Valeriu Muravschi - "Partidul comunistilor nu are nici un drept moral sa pretinda o felie din tortul puterii, ce se pregateste in aceste zile la Chisinau"

Ion Longin Popescu
Fost prim-ministru al Republicii Moldova (1991-1992)

Dupa toate datele, molohul comunist din Basarabia a fost dislocat de la putere. Liderii celor patru partide democratice (PLD, PL, PDM, ACM) au dat deja publicitatii Declaratia privind constituirea Coalitiei de guvernare "Alianta pentru Integrarea Europeana", cu urmatoarele obiective majore: 1. Restabilirea statului de drept; 2. Depasirea crizei si asigurarea cresterii economice; 3. Descentralizarea puterii si asigurarea autonomiei locale; 4. Reintegrarea teritoriala a Republicii Moldova (reglementarea complexa a problemei transnistrene); 5. Integrarea europeana a Republicii Moldova; Promovarea parteneriatelor strategice cu Statele Unite ale Americii si Federatia Rusa; Restabilirea si consolidarea relatiilor de buna vecinatate cu Romania si Ucraina. La data inchiderii editiei noastre, negocierile continuau pe functii, existand informatii ca partidul comunistilor va accepta sa voteze alegerea presedintelui. Tinerii din cel de-al doilea stat romanesc isi vad, iata, chiar daca nu pe de-a intregul, visul implinit. Este momentul sa ne intrebam prin ce capriciu al istoriei Basarabia - care in anii '90 depasise Tara Mama in privinta reformelor - a ajuns sa se intoarca pentru opt ani sub cizma neobolsevica. Valeriu Muravschi, fost prim-ministru la Chisinau in anii 1991-1992, autorul primelor reforme profund anticomuniste, ne ofera viziunea domniei sale.

"In anii '90, Republica Moldova era printre primele dintre tarile fostului lagar comunist la capitolul promovarea reformelor"

- Este comunismul un blestem implacabil pe capul romanilor din stanga Prutului, tinand seama ca la 29 iulie 2009, circa 700.000 dintre ei si-au dat votul tot partidului comunistilor?

- La noi, in Basarabia, unele lucruri sunt greu de explicat... De ce Basarabia mai ramane o "oaza " a comunismului? De ce comunistii mai au un suport semnificativ la electoratul local? Este extrem de complicat sa explici acest fenomen, si totusi... Aflarea Basarabiei, multe decenii, sub dominatia imperiului tarist, iar in ultimii 50 ani ai secolului trecut - a imperiului sovietic, si-a lasat amprenta. Popularea fortata a teritoriului cu reprezentanti ai altor popoare, in primul rand rusi, care in mare masura administrau treburile tarii, precum si asimilarea fortata a populatiei bastinase; limitarea sau interzicerea folosirii limbii si alfabetului propriu; neadmiterea dezvoltarii intelectualitatii nationale, in afara de cea aservita puterii; exterminarea de catre sistemul totalitar, la sfarsitul anilor '40 ai secolului trecut, a intelighentiei; desproprietarirea si deportarea florii taranimii; dezvoltarea unei economii deformate, bazate in mare masura pe sectorul agroalimentar, dependent totalmente de piata de desfacere a imperiului; ideologizarea totala a vietii societatii - toate acestea aveau ca scop stergerea din memoria colectiva a codurilor genetice de demnitate nationala, punand in pericol insasi existenta noastra ca natiune. Daca adaugam tergiversarile si greselile in promovarea reformelor din ultimii 20 ani, precum si costurile economice si sociale enorme ale reformelor, in lipsa unui sprijin multilateral semnificativ din exterior, la care s-a adaugat exodul masiv peste hotare al populatiei active (peste 800 de mii, adica 25% din populatie), atunci se contureaza raspunsul la intrebarea dvs. Cine a votat pentru partidul comunistilor? Majoritatea populatiei vorbitoare de limba rusa, care nu reuseste sa se integreze in viata societatii noastre, care traieste si azi cu ganduri nostalgice si se teme de unirea cu Romania (lucru folosit de comunisti in campaniile electorale). In al doilea rand, o parte a populatiei bastinase de varsta a treia, social vulnerabila, care cade usor prada populismului si demagogiei comuniste. Nu mai vorbesc despre tradatori si alte "aspecte locale" - cum ar fi anularea in 1993 a Hotararii Prezidiului Parlamentului din 1991, referitoare la interzicerea partidului comunistilor; votarea, in 2005, a unor "democrati" alaturi de comunisti etc.

