"Poporul" moldovean?

Ion Longin Popescu
"Poporul moldovenesc" este, dupa cum se stie, o inventie bolsevica, menita sa motiveze invazia trupelor sovietice in Basarabia, pentru a-i elibera, chipurile, pe "moldoveni" de sub "jugul romanesc".

Daca inainte de Revolutia rosie din 1917, basarabenii erau numiti de tar, in deradere, "romani", imediat ce "Satana cel Rosu", Stalin, a preluat puterea la Kremlin, existenta romanilor l-a determinat sa construiasca scenarii ale groazei intre Prut si Nistru. Scenarii care, dupa 1945, au fost puse in aplicare cu ferocitate, transformand Siberia in cimitir pentru sute de mii de deportati. Avea loc "purificarea poporului moldovenesc"! De atunci, incarcerata in alfabetul chirilic, limba romana a purtat mult timp doliu la Chisinau. A urmat eliberarea din 1989, alfabetul latin, renasterea firava a romanismului... Paradoxal, paranteza Voronin, de trista amintire, pare a fi lasat putine urme in profunzimea societatii basarabene. Ceea ce au facut comunistii, cu delirul lor antiromanesc, se poate vindeca usor, pentru ca moldovenismul este o fictiune care a generat reactii inverse decat cele scontate, iar sangele apa nu se face. Mai greu se vindeca unii de pe la Bucuresti, incremeniti in poncifele bolsevice sau, pur si simplu, sagetati de internationalismul moscovit, preluat uneori si de corectitudinea politica a Bruxelles-ului. Ma gandesc la Monica Macovei si la Mircea Geoana, doi politicieni damboviteni cu buna reprezentare in materie de imagine publica.
Potrivit agentiei NewsIn, citata de Romanian Global News, europarlamentarul roman Monica Macovei a fost ales recent in functia de presedinte al Delegatiei interparlamentare a Parlamentului European cu Republica Moldova, eveniment pe care liderii basarabeni l-au asteptat plini de speranta. Luand cuvantul pentru a marca constituirea Delegatiei europarlamentare, doamna Macovei si-a lasat insa perplex auditoriul, afirmand cu seninatate: "Ca presedinte voi incuraja si sustine reformele, in interesul Republicii Moldova si al poporului moldovean". Ce va fi spus oare mandrul roman Mihai Ghimpu, presedintele interimar al R. Moldova, la auzul acestei fraze de pomina? Probabil ce si-au spus si patriotii basarabeni de la inceputul anilor '90, cand Ion Iliescu a refuzat oferta de unire a Basarabiei cu ara. Dar doamna Macovei nu e singura in seria gafelor legate de chestiunea basarabeana. Intr-un mesaj adresat noului Presedinte al Parlamentului de la Chisinau, d-l Mircea Geoana preia si el teoriile staliniste despre un asa-zis "popor moldovean". Iata cum suna limba de lemn a celui ce-si inchipuie ca ar putea deveni presedintele Romaniei: "Impreuna cu colegii senatori impartasesc convingerea ca, in mandatul Excelentei Voastre, cooperarea dintre forurile noastre legislative va constitui fundamentul normalizarii relatiilor dintre natiunile noastre surori (!) ...Senatul Romaniei isi reafirma atasamentul pentru (...) implinirea aspiratiilor legitime ale poporului moldovean". Asadar, in viziunea sefului Senatului de la Bucuresti, romanii si basarabenii sunt popoare separate! La mare distanta de acest limbaj intepenit, telegrama presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, este un exemplu de bun simt, un mesaj firesc: "Doresc sa imi exprim certitudinea ca legaturile unice de limba, cultura, istorie si identitate dintre Romania si Republica Moldova au definit constant relatiile dintre statele si forurile noastre legislative si o vor face si pe viitor". Intr-un moment in care nici macar rusii nu mai vorbesc de "poporul moldovenesc", gafele demnitarilor de la Bucuresti reprezinta un caz de corigenta politica. Si de jena pentru romani.