NOI TEHNICI ANTISTRES

Gilda Fildan
Daca in ciuda vacantei, nu va puteti relaxa, si dimineata va treziti mai obositi decat seara, practicati exercitiile pe care le prezentam... Pot fi facute oriunde: pe plaja, pe iarba, intr-un hamac sau in pat. Important este sa le faceti corect, complet si, mai ales, consecvent. Rezultatele nu vor intarzia

Stresul ne pandeste pretutindeni: pe scaunul dentistului, la usa salii de examen, la serviciu, intr-un blocaj de circulatie, ba chiar si in vacanta, unde nu reusim sa scapam de grijile si oboseala cu care venim de acasa. Ca sa va eliberati de toate acestea, va recomandam cateva exercitii de relaxare, ce va vor ajuta sa eliminati tensiunile psihice in doar cateva minute. Veti constata ca ele functioneaza, oriunde v-ati afla.

Respiratie din abdomen

Asezati palma dedesubtul ombilicului, astfel incat sa puteti simti ridicarea si coborarea lina a abdomenului, in timpul respiratiei profunde.
Trageti adanc aer in piept si retineti-l, numarand pana la trei. Dati-l afara si numarati iarasi pana la trei. Continuati sa respirati in acest mod timp de un minut si nu uitati sa numarati pana la trei dupa fiecare inspiratie si expiratie.
Alternativa: Asezati-va comod undeva, inspirati si expirati lent de cateva ori. Pe inspiratie spuneti-va: "Eu sunt", iar pe expiratie: "Perfect linistit(a)". Repetati exercitiul de doua sau trei ori. Veti simti cum vi se destinde tot corpul.

Numaratoare lenta

Numarati invers, de la zece la zero.
Executati cate o inspiratie si o expiratie profunda la fiecare cifra. Inspirati spunand "zece", apoi expirati calm. Pe urmatoarea inspiratie spuneti "noua" - si asa mai departe. Daca va apare o usoara ameteala, incetiniti ritmul numararii, pentru a lungi pauzele dintre inspiratii si expiratii. Cand ajungeti la "zero", ar trebui sa va simtiti deja relaxati. Daca nu, reluati exercitiul.

Prindeti radacini

Intrerupeti pentru un moment ceea ce faceti, asezati-va comod si observati-va corpul, incercand sa gasiti zonele contractate.
Destindeti muschii fetei, ceea ce va face ca maxilarul inferior sa coboare putin. Lasati sa cada umerii si bratele, relaxati mainile, astfel incat degetele sa se desfaca si sa se indeparteze usor. Picioarele sunt alaturate, cu talpile lipite de podea. In timp ce muschii coapselor se destind, lasati picioarele sa se departeze treptat unul de altul. Veti simti cum gambele devin tot mai grele, iar talpile parca "prind radacini" in podea. Inspirati si expirati linistit.

Automasaj

Bateti-va usor corpul cu muchiile palmelor, cu degetele sau cu mainile facute caus mangaiati-va muschii.
Masati toate zonele corpului la care puteti ajunge, cu miscari de netezire prelungi, line si mangaietoare. Concentrati-va in special asupra capului si a cefei, apasati insistent asupra musculaturii cefei si a umerilor. Cu degetele adunate intr-un pumn, loviti intr-un tempo rapid gatul si ceafa. Descrieti mici cercuri cu degetele mari la radacina parului. Dupa aceea masati incet scalpul, cu varfurile degetelor, pe urma tapotati capul cu degetele: incepeti de la frunte si inaintati ciocanind usor mai intai spre ceafa, apoi pe partile laterale ale capului. La sfarsit, masati-va fata. Executati mici miscari circulare cu degetele mari sau cu buricele degetelor. Masati-va nasul de la varf la radacina cu degetul mijlociu, dupa care lasati-l sa alunece peste sprancene, pana la tample. In final, inchideti ochii, acoperiti-va fata cu palmele si ramaneti o vreme nemiscati, inspirand si expirand usor.

Scurta calatorie imaginara

Asezati-va intr-o incapere linistita, asa incat sa va simtiti confortabil.
Timp de cateva minute, fixati-va atentia asupra respiratiei, urmarind concentrati fiecare inspiratie si expiratie. Apoi inchipuiti-va un loc de care va leaga amintiri frumoase. Ce mirosuri va umplu narile? Parfumul greu al trandafirilor intr-o zi de vara inabusitor de calda? Izul umed al aerului racoros de toamna? Aroma painii calde, abia scoasa din cuptor? Ce sunete percepe urechea dvs.? Imbatati-va de culorile si formele ce va inconjoara in tabloul pe care l-ati imaginat. Concentrati-va pe tot ce va mangaie simturile: atingerea blanda a unei adieri de vant; iarba moale si racoroasa, sub picioarele goale; gustul sarat si bataia ritmica a valurilor marii. Daca vi se insinueaza ganduri neplacute, lasati-le sa patrunda, apoi desprindeti-va de ele, fara sa va tulburati si intoarceti-va la universul creat de dvs.