"Din pacate, deputatii basarabeni n-au inteles reformele noastre elaborate cu sprijinul Bucurestiului"

- Ati fost prim-ministru al Republicii Moldova. Daca ar fi prins viata, reformele pe care le-ati initiat in 1992 ar fi fost de natura sa impiedice revenirea comunistilor la putere?

- Desigur, deoarece am avut sprijinul important al Romaniei, de care nu se mai vorbeste in zilele noastre. Astfel, la recomandarea bunului meu prieten Petre Roman (fostul prim-ministru), in vara anului 1991, soseste la Chisinau mult regretatul profesor Paul Bran, rectorul ASE Bucuresti. Aportul domniei sale la elaborarea si inceputul implementarii programului de reforme economice, la elaborarea programului de privatizare, la reformarea sistemului bancar, la elaborarea monedei nationale si a programului de punere in circulatie (aici am avut un sprijin deosebit din partea BNR si a guvernatorului Mugur Isarescu) a fost esential. La propunerea si cu aportul decisiv al profesorului Bran, in 1991, la Chisinau, lua nastere Academia de Studii Economice - o institutie moderna de invatamant, menita sa pregateasca specialisti "cu alta mentalitate". Nu intamplator, intr-un raport al Bancii Mondiale din acei ani, Republica Moldova era plasata printre primele dintre tarile fostului lagar comunist la capitolul promovarea reformelor. Din pacate, deputatii n-au inteles reformele noastre elaborate cu sprijinul Bucurestiului. Ca urmare, in vara anului 1992, guvernul meu isi prezinta demisia, in urma dezacordului cu parlamentul in conceptul privatizarii, al reformei agrare, al problemei transnistrene si a lipsei sprijinului politic in accelerarea reformelor. Totusi, efectele politicii noastre s-au vazut dupa revenirea, in 1998 - 2000, a democratilor la guvernare, cand s-a permis revigorarea politicii reformelor de la inceputul anilor '90 si obtinerea primei cresteri economice... Din nefericire, ca la romani, la nimenea. Au inceput discordiile intre democrati, avand drept rezultat aducerea, in 2001, a partidului comunistilor la guvernare.

- Partidul comunistilor a fost perceput de unii drept partid al cresterii economice. Cat adevar si cata propaganda electorala regasim aici?

- Cresterea economica inregistrata in ultimii 10 ani (din care opt sub comunisti) se datoreaza in mare masura bazelor noului sistem politic, social, economic care s-au pus la inceputul anilor '90 ai secolului trecut, si nu meritului comunistilor. N-au fost de neglijat investitiile straine si locale care, desi incomparabile cu fluxul lor din tarile din Europa centrala si de est, totusi au fost un suport al revigorarii economiei. In fine, nu putem ignora exodul masiv peste hotare al populatiei active care, ca si in Romania, a sprijinit cresterea economica; numai intrarile de valuta din 2008 au constituit peste 2 miliarde de euro, depasind bugetul public anual. In general vorbind insa, economia R. Moldova ramane foarte fragila si vulnerabila. La un dolar exporturi, revin patru dolari importuri; comunistii n-au putut schimba structura bugetului public, care, in proportie de peste 70%, depinde de import-export, de resursele creditare mai scumpe de 4 - 5 ori decat in Europa, de dependenta totala fata de Rusia la capitolul resurse energetice si, in mare masura, de piata de desfacere a produselor agroalimentare (influentata permanent de factorul politic de la Moscova). In fine, comunistii lasa noilor guvernanti un climat investitional nefavorabil, un aparat birocratic enorm si corupt, un sistem judiciar aservit puterii, o politica valutara incorecta, care distruge producatorii autohtoni si sprijina firmele importatoare de multe ori afiliate puterii etc. In consecinta, partidul comunistilor nu are nici un drept moral sa pretinda o felie din tortul puterii ce se pregateste in aceste zile la Chisinau. Cel mult, are sansa unica de a-si spala, macar partial, pacatele, sustinand neconditionat noua guvernare democratica.

