Aurora Petan - "In Romania exista un interes din ce in ce mai mare pentru trecut"

Delia Hanzelik
Cea mai veche harta a Daciei *O noua oferta de exceptie a editurii "Dacica"

- Aparitia acestei harti la editura "Dacica" este o surpriza extrem de placuta, chiar si pentru cei mai putin pasionati de istoria dacilor. Cui i-a venit ideea publicarii ei?

- Ideea mi-a fost data de cativa cititori. Aveam in minte, in momentul in care am inceput sa editez carti despre daci, sa mai public si alte documente referitoare la ei: texte vechi, harti... Nu mi-era foarte clar ce. Dar am primit apoi propuneri de la mai multi cititori, care isi doreau sa aiba acasa o harta a Daciei.

- Cum ai gasit harta? Exista mai multe variante de harti ale Daciei din diverse timpuri si surse?

- Exista harti moderne ale Daciei, facute de istorici si de arheologi, pe baza izvoarelor literare si pe baza descoperirilor arheologice. Dar noi am vrut sa scoatem pentru inceput o harta istorica, o harta veche a Daciei. Cel mai mare cartograf care s-a ocupat de geografie istorica este Abraham Ortelius, un olandez care a trait in secolul al-XVI-lea. Au mai fost editate cateva harti dupa el, dar toate au fost inspirate din harta lui.

- Inainte de el n-a mai existat nimeni care sa cartografieze Dacia?

- Ba da, in antichitate. Dar hartile antice, din vremea Imperiului Roman, erau facute in special in scopuri militare, asa-numitele "itinerarii", realizate fie prin iscoade, fie ulterior, dupa cucerirea teritoriilor, prin cartografierea terenului cu mijloacele de la vremea respectiva. Hartile Daciei romane, care nu oglindesc Dacia anteromana, l-au avut la baza pe Ptolemeu, care a fost cel mai mare geograf al antichitatii si a dat si o incercare de coordonate geografice, uneori destul de aproximative. Cu mijloacele pe care le-a avut el la dispozitie a localizat, cateodata cu o marja destul de mare de eroare, localitatile dacice. Apoi a urmat o perioada lipsita de documente, iar in secolul XVI, a inflorit cartografia. In primul rand, cartografierea la fata locului, iar apoi cartografia istorica, adica harti reconstruite pe baza izvoarelor vechi.

- De ce e importanta aceasta harta a Daciei?

- Este un instrument de cunoastere, dar si un obiect cu mare incarcatura de semnificatii, caci e vorba de o intoarcere in timp, de o bucatica de istorie. Nu in ultimul rand, e un obiect foarte frumos si pretios, care produce incantare unui iubitor de cultura. La noi, harta aceasta este aproape necunoscuta. Stiu de ea doar pasionatii de cartografie, care colectioneaza harti, si istoricii care au studiat chestiuni de geografie antica. Si cam atat. Eu am ajuns la ea, deoarece sunt pasionata de izvoarele antice cu privire la Dacia si de geografie istorica. Stiam toata colectia de harti a lui Ortelius si vazusem reprodusa aceasta harta a Daciei pe internet, dar si la "Muzeul Hartilor si Cartii Vechi" din Bucuresti.

- Cine a fost acest Ortelius?

