Cum recunoastem un barbat care ne iubeste?

Rodica Demian
Exista priviri care spun mai mult decat o poezie de Eminescu... Mici atentii mai scanteietoare decat un diamant... Important este sa le observi si sa le intelegi. Daca barbatul care va sta alaturi nu stie sa-si strige dragostea in gura mare si nici sa v-o sopteasca incetisor la ureche, iata un ghid care va ajuta sa aflati daca merita, totusi, sa ramaneti alaturi de el

Privirea lui spune tot

Important este sa vrei sa observi: privirea celui pe care-l aveti alaturi este, pur si simplu, o oglinda in care se poate distinge tandrete, atentie, gingasie, dorinta, neliniste, complicitate, o privire care va insoteste tot timpul, tot mereu, pas de pas. O privire care stie sa citeasca insa, si barometrul sentimental: "Astazi nu esti in forma buna", "Ceva nu e-n regula cu tine", "Nu-mi place cum ma privesti"... La o masa festiva, ochii lui iti spun ca esti cea mai frumoasa dintre toate femeile, ca abia asteapta sa ajungeti acasa ca sa te stranga in brate. Fireste, cu timpul, intensitatea privirii mai scade, pana in ziua cand ai impresia ca se uita la tine ca la un dulap. Totusi, uneori se mai intampla minuni, si adoratia din privirea celui iubit dureaza pana la capatul vietii, sau macar se aprinde, cateodata, exact cand ai mai multa nevoie de ea.

Un loc in viata lui

Nu e vorba de un loc ocazional. Nu. E vorba de un loc pe care sa se aseze o printesa. Adica dvs. In fiecare zi care trece, e de parca peretii, drumul, prietenii, familia lui, mobilele din casa se dau la o parte ca sa va faca loc. Alaturi de el va simtiti oriunde ca acasa, o diferenta enorma, fata de alte iubiri ratate, in care simti, ca femeie, ca usa care ti se deschide se va inchide repede in urma ta. Nu, langa barbatul acesta nu esti niciodata in plus. N-ai niciodata senzatia ca fortezi, ca-ti impui prezenta. Din contra: covor rosu si usi tot timpul deschise in fata ta. Periuta de dinti poti s-o "uiti" la oglinda din baie, papucii la intrarea in dormitor. Unde-i pui, acolo-i gasesti. "Ramai, daca-ti place, ramai!", iti sopteste cineva la ureche.

Nu fuge la prima incercare

Ne-am pierdut locuinta si trebuie sa ne mutam cu chirie, hotii ne-au spart masina, casa e veche si ploua in ea prin acoperis... Nici o problema! Barbatul de langa dvs. rezolva tot. Bea-ti ceaiul si lasa-te in seama lui. Cat e langa tine nu exista probleme! E prezent si la bine, dar si la rau. Existenta precara? Casnicie amenintata de saracie? Pentru el nu exista asa ceva. Cand ziarele si televiziunile urla ca in ziua de azi nu mai exista relatii durabile, ca la cel mai mic obstacol se produce o ruptura, el spune ca nu este adevarat. Si-o si dovedeste! Iubirea lui e prezenta in imprejurari pe care altii le evita, de care fug. Asta este chiar "marca" sa: "Ne descurcam noi, n-ai grija. Toata lumea se confrunta cu greutati. Cat ne iubim, nu exista probleme. Le vom depasi impreuna". Poti sa nu-l crezi?

Cu ochii ficsi

Nu exista lucru mai umilitor pentru o femeie decat un barbat caruia ii aluneca ochii dupa alte femei. Si nici un lucru mai datator de bucurie si de putere, decat un barbat a carui privire exista doar pentru tine. Cu alte cuvinte: fidel. Un barbat departe de flirturi si de ocheade, de ambitii de cucerire, de narcisism. Statornicia lui iti da incredere pentru toata viata. Toate puterile ti se inzecesc. Nu cunosti umilinta, injosirea, dispretul... Un asemenea barbat, cu ochi ficsi, face ca femeilor sa le creasca aripi pana la cer. Sa-si dezvolte personalitatea si calitatile. Uitati-va bine inainte sa va alegeti perechea. "Alunecosii" nu se opresc niciodata. Ies tot timpul la patinaj.

