Deshidratarea

Dr. Cristian Boerescu
Beti pe saturate, dar nu sucuri acidulate, preparate industrial

Vara, stresul caloric la care suntem supusi de catre temperaturile ridicate determina pierderi insemnate de apa din corp, care uneori pot duce la deshidratare. Din nefericire, la aceste simptome care apar iminent sub soarele dogoritor, de cele mai multe ori, ne repezim in bauturile "racoritoare" carbogazoase pe care le avem la indemana, dar care nu sunt cea mai fericita alegere pentru sanatatea noastra. Uitate pe nedrept, "leacurile" traditionale, eficiente si savuroase, de restabilire a echilibrului hidric si electrolitic al organismului, asteapta sa le redescoperim.

Simptomele deshidratarii

Pierderile mari de apa din corp si ingestia insuficienta de sucuri, ceaiuri si bauturi racoritoare de casa se insoteste de uscaciunea mucoasei bucale. Persoanele aflate in dificultate trebuie hidratate corespunzator cu lichide, cel mai bine cu apa plata minerala, aflata la temperatura camerei (nu de la frigider) si care se va bea cu paiul sau inghitituri mici. In cazuri mai grave (insolatie, supraincalzire sau afectiuni organice) se poate ajunge la deshidratare, care se manifesta prin urmatoarele simptome: piele si mucoase uscate, extremitati reci, cresterea ritmului cardiac, ochi infundati in orbite, hipotensiune, scaderea eliminarilor urinare sub 400 ml in 24 ore si chiar pierderea cunostintei, situatie in care trebuie chemat urgent medicul, pentru ajutor de specialitate.

Dezavantajele consumului de bauturi carbogazoase

Astazi, bauturile carbogazoase artificiale au invadat piata mondiala, inlocuind, treptat, bauturile naturale traditionale si provocand ravagii in domeniul sanatatii. De aceea, cand ne grabim insetati spre o sticla de... suc, ar trebui sa stim ca exista o legatura dovedita stiintific, pe cazuri reale, intre consumul bauturilor "racoritoare" sintetice si anumite probleme de sanatate: carii dentare, osteoporoza, cardiopatie, obezitate, cancer, la care se adauga diferite alergii sau dependenta de cofeina (care exista in unele din ele). Aproape fara sa ne dam seama, in ultimii 30 de ani, consumul de bauturi carbogazoase s-a triplat. Dar ce este o bautura carbogazoasa? Este un lichid caruia i s-a adaugat dioxid de carbon pentru gazeificare. Gustul piscator binecunoscut se datoreaza mai putin bulelor, cat senzatiei de arsura provocata de acidul carbonic diluat. O sticla de 250 ml de bautura carbogazoasa contine 10 lingurite zahar, 30-55 mg de cofeina (pentru bauturile de tip Cola), conservanti (fosfati, sulfiti, benzoati), coloranti alimentari artificiali si diverse arome sintetice, dupa numele fructului pe care il reprezinta (de mere, portocale, kiwi, grapefruit, mandarine, struguri, lamaie etc), dar cu care nu au nici o legatura. In plus, in cazul bauturilor cu aroma de citrice, pentru amplificarea intensitatii gustului, se foloseste ulei volatil extras din coaja. Dar se stie ca citricele sunt tratate cu mari cantitati de pesticide in timpul cresterii lor, iar aceste substante toxice raman stocate si concentrate in coaja. Iata in continuare cascada de procese nedorite pe care bauturile carbogazoase le genereaza fara sa banuim in organism: * ataca smaltul dentar care este saracit de ionii de calciu si duc la ingalbenirea dintilor si la carii. * Sunt foarte acide (pH - 2). Organismul are pH - 7,4 la nivelul cavitatii bucale si de aceea lasa in gura un reziduu acid, ducand la diminuarea alcalinitatii naturale a salivei si intretinand senzatia de sete. * Acizii provoaca o inflamare a stomacului si a peretilor duodenali si dupa o perioada mai indelungata se ajunge la eroziunea peretilor gastrici. * Dupa Grace Wysjak, profesor la Institutul de Sanatate Publica de la Harvard, pomparea constanta a acidului (acid fosforic) in intregul corp duce la fenomene de decalcifiere osoasa, care sunt foarte periculoase in zona soldului, la femeile in varsta. * Dr. Dale Sandler si echipa sa au demonstrat ca acidul fosforic in organism creste de 2 ori incidenta aparitiei insuficientei renale, modifica functionarea normala a rinichilor si creste riscul aparitiei pietrelor. * Una sau mai multe doze de bauturi acidulate produc un dezechilibru metabolic care se manifesta prin cresterea tensiunii, a greutatii, glicemiei si a colesterolului, dupa inregistrarile obtinute in celebrul Studiu Framingham (Borton). * Un asa mare exces de calorii lichide inhiba necesitatea fireasca a copiilor de a se odihni, iar pe termen lung, favorizeaza obezitatea. (Pe masura ce intr-o tara populatia bine informata ajunge sa nu mai consume bauturi carbogazoase, companiile producatoare isi muta capacitatea de fabricatie in tari mai sarace, in care populatia mai putin avizata participa inconstient la mentinerea pietei pentru aceste tehnologii invechite.)

