Conserve cu gust de toamna

Rodica Demian
Acum e vremea jeleurilor de mere, pere si gutui, dar si a altor picanterii mai putin cunoscute. O sa va umple gura de arome si camara de irizari aurii

1. Clasic

Jeleu de mere

Ingrediente (pentru 3-4 borcane a circa 400 ml): 2-3 kg mere acrisoare, o lamaie, 400 g zahar special (Gelierzucker Dr. Oetker, exista in comert).
Mod de preparare
: * Se spala merele, se taie bucati potrivite si se amesteca intr-o cratita cu 375 ml de apa. Se lasa sa dea in clocot si apoi sa fiarba incet, la foc mic, circa 15 minute. * Se captuseste o strecuratoare mare cu tifon, se aseaza pe un castron, se rastoarna merele fierte in ea si se lasa sa se scurga cel putin 2 ore (fara a le stoarce). Dupa ce s-a racit zeama, se masoara 1 l si se pune deoparte. * Se spala lamaia cu apa fierbinte, se sterge, se curata de coaja (in forma de spirala subtire) si se stoarce. Se amesteca intr-o cratita mare sucul de mere pus deoparte, zaharul, zeama si coaja de lamaie si se pun pe foc, sa dea in clocot, amestecand intruna. * Se lasa lichidul sa fiarba la foc iute aproximativ 3 minute, amestecand in continuare si se indeparteaza eventual coaja de lamaie. Se incearca pe o farfurioara rece daca se incheaga, se toarna jeleul imediat in borcane, se insurubeaza capacele, se intorc borcanele 5 minute cu gura in jos, dupa care se lasa sa se raceasca in pozitie normala.
Conservare: la loc rece si intunecos circa 6 luni.
Alternativa picanta: la ingredientele amintite, se mai adauga 1 ardei iute mic (fara seminte si nervuri), 1 lingurita boabe de ienupar (zdrobite usor), 1 lingurita ghimbir si 2 lingurite boabe de piper. Se serveste langa carne de pasare si branzeturi (Camembert, Roquefort etc.).

2. Pentru fripturi

Chutney picant cu dovleac si mere

Ingrediente (pentru 3-4 borcane a circa 400 ml): 2 cepe, 1 ardei iute mic, 500 g miez de dovleac, 500 g mere (ambele curatate de coaja si taiate bucatele), 1 lingurita sare iodata sau de mare, 150 g zahar, 1 lingurita boabe de mustar, circa 250 ml otet de mere.
Mod de preparare
: * Se curata ceapa de coaja si se toaca marunt. Se spala ardeiul iute, se indeparteaza semintele si nervurile, se taie fasiute si se amesteca bine cu ceapa si bucatelele de dovleac si de mar, intr-o cratita mare. * Se adauga sarea, zaharul, boabele de mustar si 200 ml de otet, se pun pe foc, se lasa sa dea in clocot, amestecand intruna, si se fierb apoi, la foc mic, circa 20-30 de minute, amestecand in continuare, pana ce incepe sa se ingroase. * Se incalzeste otetul ramas. Se umplu borcanele cu compozitia fierbinte. Se toarna deasupra otetul incalzit, se insurubeaza capacele si se lasa sa se patrunda cel putin 2 saptamani. Se serveste langa friptura sau branzeturi picante.
Conservare: la loc rece si intunecos circa 6 luni.
Alternativa exotica: in locul miezului de dovleac, se foloseste aceeasi cantitate de ananas si se mai adauga praf de curry si 1 varf de cutit de scortisoara.

3. Pentru inghetata si friptura de vita

Pere cu vanilie

Ingrediente (pentru circa 3 borcane a 1 l): 2 batoane de vanilie, 250 g zahar, 1 priza sofran, 1 lamaie, 1,5 kg pere mici si parfumate, 5 g sare de lamaie.
Mod de preparare
: * Se despica batoanele de vanilie pe lung, se razuieste miezul cu un cutit si se pun impreuna cu zaharul, sofranul si 1 l de apa intr-o cratita. Se lasa sa se infierbante si apoi sa fiarba, la foc potrivit, circa 10 minute, amestecand intruna. * Se spala lamaia cu apa fierbinte, se sterge, se curata de coaja (fasii subtiri) si apoi se stoarce. Se taie perele in patru, se curata de coaja si de partea lemnoasa, se introduc impreuna cu coaja, zeama si sarea de lamaie in apa fiarta cu vanilie si se lasa sa se patrunda bine, circa 5-8 minute, pe foc foarte mic. * Se pun perele in borcane, se toarna peste ele siropul clocotit (fiert inca o data la foc iute), se insurubeaza capacele si se lasa sa se raceasca. Se servesc langa inghetata, carne de vanat, friptura de vita si branzeturi "tari" (Gorgonzola, Nasal etc.)
Conservare: la loc rece si intunecos circa 3 luni.
Alternativa: folositi, in loc de vanilie, 15 g de ghimbir taiat felii, 4 stelute de anason si 2 ardei iuti rosii (mici).


