Raspuns pentru CARSTEA MIHAELA, F. AS nr. 874 - "Copilul meu in varsta de 3 ani are probleme cu constipatia"

Redactia
VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48

Dificultatea sau imposibilitatea zilnica de a evacua materiile fecale, atat la adult, cat si la copii, are cauze diverse: 1. Constipatie alimentara, datorata lipsei de fibre celulozice in mancare (fulgi de ovaz, orz, grau, orez, musli); 2. Constipatie mecanica, produsa de diverse tumori sau cicatrice intestinale; 3. Constipatie dischinetica, datorata tulburarilor nervilor peretilor intestinali, aflati sub controlul sistemului nervos central si vegetativ. Nu fiti ingrijorati daca micutul este temporar constipat. Sunt perioade cand unii copii au doua scaune pe zi, altii doar la doua sau trei zile. Dati-i copilului multe lichide, sucuri preparate in casa cu rol de a inmuia scaunele, felii de fructe - pere, piersici, banane, fulgi de cereale pentru micul dejun, piure sau terci de legume, cartofi terciuiti si broccoli doar fiert putin la aburi.
Nota: Aceste fibre vor usura activitatea intestinului. Cand sta pe olita, nu-l zoriti, dar nu-l lasati nici prea mult. Tratamentul naturist va cuprinde: Aloe Vera Polimax, Essiac, Babys Jarro-Dophilus, cu 3 miliarde bacterii probiotice, Colostru cu probiotice, supe de zarzavat, ceai de soc, cicoare, volbura, trei-frati-patati, anghinare. Ceaiurile se beau seara, inainte de culcare. Evitati sa dati copilului bauturi carbogazoase, sucuri acidulate.

ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

"Cum ma pot vindeca de hipotiroidie?"
(Raspuns pentru GABRIELA GAI - China, F. AS nr. 879)


Doamna Gabriela, simptomele pe care le prezentati (ingrasare, caderea parului, dereglari de ciclu menstrual etc.) apartin intr-adevar unei afectiuni ale glandei tiroide - hipotiroidism. De aceasta afectiune sufera multe femei, iar cauzele pot fi numeroase: ereditatea, alimentatia defectuoasa, sedentarismul, medicatia de sinteza, stresul etc. In ceea ce priveste indepartarea factorilor etiologici, se pune accentul pe corectarea hiperfunctiei cortico-suprarenale, a insuficientei tiroidiene, ovariene. Un rol important il ocupa si reechilibrarea nervoasa, in special prin inlaturarea conditiilor psiho-fizice care influenteaza negativ starea de sanatate.
Fitoterapia nu dispune de o singura planta sau de un singur produs care sa ajute la scaderea in greutate si la dereglarile hormonale. Pe langa tratamentul igienico-dietetic echilibrat se recomanda o combinatie din plante bine dozate si concentrate, care nu au efecte adverse si care urmaresc: accelerarea metabolismului si a tranzitului intestinal, eliminarea surplusului de apa din tesuturi prin diureza crescuta si prin transpiratie excesiva, echilibrarea functiilor glandulare. O astfel de combinatie se compune din urmatoarele produse: Tiroidin, Shecure, Tinctura de sanziene, calciu Coral, extract de stejar, Elite III zi, Elite III noapte, Tonic ginecologic "E-lite".
Tonicul ginecologic este un preparat fitoapicol complex destinat femeilor. Acesta contine: miere, propolis, polen, extracte din plante (coada-soricelului, salcie, salvie, tuia, zmeur, angelica, mur, cretisoara, echinacea), uleiuri esentiale (lavanda, fenicul, marar). Are efecte benefice in dereglari hormonale si glandulare: chisturi ovariene, insuficienta ovariana, sterilitate, mastoza fibrochistica etc. Tonicul ginecologic "E-lite" se prepara in farmacia "E-lite Nutritia" din Deva.

POCANSCHI OVIDIU MIRCEA - Cluj-Napoca, str. Gen. E. Grigorescu nr. 6, ap. 2, cod 400304

"Am o eruptie pe palme"
(Raspuns pentru DANIEL PREDOIU - Quebec, Canada, F. AS nr. 819)


Va recomand unguentul "POCO", un produs universal realizat de mine si inregistrat ca inventie, care a dat rezultate spectaculoase in multe cazuri in care alte tratamente au dat gres. Rog sa fiu contactat la tel. 0264/58.11.36, 0744/91.02.93, sau la e-mail: mircea pocanschi@yahoo.com pentru a va trimite o mostra din noul produs, impreuna cu prospect si instructiuni de utilizare, cu care veti scapa intr-un timp scurt de neplacerile pe care le aveti.
(Raspuns valabil si pentru VIOREL NERGHES, "Am un edem sub ochi", si URSAN RAMONA, "Am cicatrice rosii care ma mananca ingrozitor", F. AS nr. 819)

MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Solicit tratament pentru fibroadenom benign la san"
(Raspuns pentru POPESCU MIHAELA - Slatina, F. AS nr. 882)


