Retete de sanatate cu trandafiri

Florentin Popa
Uleiul si apa de trandafiri. Aplicatii practice

Vara incepe intotdeauna cu miresme de trandafiri. Nu e nevoie sa mergi sa le cauti. Te gasesc singure, mai ales dimineata si seara, cand parfumul lor asteapta sa le deschizi fereastra. Floare de suflet, asociata cu dragostea, floare de frumusete, transformata-n parfumuri, trandafirul nu este insa numai leac pentru suflet si dragoste, ci si leac pentru trup, cu insusiri terapeutice de exceptie: inlatura depresia si problemele cauzate de stres; este un produs excelent pentru ingrijirea pielii (in special pentru pielea matura, sensibila sau cea uscata); ajuta la tratarea insomniei, la vindecarea ranilor si zgarieturilor; este benefic in multe probleme ale sistemului reproductiv feminin; are proprietati antivirale si antiinfectioase; ajuta organismul in procesele de autovindecare.

ULEIUL DE TRANDAFIRI

Masaj relaxant cu ulei de trandafiri

Amestecati o parte de ulei de trandafiri pur cu 10 parti de ulei de migdale sau jojoba (le gasiti pe toate in magazinele naturiste), pentru a crea un ulei perfect pentru masaj (este una dintre cele mai bune metode de terapie fizica, pentru ca foloseste uleiurile esentiale, combinate cu revitalizarea provocata de stimularea fizica). Efectul de ansamblu este de energizare a tuturor organelor, dar mai ales a pielii, a muschilor, a nervilor si a glandelor. Stimularea circulatiei sanguine ajuta la eliminarea toxinelor din corp. In plus, uleiurile au un efect de curatare, de purificare si de reglare a organismului. In mod exceptional, uleiul de trandafir este recunoscut pentru capacitatea sa de a echilibra sistemul hormonal feminin, astfel ca regleaza menstruatia si imbunatateste fertilitatea.

Baie relaxanta

Turnati numai doua picaturi de ulei pur de trandafiri in cada plina cu apa si faceti baie, avand grija ca usa sa fie inchisa, pentru a mentine aromele. Baia cu ulei de trandafiri este ideala pentru relaxarea trupului si a mintii.

Dus antistres

Dupa ce va spalati bine corpul sub jetul dusului, puneti doua picaturi de ulei de trandafiri direct pe buretele de baie. Frecati apoi usor tot corpul, avand grija sa evitati zonele sensibile. Parfumul va va elibera de stres si de iritare, aducandu-va o stare de spirit mai buna.

Perna pentru vise placute

Inmuiati o bucatica de vata in ulei de trandafiri si puneti-o in interiorul unei perne, cat mai adanc. Veti dormi ca un prunc!

Camera inmiresmata

Umpleti un pulverizator pentru plante cu 250 ml de apa, un varf de lingura de sare de mare si 5-6 picaturi de ulei de trandafiri. Amestecati bine si pulverizati lichidul prin camera. Prin inhalare, veti absorbi rapid moleculele de ulei esential. Cum oxigenarea sangelui se face prin plamani, aromele transmit semnale direct catre sistemul limbic, aflat intr-o parte a creierului direct responsabila pentru emotii, memorie si activare sexuala, ceea ce explica de ce uleiurile esentiale au un efect atat de puternic asupra starii de spirit.

Comprese impotriva durerilor

O metoda foarte eficienta de alinare a durerilor consta in aplicarea de comprese cu ulei de trandafiri. Mai ales compresele fierbinti s-au dovedit a fi foarte eficiente, potolind, de exemplu, crampele menstruale sau cele musculare. Compresele reci sunt indicate in reducerea inflamatiilor, vindecarea luxatiilor si combaterea durerilor de cap. Pentru a face o compresa, turnati 4-6 picaturi de ulei de trandafiri in apa fierbinte sau in apa foarte rece, dupa caz. Inmuiati o carpa din bumbac absorbant, stoarceti excesul de lichid si aplicati compresa direct pe zona afectata, apoi acoperiti cu un prosop sau cu o folie de plastic.

