Raspuns pentru VASILE ELENA, F. AS nr. 842 - "Tata sufera de balonari excesive"

Redactia
ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

Cu siguranta balonarile tatalui dvs. se datoreaza constipatiei agresive de care se plange. Dieta este cea mai importanta pentru a scapa de constipatie, si trebuie sa devina un mod de viata, nu doar pe durata tratamentului. Dieta consta in sucuri de fructe si zarzavaturi, cruditati, cura cu aloe vera, cura cu tarate de grau, ceaiuri si lichide. Ca tratament va recomand produse naturiste concentrate, care se administreaza intensiv 3 luni: obligeana, Sabutil, Bioent, Gastroccinesine, ulei de in, Gasex, Enzirem. Suplimentele contin carbune medicinal, plante ayurvedice, enzime si probiotice. Acestea regleaza tractul digestiv, au efect laxativ si elimina gazele din intestine.
Extern: se recomanda clisme cu musetel; supozitoare fitoapicole "E-lite". Supozitoarele contin: miere, propolis, polen, laptisor de matca, extracte din tataneasa, musetel, catina, sunatoare, galbenele, uleiuri esentiale de pin, ienupar, salvie, geraniu, lavanda, fenicul. Rezolva constipatiile, regleaza pH-ul tractului digestiv, sunt antitumorale, antiinflamatorii, cicatrizante, antimicotice, calmante, antihemoragice. Se prepara in farmacia "E-lite Nutritia" din Deva.

MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Sufar de insuficienta cardiaca si sclero-emfizem pulmonar"
(Raspuns pentru SERBANESCU CLEMENTINA - Valenii de munte, jud. Prahova, F. AS nr. 843)

In primul rand, trebuie sa stiti ca emfizemul pulmonar duce la insuficienta respiratorie, iar cu timpul, pe cale de consecinta, la instalarea insuficientei cardiace. De aceea, pe langa tratamentul de baza stabilit de medicul specialist, medicina naturista recomanda asocierea tratamentului bazat pe plante specifice patologiilor aparatului respirator, cu tratamentul complementar indicat in afectiunile aparatului cardio-vascular. Astfel, in emfizemul pulmonar, datorat unor procese de scleroza a tesutului pulmonar si indeosebi a elementelor sale elastice (alveole pulmonare), ca rezultat al bronsitelor acute recurente, al celor cronice severe, al astmului bronsic cronicizat sau consecutiv formelor cronice de TBC pulmonar (cazul dvs.), asociat cu insuficienta cardiaca, se recomanda urmatoarele remedii: 20 g talpa-gastei + 30 g frunze de podbal + 20 g frunze de patlagina + 10 g flori de ciubotica-cucului + 20 g radacina de lemn-dulce. Din acest amestec, se prepara o infuzie - 1 lingura de plante la o cana de apa. Dupa infuzare (15 minute), fierberea continua timp de 5 minute, la foc domol, se lasa in repaus 15 minute, apoi se filtreaza. Se beau 1-2 cani pe zi, indulcite cu miere, in cure de 2-3 saptamani, cu posibila reluare dupa un interval de o saptamana.
Tot in tratamentul emfizemului pulmonar se pot si trebuie folosite preparate gemoderivate specifice, precum: extractele din muguri de alun, muguri de castan salbatic, muguri de fag sau din mladite de mur, la dozajul de 50 picaturi diluate in 100 ml apa, de trei ori pe zi, inaintea meselor principale. Aceste produse gemoterapice se pot utiliza separat sau in asociere, caz in care potentialul farmacodinamic si terapeutic cresc substantial.
Dintre produsele ayurvedice, va recomand siropul Coughend, testat clinic si recomandat drept foarte eficient in terapia afectiunilor cailor respiratorii superioare si inferioare. Doza optima este de 5-10 ml (1-2 lingurite de doua ori pe zi) cu efect pe timp indelungat.
Produsul Voseptol, promovat de "Plantavorel" - Piatra-Neamt, este de asemenea indicat intr-o gama larga de afectiuni respiratorii (traheobronsite, astm bronsic, scleroemfizem pulmonar etc.), datorita proprietatilor sale bactericide, bacteriostatice, antiseptice, expectorante, bronholitice si anestezice. Se administreaza conform prospectului.
Pentru tratamentul naturist specific al insuficientei cardiace, asociata cu hipertensiune arteriala, slaba irigare si oxigenare pe segment cerebro-vascular, va recomand urmatoarele remedii:
Paducel - cu actiune inotropica (efect asupra contractibilitatii musculare a miocardului) si vasodilatator pe segment coronarian, dar si actiune cronotropica, reglatoare a ritmului cardiac, sub forma de macerat sau extracte fluide din plante, cu rol inhibitor pentru aritmiile cardiace (tahicardie, bradicardie, extrasistole), precum si ca hipotensor si vasodilatator coronarian remarcabil. Se administreaza sub forma de tinctura - 15-20 picaturi in putina apa, de 3 ori pe zi. Regasim paducelul in combinatie cu talpa-gastei si vascul, mixtura de pulberi incapsulate, cu actiune hipotensoare majora, dar si stimulanta a circulatiei coronariene si a microcirculatiei cerebrale. Se administreaza cate o capsula de trei ori pe zi, inainte de mese. Alte remedii cu focalizare pe vascularizarea cerebrala, care se pot de asemenea utiliza, sunt Rozmarinul, Ginkgo- Biloba (pulbere) si Mentat (3x1 capsule pe zi) produs de "Himalaya".
Deoarece sunteti consumatoare "inraita" de cafea, va aduc la cunostinta ca aceasta licoare, consumata rational (1 ceasca pe zi), reprezinta un tonic al sistemului nervos si cardiac, care creste frecventa si amplitudinea miscarilor respiratorii, actioneaza ca euforizant si diuretic, favorizand digestia prin actiunea asupra peristaltismului gastro-intestinal.
Atentie! In doze exagerate, consumul de cafea poate duce la incoerenta musculara, tulburari neuro-vegetative sau agitatie paroxistica (betie cafeica). Cafeotoxina provoaca in cele din urma o actiune depresiva asupra sistemului nervos central, precum si asupra tuturor centrilor nervosi. Sa auzim numai de bine!

