Produsele autohtone surclaseaza concurenta occidentala - HYPERICUM

Florentin Popa
(Desesti - Maramures)

In urma cu zece ani, la inceputurile stradaniei sale de sustinere a terapiilor naturale din Romania, revista "Formula AS" le prezenta cu mult entuziasm cititorilor ei cateva produse "miraculoase" din plante, preparate hat, departe, "unde se bat muntii in cap": in satul Desesti, din Maramures. Creatoarea lor era o tanara doamna profesoara de biologie, care credea nestramutat in forta tamaduitoare a florilor de pe Iza si Mara: MARIA POP. Axata initial pe producerea de ceaiuri medicinale si siropuri din fructe de padure, "alchimista" din Desesti a descoperit apoi reteta celebrului, astazi, bitter "Taina Plantelor", care i-a confirmat indraznelile. An de an, in panoplia de produse aflate sub marca "Hypericum", s-au adaugat noi nume, laboratorul din gradina cu flori devenind un veritabil centru de cercetare. In prezent, din creuzetele din Desesti iau nastere medicamente de mare valoare terapeutica, apreciate de consumatorii din intreaga lume.

- D-na Maria Pop, conduceti firma "Hypericum" cu aceeasi abnegatie ca acum 10 ani, cand ne-am intalnit prima data. Insa in locul modestului laborator de-atunci, se afla o fabrica de medicamente moderna, cu instalatii la standarde inalte de tehnologie.

- Intr-adevar, am inceput aceasta activitate ca o mica afacere de familie, profitand de bogatia de plante medicinale din Muntii Gutai si imprejurimi, iar timp de 14 ani, ne-am tot dezvoltat. A fost foarte greu sa ajungem aici. Ne-au trebuit investitii foarte mari, fapt pentru care ne-am imprumutat de la banci, pe langa faptul ca tot profitul obtinut l-am investit in firma. De ce acest efort? Pentru ca astazi cerintele sunt mari - atat cele privind legislatia europeana, cat si cele ale consumatorilor, in mare masura instruiti, care cunosc calitatea si importanta medicamentelor naturale. Asa ca, dupa toate eforturile, am ajuns sa lucram cu instalatii de productie ultramoderne. Recent am obtinut certificarea ISO 2200, care corespunde celor mai recente cerinte europene privind tehnologia de productie si protectie a consumatorului. E un pas important in activitatea noastra, pentru ca putem obtine substante active din plante medicinale mult mai usor, in mai multe forme de conditionare, iar efectele terapeutice ale produselor sunt mult mai valoroase. Noi nu mai punem in capsule pulberi din plante, ci extracte naturale (esente) din plante, astfel incat si efectele terapeutice sunt pe masura calitatii. Nu in ultimul rand, avem acum posibilitatea sa ne exportam intreaga marfa in tarile Uniunii Europene.

- Daca acum zece ani, la primul nostru interviu, erati singura, acum coordonati o echipa de specialisti redutabili. Au nevoie ceaiurile din plante de chiar atata stiinta?

- Colectivul nostru de cercetare este format din farmacisti, biologi, biochimisti si medici. Preocuparea noastra principala este studiul plantelor folosite in medicina traditionala romaneasca. Trecem apoi la studiul fitoterapiei stiintifice, care s-a dezvoltat enorm in ultimii ani, si confruntam datele din medicina traditionala si cea moderna, dupa care se finalizeaza produsul.

- Realizati si teste pe voluntari?

- Da, se incearca efectele terapeutice ale produsului natural pe un lot de persoane care sufera de afectiunea pe care vrem s-o combatem si numai dupa aceea intra in fabricatie. Intre timp se fac analizele fizico-chimice si microbiologice si se obtin avizele de notificare, conform prevederilor legale in vigoare. De la cristalizarea unei idei pana la finalizarea unui nou produs este un drum complex, care cere in primul rand stiinta, gandire, dragoste fata de semeni, si multa munca.
De mare importanta pentru noi este colaborarea cu oameni de stiinta precum dr. farm. Ovidiu Bojor si prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. Ne bucuram ca d-l dr. Ovidiu Bojor a acceptat sa se angajeze la firma noastra; cu ajutorul dumnealui, am realizat multe dintre aceste noi medicamente naturale.