"Cred in noua generatie tanara de politicieni care a aparut pe scena politica"

- Care sunt, dupa parerea dumneavoastra, urgentele maxime in actul de guvernare al Aliantei democratice de la Chisinau?

- Desigur ca noul guvern democratic, care sper mult sa se constituie cat mai repede, va fi din start intr-o mare dificultate, dar eu cred in noua generatie tanara de politicieni care a aparut pe scena politica. In primul rand, le-as recomanda sa anuleze vizele pentru romani si sa restabileasca relatii normale cu Romania si, in general, cu UE. In politica externa sunt excluse miscarile bruste, improvizate si imprevizibile, care s-au practicat in ultimii 8 ani. Vectorul vital al politicii externe trebuie sa fie integrarea europeana, sustinuta cu masuri energice si consecvente. In al doilea rand, avem de evaluat urgent situatia din economie si finante. Pe de alta parte, Chisinaul ar trebui sa reia imediat negocierile cu administratia SUA, referitoare la proiectul "Provocarile mileniului". La fel de urgent este "Parteneriatul estic" initiat de UE, dar si reluarea negocierilor cu FMI si Banca Mondiala. Se impune declansarea unui vast program de lucrari publice, drumuri, infrastructura, sprijinirea sectorului agricol etc. Desi creditele rusesc si chinezesc aveau o oarecare culoare politica preelectorala, daca sunt reale si in conditii avantajoase, trebuie atrase. Noul guvern va trebui, de asemenea, sa reformeze sistemul judiciar, procuratura, televiziunea publica, alte institutii importante, in conformitate cu standardele occidentale. Prin vointa politica, prin actiuni ferme, clare si transparente, noua guvernare are indatorirea sa aduca sectorului real al economiei si societatii intregi increderea in posibilitatea depasirii crizei si sa scoata republica din impas. In fine, reconcilierea nationala ar trebui sa figureze pe agenda curenta a guvernarii democratice.

- Gandurile majoritatii basarabenilor se indreapta acum spre Apus. Ce asteptati de la SUA, UE si Romania?

- UE si SUA ar trebui sa ne sprijine, pornind de la faptul ca inca un "experiment" cu comunistii, chiar pe un mandat de numai 4 ani, ar fi catastrofal pentru R. Moldova si populatia ei. Referitor la Romania, eu personal mi-as dori ca politicienii de la Bucuresti sa termine cu debandada interna, care este in detrimentul atat al Romaniei, cat si al R. Moldova. De ce? Pentru ca R. Moldova ar avea numai de castigat din promovarea calificata, de catre o Romanie puternica si respectata, a intereselor noastre in structurile europene si euroatlantice. M-as bucura ca oamenii politici de la Bucuresti sa nu se limiteze numai la declaratii politice de moment si preelectorale, care au turnat apa la moara comunistilor. In fine, desi vectorul politicii externe va deveni, cum e si firesc, Uniunea Europeana, nu inseamna ca nu suntem cointeresati de relatii bune cu Rusia.

D-lui Valeriu Muravschi ii puteti scrie la e-mail: valeriu.muravschimd@gmail.com