Pe ultimul val al vacantei: ACTORII

Ruxandra Constantinescu
* Palpairea verii se stinge * Soarelui vor incepe sa-i creasca dinti * Mai exista vreun loc in care sa fugim de acasa?

Marius Manole

"Asa voi intra in noua stagiune: optimist!"


"Nu am vacanta anul acesta si, deocamdata, lucrez la mai multe proiecte. Desigur ca mi-ar fi prins bine odihna, dupa un an de lucru, dar prefer sa ma "risipesc" in aceste proiecte, care sunt deosebit de frumoase. Mai intai am lucrat alaturi de regizoarea Catalina Buzoianu, pentru un spectacol - sper - reusit, la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucuresti; voi pleca la Festivalul de Teatru Tanar "Ideo ideis", ce are loc la Alexandria intre 15-22 august (festival care a ajuns la a patra editie si se adreseaza elevilor din clasele IX-XII din toata tara), iar mai pe urma ajung la Mangalia, tot la un eveniment dedicat tinerilor actori, si anume, la Gala Tanarului Actor "HOP", desfasurata in perioada 2-5 septembrie. Apoi, ma reintorc la lucru, in Bucuresti, alaturi de Catalina Buzoianu, dar si pentru premiera oficiala la "Sinucigasul" (la Teatrul National), in regia lui Felix Alexa. Fiecare din aceste doua festivaluri despre care pomeneam adineauri se adreseaza, dupa cum le spune si numele, tinerilor. La Festivalul "Ideo ideis" vin peste 100 de elevi din toata tara si joaca teatru in fata noastra. Este grozav cum in numai cativa ani, intr-un oras in care nu se gasea nici macar un cinematograf, au venit teatre precum: Teatrul Podul, Teatrul de Luni, Studioul Casandra, Teatrul Foarte Mic etc. Festivalul este structurat in patru sectiuni: Competitie, Ateliere de teatru, Evenimente speciale si "Cinemateca tarzie". Vin trupe, se impartasesc idei si toata lumea castiga. Ma voi intalni cu Andi Vasluianu, cu Catalin Stefanescu si ne bucuram ca-ntr-un fel de vacanta activa.
Gala Tanarului Actor "HOP", din septembrie, este dedicata tinerilor actori profesionisti. Abia astept sa particip la toate aceste intalniri, si chiar daca n-o sa am o vacanta propriu-zisa, tot ceea ce-am trait vara asta e o insumare de lucruri si trairi frumoase. Intalnirile cu colegii si cu prietenii mei sunt o adevarata binecuvantare, pentru ca in timpul stagiunii abia am timp sa ma vad sau sa vorbesc cu cineva. De aceea sunt nerabdator sa-i revad, si asta ma incarca cu bucurie si cu energie pozitiva. Prietenii mei nu sunt multi, sunt tot din domeniul artistic, si tot despre temele care ne intereseaza vorbim: despre teatru, literatura, pictura... Si toate astea sunt benefice pentru mine. Acum, in clipa cand vorbim, sunt alaturi de regizorul Andrei Serban si de alti colegi si prieteni actori in Horezu, pentru un workshop, o intamplare deosebit de interesanta. Suntem 15 actori din toata tara, stam in aceeasi casa, lucram de dimineata de la ora cinci, pana seara tarziu, la ora 11. Este o intalnire, o experienta bazata pe prietenie, pe dezvoltarea relatiilor interumane, pe comunicare. Chiar si faptul ca stam cu totii intr-o casa foarte frumoasa, ca avem o curte mare, ca e liniste, nu se aud decat gainile si cocosii dimineata, mancam ce ni se prepara la ceaun - ne implineste. Nu te-ntalnesti in Bucuresti cu asa ceva. Suntem aici actori veniti din Timisoara, Piatra Neamt, Cluj si Bucuresti, romani si unguri, si uite ca avem ocazia sa lucram, sa ne imprietenim. Este o experienta extraordinara, o pregatire. Aceasta este pana la urma vacanta mea si imi da putere pentru inca un an. Suntem mai aproape de natura, de miscare, de aer curat, si avem si o picatura de cultura. Chiar si oamenii de aici, din mainile carora ies atatea minunatii de oale, farfurii si vase - contribuie la stropul de cultura de care avem atata nevoie! Asa voi si intra in noua stagiune: optimist!"

