Mihai Ghimpu - "Romanofobia nu are puterea sa inabuse iubirea dintre frati"

Alecu Renita
- Presedintele Parlamentului Republicii Moldova si presedinte interimar al Republicii Moldova -

"O eroare tragica"

- In august 2009 s-au implinit doua decenii de la istoricele evenimente care au facut, partial, dreptate moldovenilor, readucand acasa limba romana, alfabetul latin, tricolorul si un set de alte valori nationale si democratice. Ati fost in miezul acelor evenimente de foc, ati vazut frumusetea unui popor care arunca lanturile robiei si imbratiseaza libertatea, ati trait din plin credinta ca o sa ne recastigam demnitatea nationala. Cum se explica, totusi, ca R. Moldova a renuntat la cuceririle castigate atunci, iar din 2001, a readus la conducere partidul comunist?

- Am trait acele momente cu adevarat istorice, cand toate popoarele din fosta Uniune Sovietica se miscau grandios pentru a-si recapata libertatea, identitatea nationala, respingand comunismul, rupand incatusarea de fier in care le tinea imperiul raului. Eram constient de faptul ca Republica Moldova se afla la o rascruce istorica, cand trebuia sa aleaga transant intre spatiul estic si civilizatia europeana. Majoritatea colegilor din Miscarea Democratica, iar mai tarziu din Frontul Popular aveau o intelegere corecta a situatiei, a imprejurarilor politice de atunci, dar, din pacate, ei nu formau majoritatea si in primul parlament. Cred ca acest raport de forte in interiorul clasei politice moldovenesti de la vremea aceea, care era in favoarea fostei nomenclaturi sovietice si de partid, a fost factorul determinant ce a condus Republica Moldova pe drumul estic, si nu pe cel vestic. Deci, ramane pe constiinta conducerii de atunci, in frunte cu presedintele Mircea Snegur, acea decizie absolut regretabila - de a semna in 1991 aderarea la Comunitatea Statelor Independente. A fost o eroare tragica. Consecintele si efectele negative ale acestei decizii le traim de aproape 20 de ani si nu mai este nevoie sa le mentionez, pentru ca sunt evidente pentru toata lumea. Cred ca veti fi de acord ca, in linii mari, hotararea de atunci se face responsabila inclusiv de cea mai neagra perioada din istoria recenta a Republicii Moldova - 8 ani de regim comunist autoritar, care a degradat, in ultima perioada, in dictatura personala a lui Vladimir Voronin, desfiintarea statului de drept, ingradirea libertatilor democratice, distrugerea economiei libere etc. Acesta este pretul platit de cetatenii nostri, peste acela de a fi ajuns cel mai sarac stat din Europa, cu aproape 1 milion de persoane care au emigrat la munca peste hotare in cautarea unei bucati de paine.

"Avem sprijinul cetatenilor. Avem intelegerea lor"

- In urma alegerilor din 29 iulie, ati fost ales presedinte al Parlamentului si, concomitent, detineti interimatul functiei de sef de stat. Ati reusit sa faceti o evaluare reala a ceea ce au insemnat pentru R. Moldova opt ani de guvernare comunista? Iata ca masina propagandistica a lui Voronin continua sa prezinte perioada 2001-2009 ca pe o perioada de inflorire si prosperitate, de salvare a poporului de la saracie si intuneric.

- Aceasta evaluare se efectueaza de catre specialistii Guvernului, exact in aceste saptamani, pe dimensiunea economica si sociala in special, dar si in ceea ce priveste situatia din justitie, politie, mass-media, securitate nationala, administratie publica locala etc. Este cert, deja, ca ne confruntam cu o stare de lucruri mai mult decat dramatica. Comunistii au construit asa-zisa "verticala a puterii", care inseamna controlul total al societatii si economiei, al administratiei centrale si locale, al justitiei si mass-mediei. Acest sistem totalitarist va trebui demontat si, deja, Parlamentul si Guvernul au purces la lucru. Este o actiune ampla si extrem de dificila, dar ea va fi dusa la capat, in pofida faptului ca partidul comunistilor se opune cu vehementa, cheama cetatenii la nesupunere civica, organizeaza manifestatii de protest, continua sa manipuleze opinia publica prin intermediul mass-mediei controlate de ei, inclusiv televiziunea si radioul public. Cu toate acestea, trebuie neaparat spus ca majoritatea cetatenilor sunt de partea Aliantei pentru Integrarea Europeana, sustin actiunile noastre, se bucura de schimbare, de plecarea comunistilor de la guvernare. Lucrul acesta acum este cel mai important pentru noi - ca avem sprijinul cetatenilor, avem intelegerea lor. Ei ne spun, de exemplu, ca sunt gata sa mai stranga cureaua, sa rezistam un an-doi de criza, dar sa facem reforme care neaparat vor redresa situatia economica, vor conduce la ridicarea nivelului de trai. Cat priveste "perioada de inflorire", aceasta a fost numai in imaginatia lui Voronin si a masinii sale propagandistice. Lumea s-a trezit, de mult nu mai crede in basmele lor televizate.


