Tia Serbanescu - Analiza politica a lunii OCTOMBRIE

Claudiu Tarziu
"Chiar la egalitate de puncte cu ceilalti, Traian Basescu va fi tot primul intre egali"

- Campania alegerilor prezidentiale s-a declansat; un eveniment care incinge la rosu lumea politica romaneasca, mai ales ca finalistii par deja cunoscuti. Ultimul sondaj de opinie al CURS releva ca, in turul doi al alegerilor prezidentiale, d-nii Traian Basescu si Mircea Geoana ar fi la egalitate. Cum comentati?

- Pare sa se repete situatia de la alegerile trecute, cand intre d-nii Basescu si Nastase diferenta de voturi a fost minima. Se confirma ca cele doua partide si liderii lor au ajuns la acel echilibru de care se tem. Batalia va fi crancena si fiecare suta de voturi va conta enorm. Dar nu e o surpriza. Ramane de vazut cate dintre voturile d-lui Sorin Oprescu si ale d-lui Crin Antonescu, care nu sunt cotati ca intrand in turul al doilea, ar merge la d-l Geoana si cate la d-l Basescu. Pentru ca electoratul nu va respecta in corpore indicatiile de a vota cu cineva anume, ci va tine cont si de anumite principii, simpatii sau antipatii... Nici macar membrii de partid nu voteaza toti dupa cum le spun liderii lor.

- Majoritatea celor chestionati in acest sondaj il indica pe presedintele Traian Basescu drept principal vinovat de situatia economica dificila a tarii. Avand in vedere ca partidul prezidential PDL a guvernat in primii doi ani cu PNL - cu un premier ostil presedintelui - si in ultimul an cu PSD, de ce nu se deconteaza realitatea dramatica si in dreptul d-nilor Geoana si Antonescu?

- Impotriva d-lui Basescu a fost declansata o operatiune similara cu aceea careia i-a cazut victima d-l Emil Constantinescu in anul 2000, cand a fost silit sa nu mai candideze. Aceasta operatiune urmareste sa convinga electoratul ca presedintele in functie este singurul vinovat de tot ce se petrece rau in tara. A ajuns chiar sa raspunda si pentru ce-a facut PSD, care, in mod ciudat, a fost absolvit de greseli foarte usor. D-l Ion Iliescu insusi are parte de un tratament privilegiat - este considerat un lider respectabil, desi a facut niste mineriade, are un dosar inca neclarificat al revolutiei, a semnat Tratatul cu URSS, a complotat la suspendarea presedintelui Basescu, in chiar primul an in care tara intrase in UE, a provocat demiterea guvernului in plina criza, cu doua luni inainte de alegerile prezidentiale. Lucrurile acestea sunt considerate normale, ca tinand de democratie. Dar toate i se deconteaza d-lui Basescu. El este vazut ca principalul factor destabilizator al Romaniei, cel care a invrajbit toate categoriile sociale, cel care a tinut partidele in razboi, cel care n-a reusit sa scoata Romania din criza. In conditiile in care, in anii '90, regimul Iliescu a produs grave fracturi intre partidele istorice si FSN, intre chiriasi si proprietari, intre monarhisti si republicani, intre muncitori si intelectuali. Maniera aceasta de a falsifica adevarul si de a manipula electoratul a prins intotdeauna la alegatorii romani. In cazul d-lui Basescu, operatiunea are succes si pentru ca presedintele si-a asumat programul de guvernare si s-a declarat principalul adversar al crizei. Asa a fost mai usor de identificat cu toate neplacerile acestei perioade. In plus, d-l Basescu parea autorul aproape unic a ceea ce se intampla in tara, bine sau rau. Atunci, aceasta identificare bine exploatata de adversari a inceput sa prinda si sa produca efecte. De aceea scade in popularitate d-l Traian Basescu.

"Cu toate greselile lui de comportament, Traian Basescu are un bagaj mare de realizari, fata de ceilalti, care n-au nimic, decat vorbe"

- Risca, intr-adevar, d-l Basescu sa piarda alegerile, sau inca mai are o carte de jucat?

