Raspuns pentru IOANA Craiova, F. AS nr. 853 - "Nu dorm mai mult de 2-3 ore pe noapte"

Redactia
MIRCEA PEIA specialist medicina complementara si reflexoterapie Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Este stiut faptul ca sindromul premenopauzal si menopauza ca atare pot afecta procesul somnului la femeile care se gasesc in aceasta perioada a vietii. Schimbarea nivelurilor hormonilor sexuali feminini (estrogeni si progesteron) afecteaza somnul, dar produce de regula si alte simptome subiective, precum: migrene, irascibilitate, astenie, depresie cu forme anxioase, senzatie de ameteala sau de lesin, transpiratii nocturne, bufeuri, tulburari de atentie si concentrare, tulburari cardiace (dureri precordiale, aritmii) si respiratorii (senzatie de presiune toracica). La toate acestea se mai adauga si simptomele obiective, caracteristice menopauzei, traduse prin crestere ponderala, tulburari ale tensiunii arteriale, edeme, in special la nivelul picioarelor etc.
Revenind la tulburarile de somn, alaturi de menopauza, procesul firesc de imbatranire isi lasa amprenta asupra valorilor unor neuromediatori chimici importanti melatonina, serotonina, dopamina, acetil-colina care determina, prin scaderea lor progresiva, tulburari ale ritmului somn-veghe, dar si manifestari neurastenice, neurovegetative si psihosomatice, care tulbura profund starea de liniste si armonie homeostazica, la persoanele aflate in aceasta situatie. Totodata, administrarea unor medicamente care includ antidepresivele, decongestionantele nazale, bronhodilatatoarele, corticosteroizii si antihipertensivele pot interfera cu somnul, determinand tulburarea acestuia.
Pentru a contracara actiunea factorilor mai sus amintiti si a restabili un echilibru neuro-endocrin care sa permita reinstalarea unui somn de calitate, va recomand urmatoarele remedii:
* Stress Tame actioneaza prin cresterea nivelului serotoninei si dopaminei, reducand efectele negative ale excesului de cortizol, secretat in situatii de stres, prin scaderea nivelului hormonului adenocorticotrop. Este recomandat in: nervozitate, stres, migrene, anxietate, iritabilitate, dificultati de concentrare, palpitatii, insomnii. Se administreaza 2 capsule cu 30 de minute inainte de culcare.
* 5-HTP (5-hidroxitriptofan) aminoacid precursor al serotoninei, extras din seminte de Griffonia simplicifolia. Produsul contine vitaminele C si B6, cofactori importanti in bioprocesul de conversie al 5-HTP in serotonina. Este indicat in depresiile endogene cauzate de dezechilibre chimice la nivel cerebral, induce calmul, siguranta de sine, relaxarea si increderea, imbunatateste calitatea somnului. Se administreaza cate 1 tableta, dupa fiecare masa principala.
* Taurina aminoacid esential sintetizat in organism din metionina si cisteina (se gaseste din abundenta in polen), cu actiune antidepresiva, induce somnul, reduce efectele stresului prin cresterea productiei de dopamina si melatonina, actionand sinergic cu magneziul si vitamina B6 in controlul catecolaminelor (adrenalina si noradrenalina) si a neurotransmitatorilor excitatori glutamatii si aspartatii, care in exces devin neurotoxici. Se administreaza 1 capsula pe zi si se poate asocia cu Melatonina (tablete, capsule), 1 doza cu 30 de minute inainte de culcare, neurohormon secretat de glanda pineala, a carui sinteza endogena este stimulata de intuneric si redusa de lumina.
* Kamaiany produs ayurvedic care contribuie la mentinerea si sustinerea echilibrului hormonal, recomandat in sindromul premenopauzal, menopauza si postmenopauza. Se administreaza conform prospectului insotitor.
Plantele medicinale recomandate in contracararea simptomelor caracteristice premenopauzei si menopauzei sunt: Ginsengul, soia, valeriana, rozmarinul, sunatoarea, talpa-gastei si, in special, vascul reglator hormonal de exceptie al tuturor axelor neuroendocrine din organism. Sa auzim numai de bine!