- Mai sunt plantele din flora spontana de aceeasi calitate ca in trecut?

- Cele mai multe plante le recoltam din zona Maramuresului istoric, dar si din alte zone, in functie de puritatea lor. Pot sa spun cu toata increderea ca plantele medicinale romanesti sunt cele mai bune din Europa, pentru ca flora noastra nu este poluata cu substante chimice, deci este pura din punct de vedere ecologic. Cred ca cel mai important lucru care sta la baza unui produs fitoterapeutic de calitate este recoltarea plantelor medicinale din zone nepoluate sau din culturi ecologice, unde apa din sol si de irigatii, pamantul si aerul sunt curate si nu contin substante chimice nocive (pesticide, ingrasaminte chimice, erbicide etc). Avem colective de oameni bine instruiti, care se ocupa cu recoltarea plantelor din flora spontana. Stim precis locurile unde cresc in mod natural, asa ca suntem siguri de calitatea materiei prime recoltate. Avem, totusi, si plante medicinale de cultura, de exemplu, avem productie proprie de galbenele si craite.

- In culesul plantelor va orientati dupa calendarele vechi, populare?

- Perioada de recoltare difera mult de la o planta la alta. De exemplu, sunatoarea se recolteaza din luna mai pana in iulie, dupa aceasta data, plantele nu numai ca au putine substante active, dar sunt si toxice. Paducelul are perioada de recoltare cea mai buna numai o saptamana. Exista plante care chiar si in timpul zilei isi modifica procentul de substante active. Musetelul se recolteaza in jurul orei 12 ziua, coada-soricelului in jurul orei 10, cand cantitatea de chamazulene este cea mai mare.

- Se mai pastreaza in Maramures vechiul obicei al rugaciunilor care insoteau culesul plantelor?

- Din pacate, nu se mai descanta plantele de leac din paduri, ca pe vremuri... Doftoroaiele n-au mai avut cui sa dea mostenire cunostintele populare si, incet-incet, s-a pierdut magia tamaduirii!... Totusi, am observat ca, intotdeauna, calitatea plantelor medicinale depinde de incarcatura emotionala, afectiva si de credinta persoanelor care le recolteaza. Oamenii buni, cu gandire pozitiva si credinciosi isi pun amprenta energetica asupra plantelor recoltate si acestea vor avea puteri vindecatoare mai mari.