El suna primul la telefon

Cand un barbat ne suna la telefon cel putin o data pe zi e semn bun. Chiar si cand o face doar sa ne spuna ca a castigat sau a pierdut la bursa. Sau sa ne solicite un sfat, sa rada impreuna cu noi, sa-si marturiseasca tristetea sau bucuria. E o dovada ca ii suntem indispensabila. Ca facem parte din viata lui. Nu va lasati pacalite de cei care spun ca sunt ocupati, ca nu v-au sunat fiindca trec printr-o stare proasta de spirit, ca au probleme in familie. Sunt scuze false. Adevarul e mult mai simplu: cand telefonul nu suna e semn ca nu suntem de neinlocuit. Ca suntem cineva care poate fi amanat. Care isi disputa intaietatea cu... altcineva. Nu neaparat o femeie. Exista si alt soi de "urgente": profesionale, sociale, sau pur si simplu o bere intre barbati. Oricum, ceva mai important decat dvs. Intoarceti spatele si plecati! Asteptarea, chiar si a unui telefon, e drumul cel mai scurt catre suferinta. Nu confundati frustrarea cu dragostea.

Spune cu dragoste: "Asa e ea!"

Dupa ce valul care ne invaluie ochii la inceputul iubirii incepe sa se destrame, dupa ce indragosteala nebuna si idealizarea dispar, uneori iti dai seama ca cel care doarme langa tine in pat nu e perfectiunea intruchipata. Si nu e vorba numai de el, ci chiar si de tine. Cu siguranta, nu esti femeia ideala pe care a visat-o cand te-a luat. Ei bine, in loc sa urle si sa-si dea cu pumnii in cap, in loc sa-ti faca programe de viata, de la care sa nu te abati, barbatul de langa tine accepta, dupa o mica revolta, ca asa te-a facut Dumnezeu: perfecta, dar si cu lipsuri. Ba chiar iti accepta identitatea, cu mult umor: "Nu functionezi decat cu "ex" inainte", iti spune. "Excesiva, excentrica, extenuanta, extravertita... Dar daca n-ai fi asa, n-as fi nici eu nebun dupa tine." Morala: nu ramaneti prea multa vreme alaturi de un barbat care isi face un tel in viata din a va schimba caracterul si felul de-a fi. Veti avea permanent sentimentul ca sunteti pe o masa de operatie. Un om sanatos, pe care un medic paranoic si obstinat vrea sa-l corecteze cu bisturiul. Veti ajunge sa-l urati din rarunchi.

Trage ca nebunul

Seara nu vine acasa inainte de ora noua? Isi petrece sambata la birou? Va iubeste! Absolut sigur. Munca groaznica pe care o depune ca sa-si vada familia traind mai bine si mai usor, ca sa-si poata duce sotia si copiii in vacanta, oferindu-le confortul visat, toate astea fac la un loc o declaratie de iubire. Poate ca nu mai este chiar asa de patimas ca la inceputul vietii in doi, nu va mai strange in brate pe cat de mult ati dori, dar comportamentul sau este o dovada de afectiune solida. In felul lui (putin demodat, dar viril) face la fel, probabil, cum au facut bunicul si tatal lui, manifestandu-si iubirea prin acte fundamentale, utile. Mai putine sarutari fugare, mai putine maini asezate pe coapsele noastre, in schimb, curatenie luna in casa, sambata dimineata cand dvs. dormiti, frigiderul plin, peluza din curte tunsa... Si asta este o dovada de dragoste: grija sa nu lipseasca nimic. Pentru el, activitatile astea au profunzime si sens, iar daca ii veti cere mai multa atentie, sarutari si imbratisari, va ramane vexat, perplex. Decat sa parasiti un asemenea om, de prea indelungata asteptare a tandreturilor ce nu mai vin, mai bine rugati-l sa lase masina de tuns gazonul, ca sa faceti o plimbare impreuna, in parc. Sau sa vina mai repede intr-o seara acasa, fiindca aveti bilete la teatru. Cu blandete. Si cu o vorba de dragoste.

