Raspuns pentru CORINA MADANI, F. AS nr. 872 - Exista vindecare pentru dermatomiozita?

Redactia
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Cu riscul de a va dezamagi, raspunsul la intrebarea dvs. este negativ. In cel mai bun caz, medicatia alopata si unele remedii naturiste pot incetini evolutia dermatomiozitei, ca si a colagenozelor in general, dar nu le vindeca. Cauzele din care anticorpii devin, uneori, agresivi asupra tesuturilor conjunctive, raman, deocamdata, necunoscute. Dermatomiozita nu face exceptie de la tiparul evolutiv al bolilor autoimune, fiind caracterizata de o afectare lenta, liniara sau in pusee, cu alternanta intre episoadele acute si perioadele de aparenta vindecare. In cazul dermatomiozitei, acest gen de colagenoza implica, pe langa afectarea tegumentara, si pe cea musculara, fiind caracterizata in special de o astenie suparatoare si dureri musculare bilaterale simetrice. Potentialele pericole rezida in afectarea musculaturii netede, intestinala si sfincteriala (anal, vezical), sau asupra musculaturii gatului si a celei intercostale, cu inducerea episoadelor dispneice (senzatie de sufocare). Tratamentul primar al dermatomiozitei, ca de altfel al tuturor colagenozelor, se face cu imunosupresoare (ciclofosfamida, azotioprina) si corticosteroizi (Prednison, Metil prednison), care, desi, nu aduc vindecarea, contribuie la ameliorarea simptomelor, incetinind ritmul de evolutie. Alte medicamente ce pot fi prescrise sunt Metrotrexatul sau Imunoglobulinele intravenoase care, daca au efect terapeutic tradus prin ameliorarea statusului inflamator, pot fi administrate pe parcursul unui program de exercitii fizice, care sa previna atrofia musculara si rigiditatea. Din punct de vedere al medicinei naturiste, urmatoarele remedii va vor fi in mod sigur folositoare: Schizandra - imunomodulator si antiinflamator, previne distrugerea tisulara prin blocarea producerii metabolitilor proinflamatori ai acidului arahidonic. Se foloseste cu administrare interna - 1,5-6 g planta, zilnic, sub forma de pudra, tinctura, extract sau capsule (2x2 capsule pe zi, la masa), in astenie fizica si psihica, hepatopatii, dermatomiozita, boli inflamatorii intestinale etc. Schinduf - anabolizant puternic, actioneaza prin cresterea fortei si masei musculare, fiind un remediu important pentru combaterea tendintei de atrofie musculara, specifica dermatomiozitei. Se administreaza 4-5 lingurite pulbere din seminte de schinduf, zilnic, in cure de lunga durata (3-4 luni).
Intrebuintarea corticosteroizilor naturali Cortison like s-a dovedit foarte utila in tratamentul patologiilor autoimune, reusind progresiv sa determine acelasi efect ca si medicamentele de sinteza. In plus, aceste remedii naturiste nu produc reactiile si manifestarile adverse caracteristice corticosteroizilor de sinteza uzuali. Cele mai indicate remedii in acest scop sunt: extractele de lemn-dulce, coacaz-negru si arbore de yucca. Sigur ca si regimul de viata trebuie ajustat prin renuntarea definitiva la alcool, tutun si cafea, coroborata cu instituirea unui regim alimentar, in care sa predomine fructele si legumele proaspete, cerealele, uleiurile vegetale presate la rece, asociate frecvent cu suplimente nutritionale bogate in multivitamine si multiminerale.

VASILE STANCIU -
fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48


Mama are ciroza hepatica nonvirala si sindrom nefrotic
(Raspuns pentru PAUL GABRIELA, F. AS nr. 870)


