Gripa mexicana - Adevar sau manipulare?

Andrei Cheran
Ce ascunde de fapt acest episod mediatic?

Alerta gripei mexicane a aparut brusc in peisajul mediatic din luna aprilie a acestui an, fiind prezentata intr-un mod cat se poate de alarmist. Inca de la inceput, informatia a fost tratata destul de straniu. Totul a inceput intr-una din marile crescatorii industriale de porci din localitatea Perota a statului mexican Veracruz. Populatia locala a fost puternic afectata. La inceput, autoritatile mexicane au crezut ca au gasit "pacientul zero". Era vorba despre Edgar Hernandez, un fermier care s-a imbolnavit la sfarsitul lunii martie. Totusi, pe 30 aprilie, centrul de control din Atlanta a publicat un alt raport despre un nou caz, tot in Mexic, in care se vorbea deja despre virus la jumatatea lunii martie, cu 15 zile mai devreme. In paralel, au mai aparut si alte cazuri, in Statele Unite. In lunile martie si aprilie ale acestui an, au fost depistate peste 2200 de cazuri de gripa porcina in Mexic si in sud-estul Statelor Unite, ele provocand peste 20 de decese.
Am putut astfel urmari, in direct, pe micile noastre ecrane, evolutia maladiei. Inca de la inceput, au aparut cateva fapte surprinzatoare, care au dus la o oarecare reticenta fata de informatie:
1. Virusul gripei se propaga de obicei in timpul sezonului rece, fiind transportat de catre curentii de aer, si este oprit in sezonul cald. Or, cazurile semnalate aparusera in plina vara. Gripa aviara a venit din tarile calde, iar cea porcina a pornit din Mexic. De cativa ani au aparut niste virusi indiferenti fata de temperatura.
2. Gripa a fost la inceput numita "mexicana", mai apoi "porcina", pentru a fi botezata, in final, dupa numele virusului ei. Dar despre ce virus este vorba mai exact?
La porci, gripa este o maladie infectioasa recurenta, care afecteaza in mod regulat crescatoriile. Virusul aflat la baza epidemiei de gripa porcina face parte din specia H1N1, necunoscuta pana in prezent. Virusii gripei sufera fara incetare schimbari genetice, in cazul porcilor si al pasarilor. Cand doi virusi diferiti afecteaza aceeasi celula, se poate produce un nou virus. In cazul gripei porcine, acest nou virus a rezultat dintr-o reasezare foarte complexa a genelor virale de origine umana, aviara si porcina ("tripla reasezare"). S-a spus ca este vorba despre adaptarea unui virus porcin la om. Dar, daca in cauza este o mutatie, cum se poate explica faptul ca ea a aparut simultan in mai multe locuri, in timp ce primii pacienti care au fost afectati nu au avut nici un fel de contact intre ei?
3. S-a vorbit despre gripa porcina, ceea ce insemna ca fermele de porci contaminate puteau transmite virusul la crescatori, niste oameni care deveneau vectori ai virusului pentru alti oameni. In acest caz, crescatoriile si pietele de porci ar fi fost locurile privilegiate unde virusul ar fi trebuit sa se raspandeasca. Dar cum se face ca virusul ataca mai degraba calatorii din marile orase, decat fermierii care stau non-stop in crescatorii alaturi de porcii asa-zis infectati? Si de ce un virus porcin nu ii decimeaza pe porci?
4. In general, virusii gripali ne pandesc pe toti, dar cei mai afectati sunt copiii si varstnicii. Dar in cazul gripei porcine, adultii intre 20 si 40 de ani sunt cei care mor cel mai des. Cum se face atunci ca batranii si copiii nu se imbolnavesc?
5. Pentru a termina, mai trebuie spus ca in Franta, directorul laboratorului "Sanofi-aventis", care fabrica medicamentul "Tamiflu" impotriva gripei porcine, i-a lasat pe oameni sa intre in panica, sa ceara retete si sa se imbulzeasca in farmacii, pentru a anunta mai apoi ca dispune de un stoc suficient, dar ca va inceta sa aprovizioneze farmaciile, pentru a-si pastra "comoara" pentru spitale. Curioasa metoda de vanzare. Mai ales ca in Franta nu a fost depistat nici un caz de maladie, nici la oameni si nici la porci.
Un alt semn de intrebare: in presa franceza de pe data de 2 martie 2009 s-a scris ca firma "Sanofi-aventis" anunta semnarea unui contract cu autoritatile mexicane, pentru construirea unei uzine de productie a vaccinului impotriva gripei, reprezentand o investitie de 100 de milioane de euro. Anuntul a fost facut in timpul unei ceremonii la care au luat parte Felipe Calderon, presedintele Mexicului, si Nicolas Sarkozy, presedintele Frantei, aflat in vizita oficiala in Mexic. Conform contractului, acest laborator va produce vaccinul impotriva gripei in colaborare cu "Birmex", producatorul national mexican de vaccinuri.
Sanofi prevede construirea unei uzine de productie la Ocozoacac, unde firma are deja o activitate industriala de vaccinuri, pentru a produce pana la 25 de milioane de doze anual pentru piata Mexicului, in urmatorii patru ani. "Noua uzina Sanofi-aventis va permite trecerea rapida de la producerea vaccinului impotriva gripei sezoniere la vaccinul impotriva gripei pandemice, in cazul in care apare o epidemie brusca". Se pare ca aceasta gripa porcina este o mana cereasca pentru unii producatori de medicamente. Presa franceza a mai scris ca actiunile laboratoarelor "Roche" (fabricantul Tamiflu) si "GlaxoSmith-Kline" (Relenza) au castigat 7% si respectiv 7,5% in acest an de pe urma comercializarii vaccinurilor. Si actiunile fabricantilor de masti protectoare au "decolat", crescand cu 37%...
Si se mai impune o concluzie: in ciuda alertei starnite, pana in prezent numarul victimelor a ramas modest, in comparatie cu alte epidemii sau alte cauze de mortalitate. Gripa sezoniera, de pilda, afecteaza intre 250.000 si 500.000 de persoane in intreaga lume si a provocat numai in Franta peste 3000 de decese in ultimii ani. In schimb, Organizatia Mondiala a Sanatatii a recenzat doar 10.000 de cazuri de gripa aviara in intreaga lume si 80 de decese. Atunci de ce s-a creat atata panica din cauza epidemiei de gripa porcina? Cine are interes sa ne manipuleze? Oare este vorba despre testarea reactiilor populatiei fata de epidemie? Se doreste cresterea vanzarilor de vaccinuri sau este vorba despre raspunsul naturii la maltratarile la care sunt supuse animalele, la manipularile genetice excesive, mai ales la porci? Nu vom afla raspunsul prea curand. Trebuie doar sa admitem ca exista multa manipulare in acest episod. Dar faptul ca ne punem intrebarile potrivite se poate dovedi cel mai bun antidot la toate tentativele de intoxicare mediatica.