Grupo Compay Segundo - legendele jazz-ului cubanez in Romania

Dana Ene
Grupo Compay Segundo concerteaza in premiera in tara noastra pe 18 iulie, la clubul "Cucaracha" din Mamaia, si pe 21 iulie, la Arenele Romane din Bucuresti. ...

Desi si-a pierdut fondatorul, pe Francisco Repilado Munoz in 2003, la venerabila varsta de 93 de ani, celebra trupa cubaneza nu si-a pierdut si... sarmul. Ea reuneste artistii care l-au acompaniat pe maestru in fabuloasele sale turnee in Europa, Japonia, Statele Unite, Canada, America Latina, Orientul Mijlociu si Caraibe.
Francisco Repilado Munoz (zis si Company Segundo) s-a nascut in 1907 si este considerat "nasul" celebrului stil de muzica cubanez intitulat "son". La 13 ani a invatat sa cante la clarinet, apoi la chitara, si inventeaza trilina, un instrument cu 7 coarde, asemanator cu chitara. A compus primul cantec (Yo vengo aqui) la 15 ani. In 1975, Munoz formeaza trupa Compay Segundo y sus Muchachos, dupa ce paraseste duo-ul realizat in 1942 alaturi de Lorenzo Hierrezuelo. In 1992, Grupo Compay Segundo (noul nume) se relanseaza in formula de cvartet: Compay Segundo, Benito Suarez, Julio Fernandez Colina si Salvador Repilado, pentru ca cinci ani mai tarziu, vocalistul principal sa fie inlocuit de Hugo Garzon.
Marele succes mondial al trupei Compay Segundo vine in 1997, odata cu lansarea albumului "Buena Vista Social Club", realizat de Juan de Marcos Gonzlez si chitaristul american Ry Cooder. Pentru realizarea albumului, cei doi initiatori au invitat alaturi de ei muzicieni celebri, precum Eliades Ochoa, Ibrahim Ferrer, Manuel "Puntillita" Licea, Omara Portuondo si, nu in ultimul rand, pe Compay Segundo. Rezultatul? O amprenta magica imprimata acestui album, care a devenit apoi si film documentar si care a castigat mai multe premii Grammy. Intregul mapamond s-a indragostit de celebrul "Chan Chan" al lui Compay, piesa care intruchipeaza, ca nici o alta, spiritul pasional cubanez.
In 1998, trupei deja ingrosate i se alatura si Rafael Fournier, iar un an mai tarziu, clarinetistul Haskell Armenteros, Rafael Inciarte si Rosendo Nardo, de la Orchestra Simfonica Nationala Cubaneza, Basilo Repilado si Erenio Almonte (chitara). Urmeaza Felix Martinez Montero (Chiquitico), care a invatat sa cante la trilina direct de la inventatorul acesteia, Compay. Ultima achizitie a prestigioasei trupe va fi Nilso Arias Fernandez, fost chitarist al muzicianului cubanez Barbarito Torres.
Desi maestrul era convins ca o sa traiasca nu mai putin de 115 ani, soarta nu tine cu el, si in 2003, Compay Segundo se stinge din viata, in Havana, la 93 de ani, din care mai bine de 80 i-a incantat pe cei care l-au ascultat, cu muzica sa.
In 2007, Grupo Compay Segundo comemoreaza neatinsul centenar al maestrului printr-un turneu international si un CD, "100 Anos Compay", continand cele mai faimoase piese clasice cubaneze.
Si in concertul de la Bucuresti veti putea asculta celebrele: Macusa, Sabroso, Anita, Bilongo (La Negra Tomasa), Veinte Anos, Las Flores de la Vida, precum si miticul Chan-Chan.
Biletele pentru ambele evenimente pot fi achizitionate la pretul unic de 99 RON, de la Sala Palatului din Capitala, prin intermediul site-urilor www.ticketpoint.ro si www.bilete.ro, in reteaua magazinelor "Diverta" din Bucuresti si din intreaga tara, precum si de la punctele de vanzare Eventim din reteaua Germanos.