Michael Jackson * Regele muzicii pop a murit. Maretia lui nu va fi egalata

Dana Ene
Doliu in lumea muzicii

Vestea mortii lui Michael Jackson a lovit mapamondul ca un adevarat tsunami. Megastarul a incetat din viata vineri, 25 iunie a. c., la spitalul Ronald Reagan UCLA, in urma unui infarct, dupa aproape 2 ore de incercari disperate de resuscitare. Avea numai 50 de ani, se retrasese din viata muzicala, dar planuia o revenire pe scena in forta. Un adevarat maraton muzical, compus din 50 de concerte, urma sa inceapa la Londra, in luna iulie. Ar fi fost cea mai mare revenire din istoria muzicii, o dovada ca "regele pop" e inca viu si in forta, in ciuda zvonurilor care il considerau "terminat". Dar show-ul lui Michael a fost amanat pentru totdeauna. Muzica pop si-a pierdut regele. Maretia lui nu va fi niciodata egalata. Detinator a 13 premii Grammy, cu un numar egal de single-uri intrate direct pe locul 1 in topurile muzicale din lume, numeroase premii Guinness World Records si peste 800 milioane de casete, CD-uri si DVD-uri, Michael este cel mai bine vandut artist pop de sex masculin al tuturor timpurilor.

Lumea in soc

La vestea mortii artistului s-au scris sute de articole, s-au imprimat kilometri de banda video si audio si traficul pe internet a depasit recordurile. Peste 20 de milioane de oameni au urmarit stirile in Statele Unite, ca sa afle detalii despre moartea lui Michael, facand ca moartea actritei Farrah Fawcett, care s-a produs in aceeasi zi, sa treaca aproape neobservata. "Sunt atat de trista, confuza si coplesita de emotie incat nu stiu ce sa spun", declara Lisa Marie Presley, fosta sotie a artistului, postului ABC. "Ma doare inima cand ma gandesc la copiii lui si la familia lui. Insemnau totul pentru el", a mai adaugat ea. O alta mare stea a muzicii pop, Madonna, declara revistei People: "Nu ma pot opri din plans de cand am aflat vestea... L-am admirat mereu pe Michael. Azi, omenirea a pierdut unul dintre cei mai buni membri ai ei, dar muzica lui va trai mereu." Dar cea mai emotionanta afirmatie ii apartine unui preot, reverendul Al Sherpton, care a declarat: "Inima lui Michael a fost franta cu mult inainte sa inceteze sa bata". Omul care revolutionase muzica pop, construind un imperiu, era de multa vreme mai mult pacient decat cantaret.
Zeci de ziare de circulatie mondiala i-au pus fotografia pe coperta, iar cateva sute de mii de oameni au iesit in strada pentru a-i aduce un ultim omagiu. CD-urile cu muzica lui au disparut peste noapte din magazine, lumea fiind intr-o frenezie de a asculta inca o data cunoscutele: "Bad", "Jam", "Dirty Diana", "Black or White", "Remember the Time", "Billie Jean", "Thriller", "Human Nature", ba chiar si melodiile mai vechi din timpul lui "The Jackson 5".
Fanii din Paris s-au adunat la catedrala Notre Dame, iar la Londra, unde nu mai putin de 750.000 de bilete fusesera vandute pentru seria de concerte de revenire a vedetei, fanii au scris texte de adio cu graffiti pe zidul Galeriei Nationale din Trafalgar Square. Muzeele "Madame Tussauds" din intreaga lume au scos in fata statuia de ceara a lui Michael Jackson, pentru ca fanii sa poata lasa ravase de dragoste, poezii, regrete, flori si jucarii. Cei care au cumparat bilete la cele 50 de concerte ale lui Michael vor fi despagubiti, dar multi dintre ei nu vor sa renunte la ele, ci sa le pastreze amintire. Exista, totusi, si o veste buna: conform organizatorilor concertelor, s-a inregistrat la repetitii suficient material pentru a scoate cel putin un CD/DVD cu spectacolul pe care artistul il pregatea pentru marea lui revenire.

Isteria

Dar cum viata marelui artist nu a fost lipsita de controverse, nici moartea lui nu este una linistita. Aproximativ 12 fani ai lui Michael s-au sinucis la aflarea mortii cantaretului, o cifra ingrijoratoare, care i-a determinat pe cativa din apropiatii artistului sa faca apel la ratiunea impatimitilor dupa muzica artistului. Activistul politic, preotul Jesse Jackson, prieten cu Michael, a inregistrat chiar un mesaj catre fanii cantaretului, in care ii roaga sa nu se autodistruga din cauza durerii.

Situatii neclare

Autopsia

Situatia sanatatii lui Michael este discutata si azi, neajungandu-se inca la un consens. Conform revistei "The Sun", autopsia efectuata de medicii americani dezvaluie ca starul suferea de anorexie. La 1,77 m inaltime, cantarea doar 50 de kilograme, iar in stomac avea doar cateva pastile partial dizolvate. Umerii, soldurile si coapsele ii erau ciuruite de zeci de intepaturi de la injectiile cu calmante care i-au fost administrate. De asemenea, legistii au descoperit si urmele a cel putin 13 operatii estetice, in diverse zone ale corpului, iar parul de pe cap ii cazuse aproape in totalitate. Au existat si coaste fracturate din cauza manevrelor de resuscitare efectuate de doctorii care au incercat sa ii acorde primul ajutor, motiv care l-a determinat pe tatal artistului sa mai ceara inca o autopsie.

Paternitatea

Unele publicatii au reamintit de procesele legate de pedofilia artistului si au inceput sa puna sub semnul intrebarii paternitatea copiilor lui Michael. Revista britanica "Britain's News of the World" a publicat chiar un interviu "imaginar" cu cea de-a doua sotie a lui, Debbie Rowe, care ar fi declarat ca cei doi copii adusi de ea pe lume, Prince Michael Jr (12 ani) si Paris (11 ani) nu ar fi ai lui Michael. Avocata lui Debbie, Marta Almli, a dezmintit aceasta declaratie, dar a refuzat sa faca comentarii asupra bataliei pentru custodia copiilor, pe care multi o vad apropiindu-se.
Cei trei copii ai lui Michael: Michael Joseph Jackson Jr., fiica Paris Michael Katherine si fiul cel mic Prince Michael (7 ani), au fost luati, pana una alta, in custodie de bunica lor, Katherine Jackson. Despre mama mezinului lui Michael nu se stie nimic, dar Debbie, fosta lui asistenta medicala si sotie, este banuita ca ar dori o bucata din tortul averii artistului, fiind decisa sa lupte pentru custodia copiilor, la care a renuntat pentru o suma considerabila, acum 10 ani. Petitia depusa de mama lui Michael la judecatorie, pentru custodie, contine un paragraf conform caruia: "Copiii nu au nici un fel de relatie cu mama lor biologica si ar fi mai bine sa stea cu bunica, pe care o cunosc mult mai bine".

Testamentul

Cum americanii sunt oameni grijulii si nu lasa nimic pe ultima suta de metri, s-au apucat sa caute si un testament al artistului, inainte ca acesta sa fie inmormantat. Lipsa unuia recent a dus, si ea, bineinteles, la speculatii. Conform apropiatilor artistului, ar exista totusi un testament datand din 2002, prin care intreaga avere a lui Michael (care a sporit considerabil dupa decesul lui), va fi impartita intre mama lui, cei trei copii si o firma de caritate. Tatal, care l-a abuzat in copilarie, nu este mentionat.
Foto: MEDIAFAX/REUTERS(1)/AP(3)