"FURT PE FATA, FURT NERUSINAT"

Ion Longin Popescu
Rosia Montana fata-n fata cu opinia publica:

Ideea grupului liberal de a deschide, in 2007, in cadrul site-ului oficial al Camerei Deputatilor (www.cdep.ro), un Forum cu privire la Rosia Montana se dovedeste a fi fost mai mult decat inspirata. Pana in februarie a.c., cand s-a inchis linia de vot, isi exprimasera optiunea Impotriva (NU) sau Pentru (DA) nu mai putin de 8278 de romani, din tara si strainatate. Un veritabil esantion sociologic caruia, daca nu i se poate conferi valoarea stiintifica a unui sondaj, cel putin reprezinta un indicator esential, care n-ar trebui ignorat de oamenii politici. Depasind orice asteptari, aproape 96% (!) dintre votanti sunt IMPOTRIVA proiectului din Apuseni, si doar 4,12% sustin acest proiect. Sa nu uitam nici ca la Ministerul Mediului sunt depuse, din anul 2007, peste 21.000 de contestatii ale proiectului, iar revista "Formula AS" a strans, in 2004, peste 150.000 de semnaturi din toata tara, depuse la cabinetul fostului prim-ministru Nastase. Daca s-ar organiza un referendum la nivel national sau macar in Tara Motilor, este sigur ca numarul opozantilor lui Gold Corporation ar fi mult mai mare decat al sustinatorilor, nemaivorbind de argumentele lor de bun simt, patriotice si incarcate de demnitate romaneasca. Spre exemplificare, reproducem fragmente din cele peste zece mii de opinii, indemnandu-i pe guvernantii zilei sa-si arunce si ei ochii pe site-ul Parlamentului, ca sa vada cum gandesc potentialii lor alegatori.

"Nici o suma de bani nu poate justifica mutilarea Romaniei"

Nici o suma de bani nu poate justifica mutilarea Romaniei sau exploatarea ei in mod ireversibil periculos. Nu vrem ca Romania sa fie depozitul de cianuri sau deseuri al altor state. Nu vrem ca raurile tarii, subsolurile sau zone intregi sa fie poluate ireversibil, nu vrem sa ne distrugem singuri ceea ce avem mai frumos. Vrem ca autoritatile sa inteleaga valoarea si perspectiva de patrimoniu turistic ale Romaniei, prin zonele sale unice, de o frumusete rapitoare. Vrem sa transmitem generatiilor viitoare o tara demna, care isi apreciaza valorile adevarate si care, pentru nici un pret, nu si le vinde sau nu le altereaza.
(postat de: Alina Grigorescu functionar public, Bucuresti)

"Ceea ce se intampla acum la Rosia Montana este, la propriu, vanzare de tara"

Cred cu tarie ca ceea ce se intampla acum la Rosia Montana este, la propriu, vanzare de tara. Daca argumentele ecologice nu incalzesc sufletele care trebuie incalzite, daca argumentele culturale bat la usi/minti inchise, daca argumentele economice sunt aratate cui nu le pricepe, daca noi, romanii, ne inchinam inca la straini... ba poate mai rau, la bani straini, atunci cu adevarat meritam ca Gabriel Resources sa ne cumpere. Ieftin! Motive si pretexte exista pentru orice. Eu cred ca ceea ce se intampla azi la Rosia Montana este o piatra de incercare pentru noi, ca romani. Putem pierde multe: o parte din propria noastra istorie, trei munti, cateva sate, batrani si copii, o bucata din trupul tarii, sansa ca fiii nostri sa vada frumusetile Apusenilor, propria noastra sanatate. Daca, pe de alta parte, ne desteptam in acest al doisprezecelea ceas, putem castiga un singur lucru: increderea in noi insine ca popor, in propriile noastre puteri de a schimba ceva inspre bine, respectul pe care Europa ni-l datoreaza. Putem alege !
(postat de: Filip Dobranszki)

"Aventurierii din Corporatia lui Gabriel profita de prostia si tradarea unor corupti aflati pe valul puterii"