- Abraham Ortelius a alcatuit primul atlas modern al lumii, Theatrum Orbis Terrarum ("Teatrul lumii"), care a aparut prima oara in anul 1570, la Anvers. Dupa ce a facut acest atlas al lumii, a adaugat, in 1595, si o sectiunea istorica, un Parergon ("Adaos"). Si-a dat seama ca sunt foarte importante hartile istorice, mult mai dificil de facut decat cele contemporane, pentru ca trebuie sa le reconstitui pe baza documentelor vechi. In aceasta sectiune a introdus si harta Daciei, pentru care a studiat tot ce a avut la dispozitie despre daci la vremea respectiva. In momentul cand cititorii au zis ca vor o harta a Daciei, am stiut clar ca voi edita aceasta harta a lui Ortelius si nu alta. Am comandat un original din Olanda, de la un colectionar care o avea de vanzare. Harta conceputa la 1595 a fost retiparita de mai multe ori, cea pe care o avem noi este din 1612. In total, au existat in lume peste 3000 de exemplare, din care o parte s-au pierdut in timp. Noi am cumparat un astfel de exemplar. Harta este insotita de un text in limba latina, in care Ortelius explica ce izvoare a avut la indemana si diverse lucruri cuprinse in harta. El face un soi de istorie a dacilor, pe baza informatiilor luate din Herodot, Strabon, Pliniu si alti istorici care au vorbit despre daci. Am tradus acest text in limba romana si l-am inclus intr-o brosura care insoteste harta.

- Despre ce fel de informatii este vorba?

- Informatii geografice, istorice, etnografice, dar si multe informatii anecdotice. Oricat de importante si valoroase sunt astfel de lucrari, chiar si in secolul al XVI-lea, ca sa se poata vinde, ele trebuiau sa contina si o doza de anecdotic, care captiveaza cititorul si nu il lasa sa se plictiseasca de multimea datelor prezentate. Si atunci, Ortelius a reprodus, din izvoare, tot felul de chestiuni exotice, de obiceiuri si intamplari ciudate, de minuni si lucruri iesite din comun. El pomeneste, de pilda, despre obiceiul regilor Babilonului de a pastra apa din Dunare in vistieriile lor, alaturi de cele mai de pret lucruri. Sau cum getii nu pleaca la razboi pana nu beau apa din Istru, asa cum beau vinul sfant si jura ca nu se vor intoarce acasa pana nu vor nimici dusmanul. Despre tribalii de la sud de Dunare spune ca pot ucide cu privirile si au cate doua pupile la fiecare ochi, despre moesi ca nu mananca niciodata carne si altele de felul acesta. Desigur, informatiile serioase predomina.

- De ce tin romanii sa aiba o astfel de harta?

- Eu constat ca in Romania exista un interes din ce in ce mai mare pentru trecut. Dincolo de pasiunea pentru nou si tehnologie si tot ce e la moda, oamenii cu un anume nivel intelectual sunt din ce in ce mai interesati de radacinile noastre si cauta sa cunoasca si sa inteleaga de unde vin. Multi nu au vazut o harta a Daciei, cu exceptia hartilor mai marunte si rezumative din manualele de istorie, si se intreaba: cum arata Dacia? Unde se afla plasata? Cum se chemau localitatile, raurile? Cu cine se invecinau dacii, la nord, la sud...? Pana unde se intindeau granitele? E greu sa iti faci o imagine doar citind carti de istorie. Ai nevoie de o harta. Si atunci, o imagine clara cum este harta lui Ortelius te ajuta foarte mult sa te lamuresti cu privire la geografia Daciei si chiar la istoria ei.

- Care sa fie motivul pentru care nu a scos nimeni aceasta harta pana acum? De ce nu exista si in manualele scolare, de pilda?

- Mi-e mai usor sa spun de ce am editat-o noi, decat de ce nu au facut altii acest lucru. Impresia mea este ca istoria dacilor e prea putin iubita de istorici. E ca un copil nedorit. Exista multe materiale privitoare la istoria dacilor care nu au fost niciodata valorificate in manualele de istorie. De ce? Este o intrebare la care, personal, nu pot raspunde. Nu inteleg de ce nu exista interes pentru acest domeniu, din moment ce oamenii sunt interesati. Si o dovada in sensul acesta e faptul ca noi am epuizat primul tiraj de harti in cinci saptamani. Harta asta a fost foarte dorita de multi cititori, adesea si ca obiect de cadou. Ne gandim ca intr-o editie viitoare sa dam si o lista de indici cu numele localitatilor, raurilor si muntilor, si tot ce apare pe harta, caci asa sunt mai usor de identificat.
Ar fi bine daca am putea edita, in colaborare cu cei care se ocupa de geografie istorica, o harta a Daciei facuta in zilele noastre, pentru ca, totusi, harta lui Ortelius are erori de localizare. E vorba de anii 1500, nu? La vremea aceea nu existau decat izvoarele antice, care sunt nesigure. Ulterior, pe baza sapaturilor arheologice si a cercetarilor istorice s-a corectat plasarea localitatilor, a raurilor si asa mai departe. Eu ma gandesc sa editam intr-o zi o harta a Daciei, cat se poate de precisa, adusa la zilele noastre.

