Raspuns pentru VALY - Bucuresti, F. AS nr. 880 - "Ajutati-ma sa ma vindec de mastoza chistica"

Redactia
ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

Pentru a va putea vindeca de mastoza chistica, trebuie sa urmati un tratament naturist complex, o perioada mai lunga, respectiv sase luni. In timpul tratamentului, va trebui sa eliminati din alimentatie cafeaua, ciocolata, grasimile, alcoolul si, daca se poate, proteina animala. Incercati sa tineti o dieta cat mai sanatoasa, ovo-lacto-vegetariana.
Dintre produsele naturiste, cele mai eficiente pentru tratarea mastozei chistice sunt in primul rand cele care vizeaza cauza, respectiv dereglarile hormonale, apoi cele care trateaza efectul, respectiv inflamarea sanilor, dureri, insomnii, tensiune si noduli la sani. Pentru a fi mai eficient, in tratament se combina atat produse naturiste, cat si remedii homeopatice: * Tratament intern: Vitex, Mabelle, Ulei de primula + vitamina E, Contour, Boswelia Serata, Tonic ginecologic "E-lite", Phytolaca CH15. * Tratament extern: aplicatii locale cu cataplasme reci de argila, aplicarea unguentelor FVS1, FVS2 si FVS3, din doua in doua ore.
Tonicul ginecologic este un remarcabil complex de fitohormoni care regleaza cantitatea de estrogeni, hormonii care sunt responsabili de aparitia mastozei chistice. Acesta contine produse apicole bogate in oligoelemente, minerale si vitamine (propolis, polen, laptisor de matca, miere poliflora), dar si multe plante cu actiune hormonala sanatoasa (coada-soricelului, salcie, salvie, tuia, zmeur, angelica, mur, cretisoara, echinacea, lavanda, fenicul, marar). Actiunea preparatului se remarca in afectiunile ginecologice si hormonale: anexite, chisturi ovariene sau mamare, tumori, inflamatii, fibroame, sterilitate.
Tonicul ginecologic "E-lite" se prepara in farmacia "E-lite Nutritia" din Deva.

MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"As vrea si eu un sfat in tratarea tremorului esential"
(Raspuns pentru ELENA - Ploiesti, F. AS nr. 884)


Tremorul esential este o conditie intalnita frecvent in cadrul familial, cu debut simptomatic, prezent mai ales in a doua jumatate a vietii. Miscarile voluntare de genul tinerii in mana a unei cesti de cafea sau a unei furculite accentueaza de obicei acest tremor, spre deosebire de boala Parkinson, in care tremorul este de repaus si este ameliorat de miscarile voluntare. Semnele si simptomele progreseaza lent si se accentueaza din cauza stresului si a oboselii, sau cu cat activitatea desfasurata este mai intensa. Aceasta afectiune nu reprezinta o amenintare reala pentru viata pacientului si adesea consta doar dintr-o afectare usoara, care daca se accentueaza poate fi ameliorata prin tratamentele medicamentoase si naturiste. In acelasi timp, simptomele pot fi ameliorate prin schimbarea stilului de viata, de exemplu, evitarea situatiilor stresante, conflictuale sau a stimulentelor declansatoare (cofeina, alcool). Din punct de vedere alopat, prima interventie terapeutica in cazul tremorului esential este folosirea de medicamente cu actiune pe sistemul nervos central care poate diminua cu 50-60% intesitatea manifestarilor. Folosite adesea in tratamentul hipertensiunii arteriale, betablocantele pot ameliora tremorul esential, cel mai eficient dintre acestea fiind propranololul. Alte optiuni terapeutice sunt reprezentate de medicatia antiepileptica (Mysoline), tranchilizante (Diazepam, Alprazolam) sau inhibitorii anhidrazei carbonice (Methalozamida). Daca medicamentele nu sunt eficiente, iar simptomele devin dizabilitante, pot fi efectuate urmatoarele tipuri de interventii:
* Talamotomia - interventie care consta in distrugerea unei mici parti din talamus. Se practica la persoanele care prezinta afectari functionale importante datorate tremorului. Se amelioreaza de obicei tremorul pe partea opusa a corpului, la aproximativ 80% din cei ce se supun acestei interventii chirurgicale.
* Stimularea cerebrala profunda - presupune implantarea in creier a unui dispozitiv numit stimulator talamic sau stimulator cerebral profund. Metoda este indicata daca aveti tremor sever si medicatia s-a dovedit ineficienta.
Din punct de vedere al medicinei naturiste, tremorul esential poate fi combatut prin administrarea urmatoarelor remedii:
* Nervosedin-C - supliment cu proprietati sedative, calmante, anxiolitice, antispastice si spasmolitice, indicat in patologiile sistemului nervos central si neurovegetativ, dar si in afectiuni ale tiroidei (hipertiroidism), care pot de asemenea genera tremorul esential. Se administreaza conform prospectului insotitor.
* Extract din mladite de vasc - gemoderivat cu proprietati antispastice asupra sistemului nervos central, indicat in afectiuni neurologice cu manifestari spasmodice si convulsive (Coree, Parkinson, tremor esential, atetoza etc.). Se administreaza cate 50 de picaturi, diluate in 100 ml apa, de 3 ori pe zi, inaintea meselor principale.
* Valeriana - cu proprietati antidepresive, calmante ale sistemului nervos central, anticonvulsivante (chiar antiepileptice), este indicata si in tratamentul tremorului de diverse etiologii, sub forma de pulbere, cate o lingurita inainte de fiecare masa principala.
In incheiere, trebuie subliniat rolul important detinut de vitamina E (antioxidant) si vitaminele din complexul B, in special B3 si B6 (inrudita biologic cu vitamina B3), in tratamentul patologiilor nervoase si musculare (tremor, Parkinson, paraplegii spasmodice etc.), in combaterea stresului si a oboselii (B5), in optimizarea transmiterii influxului nervos (B1). Aceste tipuri de vitamine se gasesc in drojdia de bere (Drojin), daca ne referim la complexul vitaminic B si in uleiul de germeni de grau, seminte de floarea-soarelui, nuci, migdale, alune, unt de arahide, ulei de soia, masline, cartofi, orez brun, avocado, produse lactate, spanac crud, daca ne referim la vitamina E, fiind de notorietate faptul ca sistemul nervos are o preferinta pronuntata pentru vitamina E de origine vegetala.
Tot aici trebuie mentionate polenul, laptisorul de matca si uleiul de catina, care contin principii active foarte importante pentru metabolismul si fiziologia sistemului nervos (hidroxitriptamine, izoramnetina, manitol, serotonina, dopamina, acetilcolina etc.), actionand ca precursori ai neuromediatorilor chimici implicati in propagarea influxului nervos, ca antidepresive, trofice neuro-musculare si miorelaxante. Sa auzim numai de bine!

VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48

"Am Bartholinita si nu cedeaza la antibiotice"
(Raspuns pentru IORGA MIRELA, F. AS nr. 881)


Determinata de diversi germeni (stafilococi, colibacili, gonococi etc.), aceasta infectie situata la nivelul labiilor, netratata corespunzator, se poate croniciza, formand un "abces" care de obicei se inlatura chirurgical. Daca unul din urmatoarele simptome sunt prezente (vulva rosie, tumefiata si dureroasa, marire de volum a uneia din labiile mari, febra moderata), inseamna ca "glandele Bartholin" sunt inflamate iar lubrifierea vaginului va fi foarte redusa si actul sexual dureros.
In cazul cand tratamentul alopat este ineficient, se va folosi o schema de terapie naturista ce cuprinde Cat's Claw, Reishi, Goldenseal, crema aloe vera, crema de tuya, bai locale si comprese cu marul-lupului. Pentru baile din zona intima si irigatiile vaginale, se mai pot adauga trifoi rosu si cretisoara. Beti 30 zile (3 cani pe zi) ceai de cretisoara, cu 20 minute inainte de mese. Daca gasiti cretisoara proaspata, culegeti circa o mana, zdrobiti-o pe un tocator si aplicati sub forma de compresa, direct pe zona afectata, vreme de o ora. Vindeca toate inflamatiile organelor pelviene, abcesele, febra etc.

"Caut tratament pentru granulom inelar"
(Raspuns pentru CARMEN CIOBOTEA, F. AS nr. 883)


Afectiune cronica cutanata, de cauza necunoscuta, granulomul inelar se caracterizeaza prin aparitia unor noduli mici, mai mult turtiti decat proeminenti, netezi, tari, nedurerosi, cu diametrul de 2-4 cm, de culoare roz sau culoarea pielii, grupati strans. Localizat de obicei pe maini, brate, dosul mainilor si picioarelor, coate etc., se pare ca afecteaza mai des persoanele diabetice. Uneori poate regresa spontan si raspunde favorabil la corticoterapie (infiltratii locale cu Hidrocortizon) sau la unguentul Triamcinolon, aplicatii de doua ori pe zi. Acesta din urma este mai eficace decat Prednisonul, Elocomul sau Diprosalicul.
Asemanandu-se foarte mult cu lupusul verrucosus, cauzat de o infectie tuberculoasa a pielii, este necesar sa faceti bai cu urzici, coada-calului si marul-lupului (o mana din fiecare la 10 l apa). Se fierb 10 minute si se toarna in cada. Sase luni beti 3 cani pe zi de ceai de urzica, in care se pune cate o lingurita Bitter Suedez. Produsele Milk Phitosome, Skin Blend, L-Glutamine 1000 va asigura o detoxifiere puternica, iar prin componentele homeopatice, potenteaza efectele pozitive asupra dermului si in alte afectiuni conexe (dermatite, neurodermatite, micoze, negi, ulceratii, erizipel etc.). Multa sanatate!