Proiectul propus de Gabriel Corporation pentru Rosia Montana reprezinta o crima impotriva poporului roman si a umanitatii in general. Este o crima impotriva Creatiei lui Dumnezeu, impotriva ecologiei si a istoriei. Aventurierii din Corporatia lui Gabriel profita de prostia si tradarea unor corupti aflati pe valul puterii, in functii de conducere locale sau centrale. Tradatori sunt si toti cei care fac reclama acestui proiect aberant, care nu poate dura mai mult de 15 ani, dupa care in urma vor ramane doar moartea, uratul si pustiul. Daca s-ar dezvolta doar proiecte turistice in Rosia Montana, s-ar asigura o dezvoltare durabila a zonei. Dar sa mai punem la socoteala si potentialul agricol al acestei zone sau alte posibilitati nedistructive! Blestemati sa fie toti cei care vor sa distruga sau care ajuta la distrugerea zonei Rosia Montana!
(postat de: preot Stroilescu Constantin, parohia Berivoiesti, oras Fieni, jud. Dambovita)

"Zacamintele de la Rosia trebuie considerate ca parte a rezervei de securitate a tarii"

Cine isi inchipuie ca o companie, straina sau romaneasca, investeste ca sa contribuie la cresterea bunastarii oamenilor, localnici sau nu, ori pentru a pune umarul la dezvoltarea economica sanatoasa a tarii, trebuie sa fie de o naivitate olimpiana. Singurul scop real al unei afaceri private este profitul, si nimic altceva. Nu vad de ce compania canadiana Gabriel Resources ar face exceptie de la regula. Stradania companiei de a ne convinge ca totul va fi in regula este fireasca, dar deloc credibila. De aceea, parerea mea este ca zacamintele aurifere de la Rosia Montana sau de oriunde altundeva trebuie lasate in pace, pentru ca, nefiind supuse degradarii, Romania nu pierde nimic nici acum, si nici in viitor. Si, la urma urmei, zacamintele de la Rosia trebuie considerate ca parte a rezervei de securitate a tarii, in timp ce, daca vor fi exploatate de canadieni, cea mai mare parte a valorii acestora va intra in conturile actionarilor de peste Atlantic.
(postat de: Constantin Topala, Presedinte al Ordinului "Cavalerilor Echitatii", Bacau)

"Cat va dura pamantul, atat va dura si turismul..."

Este o zona minunata, binecuvantata de Dumnezeu. Tocmai de aceea trebuie s-o respectam si s-o ocrotim, si cum altfel, decat prin dezvoltarea ei ca zona turistica? Nu cred ca statul roman va castiga mai mult de pe urma asa-zisilor afaceristi de la Gold Corporation. Suma asta, care ni se tot flutura prin fata ochilor, e o noua minciuna odioasa, pe care noi trebuie s-o inghitim. Tot atatia bani, si poate chiar mai multi, se pot castiga din turism, si asta fara sa afectam ecosistemul zonei. Sunt tari care traiesc din turism, iar noi ar trebui sa le luam exemplul. Exploatarea miniera tine un timp limitat, si apoi? Ramanem cu poluarea pe cap, cu o zona moarta din toate punctele de vedere. Iar atunci cand va trebui sa primim cei... 4 miliarde de dolari (?!), nu vom avea de unde, pentru ca firma se va dovedi a fi (pe hartie) total neprofitabila! A se vedea procedura asemanatoare cu intreprinderile de stat, de la care nimeni nu si-a luat dividende vreodata, desi detinea actiuni, pentru ca intotdeauna aceste intreprinderi se scoteau in pierdere... Turismul este o activitate pe termen nelimitat; cat va dura pamantul, atat va dura si turismul...
(Postat de: economist Laurentia Dini, Rm. Valcea)

"Sunteti pregatiti sa acceptati reprosurile copiilor vostri, pentru ca ati facut o gaura in Romania si ati sters de pe harta locul lor de nastere?"