Plamani curati

Inhalatiile cu ulei de trandafiri produc efecte benefice in infectiile respiratorii, astm, tuse, febra, congestia ficatului sau stari de greata. Pentru inhalatii, umpleti o oala mare cu apa fierbinte si adaugati 3-5 picaturi de ulei de trandafiri. Tineti capul la 20-30 de centimetri deasupra recipientului (pentru a nu simti aburul foarte fierbinte pe fata), acoperit cu un prosop, si inspirati adanc, timp de cateva minute.

Buna dispozitie in poseta

Uleiul pur de trandafiri este un produs foarte concentrat. O singura picatura ne poate excita simturile. Cum putem lua acest miros peste tot cu noi? Simplu: inmuiati un servetel de hartie in ulei si puneti-l in geanta. Isi va pastra mirosul zile in sir. Parfumul de ulei de trandafir este benefic in eliberarea stresului, calmarea starilor de furie, combaterea depresiei, a supararilor, a fricii si tensiunii nervoase.

Ten radios

Uleiul de trandafiri este adaugat la multe produse cosmetice faciale si corporale, pentru catifelarea si hidratarea pielii. Are efect benefic in repararea vaselor capilare si reducerea inflamatiilor. De asemenea, ajuta la vindecarea herpesului si a eczemelor. Adaugati in crema dvs. de zi 2-3 picaturi de ulei pur de trandafiri.

APA DE TRANDAFIRI

Apa naturala de trandafiri este un curatitor bland si un produs tonifiant pentru toate tipurile de ten. Ea mentine echilibrul pH-ului si stimuleaza procesele de regenerare, astfel ca textura pielii se uniformizeaza si capata elasticitate. Apa de trandafiri are excelente proprietati cosmetice, avand efecte antiseptice, tonice, revigorante si imbunatatind in acelasi timp circulatia sanguina, metabolismul si hidratarea pielii. Pentru ca inhiba inmultirea bacteriilor, apa de trandafiri poate fi folosita pentru curatarea zilnica a oricarui tip de ten, inclusiv atunci cand pielea este inflamata.

Lotiune pentru ten

Ingrediente: 10 grame samburi de migdale, 100 ml apa de trandafiri calduta. Se macina fin miezul de migdale, dupa care se toarna in jet subtire apa de trandafiri, amestecand incontinuu. La final, se strecoara amestecul printr-o strecuratoare sau un tifon si se sterge fata cu lichidul rezultat.

Gargara

Gargara cu apa de trandafiri (sau cu infuzie de ulei de trandafiri) amelioreaza sau chiar vindeca durerile de dinti, aftele, gingivita, inflamatiile bucale sau ale gatului, raguseala etc.

Lotiune dupa ras

Apa de trandafiri este foarte indicata pentru dezinfectarea pielii dupa barbierit, pentru ca o hidrateaza si o tonifica in profunzime.

Arsuri

Aplicati comprese cu apa de trandafiri pe zonele afectate de arsuri, fie ele de soare sau cu lichide fierbinti. Apa de trandafiri si-a dovedit eficienta in regenerarea tesuturilor pielii, fiind recomandata in special pentru arsurile moderate.

Piele uscata

Amestecati bine 50 ml apa de trandafiri, 50 ml de suc de castravete strecurat prin tifon si 50 g de glicerina. Aplicati mixtura pe piele si masati usor.

Par uscat si friabil

Frictiunea capului cu apa de trandafiri are rezultate foarte bune in cazul parului deteriorat, care se rupe usor la periaj. Aplicati zilnic, timp de o saptamana, acest tratament si rezultatele va vor uimi.

Acnee juvenila

In cazurile de acnee severa se vor obtine rezultate foarte bune daca spalati zona afectata cu apa de trandafiri, de 4 sau 5 ori pe zi.