Maia Morgenstern

"Vacanta acasa, cu copiii si tatal meu"


"Anul acesta nu am vacanta absolut deloc, nici un sfert de ora! As fi vrut sa plec in concediu cu copiii, dar uite ca acuma nu se prea poate, in primul rand, pentru ca zugravesc in casa. De fapt, fara sa am vacanta, e un timp formidabil pe care-l petrec aproape de fetele mele si de fiul meu. Contribuim cu totii, care cum poate, la santierul asta pe care l-am demarat in apartamentul nostru. Mai stam printre lucruri, mai fugim de praf, e munca multa, dar sunt de-a dreptul fericita sa fiu cu copiii mei si e o experienta formidabila pe care o parcurgem impreuna. Dar asta nu-i totul. In paralel cu santierul de acasa, pregatesc impreuna cu domnul Radu Captari un program care reprezinta, daca vreti, un prim pas spre restituirea unei mosteniri si-a unei comori muzicale: "Limba, folclorul si cantecele yiddish-klezmer"; e vorba de cantece vechi, traditionale, la inceput fiind doar instrumentale, devenite mai apoi si vocale, si dezvoltate mai ales prin sec. al XV -lea. Spectacolul se numeste "Idis Experience" si va avea loc la JCC Bucuresti (Centrul Comunitar Evreiesc). Pregatim pe langa acest spectacol si-un alt proiect impreuna cu domnul A G Weinberger, un spectacol numit "De la Muntele Sinai la Muntele Venus". Mai sunt in repetitii cu o piesa dupa un film celebru, "Driving Miss Daisy", de fapt un subiect induiosator - este vorba de cei 20 de ani pe care-i parcurg impreuna Miss Daisy (o batrana vaduva alba) si soferul negru, angajat de fiul ei ca s-o ajute. Dintr-o relatie conflictuala imposibila se ajunge, cu timpul, la o intelegere, la o prietenie, si-n cele din urma la o acceptare, in adevaratul sens al cuvantului. Ea este o batrana evreica, foarte dificila, cu hachite, cu nervi, imposibila. Si aceasta relatie angajat - angajator duce, cu timpul, la depasirea unor prejudecati... Si-ncet, incet, trece si aceasta vara plina si ne apropiem de inceperea scolii: cea mare in clasa a cincea, cea mica in clasa intai... Dar cel mai important lucru care mi se intampla in vara asta este ca stau foarte mult impreuna cu tatal meu. In toate momentele vesele si triste, in toate dificultatile, pot sa-l ajut, in sfarsit, acum".

George Ivascu

"Cand suna telefonul "uit" sa raspund"


"Eu n-as putea spune ca e vorba de vacanta anul acesta, ci pur si simplu, profit ca la Mangalia se desfasoara Festivalul Callatis (10-16 august), unde am fost invitat sa fac parte din juriu. Asa incat, pentru mine, cuvantul vacanta face parte deocamdata doar din dictionar. De cand cu Teatrul Metropolis (si recunosc ca e o mare mandrie pentru mine infiintarea acestui teatru, acum) - uite ca anul acesta implinim doi ani de la aparitie! -, toata vara ne-am concentrat mai mult pe constructia lui. Suntem in lucru cu diverse alte pregatiri, legate tot de Metropolis, cum ar fi lucrul la site, apoi ultime amanunte de pus la punct etc. De-aceea, mi-am permis sa fug doar cateva zile din Bucuresti. Nu plec nicaieri, in afara acestui festival. Daca pentru noi, cei implicati in el - chiar daca suntem la mare - este o perioada de munca serioasa, pentru spectatorii aflati in vacanta cred ca se simte mai tare nevoia de destindere, decat in alti ani. Se vede treaba ca stresul a crescut atat de mult in ultimul timp, incat - fie doar si numai pentru cateva zile - oamenii nu mai vor sa se gandeasca la problemele lor de zi cu zi de acasa. Intr-un fel, starea lor de detasare m-a molipsit si pe mine, pentru ca m-am trezit lasand telefoanele in camera de hotel, iar cand suna "uit" sa raspund - intr-un cuvant, vreau sa simt si eu, cat se poate, un pic de relaxare. Mi-as dori, parca, sa ma gandesc la mine, la ce se-ntampla cu viata noastra. Desigur ca e nevoie de vacanta, caci vacanta e un foarte bun si necesar punct de echilibru, daca ne gandim ca timp de 365 de zile suntem intr-o agitatie nebuna si-ntr-o realitate din ce in ce in mai multa miscare. Noi avem un loc unde, cand si cand, ne retragem si savuram cateva clipe de liniste. Este vorba de Curtea de Arges, avem acolo niste prieteni foarte buni (e vorba de familia Grecu), care locuiesc intr-un loc cu-adevarat binecuvantat. Atat localitatea cat si manastirea au un iz patriarhal, e liniste si se simte cum freamata istoria. Acum vreo doua saptamani, cand in Bucuresti erau caldurile-acelea naucitoare, am dat o fuga si ne-am incarcat bateriile de vineri pana luni, si cu siguranta vom mai evada, cel putin o data, pana la toamna. Apoi vom incepe stagiunea in forta, mai ales cu aniversarea a doi ani de existenta, pe care o vom sarbatori la 1 noiembrie. Dar avem si alte surprize mari..."