Pentru a sti cu exactitate gradul de fibrozare al ficatului va recomand sa-i faceti mamei dvs. un test cu aparatul Fibroscan, la spitalul Victor Babes din Bucuresti, si o hemoleucograma completa, ce va cuprinde valorile transaminazelor (TGO, TGP), creatinina plasmatica, bilirubina, albumina, proteine totale etc. Va rog sa-mi comunicati daca hepatita si sindromul nefrotic sunt idiopatice sau se datoreaza administrarii unor medicamente, lucrului in mediu toxic, complicatiilor diabetului, boli autoimune (hepatita autoimuna). Daca pentru eliminarea apei din organism folositi deja Furosemid (pana la 120 mg/24 h la indicatia medicului), iar acesta nu are efect, mama dvs. va trebui sa bea zilnic 1 litru ceai de osul-iepurelui.
Un indiciu de ciroza avansata il puteti observa daca in jurul ochilor apar spontan hematoame, situatie cand ficatul nu mai este capabil sa sintetizeze factorii de coagulare. Ciroza poate fi stopata folosind o schema de tratament ce cuprinde dieta alimentara si unele produse precum: Reishi, Schizandra, Essiac, Anticancerlin. Ceaiul de pedicuta si armurariu (parti egale) - se va bea dimineata si seara, timp de 6 luni obligatoriu, cu cate o tableta de Super Turkey Tail, la 30 minute dupa mese. Un rol exceptional in regenerarea hepatocitelor, protectie in afectiuni ca steatoza hepatica, ciroza, hepatita acuta si cronica, de etiologie alcoolica, virala, toxica, cancer, ascita sau chiar encefalopatie, cu puternica actiune detoxifianta, il are Milk Thistle Phytosome.
Stimularea eliminarii lichidului in exces din cavitatile corpului se mai poate face prin consumul unei cesti de ceai de pir, la masa de pranz, caz in care se va ameliora si sindromul nefrotic datorat probabil unor afectiuni ca: diabet zaharat, amiloidoza, glomerulonefrita, limfoame, lupus eritematos etc. Caracterizata prin cresterea severa a permeabilitatii glomerulare, sindromul nefrotic este responsabil de proteinurie mai mare de 3,5 g/zi, edeme, hiperlipidemie, hipoalbuminemie, astfel ca este necesar tratament simultan cu cel pentru ciroza cu diuretice naturale, menite sa stimuleze rinichii. Daca mamei dvs. ii apar edeme in regiunea lombara si la glezne, urina este putina si inchisa la culoare, contine sange si proteine sau sesizati deseori hipertensiune, avem un indiciu de glomerulonefrita care necesita rapid tratament cu Total Cleanse Kidneys, produs cu efect diuretic ce mentine concentratia sanguina normala a potasiului si sodiului. Multa sanatate!

Dr. ANA COSTEA -
Bucuresti, Energy Plus, tel. 021/316.43.92, 0748/88.00.59


Ma recuperez greu dupa un AVC
(Raspuns pentru GEORGE VITALE - Galati, F. AS nr. 856)


