Record de scrisori la Asul de inima - Lumina albastra

Cititor Formula AS
(Text publicat in F. AS nr. 883)

Doina, o femeie aflata la jumatatea vietii, isi marturiseste taina si povara existentei. Ca sa "agate" un barbat care nu voia sa o ia de nevasta, i-a facut un copil. Un santaj esuat, dublat de minciuna: fata nu stie adevarul despre tatal ei

"Adevarul va iesi la iveala mai devreme sau mai tarziu"

Un articol tulburator. Eu consider ca ar trebui sa-i marturisiti adevarul fetei, care a ajuns deja la o oarecare maturitate. Are dreptul de a afla acest adevar, care desigur ca va durea, dar este mult mai bine asa. Ganditi-va ca adevarul va iesi la iveala mai devreme sau mai tarziu, iar atunci s-ar putea sa pierdeti pe deplin si controlul asupra fetei. Poate ca dupa trecerea anilor va va fi chiar mai usor sa aveti o discutie fata in fata cu tatal fetei. Iertati-l. Dati-le o sansa sa se cunoasca. In plus, cred ca este momentul dupa atatia ani sa va eliberati si de greutatea care va apasa sufletul. Eu cred ca veti fi surprinsa cate lucruri bune poate aduce cu sine iertarea, bunatatea, credinta... Dumnezeu sa va ocroteasca.
VIOLETA URSULESCU

"Ofera-le sansa sa se cunoasca"

Doina, ai vrut sa grabesti soarta lucrurilor, ramanand insarcinata, si cred ca prin aceasta ai "deturnat" putin destinul care va era harazit. Dar lucrurile se pot indrepta. Fiica ta si tatal ei trebuie in mod absolut sa stie cine sunt si care sunt raporturile lor. Gandeste-te cata bucurie le vei oferi spunandu-le adevarul. Si viata ta va capata o mai incarcata semnificatie, oferindu-le sansa sa se cunoasca. Curaj!
ROZALIA ZAPADA

"E dreptul ei sa stie"

Ce a fost a trecut si decizia pe care ai luat-o, buna sau rea, e a ta personala si ai dreptul la ea. Fetita ta nu s-a nascut dintr-o greseala, ci din dragoste si speranta, care, chiar daca nu ti-a fost impartasita atunci, ti-a lasat pretiosul cadou care e ea. Greseala a fost sa nu-i spui adevarul de la inceput. Acum o sa fie cel putin ciudat sa afle cine ii e tata, mai ales ca il cunoaste si apreciaza. Dar v-a trebui s-o faci. E dreptul ei sa stie. Tot ea va decide daca ii va spune si lui, iar daca e necesar, introducerea va trebui sa o faci tu. Fa-o fara regrete si remuscari. Ai facut ce e mai bine pentru tine si copil si asta e cel mai important lucru. S-ar putea sa-ti poarte pica, pentru ca nu i-ai spus pana acum, dar nu te va ierta daca va afla mult mai tarziu. Numai bine.
ROTARU DIA

"Nu te grabi, Doina!"

Nu cred ca discursul profesorului e o dovada ca nutreste aceleasi sentimente din tinerete (probabil a folosit o metafora care i-a placut la momentul respectiv). Dar pentru linistea ta, intereseaza-te daca profesorul este singur in prezent. Numai in acest caz ai putea avea o intrevedere cu el. In urma discutiei, vei stii, probabil, ce este de facut... Nu te grabi, Doina!
ANTONETA IVANOVICI

"Usureaza-ti sufletul"

Draga Doina, am citit cu placere si nostalgie povestea ta, nostalgie pentru o poveste asemanatoare, dar nu identica. Parerea mea, sfatul meu, daca vrei, este sa-i spui fiicei tale adevarul. Prin "aparitia" in viata copilei tale a tatalui ei, viata iti da sansa sa-ti usurezi sufletul. Presupun ca fiica ta este fiinta cea mai draga tie pe acest pamant si atunci nu poti trai in minciuna fata de ea. Chiar daca la inceput va fi furioasa pe tine, poate dezamagita, poate... in final, dupa ce va decanta in sufletul ei toate trairile si sentimentele pe care i le va provoca "vestea" ta, cu siguranta ca te va intelege si ierta, pentru ca ai ales sa procedezi asa. Si mai cred ca pana la urma, chiar si el, tatal ei, ar fi cazul sa stie. Nu pentru ceva anume, nici material, nici moral, sau sentimental, ci pentru simplul fapt ca asta e adevarul si ca ar trebui sa se simta si el, macar o clipa, un imbecil (scuza-mi duritatea termenului) pentru modul cum a gasit de cuviinta sa rezolve situatia acum n ani. Succes!
MELANIA PREDA