TOPUL "HYPERICUM"
* Cele mai bune produse ale firmei din Desesti-Maramures *

* "Elixirul vietii" - extract natural lichid din catina alba, spirulina si aloe vera. Are un puternic efect tonic, vitaminizant, energizant, detoxifiant, antiseptic, bacteriostatic, bactericid, hipocolesterolemiant si hepatotrofic.
Extracte naturale sub forma de pulberi:
* Antialergic - adjuvant in tratamentul alergiilor si al urticariei. Stimuleaza eliminarea toxinelor din corp pe cale renala, digestiva si sudorifica. Stimuleaza functia hepato-biliara, fiind util in hipercolesterolemie, boli reumatice, guta si scaderea in greutate.
* Anti-anxietate - are rol de ameliorare a tulburarilor emotionale care insotesc starile de anxietate. Reduce starea de agitatie, de neliniste generala, de frica sau panica, creeaza un confort psihic de rezistenta in starile de stres. Diminueaza tensiunea nervoasa si nervozitatea, induce un somn linistit si profund, reduce insomniile.
* Antialcool - adjuvant in tratamentul alcoolismului cronic, prin reducerea dorintei de a consuma bauturi alcoolice si prin crearea unei senzatii de dezgust si aversiune fata de alcool. Recomandat in migrene si tulburari de memorie caracteristice dependentei de alcool.
* Antifumat - adjuvant in tabagismul cronic, in ameliorarea afectiunilor inflamatorii ale cailor respiratorii, in astenie fizica si intelectuala, ameteli, stari de neliniste, agitatie, tuse, migrene, pierdere de memorie, tulburari digestive caracteristice intoxicatiei cu nicotina si alte substante toxice din fumul de tigara.
* Hipocolesterolemiant - diminueaza colesterolul sanguin crescut si ajuta la eliminarea lui pe cale digestiva, astfel ca procesul de patrundere in circulatia sanguina sa fie redus. Ajuta la normalizarea formelor de colesterol (HDL si LDL) si a trigliceridelor; intarzie si previne procesul de ateromatoza, in special in arterele coronare si cerebrale, impiedicand aparitia infarctului miocardic si a hemoragiilor cerebrale; fluidifica sangele; normalizeaza circulatia sanguina; produce vasodilatatie si coronarodilatatie; are proprietati hipotensive.
* Dyper Dep-Diu (detoxifiant) - adjuvant in indepartarea excesului de lichide din organism si in eliminarea pe cale urinara, digestiva sau sudoripara, in insuficienta cardiaca sau renala, hipertensiune arteriala, afectiuni renale, diverse boli metabolice (obezitate, guta), litiaza renala. Stimuleaza procesul de eliminare a toxinelor, a acidului uric, a unor produsi metabolici nocivi din sange.
* Hyper-astm - adjuvant in astmul bronsic infectios sau infecto-alergic, caracterizat printr-o nevoie intensa de aer oxigenat, deoarece evacuarea din plamani a aerului incarcat cu CO2 se face cu dificultate. Este recomandat in bronsite acute sau cronice, prin reducerea spasmelor.
* Hyper-bil - adjuvant la persoanele cu bila lenesa, cele cu diskinezii biliare, hipercolesterolemie, constipatii cronice, afectiuni hepatice, calculoza biliara, ciroza hepatica. Produsul ajuta si la detoxifierea ficatului la persoanele care consuma medicamente timp indelungat, persoanelor care traiesc in zone poluate, precum si celor care nu acorda suficienta atentie alimentatiei sanatoase.
* Hyper-bron - recomandat in ameliorarea afectiunilor inflamatorii ale cailor respiratorii, bronhiilor si alveolelor pulmonare; bronsite acute si cronice, calmarea tusei care insoteste afectiunile respiratorii.
* Hyper-calm - adjuvant in starile de nervozitate, stres, emotivitate crescuta, migrene, nevralgii, cefalee, depresie, anorexie, oboseala fizica si psihica, combaterea insomniilor.
* Hyper-cardio - adjuvant in tonifierea inimii, reglarea tulburarilor de ritm cardiac, tahicardie, angina pectorala, tonifierea peretilor capilari, hipertensiune, insomnii, tulburari de menopauza, anxietate, edeme cardiace.
* Hyper-diab - se foloseste pentru scaderea glicemiei la persoanele diabetice. Bolnavii de diabet pot folosi produsul ca adjuvant alaturi de tratamentul indicat de medic, cu rolul de a preveni si de a ameliora afectiunile care insotesc diabetul zaharat, cauzate de slaba circulatie periferica (retinopatie diabetica, hipertensiune arteriala, arterite). Mareste contributia ficatului in reglarea glicemiei.