Din punct de vedere economic, acest proiect este o furaciune. Furt pe fata, furt nerusinat. Luati voi 19% si noi restul. Ce daca e aurul vostru, noi suntem canadieni si putem. Avem cu ce. Oricum, voi muriti de foame si acceptati orice. Noi luam aurul, va aruncam acolo niste praf in ochi si mai iesiti si in pierdere, daca cumva va rezulta un dezastru ecologic. In concluzie, dragi localnici (daca este vreunul autentic printre voi), informati-va si nu va lasati prostiti de propaganda. Daca va impresioneaza lacrimogenele, o sa va intreb: copiii vostri ce vor face, ei cum vor supravietui? Sunteti pregatiti sa acceptati reprosurile lor, pentru ca ati facut o gaura in Romania si ati sters de pe harta locul lor de nastere? Va vor ierta ca le-ati vandut viitorul pentru 4 miliarde de dolari?
(Postat de: Ema, Bucuresti)

"Romania trebuie sa demonstreze ca este o tara europeana"

Parerea mea este ca Rosia Montana si imprejurimile acesteia ar trebui sa fie integrate ca "zona tampon" in cadrul parcului natural al Muntilor Apuseni si sa fie guvernata de legea zonelor protejate. Ce se va intampla cu ecosistemul Muntilor Apuseni, daca se face acest proiect? Se pune o problema de mediu si de drept, deoarece un iaz de decantare de asemenea dimensiuni, devierea cursului unui rau in imediata apropiere a unei zone protejate, ca sa nu mai vorbim de distrugerea peisajului, cu siguranta nu se pot considera o interventie durabila, intr-o zona care ar trebui protejata prin lege. Acest argument ar trebui sa fie suficient. In final ma prezint, numele meu este Gloria, sunt un consultant strain in Romania, de aproape 8 ani. Am descris problema Rosia Montana in lucrarea mea de licenta, acum 4 ani, ferm convinsa fiind ca Romania ar putea sa fie "o tara protejata" in UE, iar dezvoltarea rurala sustenabila ar trebui sa fie calea dreapta de a dezvolta, inclusiv la nivel economic, tara asta. Nu este adevarat ca grandomania este solutia pentru dezvoltarea economica; dimpotriva, mai bine proiecte mai mici si treptate, pentru a construi in mod sustenabil; solutiile "magice" sunt doar ceata care dispare in zori de zi. In lumea a treia asta s-a facut: grandomanie si dependenta economica, si se vad rezultatele. Romania trebuie sa demonstreze ca este o tara europeana.
(Postat de: Gloria, consultant strain)

"De ce sa ne mutam noi in alta parte? De ce nu se muta RMGC in alta parte, unde sa suga aur?"

Problema este: de partea cui este avantajul la Rosia Montana? De partea cui se inclina balanta in mod clar? Daca statul roman are actiuni de doar 19%, atunci, logic, si profitul va fi pe masura. Cu ce costuri? Distrugerea celei mai vechi asezari atestate documentar din Romania? Distrugerea vestigiilor istorice? Distrugerea mediului inconjurator? De ce sa fie lac de decantare, cu zid de 185 m? De ce nu fac acesti "investitori" lucrurile astea la ei acasa? Sa le faca la ei acasa! Ce se face pentru oameni? Sunt stramutati? Pentru ce sa fie stramutati? De ce sa ne mutam noi in alta parte? De ce nu se muta RMGC in alta parte, unde sa suga aur? Sa se mute ei, NU noi! Tiganii zic ca hai, ca doar de ce sa ne apucam de furat si de alte lucruri, trebuie sa avem si noi o paine, iar sinele de cale ferata date la fier vechi s-au cam epuizat. Dati-ne si noua o paine, dom'le Gold! O tara de painita sa avem, in rest nu mai conteaza, doar avem copii multi de hranit! ... Asta se poate citi pe site-ul "Goldului" !
Pentru cei de acolo, din Rosia Montana, indiferent de culoare, va zic: Rezistati, chiar daca e greu! Nu va lasati intimidati sau cumparati pe nimic! Cei care tin la neamul romanesc sunt alaturi de voi, atat cat pot.
(E. Barbulescu)

Foto: Aurel Santimbreanu (4)

Selectie facuta de