Cum sa ne ingrijim dintii in mod natural

Cititor Formula AS
Sunt medic stomatolog si va citesc cu mare interes revista. Am scris acest scurt articol pentru ca am observat ca se vorbeste foarte putin despre implicatiile medicinei naturiste in stomatologie. In speranta ca il veti gasi interesant pentru publicare, va multumesc

Pentru ca sanatatea dintilor este foarte importanta in armonia intregului organism, este bine sa invatam sa prevenim afectiunile dentare inca din primii ani de viata, insusindu-ne metode corecte de igiena a gurii. Pastele de dinti si apele de gura sunt elemente indispensabile in ingrijire, si de aceea va prezentam cateva retete simple, naturale, care sa va ajute in acest scop:

RETETE DE PASTE DE DINTI NATURALE

Reteta 1: 2 parti argila alba (pulbere), 1 parte menta (pulbere), 0,5 parti cimbrisor (pulbere), 1 parte musetel (pulbere).
Amestecul se pastreaza intr-un borcanel inchis in dulapiorul de la baie. In momentul folosirii, se ia din el o lingurita si se amesteca fie cu apa, fie cu un ceai de plante (salvie, galbenele, zmeur, rachitan etc.) pana se obtine o pasta omogena, gata pentru periaj.
Reteta 2: 1 parte argila alba (pulbere), 0,5 parti zmeur frunze (pulbere), 1 picatura menta ulei esential.
Argila si pulberea de zmeur se pastreaza intr-un recipient, din care la nevoie se ia o cantitate egala cu o lingurita si se mixeaza cu apa, pana la omogenizare. La final, se adauga si picatura de ulei de menta. Pulberile de plante se obtin macinand planta uscata cu ajutorul rasnitei de cafea.
Reteta 3: Se umezeste peria de dinti si se incarca cu pulbere de argila cat cuprinde, iar deasupra se adauga o picatura de tinctura de propolis (30%). Cu aceasta compozitie se realizeaza periajul dentar, de doua ori pe zi.
Reteta 4: 1 lingurita argila alba (pulbere), 1 picatura fenicul ulei esential, musetel infuzie. Se amesteca argila cu infuzia de musetel, pana se obtine o pasta omogena, la care se adauga picatura de ulei de fenicul.

RETETE PENTRU APE DE GURA NATURALE

Apa de gura cu propolis: 250 ml (1 pahar) apa, 10 picaturi tinctura de propolis 30%. Se amesteca si se clateste gura dupa periaj.
Apa de gura cu menta si busuioc: 250 ml busuioc (macerat la rece sau infuzie), 1 picatura de ulei esential de menta. Se amesteca si se clateste gura dupa periaj.
Apa de gura cu argint coloidal: 250 ml (1 pahar) apa, 2 linguri argint coloidal. Se amesteca si se clateste gura dupa periaj.
Apa de gura cu plante antiseptice: 1 parte musetel (macerat la rece/infuzie), 1 parte coada-soricelului (macerat la rece/infuzie), 1 parte salvie (macerat la rece/infuzie), 1 parte cimbrisor de camp (macerat la rece/infuzie). Se clateste gura dupa periaj.
Toate aceste preparate pot fi folosite si in scop preventiv, dar sunt eficiente si in tratarea gingivitelor, parodontopatiilor, abceselor dentare, aftelor etc.
dr. stomatolog
CRISTINA CHIPER, tel. 0726/54.95.09