Feluri cu rosii

Redactia
Cod cu sos de rosii

Ingrediente (pentru 4 portii): 1 kg rosii lunguiete (coapte bine), 2 catei de usturoi, 2 cepe mici, 100 g bacon, 1 tulpina de praz, 2 linguri ulei de masline, sare, piper proaspat macinat, 1 lingura miere, putina boia dulce, 1/2 legatura de cimbru, 4 fileuri groase de cod (a cca 200 g), o lamaie, 1/2 legatura patrunjel verde.
Mod de preparare
: * Se oparesc rosiile (crestate), se curata de pielita, se taie mai intai in patru, se indeparteaza semintele si se taie - din nou - bucati nu prea mici. Se trec apoi printr-o sita semintele si zeama. * Se curata ceapa si usturoiul si se toaca marunt, baconul se taie cubulete, iar prazul, curatat, se taie rondele. * Se incinge uleiul intr-o cratita mai mare si se dunstuiesc in el ceapa, usturoiul si baconul, la foc mic, pana ce devin sticloase. Se adauga prazul, se prajeste putin, si pe urma rosiile, impreuna cu zeama. Se condimenteaza cu sare si piper, se incorporeaza mierea, boiaua si cimbrul maruntit si se lasa sa dea in clocot. * Se spala fileurile de cod, se zvanta, se sareaza, se pipereaza, se aseaza in cratita, printre rosii, si se dau 20-30 de minute la cuptorul incins la 160gr.. * Se spala lamaia cu apa fierbinte, se sterge si se indeparteaza coaja, taind-o fasii inguste. Se amesteca fasiile cu patrunjelul tocat si se presara peste peste, inainte de a-l servi.

Mamaliga cu salvie si rosii

Ingrediente (pentru 4 portii): Mamaliga: 150 ml lapte, 1/2 lingurita sare, nucsoara rasa, 150 g faina de malai, 5 frunze mari de salvie, 50 g parmezan (cascaval) proaspat ras, ulei pentru tava. Rosiile: 750 g rosii, 125 g telemea (mai moale), 1/2 legatura de salvie, piper macinat mai mare, ulei pentru forma, 20 g parmezan (cascaval) ras, 40 g unt.
Mod de preparare
: Mamaliga - Se pune pe foc intr-o oala circa 300 ml de apa, laptele, sarea si putina nucsoara si, cand dau in clocot, se introduce malaiul in ploaie, amestecand incontinuu si se lasa sa fiarba, la foc mic, circa 10 minute, pana cand incepe sa se umfle. Se adauga salvia tocata marunt si parmezanul ras, se toarna mamaliga intr-o tava unsa cu ulei si se netezeste la suprafata (grosimea: 1/2 cm). Se lasa sa se raceasca si se taie triunghiuri de circa 5 cm. Rosiile - Se oparesc rosiile, se curata de pielita, se taie in patru, se indeparteaza semintele si se taie, din nou, bucati potrivite. Se da branza pe razatoarea mare si se taie frunzele de salvie fasii (punand deoparte vreo 6-8 mai mici). Se amesteca rosiile cu branza si salvia si se condimenteaza cu piper si - eventual - cu sare. Se aseaza intr-o forma unsa triunghiurile de mamaliga si rosiile (ca tiglele), se presara cu parmezan si se dau 20-25 de minute la cuptorul incins la 200gr.. Se incinge untul intr-o tigaie, se prajesc in el frunzele de salvie puse deoparte si se toarna toate (si untul, si frunzele) peste mamaliga, inainte de-a o servi.

Salata cu rosii-cireasa si fasole boabe

Ingrediente (pentru 3 portii): 500 g rosii-cireasa, 2 cepe mici, 250 g fasole boabe (alba) fiarta si scursa. Pentru sos: 1 lamaie, sare, piper proaspat macinat (ceva mai mare), 100 ml ulei de masline, 1 legatura patrunjel verde, 1/2 legatura busuioc, 1 catel de usturoi.
Mod de preparare
: * Se spala rosiile, se taie in doua si se indeparteaza pedunculii, iar ceapa, curatata, se taie rondele. Se amesteca rosiile cu ceapa si cu fasolea fiarta si scursa. Sosul: Se stoarce lamaia, se amesteca zeama cu sare si piper, se incorporeaza uleiul batand sosul cu telul. Se spala patrunjelul si busuiocul si se taie marunt, se curata usturoiul si se toaca. Se amesteca rosiile cu sosul si cu verdeata si se lasa circa 30 de minute sa se patrunda. Inainte de-a o servi, se mai gusta o data salata de sare si piper.

_______________________

Dulciuri

Spuma de branza de vaci cu afine

Ingrediente: 500 g branza de vaci, 4 linguri smantana, 100 g frisca nebatuta, 100 g zahar, 2-3 linguri lichior de anason (mastica), 500 g afine, frunze de menta pentru ornat.
Mod de preparare
: Se amesteca bine branza de vaci cu smantana, frisca si zaharul, pana ce devin ca o spuma si se adauga apoi lichiorul. Jumatate din afine se zdrobesc si se incorporeaza in spuma, care se toarna in boluri si se garniseste cu restul de fructe si frunzele de menta.