Hidratarea cu sucuri naturale

Secretul hidratarii cu sucuri de fructe si legume este diluarea lor cu 40 - 60% apa de izvor sau minerala, dupa gust, imediat dupa stoarcerea lor, pentru ca, altfel, fiind prea concentrate, irita mucoasa stomacului si forteaza secretia gastrica, dand senzatia de usturime, greata si chiar ameteli. Un alt amanunt esential este absorbtia lor in prima parte a zilei, cu inghitituri mici si amestecandu-se cu saliva, pentru a fi mai usor asimilate. In functie de nevoi, se pot consuma si 2-3 litri de sucuri. Se prepara dimineata si le putem lua cu noi la serviciu sau in oras.
* Sucul de mere - 400 ml suc proaspat si 700 ml apa plata. Se folosesc merele de vara mai tari, care prin compozitia lor bogata in vitamina C si acizi organici stimuleaza functiile ficatului si ale rinichilor, sunt un tonic muscular, tonic al sistemului nervos, antireumatismal, antiaterosclerotic, indicate in cazuri de guta si persoanelor obeze.
* Nectarul de piersici - 500 grame pulpa taiata patratele se mixeaza cu 700 ml apa. Este indicat adolescentilor aflati in crestere, copiilor cu debilitate fizica si la convalescenti. Are efect laxativ, purgativ si vermifug (elimina oxiurii).
* Sucul de prune - 100 ml suc diluat cu 400 ml apa. Contine fosfor, fier, magneziu, potasiu, si este un stimulent nervos, energetic, diuretic si dezintoxicant, util in cazuri de inflamatie a splinei.
* Nectarul de pere - 300 grame pulpa moale mixata in 500 ml apa plata. Foarte indicat in surmenaj, anemii, bronsite, constipatie. Granulele tari din pulpa unor soiuri de pere il fac mai putin recomandat celor cu tractul digestiv iritat (colite) sau cu hemoroizi.
* Sucul de portocale - 200 ml suc diluat cu 300 ml apa minerala. Este energizant, tonic si racoritor. Intareste tesuturile conjunctive, peretii vaselor, elimina celulita.
* Sucul de grapefruit - 100 ml suc diluat cu 300 ml apa minerala. Contine anumite principii amare care il recomanda ca drenor hepatic si biliar, detoxifiant, scade febra, elimina dispepsiile si fragilitatea capilara.
* Sucul de morcovi - 100-200 ml suc diluat cu 300 ml apa, se poate adauga si 100 ml suc de mere sau de portocale pentru a-i facilita absorbtia. Contine vitamina A si este util in ulcerul gastric si duodenal, colite, enterite, intoxicatii, dermatoze exfoliative si boli neoplazice. Imbunatateste vederea la toate varstele.
* Sucul de telina - 50-100 ml suc diluat cu 300 ml apa se combina cel mai bine cu 100 ml suc de grapefruit. Ajuta la eliminarea unor afectiuni nervoase (depresii, nevroze), tonic al glandelor suprarenale si afrodisiac.
* Sucul de castravete - 70 ml suc diluat cu 300 ml de apa, in asociere si cu o lingura de suc de lamaie, pentru a-i face gustul mai placut, este considerat cel mai puternic litotriptic (dizolvant al calculilor urinari)
* Sucul de varza - 100 ml suc diluat cu 400 ml apa plata. Este util in ulcere gastrice si duodenale, inflamatii intestinale, hemoroizi, eruptii ale pielii. Daca provoaca balonare, se asociaza cu 100 ml suc de mere sau de grapefruit.
* Limonada - 100 ml suc de lamaie, 1 litru de apa, 100 ml de miere si cateva frunze de lamai. Este cea mai la indemana bautura racoritoare, hidratanta, usor de preparat. Are o lista nesfarsita de recomandari terapeutice.
Pentru cei ce sunt extrem de sensibili la cruditati, isi pot prepara aceste fructe si sub forma de compoturi, indulcite dupa gust cu zahar brun, sau dupa racire, cu miere. Inspirati de rafinamentul culturii japoneze sau de traditia araba, ne putem "racori" in timpul zilei si cu un ceai "fierbinte" negru, de iasomie, verde sau din diverse plante medicinale preferate, cu adaos de lamaie sau cu cateva patratele dintr-unul din fructele enumerate mai sus, pentru a-i da ceaiului o aroma si o savoare suplimentara. Cand transpiram mult, este necesar sa ne hidratam corespunzator, cu 3-4 l de lichide, in zilele mai toride. Cel mai sanatos e sa ne preparam singuri bauturile racoritoare seara si sa le luam in sticle a doua zi, pentru a evita conservantii toxici din bauturile carbogazoase din comert. In plus, e minunat sa ai ceva pregatit in casa, pentru momentul cand vii insetat de afara.