Mintea maghiarului cea de pe urma...

Ion Longin Popescu
"Da-i, Doamne, romanului mintea cea de pe urma"! este un vechi proverb romanesc, facand trimitere la faptul ca, de multe ori, romanului ii vine o idee inteleapta, abia dupa mai multe incercari nereusite.

Zicala nu i se potriveste insa numai romanului. Avem dovezi clare ca ii vine ca o manusa chiar si orgoliosului maghiar. Iata, recunoasterea unei greseli istorice, facuta cu buna stiinta de UDMR si anturajul sau isteric anti-romanesc: "A devenit o vanitate sa nu se mai invete limba romana la liceele maghiare. Se zice ca asa suntem maghiari autentici, daca nu stim limba romana, ceea ce cred ca este o greseala. Un bun maghiar trebuie sa stie limba romana atat de bine, incat sa fie convingator intr-un mediu romanesc, sa elaboreze proiecte care sa aduca finantare si bunastare comunitatii". Cel ce recunoaste marele adevar nu este nimeni altul decat senatorul Frunda Gyorgy, un foarte bun vorbitor de romana, dar unul dintre liderii care au indemnat la desfiintarea liceelor mixte romano-maghiare din Transilvania. Spune mai departe domnul senator, citat de Agerpres: "Fiica mea tocmai a terminat clasa a XII-a si regreta ca la Liceul Bolyai din Targu Mures nu mai exista clase romanesti, astfel incat maghiarii sa invete limba romana de la colegii lor, iar elevii romani sa invete si ei limba maghiara". Este exact ceea ce a demonstrat, cu 5-6 ani in urma, revista "Formula AS", citand deopotriva elevi maghiari si romani, care se opuneau desfiintarii claselor romanesti de la liceul Bolyai! Iata cum nebunia separatista a UDMR incepe sa se razbune pe noile generatii de absolventi. Ei se trezesc, ca dintr-un somn adanc, in mijlocul Romaniei, intr-o tara pe care-o iubesc, dar a carei limba n-o cunosc. Ce poate fi mai dramatic? Din pacate, raul a fost facut, si le ramane altor catorva generatii de maghiari sarcina de a indrepta lucrurile, de jos in sus, fara asistenta ipocrita a sefilor lor de partid.

Marko Bela: "Transilvania nu este a romanilor"

Fara a fi invatat ceva din trista experienta a izolarii lingvistice, presedintele UDMR, extremistul Bela Marko, a ales sa continue atacurile publice la unitatea teritoriala a Romaniei. Iata ce spunea cu numai doua luni in urma: "Transilvania nu ne poate fi acordata, deoarece ea nu este a romanilor. Politicienii romani sunt prosti, deoarece demonstreaza ca, in aceasta situatie, un viitor stabil si linistitor nu ni-l poate asigura decat autonomia". Ca si cum n-ar fi fost destul de explicit, sarpele crescut la sanul patriei romane continua: "Marea sarcina a urmatorilor 20 ani este o demontare totala a statului in care traim. Este posibil un al treilea pas, daca vom ajunge la descentralizare si regionalizare; impreuna cu formarea autonomiilor, un alt subiect de dezbatere este si federalizarea, care pentru unii este ca un postav rosu. Dar trebuie sa vorbim despre asta si vedeti ca eu vorbesc, cu mare precautie". Cand rosteste cuvantul "precautie", d-l Marko isi bate joc, de fapt, de autoritatile statului. El stie ca nimeni nu-l va atinge cu un fulg, are imunitate pe viata, data de corupta clasa politica damboviteana. Ce spun sau gandesc romanii de rand nu-l mai intereseaza de mult pe liderul UDMR. Pornit "la lupta", in urma cu 20 de ani, cu o nuielusa in mana si lasand impresia de moderat, extremistul Marko abia acum isi da arama pe fata, dandu-i lectii chiar si parintelui Tokes. El nu cunoaste insa lectia istoriei, predata de britanicul Milton Lehrer: "Ungurii au pierdut mereu din pricina liderilor lor prea vanitosi". Pe scurt, la primele alegeri, comunitatea maghiara ar trebui sa-l "dezbrace" pe d-l Marko de blana mincinoasa de miel si sa-l inveleasca in camasa adevarului. Ar fi in avantajul tuturor celor carora bunul Dumnezeu se indura sa le dea mintea cea de pe urma...