- E greu de crezut ca d-l Basescu a scazut asa de mult, incat sa fie invins usor de ceilalti candidati. Chiar daca pe fondul propagandistic ar mai pierde din procente, nu exista nici un semn categoric ca va fi invins. De altfel, nici un analist nu spune ca va fi invins, decat daca vrea el sa induca aceasta idee. Altminteri, minima comparatie intre d-l Basescu (cu realizarile mandatului sau de presedinte, cu proiectele si cu diagnosticele puse, cu legile pe care le-a sustinut, cu accelerarea reformelor pe care a determinat-o in primul an pentru a ne integra in UE, cu felul in care stie sa spuna lucrurilor pe nume si sa faca ce trebuia facut la un moment dat - condamnarea comunismului si declasificarea dosarelor Securitatii si livrarea lor la CNSAS), si d-nii Geoana, Oprescu si Antonescu, il avantajeaza. Nici unul nu poate opune activitatii sale nici macar o initiativa care sa fi captat atentia, sa fi mobilizat, sa fi electrizat electoratul, ceva care sa insemne un pas inainte, nu populism. Chiar la egalitate de puncte cu ceilalti, d-l Basescu va fi tot primul intre egali, sa zic asa, pentru ca are un bagaj mare de realizari in spate, fata de ceilalti candidati, care n-au nimic, decat vorbe, sloganuri, clisee si multa absenta. Au fost foarte buni la daramat, au suspendat presedintele, au demis guvernul, dar nu au construit nimic. Marii iubitori de stabilitate si de liniste n-au stiut decat sa demoleze si sa provoace crize. Intre d-l Basescu si contracandidatii sai exista o diferenta de anvergura si de substanta politica, in ciuda greselilor de comportament evidente ale d-lui Basescu.

- Noua majoritate parlamentara, PSD-PNL-UDMR, a amanat supunerea la vot a noului Cabinet alcatuit de d-l Lucian Croitoru. De ce? Initial, liderii celor trei formatiuni anuntasera ca resping guvernul Croitoru, dar acum au trecut la audierea ministrilor propusi.

- Amanarea votului pentru guvernul Croitoru este motivata electoral. Adversarii PDL si ai d-lui Basescu vor sa mentina in atentia publica subiectul instabilitatii. Daca nu ar fi fost alegeri prezidentiale acum, toata aceasta tevatura nu s-ar fi produs. PSD nu iesea de la guvernare, nici guvernul Boc nu pica. Oricum, nimeni nu vrea alegeri anticipate, asa ca un nou guvern va fi votat dupa alegerile prezidentiale. Probabil ca parlamentul va respinge Cabinetul Croitoru, iar presedintele nu va mai desemna un nou premier pana dupa alegerile prezidentiale. Deci, razboiul continua. Partea proasta este ca noi nu putem urmari amuzati acest razboi al guvernelor-fantoma, pentru ca in aceasta perioada urmeaza sa vina in tara delegatiile FMI, ale Bancii Mondiale si ale Comisiei Europene, pentru evaluarea acordului de imprumut si renegocierea lui. De discutiile dintre guvern si aceste delegatii depinde daca vom primi sau nu a doua transa de imprumut, 2, 5 miliarde de euro, de care avem mare nevoie pentru a plati salariile si pensiile in urmatoarele luni. Sa pui in pericol finantarea deficitului bugetar cu un razboi al ambitiilor mi se pare un lux pe care politicienii nu trebuia sa si-l permita cu nici un chip. PSD plange de mila saracilor, dar nu s-a gandit la ei, cand a iesit de la guvernare si a trantit guvernul Boc, stiind ce urmeaza. PSD spune ca Basescu a vrut sa-i scoata de la guvernare si PDL i-a impins incet, incet spre demisie, exasperandu-i. Sa zicem ca e adevarat, dar de ce le-a facut PSD pe plac si a plecat? Nu era firesc sa se opuna, macar pentru a nu le face jocul, daca nu de grija tarii? Mai puteau sta doua luni, pana dupa alegeri, cand s-ar fi limpezit apele. Rau este ca indiferent ce presedinte se va alege, sau ce premier va veni, se vor izbi de consecintele acestor doua luni de scandal, in care au daramat totul in cale, pentru ca unul sa ajunga la Cotroceni si unul la Palatul Victoria. Daca delegatia FMI nu va avea cu cine discuta si nu ne va da imprumutul, ce vom face? Cum vor raspunde partidele in fata electoratului?

- Alegerea presedintelui nu rezolva criza politica din Romania. Orice presedinte va fi, vom avea de-a face cu o coalitie de guvernare formata din aceleasi formule pe are le-am cunoscut: PDL-PNL, PDL-PSD sau PSD-PNL.

- Sigur ca da. De aceea, sperantele uriase puse in alegerile prezidentiale, ca sunt alegeri cruciale, ca vor decide soarta Romaniei pe urmatorii 20 de ani, sunt umflate si mincinoase. Indiferent cine va fi ales, vom avea aceleasi partide in Parlament, cu acelasi numar de voturi si acelasi numar de combinatii posibile la guvernare. I-am vazut in toate formulele si nu putem spera ca ii va apuca, brusc, o competenta nebuna, o decenta extraordinara, o eficienta nemaipomenita in atragerea fondurilor, si ca vor gasi solutii miraculoase pentru a ne oferi bunastare. Cred ca vom regreta, indiferent ce alegem. Singurul lucru precis este ca sistemul romanesc este aproape imposibil de reformat si cu atat mai greu cu cat va trece timpul.

