Cu Loredana Groza, despre dragoste si sms

Corina Pavel
"Sexting", prima carte a Loredanei Groza lansata in vara acestui an, a ajuns un best-seller. Indrazneala titlului n-a speriat pe nimeni. Dimpotriva. Librariile au fost luate cu asalt si cartea epuizata rapid. Dragostea se vinde ca painea calda, mai ales cand "brutarita" are plamada de stea: una din cele mai pretuite cantarete din Romania. Care este reteta succesului aflam chiar de la autoarea volumului

- Despre ce e vorba in cartea ta, Loredana?

- Despre ceva ce traim deja: relatiile noastre de dragoste si de prietenie, comprimate-n prescurtari bizare pe telefonul mobil. Traim vremurile in care ceea ce vrei sa transmiti trebuie sa intre in cateva vorbe, intr-un mesaj cat mai explicit si mai pragmatic. Unde sa mai incapa si incarcatura romantica?!... Mesajele de dragoste au cel mai mult de suferit in aceasta privinta, pierd mult din aburul lor emotional, dar castiga in rapiditatea cu care sunt transmise, cu care obtii o reactie, cu care sunt consumate relatiile. Nu stiu daca e un lucru bun, important e ca o comunicare exista, ca nu ne-am inchis cu totul unii fata de ceilalti. Ei bine, eu am adunat intr-o "culegere" acest tip de informatie, atat de departe de clasicul biletel de dragoste, dar exprimand, in fapt, aceleasi framantari: de la cum ne imbracam la cum vorbim si cum relationam cu persoana iubita, dar si despre peripetii, calatorii si aventuri neasteptate. Totul intr-o cheie umoristica si autoironica. Sunt gandurile si ideile mele despre relatiile interumane, inter-sexe, despre dragoste si sex, ganduri si idei. Exprimate fara prejudecati si fara inhibitii, pentru ca lumea ma stie, asa sunt eu! Ca dovada ca ma stie si ma accepta asa cum sunt, ba chiar ma place foarte tare, e faptul ca a cumparat cartea mea "intr-o veselie", epuizand tirajele in primele doua saptamani de la lansarea ei.

- Cum de ti-a venit o asemenea idee? Multi s-ar fi asteptat ca prima ta carte sa fie una clasica, gen: "Povestile de dragoste ale Loredanei Groza".

- Ideea alcatuirii unei asemenea carti nu a fost a mea, ci a editoarei de la "Coreus Publishing". Ea s-a tinut de capul meu de la inceputul anului si pana in vara. Stia ca are ce stoarce de la mine. "Vreau sa-ti propun o carte, mi-a spus, pe care stiu ca tu o ai deja scrisa, doar trebuie adunate fragmentele care o compun, sub un titlu inspirat!" Titlul l-am gasit impreuna cu Andrei, sotul meu, intr-o seara, dupa ce am terminat de scris cartea si ne gandeam cum sa o numim. El a propus "Sexting", de la "texting", a da mesaje-text, cum se practica in era informaticii.

- Mai mult ca sigur ca fiecare din noi pastram in memoria telefoanelor, mesajele preferate, fierbinti, care ne-au dat speranta si ne-au facut sa ne simtim in al noualea cer. Asa cum bunicile noastre isi legau scrisorile de iubire cu panglici roz, de matase, pe care le pastrau cu sfintenie in scrin, "indivizii urbani" de astazi isi stocheaza misivele in memoria telefonului. Nu ti-a fost teama sa-ti faci publica "cutia postala"?

- Daca-mi era teama, ar fi trebuit sa raman acasa de la 14 ani, cand am debutat in muzica pop si mi-am "luat zborul din cuib", plina de entuziasm si de idei pentru viitor. Cred ca din cauza aceasta publicul a fost intotdeauna de partea mea si, de atatia ani de-atunci incoace, imi cumpara albumele si vin la concertele mele. Initial, am crezut ca va fi o carte buna pentru femei, dar a sfarsit a fi o carte foarte utila pentru barbati, indeosebi adolescentii au citit-o pe rupte, cel putin asa imi arata reactiile de la cititori, venite la editura. Un pusti de 19 ani mi-a transmis ca e prima carte pe care a citit-o de la inceput pana la sfarsit. Sigur ca lucrul acesta m-a incantat, dar i-am spus ca, in mod sigur, ca sa aiba succes in viata, trebuie sa mai citeasca si altele!...

- E un paradox faptul ca, desi comunicam atat de usor, romantismul aproape ca a disparut din felul in care ne derulam relatiile, vietile sentimentale.

- Cand "Amantul doamnei Chatterley" a lui H.D. Lawrence a aparut, a fost interzisa aproape jumatate de secol, din cauza unor scene erotice mai mult sau mai putin explicite, fapt scandalos pentru acea vreme. Dar iata ca ce atunci parea scandalos acum pare desuet si siropos, daca ar fi sa recitim cu glas tare acele pagini si chiar sa ironizam ipocrizia si falsa pudoare pe care stra-strabunicii nostri se pare ca o aveau. Generatiile se schimba. Moralitatea e si ea intr-o continua schimbare. Cred ca revolutia sexuala si toate aceste imagini explicit sexuale (care duc, de fapt, foarte mult inspre pornografie) care ne invadeaza prin toate canalele media au schimbat perceptia omului modern, modificandu-i si sufletul, intr-o abordare mult mai lejera si mai decontractata a acestei probleme. Intr-un fel e bine, in alt fel e rau, ceva se castiga intotdeauna si ceva se pierde, dar tinand cont ca totul pe lumea asta e pe sistemul vaselor comunicante, poate ca tot acest "bombardament" va trezi exact reactia inversa, una de puritanism, si atunci poate ca nu totul e pierdut. Poate ca totul are, pana la urma, un sens, pe care noi, traitori intr-un mare oras, o sa-l aflam intr-o zi. Si poate ca noi suntem cei care construim o alta lume, una mai buna, mai libera. Pentru ca, pana la urma, libertatea nu inseamna neaparat prostitutie sau lipsa regulilor, ci inseamna capacitatea de a discerne si de a face alegeri responsabile, stiind ca pana la Dumnezeu, propria ta constiinta e prima instanta de judecata.