Ingrijirea obiectelor casnice ...

Redactia
... fara substante chimice

• Cutitele. Le frecam cu putina soda amestecata cu caramida pisata sau cu cenusa. Pe langa faptul ca se curata bine, se fac si foarte lucioase. Cenusa de lemn sau de tigara umezita cu spirt s-a dovedit un mijloc bun pentru curatirea cutitelor si furculitelor.

• Lamele si manerele de otel se curata de pete si cu zeama de lamaie si caramida putreda, pe urma stergem cu piele de caprioara.

• Curatarea aramei. Cocleala de pe vasele de arama se scoate cu apa cu amoniac.

• Curatarea alamei: * 100 ml lapte batut se amesteca cu o lingura de sare. * O mana de macris se amesteca cu nisip fin sau praf de creta. * Tarate de grau se fierb cu otet. * Zeama de varza acra amestecata cu praf de creta. Se freaca obiectele bine cu oricare din compozitiile de mai sus, se clatesc cu apa curata si se sterg cu o carpa uscata. Lanturile de alama se perie cu praf de creta, otet si sare, se clatesc cu apa cu soda, ca sa nu se formeze cocleala, si se lustruiesc cu carpe uscate. Se usuca perfect la caldura sobei.

• Clantele si garniturile de bronz de la usi se curata minunat cu amoniac lichid. Se inmoaie o carpa de lana si se freaca garniturile de metal. Prin aceasta se curata si adanciturile in care se formeaza cocleala.

• Aluminiul capata luciu daca se spala intr-o solutie de borax, circa 25 g la 1 litru de apa, la care se adauga cateva picaturi de amoniac.

• Obiectele de bronz se freaca cu piele de caprioara picata cu cateva picaturi de spirt. Unii folosesc si apa cu amoniac, solutie foarte slaba, sau apa in care s-a fiert fasole alba, care se aplica cu o perie sau un burete moale. Dupa ce s-a uscat cu grija, obiectul va fi frecat cu o piele moale. Pentru a feri bronzul de oxidare, trebuie acoperit cu un strat subtire de lac.

• Vasele de alama se freaca cu huma inmuiata cu otet. Alt mijloc este frecarea cu o carpa inmuiata in saramura de peste. De asemenea, se mai poate folosi si zeama de varza acra cruda. Alte materiale pentru curatit sunt: cenusa de lemn inmuiata cu amoniac sau otet fierbinte cu sare. Deoarece obiectele curatate se innegresc usor, acestea se vor freca imediat cu praf de creta uscata sau cu cenusa de lemn fina. De asemenea, da rezultate bune un amestec de otet, sare si tarate de grau.