"Toti facem greseli"

Fiica dvs. are dreptul sa stie adevarul. Poate ca va va judeca intr-un prim moment. Dar trebuie sa va asumati absolut tot si sa ii spuneti. Ganditi-va ca maine puteti pleca din aceasta lume si luati si adevarul acesta. Nu va fie teama. Va intelege mai mult decat credeti. Alegeti un moment si vorbiti mai intai de acei ani, de tinerete, de temeri, de vise. Si de dragoste. Toti facem greseli. Si noi, parintii, am fost tineri, am avut vise. Nimic nu s-a schimbat. E un drept fundamental sa stie, chiar sa il cunoasca pe tatal ei. Dati dovada ca va respectati fata. Dragostea de mama inseamna si respect. Fiti curajoasa. Va tin pumnii si va doresc sa va dea Dumnezeu puterea sa faceti ce este corect, cat inca mai aveti o sansa.
CIMPEANU ILEANA

"Secrets and Lies..."

Ce extraordinar este destinul omenesc! Intotdeauna m-au fascinat legaturile karmice. Dumnezeu este un artist de neegalat, nu crezi? Ma intreb daca nu ar fi bine sa-i scrii doctorului o scrisoare, in care sa-i relatezi felul in care a decurs destinul tau, fara prea multa sentimentalitate, ca sa nu creada ca apelezi la mila lui, sau cine stie ce altceva. Daca acest doctor este casatorit, cu copii, poate va refuza contactul, sau poate, din contra, s-ar putea infiripa o legatura stransa intre el si fiica lui (mai buna decat cu propria familie), cine stie? Dar in primul rand, trebuie sa te gandesti la fata ta. Tu o cunosti pe ea foarte bine. Cat de socata ar fi sa auda ca ai mintit-o o viata intreaga? Este indeajuns de tare ca sa suporte asa un soc? Eu toata viata am "visat" la tatal meu, care a divortat de mama, de cand aveam 2 ani. Oare si fetita ta a "visat" cu ochii deschisi la tatal ei, pe care nu l-a cunoscut niciodata? Poate vizionati un film impreuna, legat de acest subiect, sau cititi o carte impreuna, si apoi s-o intrebi ea cum ar reactiona? Am in gand un film britanic din 1996, intitulat "Secrets and Lies". Ar fi interesant cum ar reactiona la o asa poveste. Ingerul tau cel bun sa te lumineze!
CHIM MARIANA

"Nu te-a intrebat niciodata cine e tatal ei?"

Draga Doina, textul tau este profund impresionant. M-a impresionat puterea ta de a decide sa mergi mai departe cu sarcina, desi stiai ce riscuri iti asumi si, mai ales, stiind ca tatal copilului nu-ti va fi alaturi, chiar daca tu credeai ca asa ii vei forta mana. Nu sunt o feminista, insa cred ca majoritatea barbatilor sunt lasi, atunci cand trebuie sa ia o hotarare importanta, si mai cred ca se lasa foarte mult influentati de parinti. In cazul tau, tinand cont de faptul ca ei isi doreau o cariera serioasa pentru fiul lor, tu ai fi fost o piedica in calea ascensiunii lui profesionale. Ce vreau eu insa sa stiu: fiica ta nu te-a intrebat niciodata cine este tatal ei? Stim toti ca mai devreme sau mai tarziu o va face, asa ca sfatul meu ar fi sa vorbesti cu ea inainte sa afle din alta parte. Eu as avea o discutie cu ea, i-as spune adevarul, incercand sa nu-l pun intr-o lumina proasta pe tatal ei. Dupa discutia cu tine, ar putea sa incerce sa vorbeasca cu el sub pretextul ca doreste mai multe amanunte referitoare la povestea luminii albastre, si asa se va apropia de el, sau chiar ar fi posibil ca el sa fie cel care isi va deschide sufletul. Daca este studenta la medicina, fata este inteligenta si sigur va sti cum sa abordeze tema. Ceea ce ma face insa sa ma tem putin este felul in care ar putea reactiona el, sa nu o raneasca. Trebuie luat in considerare faptul ca au trecut multi ani si poate are o familie si dezvaluirea l-ar putea tulbura. Cert este insa ca fiica ta trebuie sa stie adevarul.
BRATU MONICA - Barcelona

