Raspuns pentru FLESARIU EMILIA Timisoara, F. AS nr. 882 - "De 20 de ani sufar de blefaroconjunctivita alergica"

Redactia
LUKACS MARILENA asistent principal farmacie Brasov, tel. 0744/31.01.24

* Faceti baie calda de ochi, zilnic, 10-15 minute, cu: aloe, silur (Euphrasia rostkoveana), ruta, pelin, salvie, musetel, nalba (flori). Cate o lingura din fiecare se amesteca si se infuzeaza 5 minute in 500 ml apa clocotita. Se face baia ochilor in infuzia calduta, clipind in apa. * Baia de abur a capului cu musetel, coada-soricelului, cimbrisor, o data pe zi. * Cataplasma cu argila, pe ochi, de doua ori pe zi. * Cataplasma cu pulbere de carbune, pus intr-un saculet si inmuiat in apa calda. Se aplica pe ochi timp de o ora pe zi. * Dusul rece al fetei de doua ori pe zi. Remedii din indreptarul terapeutic al dr. Doru Laza. Multa sanatate!

MIRCEA PEIA specialist medicina complementara si reflexoterapie Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Doresc un tratament naturist pentru psoriazis"
(Raspuns pentru GABOR, F. AS nr. 883)


Boala cutanata frecventa, psoriazisul afecteaza ciclul de viata al celulelor pielii care in mod normal au nevoie de circa o luna pentru a se reproduce si deplasa de la nivelul stratului bazal unde sunt produse, catre stratul extern, unde mor si apoi se descuameaza. In cazul psoriazisului, acest proces dureaza doar cateva zile si, drept urmare, celulele se acumuleaza rapid, formand fete groase si cruste. Factorii care pot declansa boala psoriazica includ infectiile sistemice (ex. angina streptococica), leziuni ale pielii, reactiile la medicamente sau vaccinuri, stresul, consumul excesiv de alcool, factorii de mediu, suprasolicitarea toxica a organismului etc. Desi nu poate fi vindecat, psoriazisul beneficiaza, totusi, de unele tratamente (alopate si naturiste) care pot reduce neplacerile pe care le creeaza. Unul dintre motivele pentru care psoriazisul este atat de dificil de vindecat este larga varietate de forme, severitate si raspuns la tratament. Datorita faptului ca fiecare caz de psoriazis este unic, este nevoie intotdeauna de conceperea unui tratament individualizat. Scopul tratamentului este de a normaliza cresterea si maturarea celulelor cutanate, altfel spus, stoparea procesului de reproducere celulara rapida, care determina formarea de cruste. In cazurile usoare, pot fi suficiente sapunurile pe baza de gudroane de huila, sampoane, lotiuni de curatat sau creme utilizate impreuna cu uleiurile de baie. Tratamentul alopat actual este extrem de diversificat, atat in plan extern, cat si intern, si se stabileste in functie de varsta, sex, starea generala si afectiunile asociate pe care le prezinta bolnavii.
Tratamentul topic (local) se realizeaza prin aplicarea cutanata de preparate keratolitice, pentru indepartarea crustelor si normalizarea starii epidermei. Se pot folosi unguente pe baza de acid salicilic, uree, cignolin (Antralin, Ditranol), dermocorticoizi (Fluorocortizon), retinoizi (Tezaroten, Zorac), creme analoage vitaminei D3 (Calcipotriol, Tacalcitol) si, la nevoie, chiar simpla vitamina D3, alifii cu ulei de peste, bogat in acizii grasi Omega 3. Spre exemplu, Dovomex (Calcipotriene) este o alifie care contine un derivat de vitamina D si care controleaza supraproductia de celule cutanate, fiind utila in cazul psoriazisului usor si moderat. Daca leziunile psoriazice se regasesc si la nivelul scalpului, poate fi nevoie de o lotiune cu fenol si cloruri de sodiu, sau un preparat cu gudroane mai puternic, ce se asociaza cu samponul obisnuit.
Tratamentul sistemic (general) cele mai utilizate medicamente sunt Methotrexatul, Piriteximul, Ciclosporina (imunosupresor) si Colchicina. Acestora li se asociaza si unele medicamente din familia retinoizilor (Etetrinat, Tigason, Zorac), derivati de vitamina D3, antiinflamatori (Aspirina, Diclofenac). Acitretinul (Soriatane) poate fi de ajutor in reducerea excesului de crestere a celulelor cutanate in formele severe de psoriazis. (Trebuie luate masuri de precautie cand se administreaza acest medicament, deoarece poate avea reactii adverse, ca inflamatia ochilor si a buzelor, caderea parului si fotosensibilitate.) ATENTIE! Methotrexatul, care blocheaza cresterea celulelor cutanate si Ciclosporina, care inhiba sistemul imun, pot produce reactii adverse severe, incluzand toxicitatea renala si hepatica, fiind in general rezervate celor mai grave cazuri de psoriazis.
Tratament naturist. intern * Ulei de Luminita-noptii reduce inflamatia, amelioreaza afectiunile care se manifesta prin uscarea tegumentelor si aparitia de scuame (coji). Se administreaza cate o capsula de 500 mg, de 3 ori pe zi. Poate fi utilizat alternativ cu uleiul de limba-mielului, un alt supliment bogat in acid gama linoleic, care se administreaza la fel. * Ulei de seminte de in imbunatateste sanatatea pielii, avand rol antiinflamator si reechilibrant hormonal. Se administreaza 2 capsule cu ulei de in, zilnic, dupa mese. * Zinc contribuie la estomparea leziunilor, este necesar dezvoltarii normale a pielii, fiind totodata unul dintre cele mai importante oligoelemente pentru stimularea sistemului imunitar. Se administreaza in scop terapeutic 30-35 mg/zi, iar profilactic 15 mg/zi.
EXTERN psoriazisul manifestat pe zone mici raspunde pozitiv la crema de turita. Strecurati o ceasca de infuzie de turita peste o ceasca de alifie pentru emulsii (se gaseste la farmacii), amestecati pana se raceste si se ingroasa. Se fac 1-2 aplicatii zilnic, pe zonele afectate. * Crema cu galbenele stimuleaza si regenereaza straturile profunde ale pielii, optimizeaza circulatia locala si intareste imunitarea celulelor, combatand inflamatia. Se utilizeaza in alternanta cu gelul de Aloe vera care ajuta la hidratarea pielii, limiteaza durerea si are actiune emolienta. * Uleiurile esentiale din plante cum sunt cele de luminita-noptii, musetel, trandafir, levantica, bergamota pot fi administrate oral sub forma de picaturi, dar se pot aplica si extern, direct pe leziunile psoriazice.
Nutritie Zincul, betacarotenul, vitamina D si acizii grasi Omega 3 sunt nutrientii esentiali pentru boala psoriazica. Introduceti in regimul alimentar peste gras pentru vitamina D si acizi grasi, portocale, fructe si legume verde inchis si rosii pentru betacaroten, scoici si seminte de dovleac petru zinc.
In esenta, suplimentele nutritionale bogate in oligoelemente (cobalt, seleniu), macroelemente (calciu, potasiu), in substante antioxidante, in acizi grasi esentiali (Omega-3, Omega-6), vitamine (D3, A, C, F) si in fibre vegetale sunt cele indicate. Sa auzim numai de bine!

