Retete de vindecare stravechi - Diareea

Redactia
E cauzata de bacterii, virusi, stres sau deranjamente alimentare produse mai ales vara. Increzatori in principiul Cui pe cui se scoate, vechii vindecatori foloseau ca remedii de vindecare tot alimente

Suc sau supa de morcovi

Utilizarea morcovului ca medicament e pomenita inca in scrierile istoricilor greci si romani. In Europa, morcovii au fost cultivati pentru intaia oara la curtea reginei Elisabeta a Angliei. Erau asa de pretuiti, incat a devenit o moda ca femeile sa-si prinda drept podoabe in par frunze de morcovi. Morcovii se bucurau de aceasta favoare pentru ca erau usor de cultivat, aveau un gust delicios si reputatia de a preveni putrefactia interna.
Reteta: pentru ca scapa de diaree, chiar si cronica, beti doua pahare de suc de morcovi pe zi sau mancati un bol de supa de morcovi.

Afine

Dioscoride, celebrul medic din antichitatea greaca, vorbeste despre afine ca despre un leac sigur de vindecare a diareei, cel mai bun din cate exista. Afinele sunt astringente si le vin repede de hac celor mai rebele deranjamente de stomac. Posologia consta in mancatul unui pumn de afine, proaspete sau congelate, de trei ori pe zi, sau in bautul unei cani de suc de afine (125 ml), dimineata si seara, pe stomacul gol.

Mar ras

Si marul este un vechi remediu contra diareei. Curatati de coaja un mar si dati-l pe razatoare. Raderea elibereaza mai repede acidul malic si pectina, doua substante care distrug bacteriile putrefactiei.

Carbune de lemn

Inca din timpuri imemoriale, oamenii mestecau bucati de carbune din lemn, a carui rost era sa absoarba otravurile provocate de diaree.
Reteta: procurati-va carbune medicinal de la farmacie si urmati indicatiile de folosire din prospect. In caz de urgenta, prajiti sau carbonizati bucati de paine. Ele absorb din intestin bacteriile sau virusii patogeni care produc boala.

Acupresura

In timpul unui acces de diaree, chinezii practica presopunctura, apasand pe punctul intitulat Ho Kou.
Reteta: apasati pe spatiul dintre degetul mare si degetul aratator, pana ce simtiti osul. Renuntati la acest exercitiu daca sunteti femeie si sunteti insarcinata. Poate sa provoace contractii uterine.

Sare, zahar si otet


In regiunile izolate ale Greciei, taranii evita si astazi deshidratarea provocata de diaree, cu un amestec de sare, zahar si otet.
Reteta: se amesteca o lingurita de sare cu 4 linguri de zahar si 125 ml (o jumatate de cana) de otet de mere si un litru de apa. Ei beau mai multi litri din acest remediu pe zi. Reteta seamana cu cea recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru combaterea diareei grave, dar fara otetul de mere.

Apa de orz


Herboristii englezi recurg la apa de orz pentru a vindeca diareea.
Reteta: spalati bine 150 g orz (o cana). Puneti semintele in 500 ml de apa si lasati-le sa fiarba pana ce dau in cateva clocote. Aruncati apa si puneti iarasi orzul la fiert, cu aceeasi cantitate de apa proaspata. De data aceasta aruncati orzul si tineti apa pentru a o bea. Lichidul poate fi folosit si pentru clisma intestinala.