"Cutia Pandorei"

A incerca sa reinnozi acest fir echivaleaza cu deschiderea unei cutii a Pandorei. Se poate sa faci mai mult rau decat bine, mai ales celor dragi. Adevarat, e greu si sa mergi prin viata cu sufletul impovarat de-o minciuna. Tu stii cel mai bine ce decizie sa iei, pentru ca doar tu cunosti realitatea. Dumnezeu sa te lumineze, sa faci cum e mai bine!
MARIA DRAGUT

"N-ai dreptul sa-ti privezi fiica de a sti cine ii este tata"

Nu ai facut decat o singura "greseala": te-ai daruit unui om care nu era pregatit sa-si asume responsabilitati si care nu te-a meritat. Dar faptul ca ai hotarat sa duci acea sarcina pana la capat si ti-ai asumat aceasta raspundere de una singura dovedeste un mare caracter. Te felicit din inima si iti doresc sa te bucuri de acest dar minunat, fiica ta, din toata inima! In ceea ce priveste partea care-l priveste pe tatal acestui copil, te rog sa-i spui fetei adevarul. Ea trebuie sa stie cine este tatal ei si imprejurarile in care a fost conceputa! Este destul de matura si va sti cum sa faca fata situatiei. N-ai dreptul sa-ti privezi fiica de a sti cine este tatal ei si nici pe tatal ei sa o cunoasca. Daca o va accepta sau nu, este problema lui!
SILVIA CRACIUN

"Daca iubesti ceva, lasa-l liber"

Tot vorbesti de o greseala, Doina. Unde este greseala? Eu vad o mama minunata, un om cu un curaj extraordinar, care a razbit prin prejudecatile unei lumi nedrepte... Nu este nici o greseala aici, este numai dragoste. In limba engleza se spune ca: "If you really love something, set it free. If it comes back to you, it's yours for ever if it doesn't it was never yours to begin with". Traducerea ar fi: daca iubesti ceva, lasa-l liber. Daca vine inapoi la tine, inseamna ca a fost al tau dintotdeauna. Daca nu revine, nu a fost de la bun inceput al tau. Succes!
ALINA CAT

"Toata lumea va avea de castigat"

Daca simplificam un pic lucrurile, ca sa vedem padurea si nu copacii, scenariul e urmatorul: Dumnezeu ti-a dat fetita pentru ca urma sa-ti pierzi parintii si ramaneai singura pe lume, cu mare durere in suflet. Pe cand asa, ai avut copilul care te-a intarit si ti-a dat un reper fix in viata. Si acea familie de la azilul de batrani, care cred ca au fost de mare ajutor. Nu se vede nici o greseala aici, ci doar un plan foarte bine pus la punct al lui Dumnezeu, ca pe o mare tabla de sah, pe care El muta piesele si le pune la locul potrivit, asa cum nimeni nu ar putea mai bine. Daca "el" a aparut in viata ta din nou, mai exact a fetei, inseamna ca a venit timpul potrivit ca ea sa afle de "el" si tu sa te eliberezi de acea taina bine pastrata. Singura nepotrivire aici este eticheta de "greseala", pe care tu o pui acestei intamplari. Schimba-ti mentalitatea. Crede cu adevarat ca nimeni nu are dreptul sa te judece pentru deciziile tale si daca o face, totusi, e problema lor si nu a ta. Dupa mici turbulente inerente asimilarii unor noi adevaruri, cred ca fata se va bucura sa afle, tu vei fi usurata, iar "el" va fi mandru si recunoscator. Toata lumea va avea de castigat. Si nu uita ca Dumnezeu toate le aranjeaza mai bine decat am putea noi sa cerem sau sa speram. Mult bine si ma bucur de pe acuma de bucuria voastra.
EVA Z.