* Hyper-diar - adjuvant in inflamatiile intestinului subtire si gros (enterite, enterocolite, colon iritabil), caracterizate prin prezenta scaunelor diareice. Ajuta la normalizarea tranzitului intestinal si refacerea mucoasei intestinale lezate. Substantele active din plante ajuta la distrugerea si eliminarea bacteriilor patogene.
* Hyper-gas - adjuvant in hiperaciditate gastrica, ulcer gastric si duodenal, arsuri la stomac, esofagita de reflux.
* Hyper-gin - adjuvant in ameliorarea inflamatiilor si infectiilor organelor genitale (anexita, metroanexita, metrita), tulburari ovariene (hipermenoree, metroragii, tulburari de ciclu, leucoree), tulburari de menopauza.
* Hyper-grip - adjuvant in intarirea imunitatii organismului, facandu-l rezistent la infectii virale si microbiene (guturai, gripa, faringita, laringita, amigdalita, bronsita, tuse).
* Hyper-helm - adjuvant in giardioza (lambliaza), ascaridioza, oxiuroza.
* Hyper-lax - adjuvant in constipatii acute si cronice, prin stimularea peristaltismului intestinal, fiind eficace in prevenirea sau ameliorarea indigestiilor, a hemoroizilor, dar si in caz de obezitate.
* Hyper-pot - adjuvant in imbunatatirea troficitatii musculare a organismului si cresterea potentei sexuale masculine. Combate impotenta si sterilitatea masculina si intareste imunitatea naturala a organismului, prin caracterul vitaminizant.
* Hyper-reum - adjuvant in tratamentul reumatismului acut si cronic, artrite, artroze, guta si edeme.
* Hyper-slabire - are actiune laxativa, diuretica, depurativa, dezinfectanta. Este adjuvant in cure de slabire, ajuta la detoxifierea si fortificarea organismului.
* Calciu natural si Citrat de calciu biologic - calciul natural se obtine din coji de oua de la gaini hranite ecologic. Aceasta forma de calciu este superioara calitativ, pentru ca se absoarbe in organism aproape in totalitate. Alaturi de calciu se afla citratul de magneziu, un partener in procesul de formare a oaselor si a smaltului dentar, care impiedica depozitarea calciului sub forma de calculi renali sau biliari.
* Osteoartrit bor - are rol esential in sinteza oaselor, prin sustinerea metabolismului calciului, magneziului si potasiului. Scade nivelul deformarii articulatiilor si ale oaselor ca urmare a tulburarilor datorate osteoporozei. Regenereaza cartilajele afectate, favorizeaza eliminarea acidului uric in exces din articulatii.
* Aspirina naturala (NATURASP) - este obtinuta din coaja de salcie. Are rol in calmarea durerilor de cap si a celor reumatice, scade febra, imbunatateste circulatia sangelui.
* Iod organic - obtinut din planta Laminaria japonica si extract din ou. Produsul ajuta la completarea necesarului de iod in organism, reglarea sintezei de hormoni tiroidieni, intensificarea arderilor grasimilor si zaharurilor, sporind reducerea in greutate. De asemenea, elimina metalele grele, toxice din organism.
* Fier organic - obtinut din plante medicinale bogate in fier, drojdie de bere, extract de ficat de pasare. Produsul corecteaza rezervele de fier din organism, stimuleaza sinteza de hemoglobina si ajuta la transportul oxigenului. Este recomandat atat copiilor, cat si adultilor, in anemiile cauzate de deficit de fier, absorbtie slaba a fierului la nivel intestinului, alimentatie saraca in fier. De asemenea, este recomandat femeilor cu menstruatie abundenta, femeilor insarcinate, in cresterea imunitatii si a poftei de mancare.

Produsele "Hypericum" se gasesc in farmaciile si magazinele naturiste din toata tara. Exista si magazine proprii, atat in Bucuresti (str. Pecetei nr. 8, sector 1, tel. 0729/99.38.36), cat si la sediul firmei din Baia-Mare.
D-na MARIA POP poate fi contactata la sediul Hypericum Impex SRL din Baia-Mare, str. P-ta Revolutiei nr. 3/26, tel. 0262/37.26.95, 0729/88.44.20, e-mail: office@hypericum-plant.ro