"Suntem recunoscatori SUA si Comunitatii Europene ca au o deschidere extraordinara fata de R. Moldova"

- Cu toate amenintarile, santajul si dezinformarea lansate masiv de puterea comunista in campaniile electorale din acest an, societatea moldoveneasca a avut curajul sa se solidarizeze si sa faca o optiune in favoarea fortelor democratice. Sperantele cetatenilor intr-o viata mai buna sunt uriase, dar economia republicii e la pamant, institutiile statului au fost uzurpate, bugetul tarii inregistreaza un deficit fara precedent, relatiile cu organismele internationale si cu vecinii au atins cotele unui razboi rece. Cum vedeti iesirea din impas, din criza economica, cum o sa reusiti sa pastrati increderea alegatorilor?

- Zilele acestea, comunistii au recunoscut ca recesiunea economica, criza in ansamblu s-a facut simtita inca din toamna anului trecut, dar ca aceste aspecte au fost ascunse populatiei pentru a "asigura stabilitatea politica si a nu crea panica". Au mintit pentru ca se apropiau alegerile parlamentare. Mai mult, au cheltuit banii publici in nestire, iresponsabil. Acum vistieria statului este goala, iar datoriile - enorme. Numai comunistilor putea sa le dea prin cap sa perceapa, in avans, impozite de la agentii economici pentru jumatate de an inainte. Presupun ca au facut acest lucru si pentru ca erau constienti ca pierd alegerile si ca sa lase noua guvernare fara incasari la buget. Solutiile noastre imediate si de maxima stringenta sunt: demonopolizarea economiei; liberalizarea importurilor si exporturilor; crearea unui cadru legislativ si normativ propice atragerii investitiilor straine, dar si stimularea investitiilor autohtone; restabilirea neintarziata a relatiilor cu FMI si cu institutiile financiare internationale, ceea ce automat, asa cum am primit asigurari, va deschide calea ajutoarelor financiare din partea Uniunii Europene, a SUA. Din partea SUA am primit deja un ajutor nerambursabil, de aproape 300 milioane dolari, si asta ne bucura foarte mult. Suntem recunoscatori SUA si Uniunii Europene pentru faptul ca au o deschidere extraordinara fata de Republica Moldova si ca ofera nu numai sprijin politic, dar si financiar.

- Televiziunea publica a fost si inca a mai ramas un instrument puternic de propaganda al fostei puteri, de dezinformare si manipulare a populatiei. Cand vor avea cetatenii R. Moldova acces la o informare corecta, curatata de minciuni?

- In curand vom reforma institutia audiovizualului public, astfel ca aceasta sa fie scoasa de sub controlul politic al comunistilor si sa fie pusa in serviciul societatii. Procedura a fost demarata deja si sper ca in decurs de cateva saptamani sa avem rezultate.

- Se vorbeste de un deficit bugetar enorm, de peste 6 miliarde de lei. In aceste conditii, cum o sa achitati pensiile si salariile?

- Estimarile Guvernului arata ca vom avea spre sfarsitul anului un deficit bugetar de 8 miliarde de lei, ceea ce este enorm pentru Republica Moldova. Ajutoarele financiare externe vor merge, o parte, la echilibrarea relativa a bugetului, dar deficitul oricum va ramane la aproximativ 6 miliarde de lei. Fara sa intru in amanunte, va pot spune ca pensiile si salariile bugetarilor pentru luna trecuta au fost platite la timp si asa va fi si in continuare.

- Timp de 8 ani, sistemul de educatie si instruire a fost falsificat, in manualele de istorie au fost incluse un sir de neadevaruri despre trecutul si identitatea noastra. Aveti un program de reforma si in aceasta directie?

