Dupa 20 de ani...

Ion Longin Popescu
Teodor Maries si Asociatia 21 Decembrie dau o noua gaura in drapel, eliberand procurorii de cutumele comuniste

Un jenant joc de ping-pong intre institutiile statului, care isi plaseaza responsabilitatile in stil romanesc, il imping pe Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie, sa atinga pragul dintre viata si moarte. Aflat de 75 de zile (!) in greva foamei, internat pentru cateva zile la Spitalul de Urgenta intr-o stare foarte grava, Maries a apelat la aceasta forma extrema de lupta, pentru aflarea adevarului despre Revolutia Romana. Din pacate, la Parchetul General, ideea desecretizarii dosarelor i-a speriat pe cei cu mentalitati sovietice dar, la presiunea Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) si a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), procurorul general Kovesi a dispus, in cele din urma, desecretizarea respectivelor dosare. O atitudine pozitiva a manifestat Armata si CNSAS. In schimb, SRI si Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) nu trimisesera inca nici un raspuns la data la care trimitem la tipar acest articol (13 octombrie). Contactat prin telefon, Teodor Maries ne-a confirmat, de pe patul de spital, ca "vinovata de tergiversarea Dosarului Revolutiei este clasa politica in totalitate si o parte a fostelor structuri de forta, care raman in intregul lor naucite la ideea ca dosarul ar putea deveni public".
Cazul Maries, caz european
In disperare de cauza, membrii Asociatiei 21 Decembrie au trimis semnale repetate la CEDO, de unde le putea veni singurul sprijin, fiind vorba de viata si moartea unui om hotarat sa apeleze la sacrificiul suprem pe altarul adevarului despre "Cine-a tras in noi inainte si dupa 22". "Socata si muta in fata gestului extrem al domnului Teodor Maries", se spune intr-o scrisoare semnata de 30 de organizatii neguvernamentale, "opinia publica romaneasca este complet derutata de lipsa de reactie a autoritatilor romane fata de decizia Curtii Europene a Drepturilor Omului (decizie care obliga autoritatile romane sa faca publice dosarele Revolutiei - n. red.), cu exceptia Consiliului Superior al Magistraturii, care a cerut Procurorului General aplicarea ei". Maries este un luptator tenace si de temut, care se zbate pentru aflarea adevarului de 20 de ani. Vazand ca procurorul militar Dan Voinea, principalul sau aliat in aceasta lupta cu sistemul, a fost pensionat la ordin, si izbindu-se de atitudinea refractara si secretomana a Procuraturii Generale si a serviciilor speciale, Maries a luat pe cont propriu, cu pretul sanatatii si al vietii sale (imaginati-va ce inseamna sa nu mananci 75 de zile!! - n. red.), ridicarea valului neocomunist de pe adevarul care-i inspaimanta pe multi din cei aflati inca in functii publice. Acesti instigatori, complici si criminali din decembrie 1989, unii aflati inca in posturi de decizie, influenteaza de ani de zile cursul anchetelor - se spune in scrisoarea celor 30 de ONG-uri. La declansarea grevei foamei, Maries a declarat presei ca este o actiune asumata individual, nedorita, si face acest gest extrem, ca ultima sansa pentru adevar. Tot in conformitate cu principiile drepturilor omului, a precizat ca nu va solicita si nu va accepta ca vreo alta persoana sa intre in greva foamei alaturi de el. Promisiunea a fost mentinuta pana astazi.
Cazul Maries depaseste granitele Romaniei. Judecatorii de la CEDO si opinia publica europeana isi pot da seama, o data in plus, cat de adanc au ramas inradacinate in societatea romaneasca reflexele slujbasilor fostului regim de teroare in care au trait romanii peste 40 de ani. Titrand "Desovietizarea Parchetului General", ziarele nu sunt departe de adevar. Din pacate, a trebuit ca un om curajos sa rabde 75 de zile de foame cumplita, pentru ca ceva sa se miste in acest sistem intepenit. La 20 de ani de la Revolutie, obligand procurorii sa desecretizeze probele din dosarele de urmarire penala, in premiera in ultimii 70 de ani, Maries si Asociatia 21 Decembrie creeaza un precedent sau, cum ne-a declarat el insusi, a dat "o noua gaura in drapel", eliberand pentru totdeauna procurorii de cutumele comuniste.