"Baietelul meu se ineaca cu propria saliva"
(Raspuns pentru RAMONA, F. AS nr. 872)


Nu cred ca este cazul sa va ingrijorati prea tare, deoarece excesul de saliva (sialovee) este caracteristic copilariei, mai ales atunci cand se pot produce anumite infectii ale cavitatii bucale.
Situatia se poate rezolva usor, daca administrati copilului dvs. cate o jumatate de lingurita de pulbere obtinuta din salvie, de trei ori pe zi, inaintea meselor principale. Salvia detine proprietati curative multiple, printre care si pe aceea de reechilibrant bun al sistemului neuro-endocrin si al segmentului neuro-vegetativ simpatic, responsabil de aparitia excesului salivar. Sa auzim numai de bine!

ADRIANA VLAD fitoterapeut, consultant nutritie Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

"Caut un tratament naturist pentru mastoza fibrochistica care supureaza"
(Raspuns pentru NICOLAE FILIMON Alba-Iulia, F. AS nr. 842)


Pentru afectiunea sotiei dvs. va recomand sa faca si un control ginecologic la un specialist, deoarece afectiunile sanului au legatura cu cele genitale si se trateaza impreuna. De asemenea, cauza principala care favorizeaza aceste afectiuni sunt dereglarile hormonale sau disfunctia ovarelor.
Ca dieta, ar trebui sa opteze pentru un regim vegetarian, pe baza de cruditati, deoarece proteina animala favorizeaza dezvoltarea chisturilor si impiedica efectul tratamentului. Tratamentul naturist este compus din produse cu efect antiinfectios, antitumoral, antioxidant si de reglare hormonala, antihemoragic. Cura de tratament dureaza 3-6 luni, dar efectul benefic se resimte dupa prima luna de tratament. Astfel, va recomand: Contur contine o combinatie din mai multe plante, care regleaza glandele mamare si ajuta la dizolvarea chisturilor din zona respectiva. Formula anemii contine traista-ciobanului, cretisoara si coada-soricelului. Aceasta formula are efect antiinflamator, tonic uterin, regleaza functionarea ovarelor si glandelor mamare. Traista-ciobanului este o planta cu efecte miraculoase in hemoragii sau plagi care sangereaza. Tonic imunitar "E-lite" este un complex fito-apicol, compus din extracte de plante si produse apicole. Acestea au rolul de a cicatriza ranile ce supureaza, prin efectul antiinfectios si stimularea sistemului imunitar. Mabelle contine ulei de in si trifoi rosu, bogate in fitoestrogeni, ce contribuie la sanatatea sanilor. Thuya este o planta recunoscuta pentru efectele sale remarcabile in tumori si chisturi de diverse etiologii. Imunostim contine echinaceea si gheara matei, doua plante deosebite cu efect antiinflamator, antiinfectios, cicatrizant si imunostimulator.
Extern: unguente Fav 1, 2, 3 se aplica pe zona sanilor din doua in doua ore. Contin rasina, propolis si pulberi din plante, preparate natural cu untura.

EUGEN GIURGIU biolog, Alba Iulia, tel 0741/92.88.80

"Am tulburari de digestie si nici un diagnostic"
(Raspuns pentru M. V. Timisoara, F. AS nr. 875)


Incercati un tratament foarte simplu. Cumparati de la farmacie carbune medicinal si luati timp de 10 zile cate 6 tablete, in cursul unei zile. Suplimentar, consumati tinctura de propolis de la "Apicola" Bucuresti, cate 2 picaturi la fiecare 5 kg corp, de trei ori pe zi, puse pe miez de paine, mestecate in gura, apoi inghitite. Suplimentar, consumati calciu din cartilaje de pui, vita, rechin, care au foarte mult calciu asimilabil. Se face tratamentul numai 15 zile, dupa care se obtine vindecarea.

"Exista tratamente alternative pentru osteoporoza?"
(Raspuns pentru MARIA OLARU, F. AS nr. 875)


Consumati mult calciu natural din cartilaje de pui, gaini, cocos, vita, rechin. Daca organismul are suficient calciu pe o perioada suficient de lunga, se va obtine o ameliorare evidenta.

