Raspuns pentru MARIA RUSU, F. AS nr. 880 - "Sotul meu e in mare suferinta dupa un atac vascular cerebral"

Redactia
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

In primul rand, trebuie subliniat faptul ca sotul dvs. este supus unui tratament antihipertensiv complex, care include atat medicamente din clasa alfa si betablocantelor, cat si medicamente din clasa statinelor, care scad sinteza de colesterol si cresc metabolizarea din sange a fractiunii lipoproteice cu densitate mica a colesterolului (LDL).
Asa stand lucrurile, cauzele care au determinat infarctul miocardic si accidentul vascular ischemic sunt foarte clare si deloc de neglijat, deoarece riscul de recurenta (AVC) este oricand prezent, caz in care severitatea afectarii (cardiovasculara si neurologica) ar putea pune in primejdie viata sotului dvs. In privinta accidentului ischemic suferit acum 3 ani cu afectarea teritoriului vertebro-bazilar, se poate spune ca acesta este urmat frecvent de tulburari de deglutitie, precum in cazul sotului dvs., dar si de semne si simptome care pot include diplopia, vertij, ataxie, parestezii, hemianopie, hemipareza etc., prin afectarea uneia sau mai multor perechi de nervi cranieni (oculo-motor, acustico-vestibular, gloso-faringian, facial etc.). In mod curent, tratamentul de urmat in asemenea situatii include Aspirina (100-250 mg/zi) sau Ticlid (Ticlopidina) - 1 comprimat de 250 mg/zi, ca profilaxie in caz de origine ateromatoasa, combaterea factorilor de risc si tratamentul etiologic in cazul unei cardiopatii emboligene, a unei ateromatoze cervicale sau vertebro-bazilare. Sigur ca tratamentul alopat poate fi completat cu remedii naturiste utile, atat profilactic, cat si curativ, in combaterea factorilor de risc emboligeni si aterogeni, precum si pentru atenuarea sechelelor neurologice post-AVC ischemic, si aici ma refer in special la tulburarile de deglutitie si la spasmul esofagian. Totusi, chiar si acest tip de tratament complementar nu poate fi aplicat fara a cunoaste in amanunt toate aspectele clinice si paraclinice care tin de patologiile etiologice subiacente.
In acest scop, dar mai ales pentru ca mi-ati solicitat ajutorul prin intermediul revistei "Formula AS", va rog sa luati legatura cu mine telefonic, sau chiar sa va prezentati la o consultatie, punandu-mi la dispozitie intreaga documentatie medicala edificatoare. Sa auzim numai de bine!

"Tatal meu are boala neuronului motor (SLA)"
(Raspuns pentru E. ALEXANDRU - Focsani, F. AS nr. 881)


Cu parere de rau trebuie sa va informez ca scleroza laterala amiotrofica (SLA) nu beneficiaza, in prezent, de un tratament curativ, degenerarea progresiva a celulelor nervoase de la nivelul creierului si maduvei spinale ce controleaza musculatura striata fiind un proces cronic, cu tendinta de agravare progresiva. Atrofierea si disparitia neuronilor afectati este, se pare, rezultatul unei anomalii genetice mostenite, raspunzatoare de anumite cazuri de SLA. Doar terapia adaptata nevoilor individuale si suportul emotional din partea familiei sunt utile in mentinerea functiei musculare si a starii generale de sanatate. In privinta medicatiei, riluzolul (Rilutek) pare sa fie singurul remediu care poate incetini usor evolutia bolii la anumite persoane. Din pacate, nici medicina naturista nu dispune de solutii terapeutice miraculoase, in cazul SLA, poate doar administrarea pe termen lung de neurotrofice si antioxidanti (Omega 3, ulei de germeni de grau, drojdie de bere, polen, laptisor de matca, ulei de samburi de struguri, extract de pin maritim, ulei de soia, ulei de catina, uleiuri esentiale de cimbru si rozmarin, angelica, gentiana, obligeana) sa poata reusi stoparea caracterului evolutiv invalidant al afectiunii. Sa auzim numai de bine!

ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57

"Pierd sarcina dupa sarcina. Cum pot adopta un copil?"
(Raspuns pentru IONELA - Melbourne, Anglia, F. AS nr. 886)


Draga Ionela, iti inteleg disperarea, dar eu ca femeie si ca mama a doi copii, te sfatuiesc sa nu renunti la lupta de a avea propriul tau copil, mai ales ca si medicii ti-au spus ca e posibil ca o sarcina sa poata fi dusa pana la sfarsit. Mai intai de toate, roaga-l pe Dumnezeu, daca El vrea, putem rasturna muntii. Tot El iti scoate in cale si metodele la care sa apelezi. Ca fitoterapeut, iti pot recomanda un tratament naturist care a dat rezultate la multe femei, in situatii similare. Substantele active din plantele recomandate regleaza hormonal, echilibreaza aparatul genital si fortifica musculatura uterina. Tratamentul se administreaza pe o perioada de 3-6 luni, dupa care poti incerca sa ramai insarcinata:
* Intern: traista-ciobanului cu cretisoara si coada-soricelului, branca-ursului, Vitex, Shecure, Kamayani, extract de stejar, laptisor de matca, tonic ginecologic "E-lite".
* Extern: ovule ginecologice "Superforte".
Ovulele contin o combinatie concentrata din plante si produse apicole: miere, propolis, polen, laptisor de matca, galbenele, tataneasa, sunatoare, catina, musetel, urzica, morcov, cimbru, salvie, mumio si argila. Acestea asigura o buna functionare a aparatului genital feminin in diverse afectiuni: sterilitate, micoze, metro-anexite, rani pe col, vaginite, chisturi, fibroame etc.
Tonicul ginecologic contine un complex de fitohormoni care regleaza dezechilibrele hormonale, anomaliile de functionare a organelor genitale si trateaza diverse afectiuni ginecologice, la fel ca ovulele, dar intern, actioneaza in sange.
Tonicul ginecologic "E-lite" si Ovulele ginecologice "Superforte" se prepara in farmacia "E-lite Nutritia" din Deva.

Ing. BOGDAN VICTOR - fitoterapeut - Bucuresti, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (dupa 2000)

"Caut tratament pentru sindrom Lennox Gastaut"
(Raspuns pentru SORIN, F. AS nr. 885)