4. Cu branza si paine de secara

Dulceata de pere

Ingrediente (pentru 3-4 borcane a circa 400 ml): 1,5 kg pere bine coapte, parfumate, 1 baton de scortisoara, 75 ml zeama de lamaie, 500 g zahar special (Gelierzucker Dr. Oetker), 3 cuisoare.
Mod de preparare
: * Se spala perele, se curata de coaja si de partea lemnoasa si se taie bucatele. Se cantareste 1 kg de miez, se pune intr-o cratita inalta, impreuna cu scortisoara, zeama de lamaie, zaharul si cuisoarele, se lasa sa dea in clocot, amestecand intruna, si apoi sa fiarba, la foc iute, circa 3 minute, amestecand in continuare. * Se indeparteaza batonul de scortisoara, se toarna dulceata in borcane, se insurubeaza capacele, se intorc borcanele cu gura in jos si se lasa sa stea asa aproximativ 5 minute. Se repun in pozitie normala si se lasa dulceata sa se raceasca.
Conservarea: la loc rece si intunecos circa 6 luni.
Alternativa: inlocuiti cuisoarele si scortisoara cu 1-2 linguri de flori de levantica sau cu 2 lingurite de boabe de piper rosu.

5. Pentru taietei proaspeti

Pesto cu nuci

Ingrediente (pentru circa 4 borcane a 150 ml): 200 g samburi de nuca (jumatati), 2 catei de usturoi, 75 g patrunjel verde, 1/2 lamaie, 6 linguri parmezan ras, 125 ml ulei de masline (presat la rece) + putin ulei pentru acoperit, 75 ml ulei de nuca, sare iodata sau de mare, piper macinat, 1 priza piper de Cayenne.
Mod de preparare
: * Se-ncinge cuptorul la 180. Se intind nucile pe o tava, se dau la cuptor si se prajesc circa 10 minute, dupa care se pun pe un servet de bucatarie si se freaca bine ca sa se curete de cojile maronii. * Se curata usturoiul si se taie bucatele. Patrunjelul spalat si zvantat se toaca ceva mai mare. Se rade coaja de lamaie, se pune intr-un mojar, impreuna cu usturoiul, patrunjelul si nuca si se maruntesc bine (se poate folosi si mixer-ul). Se adauga parmezanul si uleiul, putin cate putin, se condimenteaza cu sare, piper negru si piper de Cayenne, se umplu borcanele cu pesto si se toarna deasupra cate o lingurita de ulei de masline.
Conservarea: la loc rece si intunecos circa o luna.
Alternativa: in loc de patrunjel, usturoi si coaja de lamaie, folositi coaja de portocala, 1 priza de cuisoare macinate si 1/2 de ardei iute, tocat marunt.

6. Aroma pentru sosuri de salate si aperitive

Sirop de gutui

Ingrediente (pentru circa 200 ml): 2 kg gutui bine coapte si parfumate, 200 g zahar brun.
Mod de preparare
: * Se freaca bine gutuile cu un stergar pentru a indeparta stratul de puf, se taie mai intai in doua, se indeparteaza partea lemnoasa si apoi se taie bucatele. Se pun intr-o cratita impreuna cu zaharul si 3/4 l de apa, se lasa sa dea in clocot si se fierbe, la foc mic, 40-60 de minute, pana ce se inmoaie bine. * Se captuseste o strecuratoare cu tifon, se aseaza pe o cratita, se toarna in strecuratoare gutuile si se lasa sa se scurga. * Se mai da zeama o data in fiert si dupa ce s-a ingrosat se toarna, fierbinte, in sticlele pregatite.
Conservarea: la loc rece si intunecos circa 6 luni.
Alternativa: puneti in cratita 4-5 fire de menta sau cateva frunze de salvie si scoateti-le dupa ce a dat fiertura in clocot. Gustul proaspat-amarui este perfect pentru aromatizarea unor deserturi, salate si aperitive.

7. Langa branzeturi "iuti" si vanat

Peltea picanta de gutui

Ingrediente (pentru 400 g): 800 g gutui bine coapte, parfumate, 400 g unt, 1 plic zahar vanilat, 150 ml vin alb (sau 125 ml suc de mere si 25 ml zeama de lamaie), 2 boabe de piper rosu, 1 ardei iute mic.
Mod de preparare
: * Se freaca bine gutuile cu un stergar, pentru indepartarea stratului de puf, se taie intai in patru, se curata de coaja si de seminte si se taie apoi bucati potrivite. Se incinge untul intr-o cratita, se adauga zaharul vanilat si se lasa sa se caramelizeze usor. * Se adauga gutuile, 150 ml apa, vinul si boabele de piper si se lasa sa fiarba incet, la foc mic, circa 30 de minute. * Se incorporeaza ardeiul iute curatat de seminte (taiat in doua) si se fierbe si el, aproximativ 15 minute, dupa care se indeparteaza impreuna cu boabele de piper. * Se zdrobesc bine gutuile in zeama si se lasa sa fiarba, amestecand intruna, pana ce se ingroasa. Se toarna piureul in borcane, se insurubeaza capacele si se lasa sa se raceasca. Este delicios langa Camembert, branza de capra, carne de pasare sau iepure.
Conservarea la loc rece si intunecos circa 6 luni.
Alternativa: se fierb gutuile in 150 ml de ceai Roiboos cu aroma de portocala (in loc de apa).