"Am barbia rosie si foarte iritata"
(Raspuns pentru RADU SILVIA, F. AS nr. 875)


Se ia tinctura de arnica de la plafar, care se aplica local prin tamponare sau eventual diluata cu apa, daca nu o puteti suporta. Se unge local, de trei ori pe zi, pana la vindecare. Suplimentar se poate folosi unguent de tuia, care se gaseste la magazinele naturiste.

"Fiul meu are pelada in placi"
(Raspuns pentru TINA Resita, F. AS nr. 875)


Se unge locul bolnav cu tinctura de usturoi, arnica sau cimbru depinde de care gasiti la Plafar. Se face tratamentul de trei ori pe zi. Se lasa catva timp, apoi se spala cu un ceai mai concentrat de pelin. Se repeta pana la vindecare.

VASILE STANCIU fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48

"Tatal meu este suspect de cancer la stomac"
(Raspuns pentru FLORENTINA ILIE, F. AS nr. 866)


Din datele expuse de dvs. apreciez ca nu este cazul sa va ingrijorati peste masura, cu privire la afectiunea tatalui. Intr-adevar, cancerul gastric este o tumora de natura maligna, ce se dezvolta in peretii stomacului, favorizata de infectia cu Helicobacter Pylori, nedescoperita la timp sau tratata necorespunzator. Este implicata foarte frecvent si in producerea ulcerului stomacal. Simptomele descrise de dvs. (dureri de stomac, scaune cu sange, voma cu sange), precum si digestia dificila sau unele hemoragii digestive cu mici dureri la inghitire sunt indicii ca diagnosticul pus de medici este corect. Daca in urma endoscopiei se constata ca tumora este superficiala si nu a afectat ganglionii sau alt organ din vecinatate, prognosticul poate fi excelent.
Tratamentul naturist cu produse precum Curcumin 95, Reishi, Thimus Plus Caps, Carotenoid Complex, Super Turkey Tail asigura vindecarea si eradicarea bacteriei.
In stadii avansate ale bolii, medicul poate decide ablatia partiala sau totala a stomacului, chimioterapie si radioterapie, regim alimentar sever, evitarea consumului de alcool si a fumatului. Pentru a reduce mutatiile ADN-ului celular si a activa gena antitumorala "p53", cu functia de a preveni diviziunea necontrolata a celulelor, se va folosi terapia cu Indole-3-Carbinol, consum zilnic de fructe si legume proaspete (ceapa, usturoi verde, ridichi de luna, salate), ulei de masline sau de dovleac, 100 ml suc de varza romaneasca, dimineata, cu 1/2 ora inainte de masa, 100 g pe zi broccoli crud sau fiert la abur.
In cazul in care tatal dvs. are dureri, ii recomand sa puna, 2 ore pe zi, pe stomac, comprese cu bitter suedez sau romanesc, sa bea 1 litru ceai pe zi, amestec egal din urzici, galbenele, patlagina, papadie, coada-calului, coada-soricelului, napraznic, norocel, cimisir. Seara, se vor pune comprese de coada-calului.
Daca de la taranii din piata nu puteti procura macrisul-iepurelui proaspat, din care se beau 5 picaturi la fiecare ora, va rog sa ma contactati. Aceasta planta, careia Creatorul nostru i-a dat puteri tamaduitoare enorme, este folosita din antichitate in vindecarea diverselor forme de cancer.
Tatal dvs. trebuie sa-si schimbe stilul de viata si sa treaca la consumul de hrana vie, compusa din cereale integrale (grau incoltit, secara, orz, ovaz, orez nedecorticat), fructe (mure, rodii, capsuni, afine negre si rosii, dude negre si rosii, portocale rosii, zmeura), legume (urzici, spanac, ceapa, usturoi, conopida, morcov, sfecla rosie, telina, pastarnac, soia, patrunjel), produse de origine animala (lapte acru degresat, branza de capra sau vaca, lapte de oaie in amestec cu lapte de capra baltata, peste, 1 ou de gaina la 3 zile, oua de prepelita. Carnea fiind hrana cancerului, este interzisa cu desavarsire. Multa sanatate!