Nu cred ca este cazul sa fiti foarte ingrijorata, tinand cont de faptul ca adenofibroamele sunt tumori benigne, cu o forma bine definita, care se dezvolta atunci cand tesutul conjunctiv creste in glandele si lobulii mamari. Totusi, adenofibromul trebuie tratat cu seriozitate, deoarece acesta este asociat uneori cu riscul aparitiei cancerului mamar si, in consecinta, chiar daca ecografia si mamografia precizeaza ca este vorba de un nodul benign, acesta trebuie supus unei biopsii, pentru a exclude instalarea neoplasmului. De obicei, un nodul care a fost confirmat de biopsie ca fiind adenofibrom este lasat in pace, in masura in care nu produce un real disconfort. Daca totusi adenofibromul continua sa creasca, atunci trebuie luata in calcul procedura de excizare chirurgicala a acestuia, tocmai datorita riscului de malignizare. Tratamentul naturist indicat in combaterea adenofibromului, dar si in cazul altor tipuri de mastopatii benigne, este compus din urmatoarele remedii:
* Gydrelle Phyto - produs care contine isoflavone din soia nemodificata genetic, proteine, glucide, lipide, indicat in tratamentul mastopatiilor benigne si prevenirea cancerului mamar.
* Abufene - contine beta-alanina, stearat de magneziu, palmitostearat de glycerol, siliciu hidratat, amidon de grau si este indicat, ca si Gydrelle Phyto, in tratamentul mastopatiilor benigne si profilaxia cancerului mamar. Aceste produse sunt realizate de IPRHD Franta si distribuite la noi in tara de S.C. Hypericum Bucuresti. Administrarea lor se face conform prospectului insotitor.
* Extract din mladite de cimisir - gemopreparat cu puternica actiune inhibitoare asupra celulelor canceroase, datorata buxeninei, indicat in scop profilactic si curativ in diverse patologii neoplazice (ficat, stomac), noduli mamari, chisturi ovariene, analgezie oncologica etc. Se administreaza 3x50 picaturi diluate in 100 ml apa, zilnic, inaintea meselor principale. Se asociaza foarte bine cu extractul din mladite de zmeur, reechilibrant al axului hipotalamo-hipofizo-gonadic, cu actiune regularizanta asupra secretiei hormonale ovariene (combaterea hiperestrogeniei). Se administreaza la fel ca si primul gemoderivat.
* Traista-ciobanului - indicata in bolile cu substrat hormonal care apar in perioada menopauzei, cu efect antitumoral datorat acidului fumaric din compozitia plantei. Se administreaza sub forma de pulbere obtinuta prin rasnire - 3-4 lingurite zilnic, pe stomacul gol. Se poate asocia cu alte plante care detin proprietati citostatice si antitumorale, precum napraznicul, saschiul, arborele de tisa, Momordica Charantia, sofran.
* Indolii - fitonutrienti puternici, gasiti indeosebi in legumele crucifere (varza creata, varza de Bruxelles, conopida, broccoli, napi, ridichi, creson, gulie), care pe langa efectul lor antioxidant ajuta si la echilibrarea nivelurilor hormonale, mai ales in cazul excesului de estrogen, care se poate transforma in agent cancerigen. Unul dintre cei mai activi indoli este Indolul-3-carbinol, puternic dezactivator al estrogenului, cu actiune benefica, blanda si lipsita de pericole asupra sistemului endocrin.
Practic, Indolul-3-carbinol inhiba fixarea estrogenilor pe receptorii celulari specifici din diferitele tesuturi, regleaza metabolismul estrogenilor, scade conversia estradiolului in estriol in afectiunile cu dominanta hormonala estrogenica ale sanului, ovarelor si uterului, scade formarea alfa-hidroxiestronei, metabolit al estrogenului care stimuleaza celulele tumorale. Indolii se gasesc sub forma de capsule, singuri sau combinati cu bioflavonoide si alte ingrediente naturale active (sulforafani).
* Vitamina D - utila in profilaxia neoplaziilor de san, ovare si colon, regleaza dezvoltarea si specializarea celulara, nepermitand unor celule sa degenereze (cancerizeze). Doza zilnica nu trebuie sa depaseasca 400 U.i., si se poate acoperi prin consumul constant de iaurt, lapte, branzeturi, suc de portocale, peste oceanic, oua. Sa auzim numai de bine!

EUGEN GIURGIU -biolog, Alba Iulia, tel 0741/92.88.80

"Caut un medic care trateaza boala Wilson"
(Raspuns pentru VIORICA BOSTAN, F. AS nr. 886)


Boala Wilson este un defect ereditar caracterizat prin valori anormale de depunere a cuprului in organism, ceea ce duce la retentia si depozitarea lui in creier, ficat, rinichi si cornee. Acumularea de cupru este insotita de ciroza multinodulara a ficatului si de leziuni cerebrale.
Tratament:
* Carbune medicinal. In cazul cand in urma analizelor se constata ca este depasita cantitatea de cupru in organism, se vor lua cate 3 capsule de carbune medicinal in cursul unei zile. Tratamentul dureaza pana cand cantitatea de cupru suplimentara ajunge la normal. Carbunele are posibilitatea sa absoarba toate toxinele din organism. Se poate folosi chiar perioade mai lungi de timp.
* Spirulina - se administreaza in doze de minimum 3 capsule pe zi la copiii peste 3 ani (in functie de varsta se poate mari aceasta cantitate), la adulti putandu-se administra 8 capsule, de 3 ori pe zi, in cure de 30 de zile, urmate de 10 zile de pauza. Tratamentul poate fi reluat.
* Laptisorul de matca - datorita hormonilor pe care ii contine poate contribui la reglarea metabolismului. Se fac cure de 30 de zile. Se administreaza in functie de varsta.
* Tratament cu apa. Se consuma zilnic, la trezire, 4 pahare de apa, apoi alte 1-2 pahare de apa inainte de mese. Se va verifica cantitatea de urina eliminata in 24 de ore (trebuie sa se elimine 2,4 litri de urina in 24 ore). Daca nu se ajunge la aceasta cantitate, se va suplimenta apa. Tratamentul cu apa se poate face in cazul unor afectiuni minimum 60 de zile, dar poate continua si un an de zile.
* Dieta alimentara - se vor consuma cat mai multe alimente naturale, evitand E-urile. Se va scoate din alimentatie obligatoriu zaharul, inlocuindu-se cu miere de albine, cat mai proaspata.