Dr. CARMEN BADEA medic primar medicina de familie, competente de acupunctura, homeopatie, apifitoterapie Bucuresti, tel. 0747/30.81.12, http://www.doctor-badea.com/files/4homeopatie.htm

"Tata are ciroza hepatica, va rog ajutati-l"
(Raspuns pentru BUSOIU SIMONA - Bucuresti, F. AS nr. 887)


In ceea ce priveste tratamentul alopat, va pot spune ca, avand in vedere medicamentele enuntate, mie mi se pare destul de complet, acoperind toate mecanismele fiziopatologice ale crizei post-virale. Cat despre prognosticul colegilor mei alopati, aici treaba este mult mai nuantata si nu pot fi de acord in totalitate cu ceea ce vi s-a spus. Orice boala se grefeaza pe un organism care este un unicat, are individualitatea sa proprie si, in consecinta, o modalitate unica de a raspunde la agresiunea bolii. Chiar daca, in general, ciroza post-virala are o anumita modalitate de evolutie, nici un medic nu ar trebui sa se hazardeze, spunandu-i bolnavului sau cand anume "a depasit termenul". Faptul ca tatal dvs. a reusit sa o ia inaintea prognosticului ma face se cred ca are un organism mai robust decat pare si ca, probabil, are un psihic de luptator. Un moral bun si o dorinta de supravietuire fac mai mult decat orice terapie. De aceea va rog ca in fiecare dimineata, inainte de toate celelalte masuri pe care le veti aplica, sa-i vorbiti si sa-l incurajati, pentru ca nici o boala nu este de neinvins. In privinta tratamentului, v-as recomanda sa alternati Lagosa cu Essentiale forte, cate 3 capsule pe zi, in cure de cate 3 luni. Probabil stiti deja ca dieta este o componenta importanta a terapiei in ciroza hepatica, de aceea, va rog sa respectati restrictia proteica si, in plus, aveti grija de aportul de vitamine naturale, administrandu-i zilnic sucuri de cruditati (morcov, telina, varza, patrunjel, sfecla rosie, mar, piersica etc.). Pentru un aport echilibrat de principii nutritive, va rog sa asociati si produsul MINERALVEG, cate 3 tablete zilnic. De asemenea, va propun, din experienta mea personala, un tratament complementar cu preparate gemoterapice, care datorita faptului ca au in compozitie tesuturi embrionare din plante, se bucura de calitati speciale.
Puteti asocia: 1. Extract din mladite de ienupar, cate 50 picaturi dimineata, in putina apa plata. 2. Extract din mladite de rozmarin, cate 50 picaturi dimineata. 3. Extract din radicele de secara, cate 50 picaturi pe zi, seara. 4. Extract din muguri de alun, cate 50 picaturi, seara.
In cazul dumnealui, va recomand sa le administrati cate 3 saptamani pe luna, timp mai indelungat, in functie de evolutia bolii. Ar fi fost important de mentionat daca are sau nu ascita si, mai ales, daca are asociate hipersplenism si trombocitopenie. Pentru afectiunea pulmonara sechelara asociata, puteti administra sirop Bronhoplant, cate 3 lingurite zilnic.
Cu un tratament combinat si cu un moral bun, tatal dvs. poate fi un supravietuitor pe termen lung. De aceea, va doresc amandurora rabdare si nu uitati: cel mai bun medicament pentru bolile pe care ni le da Dumnezeu suntem noi insine.