- Vom reveni la adevarurile care ne definesc identitatea nationala, cultura si spiritul nostru. Vreau sa cred ca odata cu venirea noastra la guvernare, epoca "moldovenismului agresiv", care a fost ridicat de comunisti la rang de politica de stat, a apus definitiv. Prima masura care va fi luata foarte curand de Ministerul Educatiei va fi retragerea din invatamant a manualelor de istorie intocmite dupa principiile ideologiei comuniste, inclusiv a manualului de "Istorie integrata", care abunda de falsuri staliniste. "Politica nationala" implementata de comunisti a otravit intreaga societate, nu numai mediul invatamantului si al culturii. Aici sunt necesare masuri imediate si radicale de insanatosire si acestea vor fi luate de Parlament si Guvern.


"Sunt optimist in legatura cu perspectiva Europeana a Republicii Moldova"

- Regimul comunist sovietic si-al lui Voronin ne-a lasat cea mai rusinoasa mostenire, cunoscuta sub numele de romanofobie. Cand si cum vom scapa de aceasta dezicere de radacinile noastre istorice?

- Romanofobia a fost cultivata, a fost politica de stat. Ca de altfel si in perioada sovietica, si in timpul imperiului tarist. Asadar, problema are radacini foarte adanci si va fi nevoie de timp pentru a scapa de aceasta dezicere de radacini, cum foarte exact o numiti. Pe de alta parte, ca sa fim drepti, buruiana rea a romanofobiei nu are nicidecum atata putere cat sa inabuse iubirea dintre frati. Solutiile cele mai la indemana ar fi consolidarea unor relatii foarte bune la nivelul conducerii politice a celor doua state, la nivelul administratiilor publice locale, la nivelul comunitatilor. Trebuie sa restabilim de urgenta legaturile noastre culturale, pe linia invatamantului, a societatii civile, a institutiilor de tot felul. Toate acestea, daca nu au fost distruse de comunisti, in orice caz au stagnat in timpul guvernarii lor, pentru ca ei si-au dorit o noua cortina de fier pe Prut. Acum suntem liberi si numai de noi depinde cat de repede si de inteligent ne vom misca. In sensul acesta, vreau sa multumesc statului roman, in numele tuturor cetatenilor Republicii Moldova, pentru faptul ca, in pofida dusmaniei si a piedicilor pe care le punea guvernul comunist, in toti acesti ani grei, nu a intrerupt procesul de acordare a burselor pentru studentii din Republica Moldova si a continuat sa-i primeasca la studii, in universitatile si liceele din Romania. Nu vom uita niciodata acest lucru. Ceea ce a facut Romania pentru tinerii nostri este inestimabil. Relatiile cu Romania vor fi restabilite in ritmuri sustinute, urmand etapele, procedurile si uzantele diplomatice. Asteptam cat mai curand un ambasador la Chisinau, apoi vom semna Acordul privind micul trafic de frontiera, care va permite circulatia libera a persoanelor si marfurilor pe o raza destul de lunga in interiorul ambelor state. Va urma deschiderea consulatelor de la Cahul si Balti. Programul nostru de guvernare prevede utilizarea vastei experiente romanesti de aderare la Uniunea Europeana.

- Peste 75 la suta din cetateni doresc sa vada R. Moldova in comunitatea tarilor Uniunii Europene. Cum veti scurta drumul nostru spre Europa?

- Prin promovarea unei politici externe dinamice si eficiente. Ceea ce urmarim in perspectiva scurta si medie este semnarea unui nou acord de cooperare cu Uniunea Europeana, dorit foarte rapid chiar de forurile europene, incheierea Acordului de Asociere la UE, precum si a unui acord de liberalizare a circulatiei cetatenilor moldoveni in spatiul UE. Pe de alta parte, vom eficientiza serviciile consulare pe care le ofera ambasadele noastre din statele Uniunii Europene, astfel incat sa poata raspunde rapid si in masura deplina tuturor solicitarilor cetatenilor moldoveni care apeleaza la serviciile lor.

- Ce mesaj ati dori sa transmiteti numerosilor cititori ai prestigiosului saptamanal "Formula AS" din Romania?

- Istoria a fost cruda cu noi. Suntem acum doua state romanesti, cu radacini adanci si trainice intr-o istorie comuna, in aceeasi cultura, spiritualitate, limba, traditii si credinta strabuna. Sangele apa nu se face. Speranta noastra este ca ne vom regasi impreuna in marea familie a popoarelor europene, unde toate aceste valori comune, tot ceea ce inseamna fiinta nationala va inflori si va rodi nestingherit. Felicit din toata inima "Formula AS", pentru talentul si sufletul exceptional ce-l pune in fiecare numar al sau. Doresc tuturor cititorilor saptamanalului sa se bucure de viata, de sanatate si de... Romania.