabdare sa asculte decat o muzica alcatuita din cateva note si ritmuri repetate la nesfarsit. Nu exista o oferta pentru toate categoriile de public, oamenii ce prefera jazzul, rockul, bluesul, multi ascultatori nesatisfacuti. Se promoveaza lucruri enorm de simple, cu impact imediat si de foarte scurta durata, care sa aduca un castig imediat. Acest lucru e dublat de refuzul "artistilor" aspiranti de a studia. Tinerii vor sa devina vedete peste noapte, dar nici unul nu doreste sa studieze. Este foarte grav. N-as vrea, totusi, sa ofer o imagine prea sumbra, evident ca e bine ca mai aude lumea de noi, ca avem cantareti care incep sa aiba succes in Europa. Chiar daca tendinta generala in lume e de a promova muzica mai simpla, chiar daca in aceeasi categorie se inscriu si succesele noastre, e minunat ca ele exista.

- Crezi ca situatia muzicii romanesti va fi afectata de criza economica prin care trecem?

- Nu sunt specialist, asadar nu sunt in masura sa emit judecati de valoare. Totusi, s-ar putea ca oamenii, nemaiavand bani prea multi, sa se reorienteze catre arta: sa mearga la spectacole de muzica, de teatru, la expozitii. Poate se vor organiza mai multe turnee. Ar fi frumos, toti impreuna, in autocare, dintr-un oras intr-altul, ca pe vremuri. Asadar, poate va exista si o astfel de parte buna a crizei economice.

Concertul de lansare a albumului "Culeg vise" are loc miercuri, 10 iunie (ora 21), la "The Silver Church Club" (Calea Plevnei nr. 61). Biletele se gasesc pe www.ticketpoint.ro, precum si la magazinele Diverta si Muzica. Paula va invita, de asemenea, pe site-ul ei, www.paulaseling.ro, unde gasiti foarte multe amanunte legate de viata si cariera ei, datele tuturor concertelor, precum si un foarte interesant si bine actualizat jurnal video (video-blog), direct din studioul ei.