ANA ULARU

"Sarbatoresc cantand"


"Nu prea am vacanta anul acesta, pentru ca o luna si jumatate am fost la filmari aici, in Bucuresti, pentru un lungmetraj, si-as putea spune ca de-abia de-aici incolo incep sa traiesc vacanta. Voi sta in tara si probabil o sa plec si la munte, si la mare. Dar, pana atunci, voi mai lucra putin, caci abia m-am intors de la un concert avut la mare, week-end-ul trecut, iar in viitorul imediat voi avea un alt concert, la un festival in Sibiu. S-ar zice ca sarbatoresc cantand... De obicei, prefer sa ma refugiez la mare, dar evit locurile aglomerate. Sunt genul de om care merge cu cortul pe o plaja izolata si ramane acolo. Nu sunt omul discotecilor. Deocamdata, nu stiu cand voi ajunge in locul acela mult-visat, dar - daca vreti sa stiti la ce proiecte am muncit recent - va pot spune cateva cuvinte despre lungmetrajul pomenit mai-inainte, si anume "Periferic", in regia lui Bogdan Apetri, un tanar regizor debutant, absolvent de curand al Columbia University, in New York. Filmul pleaca de la o idee scrisa de Cristian Mungiu si Ioana Uricaru, si descrie lumea periferica a unui oras mare cum e Bucurestiul. Speram sa participam cu succes cu "Periferic" la Festivalul de film de la Berlin, de anul viitor. Pe langa teatru sau film, sunt implicata de sase luni intr-un proiect nou, alaturi de trupa "Sunday People", cu care repet de zor. Lucram, concertam si avem un nou album. Am cantat pe plaja din Vama Veche si sper ca publicul sa ne fi primit bine muzica. Este un gen mai aparte in muzica romaneasca, si anume electro rock. Deviza noastra - "We are one".
A fost un an greu acesta, foarte solicitant, cu doua premiere in teatru, ma simt realmente extenuata, dar am avut si mari satisfactii, care ma incalzesc mai mult decat o vacanta obisnuita."

CLAUDIU BLEONT

"Locul meu de suflet? Manastirea Celic Dere"


"Nu se poate spune ca voi avea o vacanta propriu-zisa. Singura mea plecare in vara aceasta va fi dupa 20 august, alaturi de echipa lui Dan Chisu, care filmeaza "Ursul", pana spre sfarsitul lunii. N-am fost plecat inca nicaieri, dar va pot spune ca ne-am petrecut o vacanta foarte frumoasa aici, in Bucuresti. Vara, Bucurestiul este mai gol, mai linistit. Totul depinde de ochii celui care-l priveste, de frumusetea din ochii lui. In rest - mergem la piscina, la restaurante, da, e tare placut in Bucuresti! Am, totusi, un loc apropiat sufletului meu, unde mi-ar placea sa ma refugiez pentru o vreme, si anume, la Manastirea Celic Dere. Am descoperit locul acesta pur si simplu din intamplare, in urma unui turneu in Tulcea, alaturi de Magda Catone si de Tania Popa, cand am avut spectacole in acea zona. Este un loc deosebit, pe care fiecare e bine sa incerce sa-l afle. Peste cateva zile, mai exact pe 27 august, va fi ziua mea de nastere - implinesc 50 de ani! Este adevarat ca vremurile de-acum nu sunt usoare, desi nu cred ca a fost mai bine sau mai usor altadata - important mi se pare a fi ca noi sa gasim vremurilor un rost, o poveste, un talc. Ni se da acest timp ca sa lucram cu el, de aceea trebuie sa vedem frumusetea si farmecul fiecarei clipe. Spre exemplu, ziua in care implinesc 50 de ani presimt ca va fi o zi la fel de frumoasa ca oricare alta, de fapt, o zi cu filmari. Am cateva proiecte pentru stagiunea urmatoare, ramane de vazut daca se vor implini. Daca se va realiza ceva - bine, daca nu, ceva tot se va-mplini. Nu sunt deloc pesimist.
Sa va spun ceva si despre animalutele mele? Cu placere. In apartamentul nostru avem cinci pisici, iar la mama troneaza in curte acum doua pisicute, aparute ca din senin, dar si un caine lovit de o masina. L-am dus la doctor, l-a cusut, l-a ingrijit, iar acum s-a vindecat si ne e tare simpatic.
Inchei cu un gand pentru revista dv., ca si pentru cititorii ei. Sunt un cititor al "Formulei AS", unde am intalnit foarte multi prieteni si multe lucruri interesante. Ma bucur ca este o revista citita si de iubitorii de animale, dar mai ales ca incercati sa cultivati acest respect pentru tot ce este viu si ne inconjoara."