Cartofii noi

Redactia
Salata de cartofi caliti cu branza

Ingrediente (pentru 4 persoane): 750 g cartofi noi (mici), sare, 4 linguri ulei de masline, 1 lingurita anason (seminte), 2 catei de usturoi, 1 ceapa, piper macinat, 3-4 linguri de otet, 3 rosii (mai mici), 1/2 salata verde, branza telemea (taiata cubulete).
Mod de preparare
: * Cartofii spalati se fierb circa 20 de minute in apa cu sare. Se scurg, se curata si se taie in patru. * Se pune uleiul la incins si se calesc cartofii impreuna cu semintele de anason 5 minute, intorcandu-i incontinuu. * Se adauga usturoiul si ceapa taiata marunt, si se lasa sa se caleasca. * Se sareaza, se pipereaza si se sting cu otet, dupa care se rastoarna intr-un castron si se lasa sa se raceasca. * Se spala rosiile si se taie in patru, se curata salata si se taie fasii mai late. Se amesteca toate si se pun deasupra cubuletele de branza.

Cartofi noi, cu sos de branza de vaci si legume

Ingrediente (pentru 4 portii): 1 kg cartofi noi, 100 g smantana, 250 g branza de vaci, 50 g cascaval ras, 4 linguri de lapte, sare, piper, 1 catel de usturoi, 1 legatura de ceapa verde, 1 legatura de ridichi, 1 legatura de patrunjel, 3-4 rosii mici.
Mod de preparare
: * Se spala cartofii si se rad de coaja, se fierb 20 de minute in apa sarata. * Se amesteca smantana cu branza de vaci, cascavalul si laptele, se sareaza, se pipereaza. * Se curata catelul de usturoi si se rade in compozitie. * Ridichiile si ceapa verde se curata si se taie marunt, patrunjelul verde se toaca, rosiile se taie cubulete. Se amesteca cu compozitia de branza, se gusta din nou de sare si de piper. Se acopera cu sosul, cartofii fierbinti.

Cartofi gratinati cu somon afumat

Ingrediente (pentru 4 persoane): 750 g cartofi noi, 200 g somon afumat, 100 ml smantana, 100 ml iaurt, sare, piper, o legatura de marar verde.
Mod de preparare
: * Se curata cartofii, se spala, se taie in felii subtiri. Se aseaza intr-un vas de Jena uns cu grasime, in straturi alternative cu somonul afumat taiat felii subtiri. * Se amesteca smantana, iaurtul, sarea, piperul si mararul tocat si se toarna deasupra. Se coace in cuptor, la treapta a 3-a, vreme de 45 de minute.

Budinca de cartofi cu mere si sunculita

Ingrediente (pentru 4 persoane): 350 g cartofi, 400 g mere, 100 g sunculita afumata, 300 ml smantana, 1 lingurita de chimen, 100 g cascaval ras, sare, piper.
Mod de preparare
: * Se curata cartofii si merele, se taie felii si se aseaza alternativ intr-un vas de budinca, uns cu unt. * Se imparte deasupra sunculita afumata, taiata felioare subtiri. * Se amesteca smantana cu sarea, piperul, chimenul si cascavalul ras si se toarna deasupra. Se coace in cuptor la treapta a 3-a, 45 de minute.

Dulciuri
Prajitura cu visine

Ingrediente (pentru 4 portii): 500 g visine, grasime pentru forma, 3 oua, 3 linguri de zahar, 1 pachetel de zahar vanilat, miezul de la un baton de vanilie, 100 g faina, 200 ml lapte, zahar pudra.
Mod de preparare
: * Se spala visinele, se lasa sa se usuce, apoi li se scot samburii. Se aseaza intr-o forma rotunda, unsa cu grasime. (Diametru de 26 cm). * Se amesteca ouale, zaharul, zaharul vanilat, miezul de vanilie, faina si laptele. Se toarna aluatul peste visinele din tava. Se coace in cuptorul incins, la treapta a 3-a, cam 30 de minute. Se pudreaza cu zahar si se serveste (nu este obligatoriu) cu frisca.