YANN TIERSEN

Dana Ene
Simfonie de sunet si lumini

Miercuri, 4 noiembrie, in Bucuresti, la Sala Palatului, aproape 4000 de spectatori au urmarit concertul artistului francez Yann Tiersen (39 ani), cunoscut in intreaga lume pentru coloana sonora a filmelor "Le Fabuleux Destin d'Amelie Poulain" si "Good Bye Lenin". Yann a venit pentru a doua oara in tara noastra. In 2003, el a impresionat publicul bucurestean cu un concert solo, in care si-a etalat talentul cantand la pian, la vioara si la renumitu-i acordeon. De atunci, francezul, care in cei 14 ani de cariera a lansat in total noua albume de studio si trei cu inregistrari din concertele sale, a mai scos patru albume: "Yann Tiersen & Shannon Wright" (2004) (un album in colaborare cu solista americana Shannon Wright); "Les Retrouvailles" (2005) (material discografic de mare succes, produs in colaborare cu renumiti interpreti francezi); "On Tour" (2006) si coloana sonora pentru "Tabarly", documentarul lui Jacques Perrin despre "parintele" iachtingului francez - Eric Tabarly.
Concertul de anul acesta a fost neconventional, a uimit prin sonoritatile dure, indreptate mai mult spre rock avangardist, si din care au lipsit piesele care l-au facut celebru, asteptate cu sufletul la gura de o parte din public. Singura exceptie a fost melodia "Sur le Fil", cantata de Tiersen doar la vioara, spre deliciul publicului. Dar daca fanii artistului, cunoscatori ai muzicii pe care o promoveaza, au fost doar uimiti de lipsa binecunoscutelor interpretari la pian si acordeon, au mai existat si cativa spectatori, veniti special sa asculte faimoasele lui valsuri din filmul "Amelie": "La Valse d'Amelie"; "La Valse des monstres" sau "La Valse des vieux os", care au parasit dezamagiti sala, inainte de finalul concertului, nefiind impresionati de interpretarile energice ale pieselor "Le Train", "Palestine", sau "La Terrasse".
De data aceasta, Tiersen a aparut pe scena bucuresteana insotit de 6 muzicieni, printre care si solista Christine Ott, o specialista a Ondes Martenot (denumirea unui instrument electronic cu clape, inventat in 1928, de Maurice Martenot), un baterist si doi chitaristi. Francezul, care este un multi-instrumentist desavarsit, a alternat vioara cu chitara si sintetizatoare, ba chiar a folosit si o orga de suflat, uimind inca o data, daca mai era nevoie, cu talentul sau muzical. A fost insa foarte putin comunicativ. In afara unui salut de deschidere si a catorva multumiri mormaite intre melodii, nu a comunicat deloc cu publicul, pana la final, cand dupa un bis destul de lung si inca o multumire, si-a luat "La revedere". A lasat dialogul cu sala in seama muzicii sale naucitoare, a jocurilor de lumini ros-albastre si, nu in ultimul rand, a imaginatiei fiecaruia dintre spectatori.
In cadrul conferintei de presa ce a avut loc inainte de concert, muzicianul francez a declarat ca pregateste un nou album, care va fi lansat in primavara anului viitor, "Un album deconstructivist, care va cuprinde doar opt piese, mult mai lungi decat de obicei, fara pauza intre ele, prezentate ca un tot unitar...".
Guillaume Yann Tiersen s-a nascut pe 23 iunie 1970 in Bretagne - Franta. * Este un compozitor si muzician cunoscut, renumit in intreaga lume datorita succesului obtinut de filmul lui Jean-Pierre Jeunet - "Amelie"; film a carui coloana sonora a compus-o. * Tiersen a colaborat cu trupele franceze Noir Desir, Red Cardell, Bastard, dar si cu britanicii de la The Divine Comedy, trupa lui Neil Hannon.
Fotografiile autoarei