Ing. BOGDAN VICTOR - specialist in fitoterapie, reflexoterapie si bioenergie - Bucuresti, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98

"Am fost diagnosticata cu tumori la ficat si stomac"
(Raspuns pentru PARASCHIVA SOCACI - Uriu, F. AS nr. 865)


Stimata doamna, in anul 2008, o bolnava mi-a solicitat ajutorul, fiind diagnosticata cu neoplasm mamar si metastaze la ficat. Dupa ce a facut tratamentul naturist recomandat de mine, mi-a trimis urmatoarea scrisoare: "In decurs de un an, respectand cu strictete regimul alimentar si tratamentul naturist indicat de dvs., starea mea de sanatate este perfecta. Cred ca este un miracol, caci Dumnezeu, prin intermediul dvs., al produsului dvs. Apisan-Forte si al celorlalte terapii recomandate de dvs., a vrut sa fiu in continuare sanatoasa, alaturi de familia mea". Cu ajutorul unui tratament naturist care dureaza 6 luni, puteti sa va redobanditi si dvs. sanatatea.
Tratamentul cuprinde regim alimentar, regimul BG1, automasajul, administrarea de Apisan-Forte si terapia mentala. Regimul alimentar este compus din: a) Alimente recomandate; b) Alimente interzise; c) Restul alimentelor care nu sunt cuprinse in primele doua grupe.
a. Alimente recomandate (medicamente in cazul bolii dvs.): orez, grau incoltit, porumb, portocale, linte, fasole (boabe mari - se va inlatura pielita de la boabele de fasole dupa fierbere), mazare dulce, spanac, morcov, dovleac, castravete, sfecla, conopida, varza, toate produsele lactate, ca lapte dulce, lapte nefiert prins, cas proaspat fara sare, branza de vaci cu miere de albine, cascaval fara sare - cu exceptia iaurtului si a branzei telemea, iepure salbatic, fazan, porumbel care zboara liber, nu cel care este crescut in colivie, struguri, cirese, curmale, migdale, stafide si fructe dulci (banane, piersici, prune, pere, mere Golden, pepene verde, miere de albine - miere vie), Apisan-Forte - 3 linguri pe zi.
b. Alimente interzise (otrava in cazul bolii dvs.): vita, porc, berbec, peste, bivol, pasare, verdeturi (ceapa verde, praz, usturoi verde, ridichi, frunze de patrunjel), pastai de orice fel, fasole, soia si produse din soia, cartofi, ciuperci, otet, fructe acre, mere acre, prune necoapte, ananas, lamaie, bauturi alcoolice, ceai, cafea si alte bauturi, sare, fructe prea coapte (banane de culoare maro, prune foarte moi, pere), muraturi, oua.
c. Alimentele care nu sunt mentionate in cele doua grupe sunt nerecomandate pentru dvs., avand in vedere boala de care suferiti.
Regimul BG1, automasajul, administrarea de Apisan-Forte si terapia mentala au fost prezentate pe larg in nr. 859 din martie 2009, pag. 7, al revistei "Formula AS". In cazul suferintei dvs. trebuie sa masati cate 3 minute zonele corespunzatoare marii limfe, a glandelor limfatice corp superior si a glandelor limfatice corp inferior. Pe perioada tratamentului, nu se admit abateri de la regimul alimentar. In acest sens va redau o intamplare recenta. In cursul lunii septembrie 2008, o doamna mi-a solicitat un tratament naturist. I-am atras atentia ca odata cu tratamentul nu are voie nici macar sa inhaleze mirosul de carne fripta sau fiarta. In luna ianuarie, mi-a comunicat telefonic ca analizele sale sunt mai proaste ca la inceputul tratamentului. Intreband-o pe bolnava daca a mancat carne, mi-a declarat ca nu a mancat carne, dar ca a pregatit masa de revelion pentru familie si ca a trebuit sa guste cate putin din preparatele cu carne. Am rugat-o sa reia tratamentul fara sa mai guste sau sa mai gateasca mancaruri din carne. Pe data de 16 aprilie 2009, am primit un telefon de la bolnava care, refacandu-si analizele, a constatat ca sunt in limite normale.
(Raspuns valabil si pentru ANGELA, F. AS nr. 865, si MARIOARA - Voluntari, F. AS nr. 865, care au solicitat un tratament naturist pentru tumori pulmonare si, respectiv, noduli la san)

VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48

"Am migrene saptamanale de care nu pot scapa"
(Raspuns pentru MARIA GHERGHE, F. AS nr. 868)


Simptomele descrise de dvs. pot fi determinate de stres emotional, oboseala, spasm si vasodilatatie a unor artere ale creierului, ceea ce duce la aparitia unei cefalee pulsatile, recidivante, care afecteaza doar o jumatate de cap.
Mentionez ca sunt trei tipuri de migrena: comuna - dureaza cateva ore si este atribuita tensiunii arteriale ridicate. Apare cu durere unilaterala, sensibilitate a pielii capului la palpare, greturi si varsaturi; migrena clasica - fenomen ce dureaza 20-25 minute, cauzat de o disfunctie neuronala a lobului occipital, afectand campul vizual (vedere incetosata, stelute ce se deplaseaza catre periferia hemicampului vizual, vertij); migrena bazilara - caracterizata prin perturbarea functionarii trunchiului cerebral (perceperea vizuala a unui obiect sub forma unei imagini duble, vertij, senzatia de a fi intr-un nor).
Pe langa unele afectiuni neuronale, crizele de migrena mai pot fi declansate de consum de alcool, menstruatie, hipoglicemie, anumite alimente, predispozitie familiala, zgomote etc. Afecteaza toate categoriile de varsta, cu predominanta feminina, mai frecvent intre 20 si 40 de ani.
Daca adesea criza este precedata de semne premonitorii (vedere neclara, somnolenta, iritabilitate, senzatie de foame), se recomanda pentru a evita greata si varsaturile sa va retrageti 10 minute la intuneric, sa stati linistita in repaos cu ochii inchisi, eventual culcata si sa luati o doza de medicamente (Cofedol, Imigran, Naramig - la inceput si la 30 de minute dupa declansarea crizei). Odata cu inaintarea in varsta frecventa crizelor va scadea. Tratamentul naturist cuprinde: 1. inhalatii cu 5 picaturi ulei eucalipt + 3 picaturi ulei de menta puse intr-o craticioara cu apa clocotita, iar capul inveliti-l cu un prosop mare. 2. Dupa fiecare masa, 3 luni de zile, luati 1 lingura de miere poliflora si 1 ora nu beti si nu mancati nimic. 3. Beti zilnic, o luna, seara dupa masa, 1 cana infuzie de craite. 4. Daca beti dimineata pe stomacul gol 1 cana infuzie de coada-soricelului fierbinte, cu inghitituri mici, o perioada mai lunga de timp, este posibil ca migrenele sa treaca de tot. 5. Alt mijloc excelent de intarire a nervilor, calmare a migrenei si a durerilor de cap pe baza nervoasa este ceaiul de ciubotica-cucului.
Unele produse naturiste precum: Neurooptimizer, Stress Tame, Reishi, Melow Tonin - pot mentine echilibrul intre concentratiile de sodiu, potasiu, calciu si magneziu, asigurand presiunea osmotica a mediului intern, sinteza fosfolipidelor, fiind foarte eficiente astfel in ameliorarea simptomelor descrise.

BOICEA FLOREA - Draganesti-Olt, tel. 0249/46.62.02, 0741/37.27.94

"Vecinului meu i s-au anchilozat membrele inferioare"
(Raspuns pentru G. M. - Bucuresti, F. AS nr. 877)


Stimata doamna, in cazul vecinului dvs. este vorba despre neuropatie periferica, adica afectarea sistemului nervos periferic. Aceasta duce la scaderea sensibilitatii dureroase si termice si poate afecta capacitatea de miscare si forta musculara. Pentru uz intern, va recomand doua produse naturiste romanesti: Fitodiab sau Neuromion, 100% naturiste. Pentru stimularea nervoasa, stimularea circulatiei periferice si imbunatatirea fortei musculare va recomand un unguent pe baza de plante, rasini si uleiuri vegetale cu rezultate remarcabile. Reteta este foarte complexa, dar daca ma contactati eu v-o prepar cu placere. Va doresc sanatate si incredere!