E mandru de reusita voastra

Ati dat concurs pentru un post de director de antrepriza si-ati reusit; sunteti actrita si dupa fiecare spectacol primiti ovatii; lucrati intr-un cabinet de cosmetica si castigati mult mai mult decat el... Ceea ce pentru multi barbati reprezinta un chin si un motiv de "dezonoare": succesul femeii de langa el, pentru barbatul despre care vorbim, reusita dvs. in viata e un motiv de bucurie si de mandrie. "Bravo, arata ce poti! Dovedeste-le ca esti cineva!". Un asemenea om va iubeste cu adevarat, va iubeste izbanda, chiar daca ea il face sa treaca pe locul doi. Sigur, ar fi minunat daca pozitia dvs. din cartea recordurilor l-ar stimula si pe el sa faca mai mult, sa se transforme din sustinator in competitor. Daca reuseste, victoria ar primeni si mai mult atmosfera din cuplu, dar daca izbanda deocamdata intarzie, ramane, totusi, dorinta de a fi acolo unde ii e locul: in linia intai.


Dr. NORICA POPA, psihanalist si terapeut

"Reinnoiti-va declaratiile de dragoste!"

- Iubirea are un limbaj?

- Da, un limbaj precis, care contine cuvinte, gesturi, mimica, un anume comportament... In opozitie cu ceea ce gandesc multi oameni, cuvintele sunt foarte importante in dragoste. Multi din cei ce vin la ore de consultatie psihologica se plang ca s-au plictisit sa-i tot spuna partenerului lor ce asteapta in mod concret de la el, ce anume sa faca pentru ca lucrurile sa mearga mai bine intre ei doi. "Ba spuneti-le!" insist. Multe cupluri nu inteleg cat este de important sa-i confirmi celuilalt sentimentele. Iubirea trebuie marturisita, rostita. Este fundamental! Din orice relatie face parte necesitatea de a fi sigur ca esti iubit. Mai ales astazi, cand sentimentele de iubire sunt mult mai nesigure ca altadata. Chiar si in sanul cuplurilor traditionale, chiar si intre cei cu principii religioase, nesiguranta este prezenta. De aceea, este foarte important ca fiecare sa-si confirme in mod regulat iubirea, intr-un limbaj adecvat cuplului. Multe despartiri au drept cauza tocmai incertitudinea sentimentala, faptul ca apare intr-o zi cineva care-ti declara de frecvent ceea ce acasa se intampla o data pe an. Pentru ca un cuplu sa dureze, e nevoie sa-si reinnoiasca permanent declaratiile de dragoste.

- De ce este asa de greu sa spui te iubesc?

- Marturisirea iubirii e plina de contradictii, de paradoxuri, pentru indivizii introvertiti, declaratiile sunt de-a dreptul obstacole foarte greu de trecut. A spune ca iubesti presupune sa te pui intr-o situatie de dependenta in raport cu celalalt. Asta starneste teama. Teama de a te lasa posedat, de a-ti pierde valorile... Cunosc multe cupluri legate printr-o legatura profunda, dar care nu se mai inteleg, fiecare temandu-se ca-si pierde autonomia si identitatea, daca se va darui fatis celuilalt, oferindu-i garantii de iubire. In dragoste nu exista de-a v-ati ascunselea. In clipa cand nu spui ce simti, dar astepti, totusi, ca celalalt sa perceapa sentimentele tale, totul devine neclar. Un meci in care fiecare incearca sa traga la poarta pe ascuns. Inceputul sfarsitului.

- Barbatilor le este mai greu sa faca declaratii de dragoste?

- Experienta pe care o am in materie de psihologie ma face sa spun ca situatiile sunt, cel mai adesea, simetrice. Multi barbati au nevoie de confirmarea iubirii, in vreme ce la fel de multe femei nu par sa inteleaga ca sunt datoare sa ofere aceasta asigurare in mod constant. Si totusi, aceasta este singura reteta a adevaratei iubiri: iubirea totala, marturisitoare, de fond.