- Oare de ce tocmai un olandez s-a ocupat de harta Daciei? Olandezii isi spun "dutch". Sa credem in teoria, usor fantezista, ca unii dintre cei mai civilizati europeni sunt la origine... daci?

- Eu nu cred ca ipoteza originii dacice l-a determinat pe Ortelius sa faca aceasta harta. Ortelius a facut hartile tuturor regiunilor lumii cunoscute, nu numai a Daciei. De fapt, el a facut un intreg atlas, iar hartile care circula astazi sunt extrase din atlas. Nu cred ca a avut o preocupare speciala pentru Dacia. Dar s-a documentat temeinic si, foarte important, printre scrierile pe care le-a cercetat ca sa faca harta Daciei, figureaza scrieri care in zilele noastre nu mai exista. El pomeneste, de pilda, de o biografie a lui Traian, scrisa de Dion Hrisostomos, exilat in Dacia pe vremea lui Domitian. Rechemat la curte de catre imparatul Traian, Dion a scris o istorie a Daciei, care s-a pierdut, si o biografie a lui Traian, in care povesteste razboaiele cu dacii, carte care, de asemenea, s-a pierdut. Insa Ortelius a avut-o in mana. Un izvor extraordinar de important, care s-ar putea sa mai existe acolo, in Olanda, dar despre care istoricii nostri nici nu au habar...

- Cum arata harta voastra in comparatie cu originalul?

- Eu spun ca foarte bine. In vremea lui Ortelius s-a folosit o placa gravata de bronz, pentru imprimarea acestei harti pe un carton. Intre timp, cartonul a capatat pete si impuritati, un "zgomot" de imagine, dar noi am reusit, prin prelucrari grafice, sa curatam imaginea si sa o reproducem fidel. De asemenea, am cautat un carton potrivit, galbui, usor neregulat, care se apropie mult de cel de acum 4 secole, si am respectat cu strictete dimensiunile originalului. Pe scurt, este cu adevarat un obiect frumos, valoros si fidel fata de original.

- Aveti in plan sa scoateti si alte harti? Ce surprize pregatiti celor interesati de istoria dacilor?

- La aceasta intrebare iti poate raspunde mai bine ALEX FLOREA, directorul executiv al editurii "Dacica".
Alex Florea: "Aparitia acestei harti a fost o initiativa bine vazuta atat din partea cititorilor, cat si din partea institutiilor. Muzeul National de Istorie al Romaniei ne-a ajutat la promovare, la fel si Muzeul Militar, ambele difuzand spre vanzare aceasta harta. Ca urmare, pe viitor ne gandim si la alte variante de harti vechi ale teritoriilor noastre in Antichitate si Evul Mediu, harti cu Romania Mare, harti cu provinciile romanesti si, de ce nu, o harta veche a Bucurestiului. In orice caz, in primul rand, harti istorice, pentru ca acesta este profilul nostru. Din atlasul lui Ortelius ne mai intereseaza doua harti. Harta Traciei, caci sudul Dunarii, care apare si pe harta Daciei, nu e totusi complet reprezentat aici. Dacii se intindeau pe un teritoriu mult mai mare in sud. De asemenea, ar fi foarte interesanta harta Marii Negre, cu zonele din jurul ei, locuite in mare masura de geti, alaturi de sciti, sarmati, greci si alte neamuri."