Stimate domn, tin sa precizez in primul rand ca sindromul Lennox Gastaut nu se regaseste in dictionarele medicale tiparite in ultimii ani in Romania. Deoarece ati precizat ca fiul dvs. sufera de un fel de epilepsie, va pot ajuta cu un tratament naturist pentru epilepsie. Urmand acest tratament, un copil din Cipru, care avea un an si jumatate cand l-a inceput, a ajuns sa se simta mult mai bine.
Toate cele 17 tipuri de epilepsii cunoscute pana in prezent si mentionate in tratatele de specialitate au drept cauza descarcarile excesive ale neuronilor cerebrali, care duc la disfunctii paroxistice ale creierului.
Tratamentul naturist pentru tratarea diferitelor tipuri de epilepsii se compune din: 1. Regim alimentar. 2. Masaj (automasaj). 3. Terapia cu apa distilata. 4. Administrarea de Apisan-Forte.
1. Regimul alimentar este compus din:
a) Alimente recomandate (medicamente in cazul bolii copilului dvs.): orez, grau (paine neagra sau graham), legume cu ulei sau untura (morcov, pastarnac, patrunjel, fasole verde, gulie, telina, varza, conopida, rosie, vanata), produse lactate (lapte, lapte batut, branza de vaci, cas proaspat), toate fructele, oua, spanac, laptuca, sucuri dulci de fructe, zahar.
b) Alimente interzise (otrava in cazul bolii fiului dvs.): carne de orice fel, peste, bauturi alcoolice, fasole, bauturi fierbinti, ceai negru si verde, cafea, otet, usturoi, ceapa, praz, alimente uscate ca porumb, ovaz, condimente iuti.
c) Alimentele care nu sunt mentionate in cele doua grupe sunt de asemenea interzise, ele impiedicand vindecarea, avand in vedere vibratiile lor.
2. Masaj (automasaj). Zonele ce trebuie masate sunt cele corespunzatoare creierului si se vor masa cate 10 minute, timp de 60 de zile, si apoi cate 5 minute, dimineata si seara. Zonele corespunzatoare marii limfe, a glandelor limfatice corp inferior si corp superior, cate 3 minute dimineata si seara. Este bine ca masajul sa si-l faca bolnavul sau parintii, in nici un caz maseuri.
3. Terapia cu apa distilata. Pentru a se insanatosi, fiul dvs. va bea, o perioada de timp, doar apa distilata (45 litri). Cantitatea de 45 de litri de apa distilata o va consuma dupa necesitate (va bea cat si cand doreste), dar din ziua cand va incepe cura, va bea doar apa distilata, pana cand se va consuma cantitatea de 45 litri.
4. Administrarea de Apisan-Forte. Se ia o lingura dimineata, pe nemancate (15-20 g). Pentru a se scoate preparatul din borcan, se va folosi o lingura de lemn umezita cu apa, apoi stearsa (in felul acesta Apisanul nu se va lipi de lingura de lemn).
Se interzice folosirea lingurilor de metal. Cantitatea de 15-20 g ce se scoate din borcan cu lingura de lemn se pune pe o farfurie si se imparte in mai multe portii. Se ia pe rand cate o portie si se tine sub limba cate 3-5 minute, pana se topeste. Apoi se inghite. Asta face ca Apisanul-Forte sa aiba o eficienta mai mare decat daca ar fi inghitit imediat. Apisan-Forte se administreaza timp de 6 luni, cate o lingura pe zi.
Retete naturiste pentru epilepsie concepute de Valeriu Popa: 1. Se va consuma o cantitate de 19 seminte de mustar, de 3 ori pe zi, timp de 3 saptamani. 2. Se fac bai cu decoct din fan de padure. 3. Se consuma multa ceapa cruda sau se bea suc de ceapa (rezultat de la 200 g ceapa). 4. Se amesteca ulei de masline cu fagure si ceara de albine, topite in "bain-marie". Se unge cu acest preparat o bucata curata de panza si se aplica, sub forma de compresa, pe coloana vertebrala. Se fixeaza bine si se tine toata noaptea.
Nota: Retetele se fac pe rand, una cate una, la alegerea bolnavului.

VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48

"Caut un medic care trateaza boala Wilson"
(Raspuns pentru VIORICA BOSTAN, F. AS nr. 886)


Boala genetica ereditara foarte rara, ce se manifesta in copilarie sau la varsta adulta prin miscari anormale, rigiditatea membrelor, convulsii, tremuraturi si afectarea creierului, boala Wilson este cauzata de lipsa unei proteine la nivelul ficatului - cerulopasmina - cu rol de a transporta cuprul in sange. Boala se transmite la copil numai daca ambii parinti au gena raspunzatoare. Daca numai unul din parinti este purtator al genei bolii, copiii care se vor naste nu vor fi afectati. In cazul dvs., cuprul liber se depoziteaza in ficat, producand icter si ciroza, sau in creier, determinand simptomele descrise, parkinsonism, rareori fiind afectati si ochii, unde apar depuneri de cupru la nivelul corneei. Daca tratamentul cu Penicilamina (Cuprenil) este initiat prompt, excesul de cupru va fi eliminat prin urina, iar dezvoltarea fizica si mentala vor fi normale. Toata viata trebuie urmat un regim sarac in cupru, fara carne, peste, nuci, alune, fistic, ciocolata, ficat, ciuperci etc. Dvs. aveti nevoie de medicamente ce leaga metalele (cuprul), favorizand excretia acestora. Printre acestea amintesc: Distamine, Prendamire, cu administrare orala, numai la indicatia medicului. La femeile cu aceasta afectiune, printre primele manifestari la varsta adulta pot aparea amenoree primara sau secundara si avorturi spontane repetate. Penicilamina se administreaza oral (1 g pe stomacul gol), impreuna cu 25 mg Piridoxina, sau conform indicatiei medicului. Tratamentul naturist indicat si in caz de hepatita acuta sau fulminanta consta in regim alimentar personalizat, ceaiuri, produse ca: Lipotropic 1000 Plus, Milk Thistle Phytosome. Multa sanatate!