"Nu promulgati legea privind autorizarea in constructii!"

Ion Longin Popescu
44 de ONG-uri ii scriu presedintelui Traian Basescu:

Reunite sub "Platforma pentru Bucuresti", 44 de organizatii neguvernamentale i-au scris recent presedintelui Traian Basescu, cerandu-i sa nu promulge Propunerea legislativa pentru completarea art. 7 din Legea nr. 50/1991, privind autorizarea lucrarilor de constructii. Aceasta propunere a fost adoptata intr-o graba suspecta de Camera Deputatilor in sedinta din 3 noiembrie 2009, desi primise vot negativ in Senat si aviz de respingere din partea Guvernului.

O propunere periculoasa

Initiata de deputatii Vasile Gherasim (PDL), Mircea Dusa (PSD) si Relu Fenechiu (PNL), respectiva Propunere legislativa stabileste ca cererea pentru o autorizatie de constructie sau desfiintare (a se citi demolare), la care autoritatea locala nu a raspuns in termen de 30 de zile, va fi considerata aprobata tacit. Fara echivalent in Europa civilizata, Propunerea este deosebit de periculoasa pentru dezvoltarea urbana si protejarea patrimoniului in localitatile din Romania. Din cate cunoastem despre functionarea autoritatilor locale, Propunerea va crea haos si coruptie. De aceea, Coalitia celor 44 de ONG-uri il avertizeaza pe presedintele Basescu asupra pericolului demolarii de imobile cu valoare arhitecturala, chiar de monumente istorice, in a 31-a zi de la depunerea cererii de autorizare (!), in cazul in care autoritatea locala, din neglijenta sau in complicitate cu proprietarul, nu raspunde in termenul prevazut de 30 de zile! In acest fel, se va declansa un adevarat iad al constructiilor ilegale, deoarece autoritatea locala, de regula in complicitate cu proprietarul, va "uita", intr-adins, ceea ce trebuie uitat.
Presedintele este rugat insistent sa nu promulge legea si din cauza ca lucrarile de demolare, care s-ar declansa cu furie, inclusiv pe terenurile unor proprietari ce nu vor fi, conform Propunerii in discutie, nici macar instiintati, sunt ireversibile, iar mecanismele de justitie care corecteaza autorizatiile de construire ilegale se dovedesc in practica ineficiente.

"Beneficiarul poate mitui mult mai usor un functionar"

Agentia HotNews a consemnat cateva reactii la cald, generate de scandalosul vot al deputatilor. Gheorghe Patrascu, arhitectul sef al Capitalei, se teme ca varianta noua a legii "va da nastere unor probleme juridice foarte mari. Nicaieri in lume nu este acest sistem. Actele depuse pentru eliberarea unei autorizatii de construire trebuie verificate atent". Liviu Dobre, arhitectul sef adjunct al Capitalei, crede ca "Acordul Tacit nu este in regula, poate genera numeroase probleme. Te trezesti ca au aparut niste case peste noapte si tu nu stii nimic de ele". In fine, Dan Marin, vicepresedintele Ordinului Arhitectilor din Bucuresti, spune: "Beneficiarul poate mitui mult mai usor un functionar, ca sa "uite" sa raspunda in 30 de zile, si ma trezesc cu tot felul de nenorociri aprobate in oras".

90 de planuri de urbanism de detaliu, ilegale!

Ce s-ar intampla daca ar fi promulgata legea in discutie ne putem imagina dintr-un raport al Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), care a descoperit, la un control partial, 90 de PUD-uri (planuri de urbanism de detaliu) ilegale, aprobate de consilierii Sectorului 3 al Capitalei, in ultimii doi ani. Prefectul Municipiului Bucuresti s-a autosesizat si a atacat in instanta planurile respective, procesul fiind in curs la Curtea de Apel Bucuresti. Potrivit militantului Nicusor Dan, presedintele asociatiei "Salvati Bucurestiul", "lipsa de transparenta a Consiliului Local al sectorului 3 este proverbiala. La PUD-urile emise de acesta nici macar Arhitectul Sef al Capitalei nu are acces! Prin aceste planuri ilegale de urbanism de detaliu se va ajunge la uratirea orasului, la demolari inacceptabile in zona veche, la invazia si mai multor zgarie-nori apocaliptici".