Accidentele cerebro-vasculare se produc atunci cand vasele sanguine care furnizeaza creierului sange oxigenat se sparg (AVC hemoragic), sunt blocate de un cheag de sange (AVC ischemic) sau prin spasm vascular - accident ischemic tranzitoriu (AIT). Prin reducerea fluxului sanguin se reduce proportional si cantitatea de oxigen si substante nutritive care ajung la creier, ceea ce provoaca moartea celulelor nervoase, cu urmari adeseori ireversibile. AVC-ul este o urgenta medico-chirurgicala, in care timpul este un factor foarte important, primele sase ore fiind decisive pentru atitudinea terapeutica.
In caz de AVC ischemic, cheagul de sange care blocheaza fluxul sanguin se poate forma si stationa intr-un vas de sange cerebral (ischemie trombotica), sau intr-un vas de sange din alta parte a corpului si, prin migrare, intrerupe circulatia sanguina cerebrala (ischemie embolica), situatie posibila si la pacientii cu neoplasme de diferite etiologii (embolie metastatica). AVC ischemic poate fi precedat de AVC ischemic tranzitoriu, care se produce atunci cand fluxul sanguin nu este intrerupt, ci doar diminuat intr-o zona cerebrala, ca o consecinta a unui spasm vascular.
AVC hemoragic se produce pe fondul hipertensiunii arteriale si/sau a ruperii anevrismelor (malformatii vasculare arterio-venoase). Simptomele premonitorii unui AVC sunt: somnolenta, greata, privire incetosata, vedere dubla, dureri de cap, tulburari de echilibru.
Manifestarile AVC ischemic pot fi, in functie de localizarea si marimea zonei cerebrale afectate, afazie (pierderea capacitatii de a vorbi, de a scrie, de a intelege ce se vorbeste), incontinenta urinara, constipatie, pierderea memoriei, a orientarii temporo-spatiale, parestezii, pareze, paralizii cu localizari diferite (o parte a corpului sau numai a fetei, a unui brat sau a unui picior). In cazul AVC hemoragic, apar dureri foarte mari la cap, varsaturi, convulsii, stare de inconstienta. Alte consecinte ale unui AVC pot fi depresia, emotivitatea crescuta, modificari ale personalitatii. Aceste manifestari debuteaza brusc sau in cateva ore si impun consultul de specialitate de maxima urgenta. Supravietuirea pacientilor depinde de promptitudinea si precizia diagnosticului in vederea interventiei terapeutice. Modul de abordare a pacientului, indiferent de tipul de AVC, creeaza premisa recuperarii neurologice intr-un procent de peste 60%.
Cauza fundamentala a AVC ischemic este ateroscleroza care afecteaza peretele interior al vaselor (endoteliu). La aceasta se adauga si alti factori de risc, cum ar fi hipertensiunea arteriala necontrolata terapeutic, dislipidemiile netratate, diabetul, obezitatea, hipercoagulabilitatea sanguina, afectiunile cardiace, stresul, infectiile bacteriene si virale, nivelul crescut al insulinei, antecendentele familiale, utilizarea anticonceptionalelor, dezechilibrele hormonale, alimentatia dezechilibrata, sedentarismul, tabagismul si consumul de alcool.
Tratamentul cu produse naturale al unui AVC trebuie sa fie complementar tratamentului alopat. Produsele naturale mentin nivelul optim al tensiunii arteriale, al trigliceridelor, al colesterolului, reduc statusul proinflamator, stresul oxidativ care stau la baza mecanismelor de declansare a bolilor coronariene, accidentelor vasculare cerebrale sau a bolii arteriale periferice. Se urmareste, de asemenea, reabilitarea starii fizice, psihice si cognitive a bolnavului, precum si reducerea riscului producerii uneia sau a mai multor recidive. Pentru realizarea simultana a acestor obiective, va recomand urmatoarele produse naturale: Resveratrol SynergyTM - favorizeaza mentinerea integritatii endoteliului, imbunateste starile post-traumatice cerebrale (AVC), reduce inflamatiile. SOD 2000 PlusTM - protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ. SOD 2000 PlusTM este de pana la 3500 de ori mai eficient ca efect antioxidant decat vitamina C. NeuroOptimizer este un produs esential in tratamentul AVC, deoarece imbunatateste sinteza fosfatidilcolinei, componenta majora a materiei cenusii, creste cantitatea de glucoza metabolizata de creier si rata de folosire a oxigenului, asigura protectie antioxidanta impotriva distrugerilor neuronilor cauzate de radicalii liberi, stimuleaza memoria, capacitatea de concentrare, imbunatateste functiile cerebrale in hipoxie, ataxie, paralizie faciala, reduce dimensiunea zonei de necroza si accelereaza vindecarea leziunilor cerebrale. L-Arginine (100 mg/cps) este un aminoacid precursor al oxidului nitric care dilata, relaxeaza si mentine elasticitatea vaselor sanguine, cu efect pozitiv in reducerea nivelului tensiunii arteriale, imbunatatirea circulatiei periferice, reduce progresia placii aterosclerotice. MityQondriaTM, prin compozitia complexa, reduce hipertensiunea arteriala, creste capacitatea de memorare si energia celulara. CholesTame contribuie la normalizarea sintezei hepatice si a absorbtiei intestinale a colesterolului si a trigliceridelor, mentine nivelul optim al colesterolului total, al VLDL, HDL, LDL, al trigliceridelor, are efect antiateromatos, reduce agregarea plachetara, regleaza nivelul mediatorilor inflamatori. CholesTame are totodata efect protector in hipertensiune arteriala, aritmii, prolaps de valva mitrala, fibroza cardiaca, infarct miocardic, anevrism optic. Daca dupa un AVC apar manifestari depresiv-anxioase va recomand includerea in tratament a produselor GABA si StressTame.
Este bine ca aceasta terapie naturopata sa se asocieze (daca starea clinico-biologica a pacientului permite) inca de la debutul bolii. Sigur ca tratamentul se va face adaptat starii evolutive, aceasta presupunand o comunicare permanenta cu specialistul naturopat, comunicare care reprezinta garantia succesului.