Manastirea Rohiita

Otilia Teposu
Un blestem invins prin post, rugaciune si truda

Trei judete transilvanene isi dau intalnire pe-un varf de deal: Maramuresul, Clujul si Bistrita Nasaud. Pe coama lui, in marele ocol de lumina care curge dinspre toate punctele cardinale, se afla o manastire cu nume bland, de copil: ROHIITA. Credinta odrasleste, si ea. Marea si puternica manastire de la Rohia (unde a trait celebrul scriitor si calugar Nicolae Steinhardt) a nascut un prunc, adus la viata prin desprinderea unui grup de calugari, care cu marele ajutor al taranilor si copiilor din satul numit Boiereni (apartinator de orasul Targu-Lapus) au durat o noua ctitorie manastireasca. Daca-i intrebi pe oamenii locului despre minunata intamplare, se lumineaza la chip si te indeamna sa urci pe dealurile invelite in coltul scanteietor si fraged al ierbii. Sus, la capatul drumului, privelistea Transilvaniei, "dureros de frumoasa", te anunta ca ai ajuns in rai.

Blestemul

Legenda spune ca in aceste locuri ar fi existat o manastire in care vietuiau trei calugari. Din cauza saraciei, calugarii au plecat in lume pentru a face rost de cele necesare traiului si in acest timp, cam pe la 1762, trupele generalului austriac Bukow au dat foc bisericii si au jefuit-o, asa cum au facut cu multe alte biserici romanesti din Transilvania. Apoi i-au indemnat si chiar obligat pe satenii din Boiereni sa fure tot ce-a mai ramas din biserica arsa: barne, grinzi, usile imparatesti. Vai de sufletul bietilor monahi, la intoarcerea din peregrinarile lor. Frumoasa lor manastire putea fi adunata pe un faras. Peste masura de intristati, au tinut slujbe prin adancul padurilor, i-au blestemat pe faptasi si-au blestemat si satul Boiereni, ca de sapte ori sa fie ars si de alte sapte ori sa fie inecat de ape si sa nu mai creasca nici un stejar in padurile boierenilor, pana cand nu se va construi o alta manastire in locul celei distruse.
Pana acum, satul a ars de trei ori si a fost inundat in doua randuri. Satenii povestesc ca Valea Rohiitei se-ntuneca brusc si o mare negura, care apare in locul manastirii distruse, coboara apoi peste sat aducand puhoaie navalnice peste casutele saracacioase. Apele iau totul cu ele: acareturi, oameni, animale. Niciodata insa negura, ploile ori vartejurile nebune nu ajung in satele vecine. Un semn clar ca toate aceste prapaduri sunt trimise drept pedeapsa este si faptul ca, la al doilea incendiu, o dranita din acoperisul unei biserici aprinse a sarit, arzand, pana in dreptul casei lui Ionu lui Matfei din Rohia, unde s-ar fi aflat ascunsa usa manastirii distruse de austrieci.
Oamenii si-au dat seama ca asupra lor si a urmasilor lor, pana la a saptea spita, apasa ingrozitorul pacat de a fi batjocorit si furat Casa Domnului. Sfatuindu-se cu preotul si ascultand indemnul preacuviosului Justinian, care era atunci staret al manastirii Rohia, satenii din Boiereni au inteles ca numai prin post, rugaciune si truda vor putea scapa de blestem. De-aceea s-au jurat sa nu mai lucreze pamantul in zilele de vineri si, o data pe an, dupa Rusalii, sa iasa impreuna cu preotul la locul unde a fost manastirea, sa asculte Sfanta Liturghie si sa faca rugaciuni pentru iertarea pacatului si pentru roada pamanturilor lor. Pentru ridicarea blestemului nu era insa de ajuns. Trebuia zidita o noua manastire, unde sa fie rostite nenumarate rugaciuni.

Un luptator cu crucea: EMIL MAN

Ideea refacerii manastirii a fost sustinuta mai ales de preotul Emil Man din Boiereni, care a ingrijit si celelalte biserici ale satului, refacandu-le pe cele imbatranite, construind altele noi, cu o harnicie si o daruire pentru care a fost pretuit de oamenii locului.
Erau vremuri tulburi prin anii 1985-1986, cand multe lacase de cult au fost demolate. Cu toate acestea, preotul Emil Man a inceput constructia bisericii fara sa aiba aprobarile oficiale necesare, indrumat de staretul de la Rohia, care i-a spus: "Fa-o, parinte, ca nu ti-a face nimeni, nimic".
Noua biserica din lemn este asezata pe temelia bisericii arse si jefuite. Langa ea se afla o cruce de piatra cu inscriptia: "Rogate si lucra" (1904). Nu s-ar fi putut duce la capat aceasta constructie fara ajutorul credinciosilor din Boiereni, din satele vecine si alte localitati ale judetului Maramures. Tineri, batrani, copii ii ajuta si acum pe calugari in gospodaria manastirii. Credinciosii din Boiereni, in ciuda renumelui satului, atestat inca de pe la 1584 ca unul dintre cele mai sarace din zona, au donat manastirii pamanturile lor aflate in apropierea bisericii, oi, vaci si cai. Astfel, Manastirea Rohiita a renascut prin eforturi indelungate si din iubire crestina.

Dupa puhoaie de ape, puhoaie de oameni

Credinciosii vin la Rohiita mai ales in ziua hramului, adica in prima duminica dupa "Sfintii Apostoli Petru si Pavel", si la 1 octombrie, cand se praznuieste sarbatoarea "Acoperamantul Maicii Domnului", care este al doilea hram. Pelerinajele din aceste zile sunt impresionante. De pe toate dealurile coboara atunci spre biserica rauri de oameni. Puhoaiele apelor involburate care, dupa blestem, inundau satul, sunt inlocuite acum de sirurile nesfarsite ale celor pentru care drumul spre manastire nu este niciodata greu pentru ca vine din credinta in Dumnezeu.
Se pare ca la Rohiita blestemul vechi incepe sa fie biruit prin rugaciune, post si truda. Umbra lui Dumnezeu s-a asezat peste aceste locuri sfinte, datatoare de liniste sufleteasca, locuri despre care putem spune precum psalmistul: "pre pamant stand, in cer ni se pare a fi".