Cand vrea, justitia poate!

Ion Longin Popescu
"Kronospan" Sebes trebuie demolata!

In cadrul campaniei "Sebes fara Poluare!", doua ONG-uri (Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu si Centrul Independent pentru Protectia Mediului Sebes - CIPM) si Primaria din Sebes au obtinut recent o importanta victorie in Justitie. Judecatoria Sebes a pronuntat o sentinta prin care obliga societatea "Kronospan Sebes" sa demoleze fabrica de productie de formaldehida, ridicata in anul 2007, pe platforma industriala de la Sebes, fara autorizatie de construire. Actiunea in instanta a fost introdusa de Municipiul Sebes, reprezentat prin Primarul sau. "Kronospan" Romania este cel mai mare producator de placi PAL din Sud-Estul Europei. Aceasta companie opereaza in orasele Sebes, Brasov si Constanta.

O traditie a ilegalitatilor

De-a lungul timpului, activitatea Kronospan s-a remarcat prin incalcarea grava a legislatiei, generand un impact semnificativ asupra sanatatii populatiei si asupra mediului, din cauza emisiilor de substante periculoase (formaldehida si praful de lemn fin). Kronospan vine din Franta, unde a fost literalmente interzisa si de unde a fost alungata de autoritati, tocmai din cauza poluarii si a pericolului pentru sanatatea umana, reprezentat de formaldehida. Crezand, asemenea companiei de la Rosia Montana, ca au aterizat intr-o tara bananiera, unde, pentru cateva zeci de locuri de munca, poti face tot ce te taie capul, Kronospan a ridicat pe platforma industriala de la Sebes o instalatie de producere a formaldehidelor (60.000 de tone pe an!), fara acord de mediu si fara autorizatie de construire. N-a contat ca Primaria Sebes, la cererea opiniei publice, a efectuat un control pe platforma industriala, sanctionand compania cu amenda si sistarea lucrarilor. Pentru investitorii care au nimerit, e drept, intr-un paradis al coruptiei numit Romania, n-a contat nici ca, spre surprinderea lor, Inspectoratul de Stat in Constructii Alba a recomandat Primariei sa sesizeze Parchetul, constatand continuarea de catre companie a lucrarilor de construire ilegale. Au continuat politica strutului, sperand ca, puse in fata faptului implinit, autoritatile se vor lasa pagubase. De fapt, proprietarii nu si-au imaginat ca societatea civila locala este atat de puternica in domeniul protectiei mediului si nici ca, sprijinita de lege, ii va tranti la pamant, cu toata influenta lor multinationala.

Formaldehida - "sigur cancerigena"

Formaldehida este clasficata, in majoritatea legislatiilor, ca fiind potential cancerigena, dar urmeaza sa fie reclasificata in UE, atribuindu-i-se eticheta de sigur cancerigena, conform ultimelor studii stiintifice. Agentia internationala pentru cercetarea cancerului a concluzionat, in 2006, ca: "Rezultatele studiului efectuat asupra lucratorilor industriali din Statele Unite ale Americii, intarite de rezultatele in mare masura pozitive ale altor studii, reprezinta dovezi epidemiologice suficiente ale faptului ca formaldehida cauzeaza cancer nazofaringian, la oameni". In baza acestor studii, Franta a anuntat autoritatile din UE ca va face propunerea de interzicere a formaldehidei. Din partea opozitiei locale romanesti, Matei Mircea, presedintele CIPM, a declarat: "Nu mai putem fi pasivi la poluarea produsa de Kronospan la Sebes si la dispretul aratat de atatia ani de aceasta companie fata de lege, mediu si sanatatea populatiei". Folosind precedentul Rosia Montana, cand Justitia a emis mai multe sentinte care desfiinteaza, practic, controversatul proiect minier, judecatoria Sebes a dat dovada de curaj si verticalitate, demonstrand ca legea nu mai poate fi incalcata fara consecinte, nici chiar de o multinationala precum "Kronospan".