"Clasa politica e cam istovita. Nu mai are idei"

- Ce va spun numele noi de pe tabloul candidatilor la presedintie: Ninel Potarca, Ovidiu Iane, Constantin Rotaru, Remus Cernea si Eduard Manole?

- Trufandale, nevoie mare. Manole a mai candidat, ceilalti puteau sa candideze sau nu, oricum nu conteaza. E limpede ca s-au bagat sa-si faca si ei putina publicitate in perioada asta. E foarte rau ca guvernul a renuntat sa impuna o taxa de 300.000 de euro celor care candideaza la presedintie, taxa care urma sa le fie returnata daca luau minimum 3% din voturi. I-ar fi descurajat astfel pe unii, cu care acum statul cheltuie timpi de antena, plictisind lumea cu extravagantele lor. Si bani!, caci sunt paziti de la SPP, ca sa nu-i omoare cineva, Doamne fereste! Dar s-a facut atata scandal ca se limiteaza dreptul de a fi ales, incat guvernul a renuntat.

- Daca n-ati sti nimic despre candidatii aflati pe primele locuri in sondajele de opinie, i-ati putea caracteriza doar dupa sloganurile lor? Basescu: "Basescu pentru Romania". Geoana: "Invingem impreuna". Antonescu: "Romania bunului-simt". Oprescu: "Hai, Romania!"

- D-l Oprescu se auto-exlude cu un slogan de stadion. In general, dansul e de vestiar, cu un limbaj pe alocuri ireproductibil. Hai, Romania, unde? Celelalte trei sunt intersanjabile. Si d-l Basescu putea spune "Invingem impreuna", si d-l Geoana - "Geoana pentru Romania", si oricare "Romania bunului-simt". Lozinci care nu spun nimic despre candidati. Nici nu adauga, nici nu scad nimic la statura candidatului respectiv. Clasa politica e cam istovita, nu mai are idei si de aceea nu mai poti astepta nimic de la ea.

- Dar ii putem distinge macar dupa oferta electorala?

- La d-l Basescu e simplu, ca a legat candidatura cu referendumul pentru parlamentul unicameral. La d-l Geoana poate retii ca vrea sa ne trimita medicamentele, prin posta, fiecaruia. Daca ne doboara gripa pe toti la pat si nu vom mai fi in stare sa ajungem la farmacii, atunci le vom primi prin posta, desi nu se stie cum si cine va plati pentru asta, si mai ales cine va fi noul patron al Postei, ca sunt sponsori generosi ai campaniei, care abia asteapta privatizarea ei. D-l Antonescu propune scaderea cotei de impozitare si a TVA, de la d-l Patriciu citire. Nu ni se explica cum mai rezista bugetul dupa aia, ca e un efort enorm sa tii si cota actuala de impozitare si TVA, la nivelul de acum. La d-l Oprescu ramane autostrada suspendata pe care a promis-o in campania pentru primaria Capitalei, doar ca acum trece peste toata tara. O fantasmagorie!

- Sa trecem putin si la politica externa. Vicepresedintele SUA, Joe Biden, a venit intr-o vizita la Bucuresti. Intre altele, Joe Biden a incurajat o mai mare apropiere a Romaniei de Republica Moldova, in ideea ca aceasta sa devina cat mai repede integrabila in UE si NATO. De ce n-au speculat electoral acest subiect nici unul dintre candidatii nostri la presedintie?

- Desi politica externa este o parte importanta a atributiilor presedintelui, e scrisa in fisa postului, nici unul din candidati nu pare interesat de domeniu, in schimb se axeaza pe probleme cu care n-au a face: cota de impozitare, agricultura, sanatate... Ceea ce arata cat de prost si-au facut temele. E un capitol la care sunt deficitari. D-l Geoana, de exemplu - si ajung iarasi la domnia sa in mod firesc, pentru ca are cele mai mari sanse sa-i ia locul d-lui Basescu -, admite ca unul dintre consilierii si sustinatorii sai, d-l Cozmin Gusa, sa faca un lobby foarte periculos. D-l Gusa, care in calitate de presedinte al PIN a facut cu partidul sau manifestatii de strada impotriva votului la europarlamentare, care si-a inhaitat partidul cu formatiuni extremiste din zona panslava, a declarat public acum ca e agentul de influenta al unor interese economice rusesti. Mai mult, a transmis un mesaj pe care l-ar fi primit de la Moscova, din partea troicii Putin-Medvedev-Patriahul Kiril, conform caruia Romania ar putea fi conectata la gazoductul South Stream, daca nu va mai fi presedinte d-l Traian Basescu. O conditie in stilul unei amenintari teroriste Al-Quaida. Iar d-l Geoana nu s-a delimitat de d-l Gusa si de viziunea sa.